DESTINAŢII DE WEEKEND: sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară
Cea de-a doua ediţie a Archy Fest, un festival inedit care va transforma strada Edgar Quinet într-un spaţiu de întâlnire între arhitecţi şi locuitorii Capitalei, este organizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" în perioada 4-6 octombrie.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Archy Fest Connecting Communities îşi propune să aducă arhitectura în mijlocul comunităţii, oferindu-le locuitorilor oraşului ocazia de a interacţiona direct cu peste 25 de entităţi, birouri de arhitectură, arhitecţi creatori de obiect, organizaţii profesionale şi asociaţii non profit din Bucureşti. Festivalul va fi un loc de explorare şi discuţie, unde bucureştenii vor putea înţelege mai bine modul în care spaţiile publice influenţează viaţa urbană, dar şi cum arhitectura modelează oraşul în care trăim.
Pe parcursul celor trei zile ale Archy fest, vizitatorii vor avea ocazia să participe la o varietate de ateliere creative pe teme conexe arhitecturii, care explorează diverse domenii precum restaurarea, ceramică, bijuteria, aranjamente florale. Programul include şi activităţi dedicate copiilor, ceea ce face din festival o experienţă plăcută şi interactivă pentru întreaga familie, arată sursa citată.
Fiecare seară a festivalului se încheie cu un spectacol artistic, iar unul dintre cele mai aşteptate momente este Silent Shadows - un show audio-vizual de 45 de minute, semnat de Tom Brânduş, care combină muzică electronică (Ambiental, Dubstep, DnB, Psy & Trance) cu elemente orchestrale şi corale. Cei doi performeri adaugă intervenţii live (didgeridoo, voce, percuţie), în timp ce grafica laser spectaculoasă şi luminile sincronizate transformă strada Edgar Quinet într-un spaţiu imersiv. Spectacolul oferă o poveste vizuală şi sonoră despre evoluţia umană şi riscurile dezvoltării tehnologice.
Accesul le evenimente este liber.
"Pentru mai multe detalii despre programul complet al evenimentului, activităţile programate şi informaţii despre arhitecţii participanţi, vă invităm să vizitaţi site-ul oficial al festivalului: www.archyfest.ro şi să ne urmăriţi pe paginile de social media", informează organizatorii.
* Vineri, 4 octombrie, Ziua mondială a animalelor este sărbătorită la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
"Iubitorii de câini şi pisici sunt aşteptaţi de ASPA, Asociaţia TNR şi Asociaţia One Rescue la târgul de adopţii, care va avea loc pe peluza Muzeului. Ne dorim ca fiecare vizitator să plece acasă cu un companion blănos, sănătos, microcipat, deparazitat, vaccinat şi, în funcţie de vârstă, sterilizat", arată un comunicat al Muzeului de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
Pentru cei pasionaţi de dresaj, Jandarmeria Română va susţine demonstraţii de dresaj canin şi ecvestru, prezentându-ne legătura specială dintre om şi două dintre cele mai loiale şi afectuoase animale: caii şi câinii.
Cei mici vor avea şi o zonă dedicată pentru exersarea abilităţilor artistice, unde îşi vor putea exprima talentul artistic prin desen şi colorat, dând viaţă animalelor lor preferate, se arată în comunicat.
* Diploma Show, festivalul noii generaţii de artişti, arhitecţi şi designeri români, organizat de The Institute, prezentat de UniCredit Bank, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi realizat cu sprijinul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, începe vineri, 4 octombrie.
Festivalul care are loc între 4 şi 13 octombrie în clădirea fostului restaurant CINA, situată pe Strada Benjamin Franklin, nr. 10, Bucureşti, prezintă 145 de artişti emergenţi, selectaţi dintr-un număr de 480 de înscrieri din 18 categorii creative diferite, cum ar fi: fashion, design interior, arhitectură, pictură, design grafic, foto-video, design de obiect şi multe altele, potrivit unui comunicat.
Accesul la festival este gratuit. Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 16.00 şi 22.00, iar în cele două weekenduri - între 12.00 şi 22.00. Vernisajul festivalului are loc pe 4 octombrie, cu începere de la ora 19.00.
Expoziţia acoperă trei domenii: Arte Decorative - semnat de Rompetrol, Arte plastice - semnat de Globalworth şi Arhitectură şi Urbanism - semnat de Cemacon.
Pe lângă expoziţia propriu-zisă, Diploma Show 2024 va găzdui o serie de evenimente, menite să încurajeze dialogul şi schimbul de idei între noua generaţie de creatori şi publicul larg. Programul include masterclassuri, întâlniri cu expozanţii, expoziţii invitate, un târg de artă şi design, petreceri, concerte şi alte contexte dedicate comunităţilor creative.
* Reprezentaţii audio-vizuale, proiecţii şi performance-uri muzicale live vor putea fi urmărite, de vineri până duminică, 4-6 octombrie, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului RADAR - Romanian Artists Developing Alternative Realities, în grădina Fabricii din cadrul Hotel Caro.
Festivalul de new media art RADAR 2024 aduce pentru prima dată în România instalaţii din 10 ţări, expuse la festivaluri de prestigiu din New York, Madrid sau Miami, potrivit unui comunicat al organizatorilor.
Vizitatorii vor putea vedea instalaţii de artă şi proiecte inedite din sfera digitală, iar seara se vor bucura de performance-uri audio vizuale live, asigurate de cele mai sonore nume naţionale şi internaţionale din domeniu. De asemenea, micii vizitatori au la dispoziţie o secţiune creată special pentru ei, imaginată ca un traseu printr-o lume captivantă, presărată cu experienţe educative şi interactive.
* Uniunea Sârbilor din România organizează sâmbătă, 5 octombrie, cea de-a XXIX-a ediţie a "Maratonului dansului popular sârbesc", pe scena Teatrului de vară din Parcul Rozelor din Timişoara, un festival dedicat promovării valorilor tradiţionale şi a folclorului autentic al sârbilor din Banat.
"Maratonul dansului popular sârbesc" este unul din cele mai importate evenimente culturale organizate de această minoritate, atât datorită anvergurii sale, prin participarea ansamblurilor folclorice sârbeşti din România, cât şi prin promovarea culturii, dansului şi cântecului sârbilor de la noi din ţară, arată un comunicat al Uniunii Sârbilor din România.
Vor participa ansamblurile folclorice care îşi desfăşoară activitatea sub egida Uniunii Sârbilor din România, din localităţile Deta, Sînmartinul Sârbesc, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Arad, Cenad, Variaş, Stanciova, Diniaş, Moldova Veche, Belobreşca, Radimna, Liubcova, Sviniţa şi Timişoara.
Intrarea este liberă. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: ARCHY FEST/facebook.com
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder