logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
COMUNICATE

Comunicat de presă - Muzeul Astra, Sibiu

Putem vorbi? Muzeele in faţa polarizării

Peste 230 de profesionişti din domeniul muzeelor se reunesc la Sibiu pentru o conferinţă internaţională despre muzee şi polarizare
Sibiul prin Muzeul ASTRA va găzdui în perioada 10-12 noiembrie 2024 peste 230 de specialişti din muzee şi cultură, din aproape 40 de ţări, în cadrul evenimentului Conferinţa Europeană a Muzeelor - NEMO, care are ca temă principală - 'Putem vorbi? Muzeele în faţa polarizării'. Reţeaua Organizaţiilor Muzeale Europene (NEMO) organizează această conferinţă anuală la Sibiu pentru a consolida cooperarea, a creşte vizibilitatea şi a amplifica impactul muzeelor din întreaga Europă. Participanţii vor explora astfel cum pot muzeele să încurajeze dialogul, să promoveze înţelegerea, să unească comunităţile şi să întărească democraţiile.

Petra Havu, Preşedinta Consiliului Executiv al NEMO, subliniază că 'Această reuniune oferă un cadru pentru a crea o înţelegere comună a evoluţiilor din Europa. Profesioniştii din muzee sunt aici pentru a explora cum munca lor poate sprijini societăţi stabile şi prospere. În plus, fiecare ţară aduce o moştenire culturală unică, iar conferinţele anuale NEMO ne încurajează să învăţăm din tradiţiile locale ale gazdei şi să ne aprofundăm respectul şi cunoaşterea patrimoniului cultural european în ansamblu.'

Ciprian Ştefan, managerul Muzeului ASTRA& preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, declară că ,,Organizarea NEMO la Sibiu plasează din nou Muzeul ASTRA pe harta muzeelor importante din Europa şi din lume. Acest eveniment reconfirmă efortul nostru la ceea ce am dezvoltat până acum şi ce vrem să construim aici pe termen mediu şi lung. Ne vom bucura de prezenţa a peste 200 de participanţi din Europa şi peste 100 din România. Vom dezbate teme actuale şi vom stabili direcţiile de acţiune, activitate şi dezvoltare a muzeelor din Europa. În special, vom creiona rolul determinant al muzeelor din Europa în dezvoltarea şi în educarea societăţii prin modul în care astfel de instituţii culturale furnizează stare de bine! Mulţumesc Ministerului Culturii pentru sprijin şi, mai ales, mulţumesc în mod special Consiliului Judeţean Sibiu pentru că şi în această dată susţine Muzeul ASTRA să fie prezent acolo unde îi este locul - pe cea mai importantă hartă a muzeelor din toată lumea!'

Sesiunile principale ale conferinţei vor avea loc la Filarmonica de Stat din Sibiu, dar participanţii vor avea ocazia să viziteze şi Muzeul ASTRA, Casa Artelor, Muzeul Brukenthal şi Biblioteca Judeţeană Astra. De asemenea, participanţii vor avea opţiunea unui tur post-conferinţă, in data de 13 noiembrie la Alba Iulia pentru a explora în profunzime istoria şi patrimoniul bogat al României.

Pe lângă sesiunile de networking şi tururile culturale, Conferinţa Europeană a Muzeelor NEMO 'Putem vorbi? Muzeele în faţa polarizării' va aborda teme-cheie precum:

- Rolul muzeelor în combaterea polarizării: Cum pot muzeele să îşi folosească colecţiile şi programele pentru a reduce diferenţele sociale?

- Gestionarea presiunilor politice: Ce ar trebui să facă muzeele atunci când se află în centrul unei controverse politice?

- Împuternicirea grupurilor subreprezentate: Cum se pot asigura instituţiile culturale că acele voci slab reprezentate de-a lungul istoriei sunt de acum auzite sau reprezentate în vremuri de polarizare?

Referitor la subiectul actual al conferinţei, Secretara Generală a NEMO, Julia Pagel, reflectă asupra creşterii polarizării în societăţile din întreaga lume şi cum muzeele se simt tot mai adesea împărţite între a lua o poziţie şi a rămâne neutre. Aceasta consideră că 'in cadrul conferinţei ne putem uni şi sprijini unii pe alţii, putem să învăţăm de la colegii noştri cum să abordăm cel mai bine provocările politice, de mediu şi sociale incerte, asigurând totodată că muzeele, ca instituţii de încredere, îşi pot realiza întregul potenţial pentru a avea un impact semnificativ asupra vieţii oamenilor.'

Dintre speakerii principali, doi sunt din România. Cristina Toma, de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, va vorbi despre implicarea comunităţii în cadrul panelului 'Putem vorbi?' luni, 11 noiembrie. Marţi, 12 noiembrie, Izabela Luiza Pop, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, va conduce atelierul 'Evaluarea sustenabilităţii muzeelor: Indicatori şi practici esenţiale.'

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, va participa la deschiderea conferinţei pe 11 noiembrie, la Casa Artelor şi va adresa un cuvânt de bun venit.

Preşedinta Consiliului Judeţean, doamna Daniela Câmpean,

Primarul oraşului Sibiu, doamna Astrid Fodor

Alte știri din categorie

Subscribe to our mailing list!

We don't spam