Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a alăturat companiei imobiliare a tatălui său, redenumită The Trump Organization, potrivit site-urilor thefamouspeople.com şi https://www.whitehouse.gov/.
The Trump Organization s-a implicat, în anii '80-'90, într-o multitudine de proiecte, inclusiv hoteluri, staţiuni, clădiri rezidenţiale şi comerciale, cazinouri şi terenuri de golf, atât în Statele Unite, cât şi în străinătate. Criza imobiliară din această perioadă l-a condus însă la faliment, potrivit surselor citate.
În anii 2000, afacerile sale imobiliare s-au revigorat. În paralel, a dezvoltat o serie de afaceri şi în industria modei sau în formare profesională (Trump University sau The Trump Entrepreneur Initiative; 2010), mai scrie site-ul thefamouspeople.com.
La 24 octombrie 2024, ocupa poziţia 524 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la circa 6,3 miliarde de dolari în 2024, conform https://www.forbes.com/profile/donald-trump/, accesat la 24 octombrie 2024.
A scris, de asemenea, o serie de cărţi de literatură motivaţională: "Trump: The Art of the Deal", "Trump: The Art of Survival", "Trump: The Art of the Comeback" "Trump: Surviving at the Top", "Trump: How to Get Rich", "Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate and Life", potrivit site-ului www.donaldjtrump.com.
A făcut parte din Partidul Republican până în 2001, şi, după ce în perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reînscris în Partidul Republican, în 2009, notează site-ul thefamouspeople.com.
Candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale americane din 2016, a fost nominalizat oficial de partid, în iulie 2016. Donald Trump a câştigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflându-se în competiţie internă de partid cu alţi patru candidaţi: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) şi Ben Carson (chirurg). A câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, desfăşurate la 8 noiembrie 2016, cu sloganul "Make America Great Again", învingând-o pe candidata democrată Hillary Clinton. A preluat funcţia în 20 ianuarie 2017.
În timpul mandatului la preşedinţia SUA (2017-2021), Trump s-a remarcat prin folosirea platformei de socializare Twitter (actuală platformă X) ca mecanism principal de comunicare directă cu publicul american, alţi politicieni şi corpul de presă, se arată pe site-ul https://www.whitehouse.gov/.
În calitate de preşedinte, a semnat un proiect de lege major de reformă fiscală şi a supravegheat o reducere a reglementărilor federale. Politicile sale comerciale protecţioniste au inclus tarife la aluminiu, oţel şi alte produse de import. Administraţia Trump a renegociat şi acorduri comerciale cu Mexic, Canada, China, Japonia şi Coreea de Sud. Alte priorităţi interne au inclus numirea Curţii Supreme şi a sistemului judiciar federal, bugetele militare crescute, controlul agresiv al frontierelor şi al imigraţiei, reforma justiţiei penale şi reducerea preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, mai informează site-ul https://www.whitehouse.gov/.
În politica externă, administraţia Trump a mutat Ambasada SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. În 2018, preşedintele Trump a participat la un summit cu Kim Jong Un, fiind pentru prima dată când un preşedinte american în exerciţiu se întâlneşte cu un lider nord-coreean.
La 24 august 2020, a fost desemnat candidatul Partidului Republican în cursa pentru un al doilea mandat la Casa Albă. În urma alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, Trump a fost învins de candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. A refuzat să admită înfrângerea, făcând acuzaţii de fraudă electorală. Aliaţii lui Trump din Congres au indicat că vor obiecta la certificarea Congresului a rezultatelor pe 6 ianuarie 2021. În acea zi, protestatarii pro-Trump au asaltat clădirea Capitolului SUA, la instigările lui Trump, perturbând confirmarea alegerilor prezidenţiale, ceea ce a dus la evacuarea Congresului, potrivit https://www.washingtonpost.com/ şi https://www.nytimes.com/.
Şi-a anunţat înscrierea în cursa prezidenţială din 5 noiembrie 2024, pentru al doilea mandat neconsecutiv încă din 2022. A fost desemnat oficial candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale la data de 15 iulie 2024, în cadrul Convenţiei naţionale a Partidului Republican (15-18 iulie 2024). În context, Donald Trump a anunţat că îl va alege pe senatorul de Ohio, James David Vance, pentru a-i fi vicepreşedinte în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.
A fost al treilea preşedinte din istoria SUA care a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor şi singurul preşedinte care a fost pus de mai multe ori sub acuzare: în 2019 - pentru abuz de putere şi obstrucţie a Congresului în legătură cu scandalul Ucrainei; în 2021 - pentru "incitare la insurecţie" în legătură cu asaltarea Capitolului Statelor Unite de către o mulţime violentă de susţinători ai lui Trump, în timp ce Congresul s-a întrunit în sesiune comună pentru a număra voturile de la alegerile prezidenţiale din 2020. Ambele puneri sub acuzare s-au încheiat prin achitarea lui de către Senatul Statelor Unite. În august 2023, Donald Trump a fost din nou pus sub acuzare, fiind acuzat de complot pentru a rămâne la putere, în ciuda înfrângerii la alegerile din 2020, informează site-ul https://www.cbsnews.com/.
În mai 2024, un juriu din New York l-a găsit pe Donald Trump vinovat de 34 de infracţiuni de falsificare a înregistrărilor comerciale, devenind astfel primul fost preşedinte american condamnat pentru o infracţiune. Sentinţa, ce urma să fie pronunţată în iulie, apoi în septembrie, a fost amânată succesiv.
Donald Trump a fost căsătorit de trei ori: cu Ivana Zelnickova (1977-1992), cu care a avut trei copii; cu Marla Maples (1993-1999), cu care are o fiică; cu Melania Knauss (2005-prezent), cu care are un fiu. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu)
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder