logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Flux Documentare

24 octombrie - Ziua Naţiunilor Unite (ONU)

Image

Ziua Naţiunilor Unite este marcată la data de 24 octombrie, în fiecare an. În 1945, delegaţi din 50 de ţări au elaborat, la San Francisco, California, Carta Naţiunilor Unite, care a fost semnată la 26 iunie şi ratificată la 24 octombrie 1945. Ziua ONU, sărbătorită în fiecare an, începând din 1948, oferă oportunitatea de a amplifica agenda comună şi de a reafirma scopurile şi principiile Cartei ONU care în 2024 aniversează 79 de ani, notează https://www.un.org/.

"Organizaţia Naţiunilor Unite a fost construită de oameni, pentru oameni. Din 1945, este locul unde ţările se unesc pentru găsirea unor soluţii globale la problemele globale. Soluţii care atenuează tensiunile, construiesc punţi şi creează pacea. Soluţii pentru eradicarea sărăciei, stimularea dezvoltării durabile şi lupta pentru cei mai vulnerabili. Soluţii ce oferă ajutor pentru salvarea vieţilor oamenilor care trăiesc în conflicte, violenţă, dificultăţi economice şi dezastre climatice. Soluţii care nivelează scara justiţiei şi egalităţii pentru femei şi fete. Soluţii care abordează probleme care erau de neimaginat în 1945 - schimbările climatice, tehnologia digitală, inteligenţa artificială şi spaţiul cosmic." arată în mesajul său, cu prilejul Zilei Naţiunilor Unite, secretarul general António Guterres.

În continuare, el aminteşte că Adunarea Generală a adoptat, în septembrie 2024, Pactul pentru viitor, Pactul digital global şi Declaraţia privind generaţiile viitoare. "Împreună, aceste acorduri de reper vor contribui la asigurarea că sistemul Naţiunilor Unite se adaptează, reformează şi reîntinereşte, astfel încât să fie potrivit pentru schimbările şi provocările din jurul nostru şi să ofere soluţii pentru toţi. Dar munca noastră va fi întotdeauna înrădăcinată în valorile şi principiile atemporale ale Cartei ONU şi ale dreptului internaţional, precum şi în demnitatea şi drepturile omului pentru fiecare persoană. În lumea tulburată de astăzi, speranţa nu este suficientă. Speranţa necesită acţiuni hotărâte şi soluţii multilaterale pentru pace, prosperitate comună şi o planetă înfloritoare. Speranţa cere ca toate ţările să lucreze ca una. Speranţa cere Naţiunile Unite. De Ziua Naţiunilor Unite, fac un apel tuturor ţărilor să păstreze strălucirea acestui far pentru întreaga lume şi idealurile sale.", potrivit site-ului ONU.

Carta ONU, ce cuprinde drepturile şi obligaţiile statelor membre şi stabileşte organele principale şi procedurile ONU, este un instrument de drept internaţional, iar statele membre ale ONU sunt obligate să îl respecte. Organizaţia Naţiunilor Unite poate lua măsuri într-o mare varietate de probleme datorită caracterului său internaţional unic şi a puterilor conferite de Carta sa. Ca atare, Carta ONU codifică principiile majore ale relaţiilor internaţionale, de la egalitatea suverană a statelor până la interzicerea folosirii forţei în relaţiile internaţionale. De la înfiinţarea ONU, în 1945, misiunea şi activitatea Organizaţiei au fost ghidate de scopurile şi principiile cuprinse în Carta sa fondatoare, care a fost modificată de trei ori, în 1963, 1965 şi 1973, conform site-ului https://www.un.org/.

Obiectivele ONU, conform Cartei ONU, sunt: menţinerea păcii şi securităţii internaţionale; dezvoltarea relaţiilor prieteneşti între naţiuni, întemeiate pe respectarea principiului egalităţii în drepturi a popoarelor şi a dreptului lor la autodeterminare; realizarea cooperării internaţionale în soluţionarea problemelor internaţionale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar şi în promovarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale; centru pentru armonizarea eforturilor naţiunilor în realizarea acestor scopuri comune.

