O PERSONALITATE PE ZI: Scriitoarea Françoise Sagan
Françoise Sagan (pe numele real Françoise Quoirez) este o scriitoare franceză care a cunoscut un mare succes. Născută la 21 iunie 1935, a trăit într-o familie bogată, descendentă din industriaşi şi ingineri din nord, unde banii nu erau o problemă.
Era cea mai mică dintre fraţi: o soră, Suzanne, şi un frate, Jacques, erau cu 11, respectiv 8 ani mai mari decât ea. Şi-a petrecut copilăria în Lot şi Dauphiné, unde tatăl ei a condus o fabrică în timpul războiului. După obţinerea bacalaureatului, Françoise s-a înscris la Sorbona, începând studii superioare pe care le-a întrerupt. Împreună cu fratele ei, îi place să frecventeze cluburile de noapte şi cluburile de jazz din cartierul parizian Saint-Germain-des-Prés.
Françoise împărtăşea cu prietena ei Florence Malraux, fiica scriitorului Andre Malraux, o dragoste fără margini pentru lectură, a citit autori francezi şi străini, clasici sau contemporani (Stendhal, Flaubert, Proust, Rimbaud, Gide, Camus, Sartre, Dostoievski, Faulkner, Hemingway, Joyce, Tennessee Williams ...).
Este autoarea a aproximativ douăzeci de romane, printre care "Un certain sourire", "Aimez-vous Brahms", "La chamade", "Des bleus a l'âme", "Un Orage immobile"..., a mai multor povestiri, piese de teatru, adaptări cinematografice şi scenarii, o biografie a lui Sarah Bernhardt, un jurnal ("Toxic"), memorii, cărţi de interviuri, cântece ş numeroase articole.
Primul său roman, "Bonjour Tristesse", scris în vara anului 1953 şi publicat de Julliard anul următor, în martie, s-a bucurat de succes imediat în librăriile din Franţa, apoi în străinătate.
Considerat licenţios de unii, romanul a stârnit scandal, iar presa a găsit punctul de interes în persoana tinerei autoare, în vârstă de 19 ani, devenită vedetă a literaturii franceze.
În "Bonjour Tristesse", Françoise Sagan descrie hedonismul şi amoralitatea tinereţii, hedonismul şi amoralitatea intelectualilor francezi îndrăgiţi, hedonismul şi amoralitatea Europei postbelice la vârful anilor şaizeci. Moralitatea şi absenţa ei este tema definitorie a romanului: în acest sens, Sagan este mult mai clasicistă decât unii dintre confraţii existenţialişti, precum Sartre şi Camus. (https://www.newyorker.com)
Regizorul Otto Preminger adaptează cartea pentru cinema; filmul a fost lansat pe ecrane în 1958.
După succesul literar, Françoise a trecut la jurnalism. Hélene Gordon-Lazareff, directorul revistei Elle, i-a comandat o serie de articole despre Italia în 1954: a jucat rolul reporterului din nordul până în sudul peninsulei, iar textele s-au intitulat "Bună Napoli", "Bună Capri", "Bună Veneţia"... Fiecare oraş a fost comparat cu o femeie în aceste texte uşoare, iar acest "Bună ziua" a devenit marca ei.
Al doilea roman al său, "Un certain sourire", este dedicat Florencei Malraux şi a fost publicat în 1956. Întâlneşte din nou un mare succes la cititori.
Françoise, prinsă de succes şi bani va fi tentată de mesele de joc. De asemenea, frecventează celebrele cluburi de noapte pariziene ale vremii ("Chez Castel", "Chez Régine"). Este pasionată de maşinile sport, iubeşte viteza şi conduce adesea noaptea cu viteză mare pe străzile Parisului.
După un accident de maşină, devine dependentă de drogul care i s-a administrat în spital. A început un tratament de detoxifiere când a părăsit spitalul şi a ţinut un jurnal, "Toxic" (1964).
Deşi independentă financiar şi liberă, suferea de dependenţă de medicamente, alcool şi droguri.
La 24 de ani, Françoise a cumpărat conacul Breuil din Équemauville lângă Honfleur, pentru 8 milioane de franci vechi, după ce a jucat la cazinoul din Deauville. Casa, puţin dărăpănată, este deschisă tuturor prietenilor. Îi place să se distreze, să cheltuiască, "banii trebuie să fie un instrument al libertăţii, nu o garanţie a securităţii" şi este foarte generoasă. "Fără Sagan, viaţa ar fi plictisitoare de moarte", nota într-una dintre cronicile sale (1961-1971), adunate sub titlul "En sixty" (Julliard, 1996), scriitorul şi jurnalistul Bernard Frank, foarte apropiat de Françoise Sagan. (https://www.francoisesagan.fr)
Devine simbolul tinerei libere care trăieşte clipa fără limite; elegant şi modern. Dar literatura este adevărata ei pasiune şi nu se va opri niciodată din citit, scris şi publicat. "Scrisul este singura verificare pe care o am despre mine", i-a mărturisit ea editorului francez Jean-Jacques Pauvert în 1975.
Romanele ei, traduse în cincisprezece limbi, au fost în cea mai mare parte adaptate cinematografic, în special "Aimez-vous Brahms" (1959) adusă pe ecran de Anatole Litvak în 1960, cu Ingrid Bergman, Yves Montand, Anthony Perkins, "La chamade" (1965), adaptat în 1968 de Alain Cavalier, cu Catherine Deneuve, Michel Piccoli.
În 1961, Françoise Sagan a semnat "Manifestul celor 121", împotriva războiului din Algeria. În aprilie 1971, semnează pentru dreptul la avort. "Nu sunt înregistrată la niciun partid politic, dar sunt angajată de stânga. Urăsc să ucid, dacă ar fi un război aş pleca. Sau? Nu ştiu... Dar dacă ar fi o invazie fascistă, aş lupta. Împotriva unei cauze nedemne, aş lupta." (către Jean-Jacques Pauvert - https://www.francoisesagan.fr)
S-a căsătorit cu editorul Guy Schoeller, cu douăzeci de ani mai mare decât ea, în 1958, a divorţat doi ani mai târziu şi s-a căsătorit cu Robert Westhoff, ofiţer al armatei americane, apoi model şi un mare iubitor de muzică. Din unirea lor s-a născut Denis Westhoff, singurul său fiu. Incapabilă să suporte căsătoria, Sagan a divorţat din nou, dar cuplul s-a separat cu adevărat în 1972, la zece ani după naşterea fiului lor. A început o relaţie în 1976 cu stilistul Peggy Roche, care i-a rămas alături până la moarte, în 1991.
Françoise Sagan a fost foarte afectată de această dispariţie, care a coincis şi cu cea a lui Robert Westhoff cu un an mai devreme. Pentru Françoise, anii nouăzeci au fost marcaţi de pierderea celor dragi, între care au fost şi părinţii şi fratele ei.
Grav bolnavă, a murit, pe 24 septembrie 2004, în urma unei embolii pulmonare la spitalul din Honfleur la câţiva kilometri de casa ei din Normandia, ruinată. (surse: https://www.francoisesagan.fr; https://www.newyorker.com; https://www.afsf.com) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder