logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

ANPM: Hidrocentrala de la Răstoliţa, primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990

Image

Hidrocentrala de la Răstoliţa, din judeţul Mureş a primit, luni, acord de mediu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, conform unui comunicat de presă al Agenţiei Naţională pentru Protecţia Mediului.

"Hidrocentrala de la Răstoliţa, din judeţul Mureş, primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990, amplasat pe teritoriul administrativ al comunelor Răstoliţa, Lunca Bradului, Deda şi Vătava, a primit, azi, Acord de mediu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, pentru "Scoaterea definitivă din fondul forestier şi defrişare teren în vederea finalizării Amenajării Hidroenergetice Răstoliţa (A.H.E. Răstoliţa)", la cererea SPEE Hidroelectrica S.A. Investiţia, având o putere instalată de 35,2 MW şi o capacitate de producţie anuală de energie, de 58,14 GWh/ an, la un nivel minim energetic, a fost aprobată de Consiliul Interministerial de avizare a lucrărilor publice de interes naţional a Guvernului României şi este în concordanţă cu Strategia Energetică a României 2020-2030 cu perspectiva anului 2050, precum şi cu Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC)", se arată în comunicat.

Potrivit directorului executiv al APM Mureş, Cristina Pui, care a semnat Acordul de mediu pentru acest obiectiv de interes naţional, Cuveta lacului de acumulare Răstoliţa se va întinde pe o lungime de circa 5,6 km, atât pe valea principală (râul Răstoliţa) cât şi pe cele trei văi în care sunt cantonaţi afluenţii principali.

"Scoaterea definitivă a suprafeţei de 171,4409 ha din fond forestier şi apoi defrişarea suprafeţei de 39,38 ha este un demers necesar pentru finalizarea investiţiei "Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa (A.H.E. Răstoliţa)", la un nivel minim energetic, respectiv vizează posibilitatea realizării cuvetei lacului de acumulare Răstoliţa, a captărilor secundare de pe ramura Vestică (Gălăoaia Mare, Gălăoaia Mică şi Vişa) şi a drumurilor tehnologice de acces", a explicat directorul executiv al APM Mureş.

Suprafeţele de teren care fac obiectul proiectului şi care urmează să fie scoase din fondul forestier, şi ulterior defrişate (pentru punerea în funcţiune la minimumul energetic este necesară numai o suprafaţă de 39,38 ha, care va fi eliberată de vegetaţie) fac parte din culoarul de expropriere aprobat prin H.G. nr. 900/2017 şi sunt proprietatea Statului Român, administrată de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, prin Direcţia Silvică Mureş, respectiv prin ocoalele silvice Lunca Bradului, Reghin şi Răstoliţa şi Asociaţia Filiala Ocolul Silvic Vătava, conform Avizului Gărzii Forestiere Braşov nr. 906/1/31.01.2022.

"Mă bucur să pot fi, azi, alături de colegii mei de la APM Mureş, la semnarea istorică a acordului de mediu pentru un proiect de interes public major. Este fără echivoc faptul că viitorul nostru este reprezentat de energia regenerabilă, însă în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului am datoria să supraveghez că investiţiile în surse regenerabile se fac cu respectarea tuturor exigenţelor de mediu. În acest context, vă asigur că pentru proiectul "Scoaterea definitivă din fondul forestier şi defrişare teren în vederea finalizării Amenajării Hidroenergetice Răstoliţa" au fost parcurse toate etapele prevăzute de Legea nr. 292/2018, a fost asigurată participarea publicului, atât prin punerea la dispoziţie a tuturor studiilor elaborate de titularul proiectului, cât şi prin organizarea a patru şedinţe de dezbatere publică a acestora. Este foarte important ca toţi actorii implicaţi (comunităţile locale, organizaţii non-guvernamentale) să fie la curent şi să înţeleagă modul în care proiectul îi poate afecta", a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru, citat în comunicat.

Şeful ANPM a subliniat că, indiferent de proiect, conservarea biodiversităţii este esenţială pentru păstrarea echilibrului ecologic actual în vederea asigurării viitorului sustenabil, iar acest aspect a fost înţeles şi susţinut şi de Hidroelectrica, în calitate de titular al acestei investiţii.

