#Ucraina: NATO agită ameninţarea nord-coreeană pentru a-l ralia pe Donald Trump împotriva ameninţării ruse (AFP)
NATO a încercat joi, la Budapesta, să şi-l ralieze pe viitorul preşedinte american Donald Trump în faţa ameninţării ruse, subliniind că atragerea Coreei de Nord în războiul din Ucraina a schimbat situaţia, inclusiv pentru SUA, relatează AFP.
Rolul Coreei de Nord "ilustrează cum aceste ţări lucrează împreună, China, Coreea de Nord, Rusia şi, desigur, Iranul. Iar aceasta este o ameninţare din ce în ce mai mare nu doar pentru ţările europene din NATO, ci de asemenea pentru SUA", a declarat la sosirea sa la Budapesta pentru summitul Comunităţiii Politice Europene (CPE) secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Mark Rutte.
Rusia şi Coreea de Nord s-au apropiat în mod considerabil după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.
Regimul de la Phenian este acuzat de Occident că a furnizat cantităţi importante de obuze şi rachete armatei ruse pentru a fi utilizate în conflictul din Ucraina, iar în ultimele săptămâni a trimis mai multe mii de soldaţi în Rusia în acelaşi scop.
"Coreea de Nord face parte din războiul din Europa", a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în faţa liderilor europeni prezenţi la summitul de la Budapesta.
"Rusia trebuie să plătească pentru asta. Unul dintre lucrurile pe care le face este să furnizeze tehnologie Coreei de Nord, care ameninţă acum viitorul, continentul american, Europa continentală, precum şi pe partenerii noştri din regiunea Indo-Pacifică", a adăugat şeful NATO, subliniind că aceasta este o evoluţie "periculoasă".
Iranul este acuzat că a furnizat drone şi rachete Rusiei, iar China că ajută Moscova să eludeze sancţiunile occidentale în materie de tehnologii de care Rusia are nevoie în efortul său de război în Ucraina.
Mark Rutte a spus că doreşte să discute cât mai repede această problemă cu învingătorul în alegerile prezidenţiale americane pe care îl cunoaşte bine, întâlnindu-se cu el în mai multe rânduri în timpul primului său mandat de prim-ministru al Olandei.
"Aştept cu nerăbdare să stau de vorbă cu preşedintele Trump şi să vedem cum ne putem asigura în mod colectiv să facem faţă acestei ameninţări", a spus el.
Donald Trump a surprins comunitatea internaţională atunci când s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un în Singapore în 2018, iar apoi în zona demilitarizată dintre cele două Corei în 2019, devenind astfel primul preşedinte american care se deplasează pe linia demarcaţie ce împarte în două Peninsula Coreea.
Donald Trump a reiterat în discursul său de marţi de la Washington că nu a venit la putere pentru a purta un război, ci pentru a face pace. În timpul campaniei electorale, el a promis să pună capăt războiului din Ucraina în termen de 24 de ore, deşi nu a spus cum.
Cu toate acestea, Mark Rutte speră să îl convingă pe imprevizibilul miliardar american să nu ofere Rusiei o "victorie", amintindu-i de rolul crucial pe care îl poate juca în afacerile mondiale.
"Lidershipul său va fi din nou un element-cheie pentru a menţine Alianţa noastră puternică. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin consolidarea NATO", a declarat Rutte miercuri, felicitându-l pe Donald Trump pentru alegerea sa.
"Orice naraţiune care îl poate ajuta pe Trump să privească Ucraina într-un mod mai favorabil este pozitivă şi merită să fie încercată", a declarat un diplomat al Alianţei, intervievat de AFP.
Ţările europene din cadrul NATO se tem să nu fie lăsate singure dacă Donald Trump, aşa cum a sugerat în mai multe rânduri, ar suspenda ajutorul militar al ţării sale pentru Ucraina, pe care l-a considerat mereu ca fiind prea mare. Şi cu atât mai mult într-o perioadă de instabilitate pe continentul european, cu Germania, cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina după SUA, în mijlocul unei crize politice.
Mulţi lideri europeni şi-au reafirmat joi la Budapesta angajamentul de a ajuta Ucraina.
"Ucraina merită sprijinul nostru, indiferent dacă suntem Statele Unite sau Europa, întrucât a fost atacată brutal de o ţară agresoare", a subliniat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.
Dar alţii, precum premierul ungar Viktor Orban, gazda acestei reuniuni CPE şi cel mai bun aliat al Moscovei în cadrul Uniunii Europene, pledează pentru o pace rapidă, precum Donald Trump.
Orice concesie făcută lui Vladimir Putin cu privire la Ucraina ar fi "inacceptabilă" pentru Kiev şi "sinucigaşă" pentru Europa, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski, care participă la summitul CPE. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Adrian Dãdârlat)
Alte știri din categorie
AlegeriSUA2024/ Joe Biden: Va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat joi că sistemul electoral american este corect şi poate fi respectat şi va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii. Preşedintele aflat la final de mandat susţine un discurs solemn adresat naţiunii americane despre rezultatele alegerilor şi pregătirea tranziţiei la 20 ianuarie, când preşedintele
#Ucraina îşi menţine prezenţa în Kursk la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în Rusia
Ucraina controlează cel puţin 620 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Kursk din Federaţia Rusă, la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în această regiune de graniţă, în pofida presiunii constante a Rusiei şi a sosirii în zonă a soldaţilor nord-coreeni pentru a suplimenta trupele Kremlinului, relatează joi EFE.
