Gala de decernare a Premiilor UCIN 2024
La 28 octombrie, are loc Gala de decernare a Premiilor UCIN 2024, organizată de Uniunea Cineaştilor din România. Evenimentul este programat la Opera Naţională Bucureşti, cu începere de la ora 17.00, potrivit www.ucin.ro.
Vor fi acordate premii la 20 de categorii.
Cele trei pelicule care îşi dispută Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor sunt: "Nu aştepta mult de la sfârşitul lumii", regia Radu Jude; "Spre Nord", regia Mihai Mincan şi "Libertate", regia Tudor Giurgiu.
Premiul Special al Juriului va fi acordat unuia dintre următoarele filme: "Spre Nord", "Nu aştepta mult de la sfârşitul lumii" şi "MMXX", regia Cristi Puiu.
La Premiul pentru regie "Lucian Pintilie", concurează: "Boss", regia Bogdan Mirică; "Spre Nord" şi "Libertate".
Înainte de începerea galei, Maria Neagu şi Marilena Ilieşu lansează volumul "Stop-Cadru la masa de montaj".
Ca în fiecare an, în cadrul Galei se vor acorda şi Premii Academice, Premii de Excelenţă, Premiul Preşedintelui UCIN şi Premiile Asociaţiei criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN. Premiile Academice "Mihnea Gheorghiu" vor fi acordate actriţei Simona Bondoc şi regizorului, scenaristului şi producătorului Mircea Daneliuc. De asemenea, Premiile de Excelenţă vor fi acordate actriţei Dorina Lazăr şi pentru canalul TV Cinemaraton.
Alături de UCIN, la organizarea Galei participă şi Ministerul Culturii, CNC - Centrul Naţional al Cinematografiei, ICR - Institutul Cultural Român, DACIN - SARA - Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual, UPFAR-ARGOA - Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual, menţionează sursa amintită.
Precedenta ediţie a Galei Premiilor UCIN a avut loc la 25 septembrie 2023. Filmul "Marocco", în regia lui Emanuel Pârvu, a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor pe anul 2022. Premiul a fost înmânat de ministrul Culturii, Raluca Turcan, producătorului peliculei "Marocco", Miruna Berescu.
Premiul Special al juriului a fost câştigat de "Imaculat", regia Monica Stan şi George Chiper Lillemark, iar Premiul pentru regie "Lucian Pintilie" i-a fost acordat lui Emanuel Pârvu, regizorul peliculei "Marocco".
Juriul ediţiei i-a avut în componenţă pe Cristian Tudor Popescu - preşedinte (scriitor, jurnalist, filmolog), prof. univ.dr. Manuela Cernat (critic şi istoric de film), Marina Constantinescu (critic de teatru, realizatoare de emisiuni culturale), Tereza Barta (regizoare, profesor universitar la York University din Montreal) şi Valeriu Jereghi (regizor şi scenarist).
Premiul de Excelenţă al Uniunii Cineaştilor a fost acordat secretarului Asociaţiei Criticilor şi Filmologilor din cadrul UCIN, Dana Duma, pentru revista FILM. O Diplomă de Excelenţă i-a fost acordată tânărului regizor Michael Cuptor pentru filmul studenţesc "Control".
În anul 2022, ediţia aniversară cu numărul 50 a Galei a fost programată la 26 septembrie. Filmul "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", în regia lui Radu Jude, a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor pe anul 2021. Premiul Special al Juriului i-a revenit peliculei "Câmp de maci", regia Eugen Jebeleanu, iar Premiul pentru regie "Lucian Pintilie" - Teodorei Ana Mihai, pentru regia filmului "La Civil".
În 2021, Gala Premiilor UCIN s-a desfăşurat la 20 septembrie. Filmul "Malmkrog", în regia lui Cristi Puiu, a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor pe anul 2020. Premiul Special al Juriului a revenit documentarului "Colectiv", regia Alexander Nanau. Dan Chişu a obţinut Premiul pentru regie "Lucian Pintilie" - Dan Chişu, pentru regia filmului "5 minute".
Ediţia din 2020 a avut loc la 21 septembrie. "La Gomera", în regia lui Corneliu Porumboiu, a fost filmul câştigător al Marelui Premiu şi al Trofeului Uniunii Cineaştilor. Filmul lui Corneliu Porumboiu a mai fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun film al anului 2019, acordat de Asociaţia Criticilor şi Filmologilor din cadrul UCIN, precum şi cu premiile pentru interpretare feminină rol secundar, pentru imagine şi pentru montaj. Un răsfăţat al ediţiei 2020 a Galei UCIN a fost filmul "Maria, Regina României", care a obţinut nu mai puţin de şase distincţii: premiile pentru interpretare feminină, pentru interpretare masculină rol secundar, costume, decor, coloană sonoră şi machiaj.
La ediţia din 2019, Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor a revenit filmului "Moromeţii 2", în regia lui Stere Gulea.
În 2018, filmul "Fixeur", în regia lui Adrian Sitaru, a câştigat Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor, iar, în 2017, câştigător la această categorie a fost filmul "Sieranevada", în regia lui Cristi Puiu.
La ediţia Premiilor UCIN din 2016, Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor au fost acordate peliculei "Bucureşti NonStop", regia Dan Chişu, iar în anul 2015, acest premiu a revenit filmului "Closer to the Moon", regia Nae Caranfil.
Asociaţia Cineaştilor din România a fost înfiinţată în 1963, la iniţiativa unor cineaşti renumiţi precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu şi Mircea Drăgan. În 1990, Asociaţia a devenit Uniunea Cineaştilor din România, potrivit https://www.ucin.ro/. Începând din 1972, sunt decernate anual premii, în cadrul galelor, ce recompensează performanţele cinematografice din anul precedent.
În 2015, Uniunii Cineaştilor din România i-a fost conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer, conform www.ucin.ro. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: UCIN - Uniunea Cineastilor din România/Facebook
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder