logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Planeta

COP16: Datele-cheie despre starea alarmantă a naturii la nivel mondial

Image

Concluziile experţilor sunt incontestabile: terenurile, mările şi vieţuitoarele pe care acestea le adăpostesc sunt ameninţate de distrugerile provocate de omenire, care trebuie să facă "pace cu natura" pentru a evita o factură dezastruoasă, informează luni AFP.

Însă pe ce date se bazează acest diagnostic, care a determinat omenirea să adopte Acordul Kunming-Montreal şi lista sa de 23 de obiective pentru a opri aceste distrugeri până în 2030? AFP prezintă o trecere în revistă a unora dintre datele-cheie aflate în centrul negocierilor privind biodiversitatea care se desfăşoară în cadrul COP16 pentru biodiversitate din Cali, un oraş din Columbia.

Trei sferturi din terenuri, modificate de omenire

Aproximativ 75% din suprafaţa terestră a fost degradată în mod semnificativ de către omenire - un procent care include pădurile defrişate şi ecosistemele transformate în terenuri cultivate sau în spaţii urbane. Zonele umede, cele mai afectate, s-au redus cu 87% în ultimele trei secole.

Acestea sunt concluziile principalei autorităţi ştiinţifice invocate în cadrul Conferinţelor Părţilor la Convenţia privind diversitatea biologică, Platforma interguvernamentală privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice (IPBES), echivalentul experţilor din domeniul climei mandataţi de către ONU (GIEC).

Consecinţele sunt numeroase: pierderea habitatului pentru animalele sălbatice, infertilitatea terenurilor epuizate, reducerea absorbţiei de CO2, scăderea calităţii aerului, riscul de zoonoze, ameninţări la adresa apei potabile, etc.

"Degradarea solurilor din cauza activităţilor umane compromite bunăstarea a cel puţin 3,2 miliarde de oameni", a estimat IPBES în 2018. Iar "populaţia din zonele aride va creşte de la 2,7 miliarde în 2010 la 4 miliarde până în 2050".

Însă nu totul este pierdut, iar "beneficiile restaurării naturii sunt de zece ori mai mari decât costurile", potrivit acestei autorităţi în domeniul biodiversităţii. Unul dintre cele 23 de obiective ale "Cadrului mondial pentru conservare" prevede ca ţările să restaureze 30% din terenurile degradate până în 2030.

1 milion de specii ameninţate

Din cele aproximativ 8 milioane de specii de animale şi plante de pe planeta noastră, un milion sunt ameninţate cu dispariţia, potrivit IPBES. Pentru a ajunge la această cifră, platforma ştiinţifică a utilizat o estimare "prudentă" de 10% din speciile de insecte ameninţate cu dispariţia, adică aproximativ 600.000.

Totalul este de douăzeci de ori mai mare decât cel din Lista Roşie întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), referinţa mondială care a recenzat 46.000 de specii ameninţate. Însă inventarul UICN se limitează la aproximativ 166.000 de specii pentru care există date ştiinţifice solide, majoritatea fiind încă necunoscute.

Polenizatorii, indispensabili pentru reproducerea plantelor şi a trei sferturi din culturile care hrănesc omenirea, se află în prima linie.

Coralii, de care depind aproximativ 850 de milioane de oameni pentru hrană şi muncă, sunt un alt exemplu flagrant: aceste animale, ale căror recife adăpostesc o faună imensă şi care protejează zonele costiere acţionând ca diguri de protecţie, se confruntă cu episoade de albire record ca urmare a acidificării şi încălzirii oceanelor. Într-o lume cu 1,5°C mai caldă decât în era preindustrială, între 70% şi 90% dintre corali ar dispărea (99% în cazul unei încălziri cu 2°C).

"Cei cinci călăreţi ai Apocalipsei"

Potrivit experţilor de la ONU, criza biodiversităţii are cinci factori, toţi de origine umană, supranumiţi "cei cinci călăreţi ai Apocalipsei". În ordine descrescătoare, aceştia sunt: distrugerea habitatelor, supraexploatarea resurselor, schimbările climatice, poluarea şi speciile invazive.

Doar ea singură, distrugerea habitatelor a cauzat o pierdere de 2% până la 11% din biodiversitatea globală pe parcursul secolului al XX-lea, conform unui studiu de amploare ce a fost publicat în revista Science în aprilie. Dar schimbările climatice ar putea deveni principala cauză a distrugerii naturii până în 2050, potrivit autorilor acelui studiu.