Compania va implementa proiectul, într-o primă etapă, la un minim energetic şi va asigura monitorizarea factorilor de mediu pe toată perioada de executare a lucrărilor, dar şi pe o perioadă de minimum cinci ani după punerea în funcţiune a AHE Răstoliţa.

"Hidroenergia şi conservarea biodiversităţii sunt două domenii care se întrepătrund şi pot coexista. Acordul de mediu prevede un număr mare de măsuri prin implementarea cărora se asigură o dezvoltare durabilă a hidroenergiei şi conservarea biodiversităţii în acelaşi timp. Concluzia evaluării impactului asupra mediului este că realizarea investiţiei are un impact negativ nesemnificativ asupra factorilor de mediu, cu condiţia implementării măsurilor de reducere impuse prin acordul de mediu", a explicat preşedintele ANPM.

Având în vedere că proiectul propus prevede scoaterea definitivă din fond forestier a suprafeţei cuvetei lacului, a captărilor secundare şi a drumurilor, tipul de tăiere a arborilor va fi de tăiere la ras şi curăţarea amplasamentului de crengi şi frunze. Vegetaţia existentă pe amplasament este reprezentată de lăstăriş crescut din cioatele viabile rămase, ca rezultat al defrişării realizate în urmă cu peste 30 de ani.

Lucrările la obiectivul "Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa" au fost demarate în baza Decretului nr. 95/1989 emis de Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România, Autorizaţiei de Construire nr. 304/03.12.1990 (completată în anul 1997 cu adresa prin care valabilitatea autorizaţiei de construire a fost extinsă pe toată durata de execuţie a proiectului) şi a Acordului de mediu nr. 12/07.11.1990. Prin Hotărârea Guvernului nr. 489/1996 au fost actualizaţi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, reducându-se şi debitul instalat de la 25 la 17 mc/s. În anul 2003 a fost elaborat Proiectul Tehnic al A.H.E. Răstoliţa pe baza căruia a fost evaluat restul rămas de executat după 1 ianuarie 2003 şi încheiate contractele de execuţie cu diverşi antreprenori.

Potrivit ANPM, hidroenergia este cea mai mare sursă de energie regenerabilă a României, având cea mai mare pondere din mixul energetic al ţării noastre, aproximativ 26%. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM/Facebook.com


Alte știri din categorie

2024-11-03 00:00:01

Cod galben de intensificări ale vântului în 14 judeţe, până la ora 20:00

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în 14 judeţe din ţară, până sâmbătă seara. Astfel, de la ora 12:00 până la ora 20:00, vântul se va intensifica în Moldova, nord-estul Munteniei, în nordul Dobrogei, sudul Banatului şi sud-vestul Oltenie

2024-10-30 00:00:02

Sprijin şi finanţare în dezvoltarea planurilor de neutralitate climatică pentru cele 10 oraşe selectate de platforma M100

Oraşele Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Iaşi, Oradea, Reşiţa şi Timişoara au fost selectate pentru a deveni neutre climatic până în 2035, a anunţat, marţi, platforma naţională M100. Aceste oraşe vor primi în următorii ani sprijin în dezvoltarea planurilor de neutralitate climatică şi vor fi fi

2024-10-29 15:15:11

Cod galben de ceaţă în localităţi din şapte judeţe, până la ora 10:00

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi dimineaţa atenţionări nowcasting de ceaţă valabile până la ora 10:00 în zone din şapte judeţe. Astfel, în mai multe localităţi din judeţele Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş şi Hunedoara, ceaţa va determina vizibilitate redusă sub 200 m şi izolat sub 50 m.

