logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Flux Documentare

DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

Image

Festivalul PeriFEERIC revine cu o nouă ediţie în 2024, desfăşurată sub sloganul "Descoperă oraşul ascuns". Timp de trei zile, între 1 şi 3 noiembrie, Bucureştiul va fi transformat într-o platformă de expresie culturală, care va aduce arta în prim-planul vieţii urbane, cu evenimente desfăşurate în diferite locuri din oraş, la care accesul este gratuit, informează ARCUB într-un comunicat.

Vineri, 1 noiembrie, festivalul debutează cu evenimente dedicate tinerilor şi iubitorilor de artă vizuală.

La Casa Eliad vor avea loc ateliere de actorie pentru adolescenţi, susţinute de traineri experimentaţi de la "Breasla Actorilor", în care participanţii vor învăţa tehnici de interpretare teatrală într-un mediu interactiv. Tot la Casa Eliad va putea fi vizitată expoziţia de fotografie "Periferic", demers vizual semnat de Marius Conu şi Florian Gîndilă.

 

Sursa foto: arcub.ro


Proiectul muzical "Mara & Caue cântă Elis & Tom feat. Alexandru Olteanu" îi va surprinde pe pasionaţii de muzică braziliană cu o reinterpretare originală a unor capodopere muzicale ale genului, la Green Hours Jazz Cafe. Recitalul cuprinde interpretarea albumului "Elis & Tom", alături de alte compoziţii ale lui Antonio Carlos Jobim, precum şi alte câteva piese devenite cunoscute prin vocea extraordinarei Elis Regina.

Prima seară de PeriFEERIC se încheie cu un concert al trupei Coma, care va avea loc într-unul dintre spaţiile culturale ascunse ale Bucureştiului - Recul (Splaiul Unirii nr. 160, în interiorul fostei platforme Industria Bumbacului).

A doua zi a festivalului continuă cu evenimente interactive şi spectacole dedicate publicului de toate vârstele. Cei mici sunt invitaţi la spectacolul de teatru pentru copii "Dacă poţi visa, poţi realiza", la LumiLand - Teatru pentru copii. De asemenea, pasionaţii de istoria Bucureştiului sunt invitaţi să i se alăture lui Damian Anfile în turul ghidat "Urme pe Calea Plevnei". O altă "plimbare" prin trecutul Capitalei este organizată în aceeaşi zi sub genericul "PeriFeeric în mahalale", o incursiune condusă de Ana Rubeli, autoarea cărţii "Mahalale de patrimoniu", în zonele mai puţin cunoscute ale oraşului - fostele mahalale Sfânta Ecaterina şi Flămânda.

Duminică, 3 noiembrie, copiii sunt invitaţi să pornească într-o aventură alături de Aladdin şi lampa sa fermecată, la LumiLand - Teatru pentru copii.

Alte două tururi ghidate prin Bucureşti le vor dezvălui celor curioşi amănunte mai puţin ştiute din istoria Capitalei: "Poveşti din Bellu" şi "PeriFEERIC pe Dealul Filaretului".

Festivalul se va încheia cu reprezentaţia "Doctor asimptomatic", o satiră contemporană despre dilemele şi absurdităţile vieţii moderne, programată la Teatrul Vasilache.


* Oradea Nights Festival 2024 revine la Oradea Arena în 1-2 noiembrie.

Potrivit organizatorilor, cea de-a doua ediţie Oradea Nights Festival aduce nu mai puţin de 18 artişti talentaţi, promiţând o diversitate muzicală de excepţie, de la house, la pop şi trap. Printre numele sonore care vor încânta publicul se numără Fedde le Grand, Azteca, Erika Isac, Ian, Irina Rimes, Nouă Unşpe, OG Eastbull, Rafoo şi Alex Super Beats.

 

 

Sursa foto: ONfestival/Facebook 


Pe lângă muzica bună şi atmosfera electrizantă, participanţii se vor putea bucura de o serie de activităţi urbane, de la jocuri arcade şi gaming, la zone de relaxare şi tatuaje temporare oferite de prietenii de la Banca Transilvania. O altă atracţie a festivalului o reprezintă zona de fashion, unde cei prezenţi îi vor putea întâlni pe designerii Maniak clothing, Cassian Kereji împreună cu MModels şi Coralia Dubou. Aceştia îşi vor expune în cadrul festivalului cele mai noi şi mai exclusiviste creaţii.

În plus, participanţii vor avea acces la delicii de tip street food şi baruri cu băuturi alcoolice şi răcoritoare.


* În cadrul celebrării Dia de Muertos, Ambasada Mexicului în România, în colaborare cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, prezintă un Altar de Muertos la Bucureşti, care va putea fi vizitat la Sala Media a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în perioada 1-17 noiembrie.

Inaugurarea altarului va avea loc pe 1 noiembrie, ora 18.30, şi va include un scurt recital de muzică mexicană, interpretată de Fernando Alephsus Valdes, mariachi mexican, precum şi o expoziţie fotografică despre această tradiţie, informează MNŢR.

