26 septembrie - Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare (ONU)
Adunarea Generală a ONU a stabilit, în decembrie 2013, declararea la data de 26 septembrie a Zilei internaţionale pentru eliminarea totală a armelor nucleare, în Rezoluţia 68/32, ca urmare a reuniunii la nivel înalt privind dezarmarea nucleară, organizată la 26 septembrie 2013, la New York. Aceasta a fost una dintre deciziile Adunării Generale privind creşterea gradului de conştientizare a publicului şi pentru atingerea unui angajament profund în chestiunile legate de dezarmarea nucleară. În 2009, Adunarea Generală declarase ziua de 29 august drept Zi internaţională împotriva testelor nucleare (Rezoluţia 64/35), potrivit https://www.un.org/.
În Rezoluţia 68/32, Adunarea Generală a cerut "începerea urgentă a negocierilor în cadrul Conferinţei pentru Dezarmare pentru o convenţie cuprinzătoare privind armele nucleare pentru a interzice deţinerea, dezvoltarea, producerea, achiziţionarea, testarea, stocarea, transferul şi utilizarea sau ameninţarea acestora cu folosirea şi pentru a asigura distrugerea lor".
În 2014, în Rezoluţia 69/58, Adunarea Generală şi-a exprimat în continuare dorinţa de a marca această zi şi a solicitat Secretarului General şi Preşedintelui Adunării Generale să ia toate măsurile necesare, inclusiv convocarea unei şedinţe anuale a Adunării pentru a oferi o platformă pentru promovarea activităţilor. Adunarea Generală a reiterat aceste solicitări şi în anii următori prin rezoluţiile 70/34, 71/71, 72/251, 73/40, 74/54, 75/45, 76/36, 77/47 şi 78/27.
Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare este sărbătorită anual din 2014. În acord cu rezoluţiile Adunării Generale, statele membre, sistemul Naţiunilor Unite şi societatea civilă, inclusiv organizaţii neguvernamentale, mediul academic, parlamentari, mass-media şi cetăţenii, sunt încurajaţi să promoveze această zi prin creşterea gradului de conştientizare şi educare a publicului cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă armele nucleare pentru umanitate şi asupra necesităţii eliminării lor totale.
Cronologia evenimentelor legate de această tematică, realizată de Organizaţia Naţiunilor Unite, începe cu anul 1945, când cele două bombe atomice au distrus oraşele Hiroshima şi Nagasaki, provocând moartea imediată a aproximativ 213.000 de oameni. În 1946, în prima sa rezoluţie, Adunarea Generală a identificat dezarmarea nucleară drept obiectiv principal al Naţiunilor Unite. În 1959, Adunarea Generală a inclus dezarmarea nucleară ca parte a obiectivului mai cuprinzător al dezarmării generale şi complete sub control internaţional efectiv (Rezoluţia 1378 (XIV) - prima care a fost susţinută de toţi membrii Naţiunilor Unite).
Tratatul de interzicere a testelor de arme nucleare în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă, cunoscut şi sub numele de Tratatul de interzicere parţială a testelor, a fost deschis spre semnare în 1963. Cursa înarmărilor nucleare şi criza rachetelor din Cuba din 1962 au determinat guvernele din America Latină să negocieze Tratatul pentru interzicerea armelor nucleare în America Latină şi Caraibe (Tratatul de la Tlatelolco), în 1967, care a stabilit prima zonă fără arme nucleare într-o zonă foarte populată.
În 1978, Adunarea Generală a avut prima sesiune specială dedicată dezarmării. În Documentul Final, statele membre au afirmat că obiectivul lor final comun este "dezarmarea generală şi completă sub control internaţional efectiv" şi că "măsurile eficiente de dezarmare nucleară şi prevenirea războiului nuclear au cea mai mare prioritate".
În 1985, Pacificul de Sud a devenit a doua zonă fără arme nucleare (Tratatul de la Rarotonga).
În 1991, Africa de Sud a renunţat voluntar la programul său de arme nucleare. În 1992, prin Protocolul de la Lisabona la Tratatul de reducere a armelor strategice (START I), Belarus, Kazahstan şi Ucraina au renunţat voluntar la armele nucleare aflate în posesia lor, în urma dizolvării Uniunii Sovietice.