2024-10-25 00:00:01

Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este, în prezent, de 70% faţă de 74% cât era în 2023 şi 72% în 2022, a anunţat miercuri Administraţia Naţională Apele Române, &ici

2024-10-24 00:00:01

ANM: Avertizări de ceaţă şi vizibilitate redusă în localităţi din opt judeţe, miercuri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineaţa, avertizări nowcasting Cod galben de ceaţă densă şi vizibilitate redusă, valabile în următoarele ore în mai multe localităţi din opt judeţe. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în judeţul Sălaj, respectiv în localităţile: Gâlgău,

2024-10-22 10:53:24

Conferinţa PRIA Environment la aniversarea unui an de la implementarea SGR

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, participă marţi la conferinţa "PRIA Environment - Aniversare un an de SGR (Sistemul de Garanţie-Returnare) în România". La conferinţa PRIA Environment este anunţată şi prezenţa unor reprezentanţi ai companiei RetuRO, producătorilor, reta

2024-10-22 08:02:02

Greenpeace atacă în instanţă avizele emise de Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep

Greenpeace România cheamă în judecată Ministerul Culturii, solicitând instanţelor suspendarea şi anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic "CT-I-s-A-02561" situat în Platforma continentală a Mării Negre îşi pierde statutul de monument istoric, a anunţat luni organizaţia de mediu. Greenpeac

2024-10-20 00:00:01

Apele Române pregătesc plajele pentru sezonul rece

Echipele de la Apele Române din Constanţa desfăşoară activităţi de conservare şi întreţinere a plajelor pe tot parcursul sezonului rece. În prezent, activităţile au loc pe trei tronsoane: Corbu - Năvodari - Mamaia - Constanţa, Agigea - Eforie Nord - Tuzla - Costineşti şi 23 August - Olimp - Neptun - Jupiter - Cap Aurora - Venus - Mangalia - 2

2024-10-19 13:08:01

SGR: Rată de colectare a ambalajelor de peste 81%, în septembrie

Bucureşti, 18 oct /Agerpres/ - Peste 81% dintre ambalajele cu sigla "SGR" au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%, arată datele centralizate, publicate vineri de RetuRo, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare. Astfel, luna trecută, con

2024-10-18 08:17:01

Greenpeace România solicită lămuriri ministrului Energiei cu privire la posibila plângere penală împotriva organizaţiilor de mediu

Reprezentanţii Greenpeace România îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia ministrului Energiei, Sebastian Burduja, de a ataca şi restricţiona "activitatea paşnică şi legitimă a organizaţiilor de mediu", deşi pretinde că împărtăşeşte obiective comune de consolidare a securităţii, accesibilităţii şi sustenabilităţii energetice a Români

2024-10-15 08:11:28

Climate Change Summit 2024 începe, marţi, la Bucureşti cu dezbateri pe teme de mediu

Tranziţia verde, energiile regenerabile, politici publice şi ESG vor fi printre cele mai importante subiecte abordate în cadrul evenimentului Climate Change Summit, organizat în perioada 15-17 octombrie la Bucureşti. Dezbaterile de la Bucureşti aduc împreună lideri din domenii diverse, de la biodiversitate şi economie circulară, până la

2024-10-10 00:00:02

Apele Române: Dunărea atinge niveluri maxime pe sectorul românesc, de la Corabia până la Feteşti; riscul de inundaţii este redus

Dunărea atinge astăzi niveluri maxime pe sectorul românesc, de la Corabia până la Feteşti, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în bazinul Dunării, a propagării viiturilor formate anterior în bazinul superior al Savei şi pe principalii afluenţi, dar acestea rămân sub cotele de atenţie, a anunţat Administraţia Naţională Apele Româ

2024-10-08 19:52:49

Apele Române: O cantitate de 30 de kilograme de peşti morţi, recoltată marţi din apa pârâului Peţa în Oradea

O cantitate de 30 de kilograme de peşti morţi a fost recoltată marţi din apa pârâului Peţa în Oradea în context fiind stabilită, ca măsură preventivă, supravegherea conductelor pluviale, a anunţat Administraţia Naţională Apele Române. "Marţi dimineaţa, 8 octombrie 2024, în urma sesizărilor din social media, echipa ABA C

2024-10-04 18:53:29

AFM: Platforma programului 'Casa Verde' are un cod suplimentar de verificare pentru a evita utilizarea roboţilor

Platforma utilizată în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice" este aceeaşi pentru toate regiunile, iar funcţionalităţile acesteia au fost optimizate pentru a asigura o utilizare sigură, fiind totodată adăugat suplimentar încă un cod de verificare tocmai pentru a evita utilizarea roboţilor în procesul de depunere a dosarelor, au expli

Subscribe to our mailing list!

We don't spam