 

 

Sursa foto: mnlr.ro 


Dia de Muertos este una dintre cele mai importante festivităţi tradiţionale din Mexic, care îşi are originile în vremurile prehispanice şi este sărbătorită în toată ţara, precum şi în comunităţile mexicane din străinătate. Se celebrează în intimitatea caselor, alături de familie şi prieteni, dar şi în spaţiile publice. Este un prilej de a ne aminti şi de a-i comemora pe străbunii noştri şi pe cei dragi trecuţi în nefiinţă. Conform tradiţiei popoarelor indigene din Mexic, acesta este momentul în care rudele şi cei dragi plecaţi dintre noi se întorc, temporar, pentru a ne vizita, face cunoscut sursa citată.


* Cea de-a III-a ediţie a Festivalului internaţional de dans contemporan "Iridescent" va avea loc, la Bucureşti, începând de vineri, 1 noiembrie, până pe 27 noiembrie.

Festivalul este organizat de Centrul Naţional al Dansului, care marchează 20 de ani de la înfiinţare.

 

 

Sursa foto: Centrul Naţional al Dansului Bucureşti/Facebook 


Potrivit CNDB, "Iridescent" este locul în care dansul, emoţia şi ideile pot revoluţiona, construi şi imagina viitoare mai bune, toate pornind dintr-un prezent iridescent, în care diversitatea în tot spectrul său este apreciată cu adevărat.

Festivalul se va deschide cu premiera spectacolului "BPM - Beats per Millennium" de şi cu Simona Dabija. Evenimentul va avea loc la Sala "Stere Popescu" a CNDB, de la ora 19.30.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului.


* Festivalul Internaţional de muzică contemporană Meridian - ediţia a XIX-a - se va desfăşura între 3 şi 10 noiembrie sub tema "SONIMAGICON", preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, informează un comunicat transmis AGERPRES.

"SONIMAGICON" este prima din cele trei ediţii proiectate pentru a explora relaţia dintre domeniul sonor şi cel vizual, cu feluritele şi fascinantele faţete ale sale: muzică, film, modă, pictură, video-art, instalaţii audio-video interactive, performance, multimedia, soundscapes, oglinzi distorsionate reale sau imaginare şi multe alte surprize. Tema se află în corelare cu profilul festivalului, focalizat pe stimularea colaborărilor interdisciplinare dintre artişti din diferite zone culturale şi pe atragerea unui nou public pentru muzica contemporană, românească şi nu numai, precizează sursa citată.

 

 

Sursa foto: Meridian International Festival/Facebook 


În cadrul actualei ediţii sunt programate 32 de evenimente cu titluri şi propuneri inedite.

Organizatorul Festivalului Internaţional Meridian este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC (snr-simc.org), Secţiunea Naţionala Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (ISCM - www.iscm.org) - cea mai mare reţea culturală din domeniul muzicii noi, având peste un centenar de existenţă şi reprezentanţe în peste 50 de ţări.


* Duminică, 3 noiembrie, de la ora 19.00, Camerata Regală, violonista Sarah Nemţanu şi dirijorul polonez Jacek Rogala deschid Stagiunea Regală 2024 cu un concert extraordinar la Ateneul Român ce va aduce în faţa publicului o selecţie remarcabilă de lucrări din patrimoniul muzical european.

Deschiderea celei de-a douăsprezecea Stagiuni Regale, un eveniment de tradiţie în peisajul muzical bucureştean, se desfăşoară sub egida Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025, un program bilateral menit să consolideze relaţiile culturale dintre cele două ţări şi să promoveze schimburile artistice, informează un comunicat al Asociaţiei Camerata Regală.

 

 

Sursa foto: Camerata Regală/Facebook 


Stagiunea Regală, aflată la a douăsprezecea ediţie, a prezentat pe parcursul anilor concerte excepţionale ale Cameratei Regale la pupitrul cărora s-au aflat dirijori de renume ca Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Tito Ceccherini, Constantin Grigore, Sabin Pautza, Jin Wang, Kah Chun Wong, Tiberiu Soare sau Leo Hussain, şi solişti de talia violoniştilor Shlomo Mintz, Alexandra Conunova, Remus Azoiţei, Gabriel, Florin şi Simina Crotioru, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, pianista Alexandra Dariescu, sopranele Nelly Miricioiu, Cellia Costea, Valentina Naforniţă, Irina Iordăchescu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorii Teodor Ilincăi, Florin Guzgă ş.a. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: arcub.ro


Alte știri din categorie

Flux Documentare 2024-11-07 11:00:47

Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der

Flux Documentare 2024-11-07 08:06:24

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat

Flux Documentare 2024-11-07 03:39:38

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell

Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert

Flux Documentare 2024-11-06 23:35:24

7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u

Flux Documentare 2024-11-06 04:11:01

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala

Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform

Flux Documentare 2024-11-06 00:00:01

5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)

Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu

Flux Documentare 2024-11-04 22:29:19

O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams

Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst

Flux Documentare 2024-11-04 17:02:33

DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)

Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q

Flux Documentare 2024-11-04 10:30:55

Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea

Flux Documentare 2024-11-04 10:17:26

JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,

Flux Documentare 2024-11-04 10:16:41

Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India

Flux Documentare 2024-11-04 10:15:47

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a

Flux Documentare 2024-11-03 23:57:24

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam

Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul

Flux Documentare 2024-11-03 00:00:01

O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială

Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de

Flux Documentare 2024-11-02 23:30:07

O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim

Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder

Subscribe to our mailing list!

We don't spam