Jumătate din PIB-ul mondial depinde de natură

Mai mult de jumătate (55%) din Produsul Intern Brut (PIB) al lumii, adică 58.000 de miliarde de dolari, depinde "puternic sau moderat" de natură şi de serviciile sale, a calculat gigantul din sectorul auditului PwC.

Agricultura, silvicultura, pescuitul şi acvacultura, precum şi industria agroalimentară şi a băuturilor şi sectorul construcţiilor sunt cele mai expuse. Ce ar fi economia globală fără cereale, lemn, peşte, cafea, piele şi cauciuc?

Polenizarea, calitatea apei şi combaterea bolilor sunt incluse, de asemenea, în valoarea acestor "servicii prestate de natură", un concept omniprezent în textele COP-urilor privind biodiversitatea, dar care a fost acuzat de ecologişti că "financiarizează" şi "înrobeşte" natura.

Miliarde de dolari în "subvenţii nefaste"

Deşi natura oferă omenirii o serie de servicii nepreţuite, o parte din banii publici încurajează în acelaşi timp anumite activităţi care o deteriorează: extracţia combustibililor fosili, pescuitul excesiv, agricultura intensivă, etc.

Care sunt sumele? Unul dintre obiectivele Acordului Kunming-Montreal este de a cuantifica subvenţiile sau avantajele fiscale "nefaste" până în 2025 şi de a le reduce cu "cel puţin 500 de miliarde de dolari pe an" până în 2030.

Intens dezbătută, suma "subvenţiilor nefaste pentru mediu" a fost estimată la 2.600 de miliarde de dolari pe an, adică 2,5% din PIB-ul mondial, potrivit organizaţiei Earth Track. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Adrian Dãdârlat)


Alte știri din categorie

Planeta 2024-11-07 14:09:19

Ritmul defrişărilor în Amazonia braziliană, la cel mai scăzut nivel din ultimii 9 ani

Ritmul defrişărilor în Amazonia braziliană a scăzut cu 30,6% într-un an, între august 2023 şi iulie 2024, o evoluţie prezentată drept un succes pentru preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva, care a promis că va lupta cu hotărâre împotriva acestui fenomen, informează joi AFP. Apărătorii mediului au salutat această evoluţie,

Planeta 2024-11-07 12:04:40

Indonezia/ Nor de cenuşă la aproape 8 km altitudine după o nouă erupţie a vulcanului Lewotobi Laki-laki

Un vulcan din estul Indoneziei a erupt din nou, joi, proiectând în atmosferă o imensă coloană de cenuşă, la două zile după ce a aruncat roci incandescente asupra unor sate vecine, provocând moartea a nouă persoane, informează AFP. Agenţia de vulcanologie a ţării a raportat joi şapte erupţii care au proiectat cenuşă la o &icir

Planeta 2024-11-07 11:35:32

Cuba din nou fără electricitate şi lovită de uraganul Rafael, categoria 3

Uraganul Rafael de categoria 3 a atins uscatul miercuri după-amiază la vest de Havana, în timp ce insula se află în întuneric din cauza prăbuşirii sistemului electric, avarie cauzată de rafalele de vânt de peste 185 km/h, relatează joi AFP. "Rafael a atins uscatul în provincia cubaneză Artemisa", la vest

Planeta 2024-11-07 10:28:49

Filipine/ Mii de persoane s-au refugiat în adăposturi înainte de sosirea unui nou taifun

Mii de persoane din Filipine s-au mutat în adăposturi temporare înainte de sosirea unui nou taifun, au anunţat autorităţile locale joi, la câteva zile după moartea a peste o sută de locuitori în urma unui alt taifun şi a unei furtuni, transmite AFP. Taifunul Yinxing (Marce, după denumirea locală), însoţit de v&aci

Planeta 2024-11-07 10:25:54

SUA/ Un incendiu se propagă rapid în apropiere de Los Angeles

Un incendiu se propaga rapid miercuri în nord-vestul oraşului Los Angeles, alimentat de vânturi violente care l-au împins până la porţile unor suburbii de lux ale unui oraş cu 70.000 de locuitori, sezonul incendiilor nefiind încă încheiat în California, notează AFP. Autorităţile i-au somat pe locuitori

Planeta 2024-11-07 05:13:29

Inundaţii în Spania: 93 de persoane dispărute, potrivit unui nou bilanţ

Un total de 93 de persoane sunt date dispărute de la inundaţiile care au devastat sud-estul Spaniei în urmă cu opt zile, potrivit unui nou bilanţ publicat miercuri de Curtea Superioară de Justiţie din regiunea Valencia, relatează AFP. Marţi seara, această instanţă a indicat că 89 de persoane sunt căutate în urma intemperiilor care

