Cursa către Lună şi concurenţa sectorului privat, în centrul atenţiei la reuniunea puterilor spaţiale de la Milano
Reprezentanţii agenţiilor spaţiale din întreaga lume se reunesc la Milano în această săptămână, în timp ce rivalitatea geopolitică alimentează o nouă cursă globală pe orbita Pământului şi pe Lună, cu o implicare puternică din partea sectorului privat, care se străduieşte să ţină pasul cu SpaceX, compania lui Elon Musk care a devenit dominantă pe piaţa lansărilor spaţiale, informează Reuters.
Din 1950, Congresul Astronautic Internaţional (IAC) a fost un loc în care oamenii de ştiinţă, inginerii, companiile şi liderii politici ai naţiunilor spaţiale au discutat despre cooperare, chiar şi în perioadele de tensiuni crescute între puterile mondiale.
Conferinţa din acest an va reuni sub acelaşi acoperiş specialiştii din domeniul spaţial ai celor două mari rivale - SUA şi China. Însă agenţia spaţială rusă Roscosmos, o putere istorică, izolată în prezent de Occident după invazia Ucrainei de către trupele Moscovei în 2022, nu va avea nicio prezenţă oficială, subliniind cele mai recente falii apărute în cooperarea spaţială.
Cu toate acestea, aproape toate cele 77 de ţări membre ale Federaţiei Internaţionale de Astronautică (IAF), organizaţia non-profit care organizează IAC, au participat la discuţii despre explorarea lunară, despre coaliţia tot mai mare de ţări reunită de NASA în cadrul programului său lunar Artemis şi despre nevoia presantă a Europei de a avea un acces suveran la spaţiu.
Preşedintele IAF, Clay Mowry, a declarat că un număr record de 7.197 de rezumate tehnice au fost depuse pentru acest congres, iar un procent record de 37% dintre lucrări vor fi prezentate de studenţi şi tineri profesionişti.
"Aceasta este cea mai interesantă perioadă a sectorului spaţial de la epoca Apollo din anii 1960", a declarat el pentru Reuters.
Bill Nelson, administratorul NASA, este aşteptat să obţină sprijin la IAC pentru strategia agenţiei americane de a apela la companii private pentru a înlocui îmbătrânita Staţie Spaţială Internaţională (ISS), după dezafectarea acesteia în 2030. Laboratorul ştiinţific orbital, vechi de peste două decenii, a fost un simbol al diplomaţiei spaţiale conduse în principal de SUA şi Rusia, în ciuda conflictelor de pe Pământ.
NASA, care investeşte miliarde de dolari în programul său emblematic Artemis, doreşte să îşi menţină o prezenţă pe orbita joasă a Pământului pentru a concura cu staţia spaţială a Chinei, Tiangong, care găzduieşte deja astronauţi chinezi la bordul său de peste trei ani.
Statele Unite şi China se întrec, de asemenea, pentru a trimite în acest deceniu primii oameni pe Lună de la ultima misiune americană Apollo din 1972. Cele două puteri spaţiale curtează agresiv ţările partenere şi se bazează în mare măsură pe companii private pentru programele lor lunare, modelând pe parcurs obiectivele agenţiilor spaţiale din ţări mai mici.
PRIORITĂŢILE EUROPEI
IAC 2024 se desfăşoară în contextul în care Parlamentul Italiei începe procedurile de aprobare a primului cadru legislativ al ţării pentru industria spaţială, care stabileşte, de asemenea, norme şi responsabilităţi pentru investiţiile private în acest sector.
"Aceste norme oferă ecosistemului naţional orientări cu privire la modul de atingere a obiectivelor noastre şi de acordare a utilizării spaţiului într-un mod durabil şi util", a declarat duminică ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso.
Italia, unul dintre principalii contribuabili ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), a promis recent o finanţare de 7,3 miliarde de euro până în 2026 pentru proiecte naţionale şi europene.
Avântul tehnologiilor spaţiale disruptive, concurenţa privată stimulată în mare măsură de SpaceX şi tensiunile geopolitice au forţat Europa să îşi redefinească priorităţile atât pentru lansatoare spaţiale, cât şi pentru sateliţi.
Compania SpaceX a lui Elon Musk şi racheta sa de bază, Falcon 9, sunt utilizate de o mare parte din lumea occidentală pentru avea acces la spaţiu, determinând ţările - inclusiv SUA - să încurajeze noile start-up-uri spaţiale care pot să producă rachete mai accesibile. De asemenea, reţeaua de internet Starlink deţinută de SpaceX, aflată în plină dezvoltare, a făcut din această companie americană privată cel mai mare operator de sateliţi din lume.
După o pauză de un an, Europa şi-a redobândit accesul la orbita Pământului cu ajutorul unor vehicule fără echipaj, odată cu zborul de testare al lansatorului Ariane 6, în luna iulie. Dar capacitatea Europei rămâne limitată din cauza ruperii legăturilor cu Rusia, ale cărei rachete Soyuz au jucat un rol-cheie pentru "Bătrânul continent" înainte de războiul din Ucraina.
Industria europeană de fabricare a sateliţilor se confruntă, de asemenea, cu presiuni din ce în ce mai mari, deoarece piaţa odată înfloritoare pentru sateliţii ei geostaţionari mari şi personalizaţi se confruntă cu o presiune puternică din partea constelaţiilor de sateliţi plasaţi pe orbita joasă a Pământului, cum ar fi Starlink de la SpaceX.
Compania italiană Leonardo, una dintre gazdele IAC 2024, un eveniment care va dura o săptămână, a făcut apel la o nouă strategie pentru sectorul spaţial, care să îi includă pe partenerul său francez Thales şi pe principalul lor rival în producţia de sateliţi, Airbus.
Surse din industrie spun că cele trei companii sunt implicate în discuţii preliminare privind combinarea activităţilor lor ce implică sateliţi, dar multe lucruri vor depinde de atitudinea noii Comisii Europene, care a blocat eforturile anterioare ce vizau crearea unui actor european unic pe această piaţă.
Strategii europeni susţin că spaţiul este o piaţă mondială, iar forţarea companiilor europene să îşi păstreze alegerile în cadrul aceleiaşi regiuni ratează imaginea de ansamblu a concurenţei globale.
Eforturile NASA de a crea înlocuitori privaţi pentru ISS determină unele legături transatlantice, cum ar fi un joint-venture creat în acest an între Airbus şi compania americană de operaţiuni spaţiale Voyager pentru a răspunde cererii europene de cercetare şi operaţiuni pe orbita joasă a Pământului. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)
Alte știri din categorie
Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani
O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer
O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu
Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie
Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice
Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu
Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce
O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare
Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp
Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani
Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint
Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)
Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece
China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială
China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt
Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool
Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,
Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km
Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i
BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica
Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o
Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb
Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania
Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)
Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra
Meteoriţii - roci provenite din spaţiu care cad pe Terra - au bombardat planeta noastră de la naşterea acesteia în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani şi până în ziua de azi, provocând cel mai adesea pagube reduse, dar declanşând uneori şi cataclisme. Dar de unde provin mai exact aceste roci spaţiale? O nouă c