#Ucraina: Cel puţin un mort într-un atac rusesc care a lovit un spital oncologic din Zaporojie
Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte 18 au fost rănite joi în urma unui atac "masiv" rusesc în cursul căruia a fost lovit şi un spital din oraşul Zaporojie, în sudul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP. "Atac masiv asupra Zaporojie. Inamicul a efectuat cinci lovituri" care au afectat "
Summitul CPE: O pace în #Ucraina trebuie să excludă concesii teritoriale către Rusia, afirmă preşedintele Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) desfăşurat la Budapesta, că speră că Statele Unite vor fi mai puternice odată cu revenirea la putere a fostului preşedinte Donald Trump şi că Washingtonul nu va înceta să colaboreze cu Europa pentru a avansa către o pace în Ucraina care să nu implice concesii
Rusia: Ministrul de externe Serghei Lavrov declară că Moscova este deschisă dialogului cu noua administraţie americană
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că ţara sa este deschisă dialogului cu viitoarea administraţie americană după victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale, relatează EFE. "Vom vedea dacă vor exista propuneri. Insist, nu noi am îngheţat relaţiile şi nu noi ar trebui să propunem restabilirea lor",
Spania: Un fost ministru apropiat de premierul Sanchez, vizat de o anchetă de corupţie pentru achiziţii în pandemie
Justiţia spaniolă a anunţat joi că a deschis o anchetă ce îl vizează pe Jose Luis Abalos, fost ministru şi mult timp considerat mâna dreaptă a premierului Pedro Sanchez, acuzat de corupţie în cadrul unor contracte de achiziţie de material sanitar în perioada pandemiei de COVID-19, transmite AFP. Abalos, ministru al transporturilor &icir
Criză politică în Germania: Liderul opoziţiei conservatoare s-a întâlnit cu preşedintele Steinmeier după discuţiile eşuate cu Scholz
Liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, Friedrich Merz, care speră să îi ia locul social-democratului Olaf Scholz în funcţia de cancelar, s-a întâlnit joi după-amiază cu preşedintele ţării, Frank-Walter Steinmeier, pentru a discuta calea de urmat după destrămarea coaliţiei de guvernare, transmite dpa. La fel ca în î
Orban jubilează la summitul european, unde se vede o punte între UE şi SUA după victoria lui Trump
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre liderii europeni, îşi savurează acum momentul său de glorie la Budapesta, unde a primit joi aproape 50 de şefi de stat şi de guvern la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) şi la un summit informal al UE, consemnează AFP.
SUA: Un judecător a restabilit înţelegerea negociată privind sentinţa pentru ''creierul'' prezumtiv al atentatelor de la 11 septembrie
Un judecător militar american a declarat valabilă înţelegerea negociată privind sentinţa pentru Khalid Sheikh Mohammed, considerat "creierul" atentatelor de la 11 septembrie 2001, o decizie ce fusese revocată în aprilie de Pentagon după puternica emoţie stârnită în rândul a numeroşi apropiaţi ai victimelor, a indicat joi un responsabil
Premierul Viktor Orban cere discutarea revenirii la pace la summitul Comunităţii Politice Europene găzduit de Ungaria
"Trebuie să examinăm modalităţi de a readuce pacea în Europa", care este pusă în pericol de război, de migraţie şi de o deteriorare a situaţiei economice, a spus joi premierul conservator ungar Viktor Orban, în deschiderea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), pe care Ungaria, ce exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, î
Piotr Serafin: Viitorul cadru financiar multianual trebuie să arate că Europa este pregătită pentru provocările viitoare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Bugetul Uniunii Europene şi viitorul cadru financiar multianual (CFM) trebuie să arate că Europa este pregătită pentru provocările anilor viitori, a susţinut joi comisarul european desemnat pentru buget, antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin, în timpul audierii de confirmare din Par
Israel: Parlamentul adoptă o lege care permite expulzarea familiilor ''teroriştilor'' în Fâşia Gaza
Knesset-ul (parlamentul israelian) a adoptat joi o lege care permite expulzarea în Fâşia Gaza a rudelor persoanelor care au comis "atacuri teroriste" în ţară, un text denunţat de apărătorii drepturilor minorităţii arabe, relatează AFP. Legea, prezentată de deputatul Almog Cohen, membru al partidului de extrema dreaptă Otzma Yehudit
Liban: O lovitură israeliană a ucis trei persoane şi a rănit trei soldaţi libanezi şi cinci 'căşti albastre'
Armata libaneză a anunţat joi că trei dintre soldaţii săi şi cinci membri ai "căştilor albastre" au fost răniţi de o lovitură israeliană la intrarea în oraşul Saida din sudul ţării, atac în care au fost ucise alte trei persoane, transmite AFP. Lovitura "inamicului israelian ţintea o maşină şi a provocat moartea a trei pasageri",
#Ucraina/Kievul a fost vizat de un atac rus masiv cu drone, care a provocat doi răniţi, distrugeri şi incendii
Kievul a fost vizat în timpul nopţii de un nou atac "masiv" cu drone al Rusiei, atac care a rănit doi oameni, a avariat mai multe imobile şi a provocat incendii în mai multe cartiere, a anunţat administraţia militară a capitalei ucrainene, informează joi AFP. Rusia, care a lansat în urmă cu aproape trei ani o invazi