Planeta 2024-11-07 04:09:14

Prinţul William speră că premiul său ecologic va aduce speranţă în contextul unui viitor ''sumbru''

Prinţul William al Regatului Unit speră ca premiul său ecologic, în valoare de mai multe milioane de dolari, să ofere optimismul de care au atât de multă nevoie activiştii pentru climă, afirmând că viitorul arată "destul de sumbru" fără implicarea tinerilor, informează Reuters. Prinţul William a călătorit în Africa de Sud &ici

Planeta 2024-11-07 00:00:02

Japonia/ Prima ninsoare pe Muntele Fuji, mai târziu ca oricând

Zăpada s-a aşternut în sfârşit pe Muntele Fuji, conform fotografiilor postate miercuri dimineaţă de autorităţile locale şi de locuitori, după ce niciodată până acum nu a mai nins atât de târziu pe cel mai cunoscut munte al Japoniei, transmite AFP. "Iată fotografii ale Muntelui Fu

Planeta 2024-11-06 10:22:03

Cuba se pregăteşte de sosirea uraganului Rafael, la două săptămâni după ce a fost lovită de uraganul Oscar

Cuba se pregăteşte pentru sosirea uraganului Rafael, care urmează să lovească insula miercuri, într-un moment în care ţara abia îşi revine după o pană uriaşă de curent şi după trecerea uraganului Oscar, care a lăsat în urma sa opt morţi, informează AFP. "Rafael s-a transformat în

Planeta 2024-11-06 08:48:20

Inundaţii în Spania: 89 de dispăruţi, potrivit justiţiei regionale din Valencia

Justiţia din Valencia a declarat marţi seara că a înregistrat 89 de cazuri de persoane dispărute în aceasta regiune spaniolă puternic afectată de inundaţii, relatează AFP. "Birourile mixte ale poliţiei ştiinţifice şi ale forţelor de securitate au înregistrat 89 de cazuri de persoane dispărute", a indicat Curtea Supe

Planeta 2024-11-06 04:55:12

BTA: La viitoarea expediţie navală bulgară în Antarctica vor lua parte şi ornitologi

Pentru prima dată, vor participa şi ornitologi la cea de-a treia expediţie polară către Antarctica a vasului de cercetare bulgar Sv. Sv. Kiril i Metodii (RSV 421), care va ridica ancora pe 7 noiembrie din Varna, a declarat marţi pentru BTA căpitanul vasului, Radko Muevsk. Muevsk a precizat că ruta vasului va fi aproape identică cu precedentele două expedi

Planeta 2024-11-06 00:00:01

Prinţul William al Marii Britanii soseşte în Africa de Sud unde va participa la decernarea premiului Earthshot Prize

Prinţul William al Marii Britanii a aterizat luni în Cape Town în cadrul unei vizite de patru zile în Africa de Sud, axată pe premiul său anual Earthshot Prize pentru inovatori din domeniul mediului, transmite Reuters. Moştenitorul tronului britanic va participa, de asemenea, la summitul global United for Wildlife şi va avea

Planeta 2024-11-05 17:36:34

Ajutoare trimise de urgenţă după o erupţie mortală a unui vulcan din Indonezia

Autorităţile indoneziene au livrat marţi ajutoare de urgenţă miilor de persoane afectate de erupţia vulcanului Lewotobi Laki-Laki de pe insula Flores, soldată cu cel puţin 10 victime şi zeci de răniţi, transmite agenţia DPA. Guvernul a trimis echipe pentru operaţiunile de ajutorare, provizii medicale şi bunuri de primă necesitate către zonele

Planeta 2024-11-05 00:00:01

Inundaţii în Spania/ Serviciile de urgenţă se tem că ar putea fi găsite şi alte victime

Operaţiunile de căutare au fost reluate în Spania luni, la şase zile după inundaţiile teribile soldate cu cel puţin 217 morţi, autorităţile temându-se că ar putea fi găsite şi alte victime, în special în parcarea unui centru comercial dintr-o suburbie a oraşului Valencia, transmite AFP. La o zi după ce o mulţime furioas

Planeta 2024-11-04 10:07:59

SUA/ Şase răniţi în urma unor furtuni puternice în statul Oklahoma

Cel puţin şase persoane au fost rănite duminică după ce furtuni puternice şi tornade au lovit oraşul Oklahoma City, capitala statului american Oklahoma, din centrul ţării, au anunţat autorităţile, informează Xinhua. Acestea au fost transportate la spitale, însă rănile nu le pun viaţa în pericol, a indicat căpitanul Valerie Littlejo

Subscribe to our mailing list!

We don't spam