logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
COMUNICATE

Comunicat de presă - Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Curs de Detecţie extinsă şi răspuns la incidentele de securitate oferit de Bitdefender în cadrul programului de master în Securitate Cibernetică al UBB

Începând din anul universitar 2024-2025, Bitdefender susţine programul de master în Securitate Cibernetică al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca prin oferirea unui curs de Detecţie extinsă şi răspuns la incidentele de securitate.

Cursul se axează pe detecţia extinsă şi răspunsul la incidente, oferind studenţilor instrumentele necesare pentru a identifica şi gestiona ameninţările complexe. Colaborarea cu industria IT la nivelul programelor educaţionale ale Facultăţii de Matematică şi Informatică este una firească, prin intermediul unor asemenea iniţiative dorindu-se ca studenţii facultăţii să-şi însuşească abilităţi practice foarte avansate, pe lângă aspectele teoretice şi conceptele fundamentele însuşite pe perioada studiilor universitare.

La nivelul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai există preocuparea continuă pentru îmbunătăţirea programelor sale educaţionale. Dintre acestea, programul de masterat Securitate Cibernetică se distinge ca un program ce abordează un domeniu vital atât în contextul tranziţiei la societatea informaţională, cât şi având în vedere contextul geopolitic actual în care ne aflăm.

'Parteneriatul cu Bitdefender ne permite să oferim studenţilor noştri înscrişi la programul de masterat de Securitate Cibernetică un avantaj competitiv pe piaţa muncii, aducând în sălile de curs know-how-ul unei companii lider în domeniul securităţii cibernetice. Cursul de Detecţie extinsă şi răspuns la incidentele de securitate (Extended Detection and Response) le va permite acestora să înţeleagă provocările de securitate actuale şi să dobândească abilităţi esenţiale pentru a face faţă ameninţărilor cibernetice moderne', explică prodecanul Facultăţii de Matematică şi Informatică a UBB, conf. univ. dr. Dan-Mircea Suciu.

De asemenea, conf. univ. dr. Darius Bufnea, responsabilul programului de master subliniază că 'prin intermediul acestui program, Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai contribuie prin formarea de specialişti la umplerea golului de cunoaştere existent la nivelul societăţii în domeniul Securităţii cibernetice. Nevoia de educaţie în domeniul securităţii cibernetice este una continuă, zilnic fiind descoperite noi vulnerabilităţi şi noi forme de atacuri. Cunoaşterea metodelor de detecţie extinsă şi răspuns la incidentele de securitate se evidenţiază ca una dintre cele mai importante competenţe profesionale pe care absolvenţii acestui program de masterat trebuie sa le deprindă'.

'Participarea în cadrul acestui program ne permite să contribuim activ la pregătirea viitorilor experţi în securitate cibernetică. Astfel, impactul se va resimţi nu doar în sălile de curs, ci şi în eforturile globale de a proteja infrastructura digitală într-un context tot mai marcat de ameninţări cibernetice din ce în ce mai complexe. Bitdefender susţine crearea unor astfel de parteneriate cu universităţile din România, cheia pentru ca studenţii să devină şi mai competitivi şi să se integreze cât mai rapid într-o industrie a securităţii informatice în continuă evoluţie', afirmă Sergiu Tudor, Engineering Manager la biroul din Cluj-Napoca al Bitdefender.

Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este cea mai mare facultate de Informatică din România, caracterizată prin tradiţie, excelenţă inclusivă, colectiv profesoral specializat, plan de învăţământ adaptat paradigmei scientist-practitioner, infrastructură de calcul performantă. Colaborările cu industria de profil precum cea de faţă, au reprezentat pilonii de bază în realizarea planului de învăţământ al specializării de masterat Securitate Cibernetică. Noua strategie educaţională a UBB va integra cunoştinţele şi expertiza acumulate de studenţi prin sistemul de micro-credenţiale, dovedindu-şi flexibilitatea şi deschiderea spre cooperare internaţională.

Cu o poziţie extrem de importantă pe piaţa cibernetică, Bitdefender are concentraţi în sediul din Cluj-Napoca 200 dintre cei peste 1.800 de angajaţi ai săi. Angajaţii Bitdefender din Cluj-Napoca se ocupă exclusiv de cercetare şi dezvoltare, fiind responsabili de tehnologii-cheie pentru companie, vândute mai departe de către partenerii-integratori ai Bitdefender, şi folosite de milioane de utilizatori şi companii din peste 170 de ţări. Specialiştii din Cluj-Napoca se ocupă, printre altele, de analiză de software periculos, metode de detecţie dinamică de malware pe bază de comportament, research în vulnerabilităţi ale dispozitivelor IoT, machine learning, big data analysis, tehnologii tip firewall şi anti-rootkit precum şi solutii de securitate pe baza de virtualizare care rulează în afara sistemului de operare. Efortul specialiştilor Bitdefender Cluj-Napoca a contribuit decisiv la obţinerea a numeroase premii obţinute de produsele de securitate Bitdefender pe parcursul ultimilor ani.

Tradiţie şi Excelenţă prin Cultură-Ştiinţă-Inovaţie din 1581

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din ţară (prin numărul de programe şi caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară şi germană), cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani - 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de opt ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este partea alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Direcţia Comunicare şi PR a UBB

Alte știri din categorie

Subscribe to our mailing list!

We don't spam