La Conferinţa de revizuire şi extindere a Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP) din 1995, statele participante au adoptat fără vot deciziile privind prelungirea pe termen nedeterminat a tratatului, documentele "Consolidarea procesului de revizuire a tratatului" şi "Principii şi obiective privind neproliferarea şi dezarmarea nucleară", precum şi o "Rezoluţie privind Orientul Mijlociu". În acelaşi an, Asia de Sud-Est a devenit a treia zonă fără arme nucleare (Tratatul de la Bangkok).
În 1996, Africa a devenit a patra zonă fără arme nucleare (Tratatul Pelindaba). În acelaşi an, Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare a fost deschis spre semnare.
La Conferinţa de revizuire a TNP din 2000, statele participante au adoptat 13 paşi practici pentru eforturi sistematice şi progresive pentru dezarmarea nucleară.
În 2006, Asia Centrală a devenit a cincea zonă fără arme nucleare (Tratatul privind o zonă fără arme nucleare în Asia Centrală).
În 2008, Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, şi-a anunţat planul în cinci puncte pentru dezarmarea nucleară.
La Conferinţa de revizuire a TNP din 2010, statele participante au adoptat un plan de acţiune în 64 de puncte pentru toţi cei trei piloni ai Tratatului - dezarmarea nucleară, neproliferarea nucleară şi utilizarea paşnică a energiei nucleare - şi paşii concreţi pentru punerea în aplicare a Rezoluţiei din 1995 privind Orientul Mijlociu.
În 2013, Adunarea Generală a organizat prima sa reuniune la nivel înalt despre dezarmarea nucleară. Adunarea Generală, în conformitate cu Rezoluţia 67/56, convoacă un grup de lucru deschis pentru promovarea negocierilor multilaterale privind dezarmarea nucleară, în acelaşi an.
În 2016, Adunarea Generală, în conformitate cu Rezoluţia 70/33, a convocat un al doilea grup de lucru deschis pentru promovarea negocierilor multilaterale privind dezarmarea nucleară.
La 7 iulie 2017, este adoptat Tratatul privind interzicerea armelor nucleare. Este primul instrument multilateral obligatoriu din punct de vedere juridic pentru dezarmarea nucleară care a fost negociat în 20 de ani.
În 2018, Secretarul General al ONU António Guterres a lansat "Securizarea viitorului nostru comun: o agendă pentru dezarmare". Agenda abordează eliminarea armelor nucleare în cadrul "dezarmării pentru salvarea umanităţii".
În 2020, a avut loc cea de-a 50-a aniversare de la intrarea în vigoare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).
La 22 ianuarie 2021, a intrat în vigoare Tratatul privind interzicerea armelor nucleare. La 3 februarie, părţile au convenit să prelungească până la 4 februarie 2026 Tratatul dintre Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă privind măsurile pentru reducerea şi limitarea în continuare a armelor strategice ofensive ("noul START").
În 2022, la prima reuniune a statelor părţi la Tratatul privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), a fost adoptată "Declaraţia de la Viena" prin care se reafirmă hotărârea de a realiza eliminarea completă a armelor nucleare. În plus, "Planul de acţiune de la Viena" a fost adoptat pentru a facilita implementarea eficientă şi în timp util a Tratatului şi a obiectivelor şi scopurilor acestuia. A zecea Conferinţă de revizuire a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (TNP) a avut loc la sediul Naţiunilor Unite în perioada 1 - 26 august 2022. Nu s-a ajuns la un consens asupra unui document final de fond.
Federaţia Rusă a anunţat la 21 februarie 2023 că îşi va suspenda participarea la Tratatul privind măsurile pentru reducerea şi limitarea în continuare a armelor strategice ofensive ("Noul START"). Prima sesiune a Comitetului pregătitor pentru Conferinţa de revizuire din 2026 a părţilor la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare a avut loc la Centrul Internaţional din Viena în perioada 28 iulie - 11 august 2023. A 13-a Conferinţă privind facilitarea intrării în vigoare a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare a avut loc la 22 septembrie 2023, la New York.
Federaţia Rusă a anunţat la 2 noiembrie 2023 retragerea instrumentului său de ratificare a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare.
A doua reuniune a statelor participante la Tratatul privind interzicerea armelor nucleare a avut loc în perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2023 la sediul Naţiunilor Unite din New York. Statele au adoptat Declaraţia intitulată "Angajamentul nostru de a menţine interzicerea armelor nucleare şi de a evita consecinţele lor catastrofale".
A doua sesiune a Comitetului pregătitor pentru Conferinţa de revizuire din 2026 a părţilor la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare a avut loc la Palais des Nations din Geneva, Elveţia, în perioada 22 iulie - 2 august 2024. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder