Sprijin şi finanţare în dezvoltarea planurilor de neutralitate climatică pentru cele 10 oraşe selectate de platforma M100
Oraşele Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Iaşi, Oradea, Reşiţa şi Timişoara au fost selectate pentru a deveni neutre climatic până în 2035, a anunţat, marţi, platforma naţională M100.
Aceste oraşe vor primi în următorii ani sprijin în dezvoltarea planurilor de neutralitate climatică şi vor fi finanţate pentru a implementa acţiuni care să le ajute în tranziţia verde.
Cele 10 oraşe au fost alese de către un juriu internaţional format din specialişti în urbanism şi dezvoltare urbană, în cadrul unei competiţii desfăşurate în perioada iunie-septembrie 2024.
"Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Iaşi, Oradea, Reşiţa şi Timişoara sunt oraşele care vor fi sprijine pentru a-şi reduce emisiile de carbon până în 2035 şi pentru a se transforma în oraşe smart, verzi şi prietenoase cu locuitorii lor. Cele 10 oraşe se alătură astfel celor trei oraşe din România care au pornit deja în cursa spre neutralitate climatică - Cluj Napoca, Bucureşti sector 2 şi Suceava, fiind selectate în Misiunea Europeană "100 de oraşe inteligente şi neutre climatic" şi care au făcut deja paşi importanţi spre tranziţia verde", se arată în comunicatul transmis de M100.
Misiunea M100 este o misiune-oglindă a celei europene şi îşi propune să replice la nivel naţional politicile europene şi să ajute şi alte oraşe româneşti să atingă ţintele de reducere a emisiilor de carbon asumate la nivel naţional prin Pactul Verde European.
"M100 e astăzi cu un pas mai aproape de scopul pe care ni l-am propus la nivel naţional: să atingem neutralitatea climatică în oraşele româneşti. Felicitări celor 10 oraşe care au fost selectate în Misiunea M100, pentru efortul pe care l-au depus şi pentru soluţiile inovatoare pe care le-au propus. Munca serioasă, însă, începe abia acum şi asigur cele 10 oraşe selectate că vom face tot posibilul să le ajutăm nu doar să înveţe cum să îşi construiască strategii prin care să devină neutre climatic, ci şi să le finanţăm soluţiile. Ştim că aceste eforturi trebuie susţinute printr-o finanţare adecvată, aşa că ne propunem ca până în 2035 să finanţăm, prin intermediul M100, proiecte în valoare de 1 miliard de euro ale celor 10 oraşe selectate acum şi ale celor trei din Misiunea Europeană, Cluj-Napoca, Bucureşti - Sector 2 şi Suceava. Aceasta este doar una din iniţiativele M100, iar pe viitor vom continua să oferim sprijin tuturor oraşelor româneşti şi să diversificăm tipurile de suport pe care îl oferim", a precizat Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Coordonator al Hub-ului M100, în comunicatul citat, prezent la Forumul pentru Neutralitate Climatică M100.
În perioada următoare, cele 10 oraşe vor dezvolta cu ajutorul consultanţilor din echipa M100 Climate City Contracts, un model de plan de acţiune dezvoltat la nivel european care să le ajute să identifice soluţiile individuale pe care trebuie să le implementeze pentru a deveni neutre climatic.
Ulterior, prin intermediul M100, oraşele vor putea aplica pentru finanţări pentru a implementa acţiunile din planurile dezvoltate în domenii precum: energie verde, sustenabilitate şi mobilitate smart, economie circulară, guvernanţă verde etc.
Cele 10 oraşe vor învăţa, de asemenea, din experienţa celor trei oraşe deja incluse în Misiunea Europeană şi vor putea deveni, la rândul lor, exemple de bună practică pentru alte oraşe româneşti.
"Interesul arătat de oraşele româneşti care au vrut să fie parte din Misiunea Oglindă M100 şi calitatea aplicaţiilor cu care s-au înscris în competiţie ne demonstrează că ideea pe care UEFISCDI a avut-o în 2022, atunci când a solicitat Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării acordul pentru a înfiinţa M100, a fost corectă. De la început, M100 a fost despre a asigura intervenţii integrate care să asigure oraşelor cunoaşterea şi resursele financiare necesare tranziţiilor către neutralitate climatică. Felicit cele 10 oraşe selectate în Misiunea M100 şi abia aştept să ne apucăm de lucru. Sunt convins că experienţa acumulată de acestea în tranziţia către neutralitatea climatică, cât şi soluţiile inovative dezvoltate, vor face ca România să fie un actor performant şi recunoscut internaţional, un actor de la care oraşele şi ţările vor vrea să înveţe. Mesajul M100 este şi acela că "niciun oraş nu este lăsat în urmă". Vom încuraja şi susţine şi alte administraţii locale care sunt determinate să acţioneze pentru a face comunităţile lor mai sustenabile - climatic neutre şi inteligente. Oraşele româneşti au nevoie de M100 şi sunt convins că sunt pregătite să acţioneze", a precizat Adrian Curaj, director general al UEFISCDI, instituţie ce asigură secretariatul general al M100.
Oraşele au fost selectate în urma unui proces similar cu cel european, iar aplicaţiile primite din partea celor 16 oraşe participante au impresionat membrii juriului prin ideile inovatoare propuse.
"Sunt impresionat de calitatea propunerilor prezentate de oraşele româneşti pentru a deveni parte din misiunea naţională. Propunerile sunt îndrăzneţe, prezintă o viziune sistemică, au o abordare clară, multisectorială şi adresează nevoile unor stakeholderi multipli, elemente esenţiale pentru o transformare reală a oraşelor noastre. Totodată, multe aplicaţii propun sisteme inovatoare de guvernanţă multi-nivel. Cu siguranţă, România este un pionier în Europa în ceea ce priveşte implementarea Misiunii UE pentru oraşe şi un motor al unui proces de transformare mai amplu la nivelul continentului, în special pentru ţările din Europa de Est", a adăugat Julio Lumbreras, Tenured Associate Professor, Universidad Politecnica de Madrid şi jurat M100.
Forumul pentru Neutralitate Climatică M100, care se desfăşoară în zilele de 29 şi 30 octombrie, la Bucureşti, la Mina Museum, este o iniţiativă unică în România care reuneşte pentru prima dată primari ai oraşelor selectate, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai Guvernului, miniştri, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiţii, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Net Zero Cities, Dark Matter Lab, alături de reprezentanţi ai sectorului neguvernamental, academic şi privat, precum şi experţi independenţi sub o temă comună: susţinerea oraşelor româneşti în tranziţia către neutralitate climatică.
În acest context, Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 oferă, timp de două zile ( 29-30 octombrie), o platformă de dialog pentru identificarea de soluţii şi oportunităţi de finanţare, deschide dezbateri şi prezintă exemple de bune practici prin studii de caz din oraşele româneşti dar şi cele partenere din Norvegia şi Islanda: Stavanger, Trondheim şi Reykjavik.
Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 este organizat sub egida Hub-ului Naţional M100, coordonat la nivel interministerial, şi face parte din proiectul "Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building," finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene în cadrul Fondului pentru Relaţii Bilaterale, şi implementat sub egida HUB-ului M100, prin UEFISCDI în calitate de operator de programe în parteneriat cu Urbanize Hub - Asociaţia Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology(NTNU), Nordic Edge şi RANNIS - Icelandic Center of Research.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: M100 HUB / Facebook
Alte știri din categorie
Cod galben de intensificări ale vântului în 14 judeţe, până la ora 20:00
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în 14 judeţe din ţară, până sâmbătă seara. Astfel, de la ora 12:00 până la ora 20:00, vântul se va intensifica în Moldova, nord-estul Munteniei, în nordul Dobrogei, sudul Banatului şi sud-vestul Oltenie
Cod galben de ceaţă în localităţi din şapte judeţe, până la ora 10:00
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi dimineaţa atenţionări nowcasting de ceaţă valabile până la ora 10:00 în zone din şapte judeţe. Astfel, în mai multe localităţi din judeţele Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş şi Hunedoara, ceaţa va determina vizibilitate redusă sub 200 m şi izolat sub 50 m.
ANPM: Hidrocentrala de la Răstoliţa, primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990
Hidrocentrala de la Răstoliţa, din judeţul Mureş a primit, luni, acord de mediu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, conform unui comunicat de presă al Agenţiei Naţională pentru Protecţia Mediului. "Hidrocentrala de la Răstoliţa, din judeţul Mureş, primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990, amplasat p
Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este, în prezent, de 70% faţă de 74% cât era în 2023 şi 72% în 2022, a anunţat miercuri Administraţia Naţională Apele Române, &ici
ANM: Avertizări de ceaţă şi vizibilitate redusă în localităţi din opt judeţe, miercuri dimineaţa
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineaţa, avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă densă şi vizibilitate redusă, valabile în următoarele ore în mai multe localităţi din opt judeţe. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în judeţul Sălaj, respectiv în localităţile: Gâlgău,
Conferinţa PRIA Environment la aniversarea unui an de la implementarea SGR
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, participă marţi la conferinţa "PRIA Environment - Aniversare un an de SGR (Sistemul de Garanţie-Returnare) în România". La conferinţa PRIA Environment este anunţată şi prezenţa unor reprezentanţi ai companiei RetuRO, producătorilor, reta
Greenpeace atacă în instanţă avizele emise de Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep
Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanţelor suspendarea şi anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic "CT-I-s-A-02561" situat în Platforma continentală a Mării Negre îşi pierde statutul de monument istoric, a anunţat luni organizaţia de mediu. Greenpeac
Apele Române pregătesc plajele pentru sezonul rece
Echipele de la Apele Române din Constanţa desfăşoară activităţi de conservare şi întreţinere a plajelor pe tot parcursul sezonului rece. În prezent, activităţile au loc pe trei tronsoane: Corbu - Năvodari - Mamaia - Constanţa, Agigea - Eforie Nord - Tuzla - Costineşti şi 23 August - Olimp - Neptun - Jupiter - Cap Aurora - Venus - Mangalia - 2
SGR: Rată de colectare a ambalajelor de peste 81%, în septembrie
Bucureşti, 18 oct /Agerpres/ - Peste 81% dintre ambalajele cu sigla "SGR" au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%, arată datele centralizate, publicate vineri de RetuRo, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare. Astfel, luna trecută, con
Greenpeace România solicită lămuriri ministrului Energiei cu privire la posibila plângere penală împotriva organizaţiilor de mediu
Reprezentanţii Greenpeace România îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, de a ataca şi restricţiona "activitatea paşnică şi legitimă a organizaţiilor de mediu", deşi pretinde că împărtăşeşte obiective comune de consolidare a securităţii, accesibilităţii şi sustenabilităţii energetice a Români
Climate Change Summit 2024 începe, marţi, la Bucureşti cu dezbateri pe teme de mediu
Tranziţia verde, energiile regenerabile, politici publice şi ESG vor fi printre cele mai importante subiecte abordate în cadrul evenimentului Climate Change Summit, organizat în perioada 15-17 octombrie la Bucureşti. Dezbaterile de la Bucureşti aduc împreună lideri din domenii diverse, de la biodiversitate şi economie circulară, până la
Apele Române: Dunărea atinge niveluri maxime pe sectorul românesc, de la Corabia până la Feteşti; riscul de inundaţii este redus
Dunărea atinge astăzi niveluri maxime pe sectorul românesc, de la Corabia până la Feteşti, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în bazinul Dunării, a propagării viiturilor formate anterior în bazinul superior al Savei şi pe principalii afluenţi, dar acestea rămân sub cotele de atenţie, a anunţat Administraţia Naţională Apele Româ
Apele Române: O cantitate de 30 de kilograme de peşti morţi, recoltată marţi din apa pârâului Peţa în Oradea
O cantitate de 30 de kilograme de peşti morţi a fost recoltată marţi din apa pârâului Peţa în Oradea în context fiind stabilită, ca măsură preventivă, supravegherea conductelor pluviale, a anunţat Administraţia Naţională Apele Române. "Marţi dimineaţa, 8 octombrie 2024, în urma sesizărilor din social media, echipa ABA C
AFM: Platforma programului 'Casa Verde' are un cod suplimentar de verificare pentru a evita utilizarea roboţilor
Platforma utilizată în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice" este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile acesteia au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură, fiind totodată adăugat suplimentar încă un cod de verificare tocmai pentru a evita utilizarea roboţilor în procesul de depunere a dosarelor, au expli