În realizarea obiectivelor de mai sus, ONU şi membrii săi trebuie să acţioneze în conformitate cu următoarele principii: egalitatea suverană a tuturor statelor membre; îndeplinirea cu bună credinţă a obligaţiilor asumate conform Cartei; soluţionarea diferendelor internaţionale prin mijloace paşnice; abţinerea de a recurge la ameninţarea cu forţa sau folosirea ei împotriva integrităţii teritoriale ori independenţei politice a vreunui stat sau în orice alt mod incompatibil cu scopurile ONU; statele membre trebuie să acorde Organizaţiei asistenţă în orice acţiune pe care aceasta o întreprinde în conformitate cu Carta ONU şi să se abţină de a da ajutor vreunui stat împotriva căruia ONU întreprinde o acţiune preventivă sau de constrângere; nicio prevedere a Cartei nu autorizează Organizaţia să intervină în chestiuni care aparţin esenţial competenţei interne a fiecărui stat.

Sistemul ONU este format din şase organe principale: Adunarea Generală, Consiliul de Securitate, Consiliul Economic şi Social, Consiliul de Tutelă, Curtea Internaţională de Justiţie, Secretariatul, precum şi agenţii specializate, programe şi fonduri de dezvoltare. În cadrul ONU, limbile oficiale folosite sunt: arabă, chineză, engleză, franceză, rusă şi spaniolă. Sediul principal al ONU se află la New York (United Nations Headquarters). Alte două sedii majore se află la Geneva (United Nations Office at Geneva), în clădirea fostei Societăţi a Naţiunilor (Palais des Nations) şi la Viena (United Nations Office at Vienna), în cadrul Vienna International Centre.

Secretarul general al ONU este portughezul António Guterres (din 1 ianuarie 2017) ales de Adunarea Generală, la recomandarea Consiliului de Securitate, pentru un mandat de cinci ani. În 2021, a fost reales pentru un nou mandat de 5 ani (2022-2026), conform https://www.mae.ro/.

Organizaţia Naţiunilor Unite numără, astăzi, 193 de state membre. România a demarat, în 1946, procedurile de aderare la Organizaţia Naţiunilor Unite. A fost admisă la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state. Din 13 mai 2022, Cornel Feruţă este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite.

În cei 79 de ani de existenţă, agenţiile ONU specializate, agenţiile conexe, fondurile, programele şi personalul au primit de 12 ori prestigiosul Premiu Nobel pentru Pace. Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a primit celebrul premiu atât în 1954, cât şi în 1981. De asemenea, doi secretari-generali ai Organizaţiei, Dag Hammarskjöld şi Kofi Annan, au fost onoraţi, în 1961, respectiv, în 2001, pentru munca lor de Comitetul Norvegian al Premiilor Nobel, se arată pe site-ul oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)


Alte știri din categorie

Flux Documentare 2024-11-07 11:00:47

Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der

Flux Documentare 2024-11-07 08:06:24

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat

Flux Documentare 2024-11-07 03:39:38

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell

Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert

Flux Documentare 2024-11-06 23:35:24

7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u

Flux Documentare 2024-11-06 04:11:01

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala

Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform

Flux Documentare 2024-11-06 00:00:01

5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)

Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu

Flux Documentare 2024-11-04 22:29:19

O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams

Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst

Flux Documentare 2024-11-04 17:02:33

DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)

Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q

Flux Documentare 2024-11-04 10:30:55

Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea

Flux Documentare 2024-11-04 10:17:26

JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,

Flux Documentare 2024-11-04 10:16:41

Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India

Flux Documentare 2024-11-04 10:15:47

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a

Flux Documentare 2024-11-03 23:57:24

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam

Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul

Flux Documentare 2024-11-03 00:00:01

O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială

Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de

Flux Documentare 2024-11-02 23:30:07

O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim

Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder

Subscribe to our mailing list!

We don't spam