Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Cultural Latino-American
Între zilele de 2 şi 6 octombrie 2024, este programată cea de-a V-a ediţie a Festivalului Cultural Latino-American, la sediile din strada Nicolae Creţulescu 8 şi din Calea Griviţei ale Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR).
Programul evenimentului, organizat de MNLR, cu sprijinul Ambasadei Argentinei, Ambasadei Chile, Ambasadei Cubei, Ambasadei Mexicului şi al Ambasadei Peru în România, include peste 15 evenimente, de la proiecţii de filme, la expoziţii de fotografie, ilustraţie sau reproduceri de gravuri, la concerte şi lecturi publice, la care publicul are acces gratuit, potrivit unui comunicat al Headsome Communication.
Deschiderea oficială are loc la 2 octombrie, de la ora 18.30, la sediul din Calea Griviţei al Muzeului Naţional al Literaturii Române în prezenţa ambasadorilor Deborah Leticia Ojeda Valedołn - Cuba, Carlos Alejandro Poffo - Argentina, Felix Denegri Boza - Peru, Alejandro Omar Vazquez Martinez - secretar II în cadrul Ambasadei Mexicului, a directorului Institutului Cervantes din Bucureşti, Abel Murcia Soriano. Amfitrionul serii va fi directorul general al MNLR, Ioan Cristescu.
Programul oficial al ediţiei din acest an a Festivalului Cultural Latino-American poate fi consultat pe site-ul MNLR, precum şi pe paginile de social media ale instituţiei.
***
Precedenta ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a desfăşurat între 26-29 septembrie 2023, fiind organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Ambasada Argentinei, Ambasada Chile, Ambasada Cubei, Ambasada Mexicului, Ambasada Peru şi Institutul Cervantes din Bucureşti.
Programul a inclus o serie bogată de evenimente: de la lecturi publice, proiecţii de filme până la concerte şi expoziţii.
Scriitorul, eseistul şi editorul cubanez Reynaldo Gonzalez Zamora a susţinut conferinţa "Elemente ale formării literaturii cubaneze".
Cornelia Rădulescu, traducătoarea seriei Isabel Allende (Chile) la Editura Humanitas; Horia Barna, traducător; profesor universitar dr. Ilinca Ilian (Timişoara, Zoom) şi scriitorul, traducătorul şi profesorul de literatură comparată Călin-Andrei Mihăilescu au participat la dezbaterea "Literatura latino-americană în România (2020-2023).
Printre filmele care au rulat în cadrul ediţiei s-a numărat "Mario Vargas llosa: autograf pentru mileniul III", documentar realizat de Mariana Sipoş.
În cadrul festivalului, au fost marcate, la 27 septembrie, Ziua Internaţională a Turismului, respectiv Ziua Mondială a Traducătorilor, la 30 septembrie.
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a desfăşurat între 4 şi 8 octombrie 2022, la sediile MNLR din Capitală. Cu acel prilej, au fost promovaţi autori, artişti şi spaţii culturale importante din America Latină prin lecturi publice, conferinţe, proiecţii de filme artistice şi documentare. Noutăţile ediţiei au constat în conferinţele susţinute de specialişti, profesori universitari şi scriitori din diferite ţări din America Latină.
Prin intermediul lecturilor de poezie şi proză din cadrul festivalului, publicul a putut descoperi diversitatea temelor şi stilurilor abordate de scriitorii latino-americani. Aşa cum afirma scriitorul argentinian Julio Cortazar, citat de mnlr.ro, "Cărţile noastre sunt mesaje închise în sticle ce plutesc pe mare, lansate în imensitatea ignoranţei şi suferinţei; dar se întâmplă ca unele sticle să ajungă la destinaţie şi atunci aceste mesaje trebuie să capete sens şi raţiune de a fi, trebuie să trezească luciditate şi speranţă celor care le citesc sau care le vor citi într-o zi".
Unul dintre cele mai importante puncte pe agenda ediţiei a fost seria de patru video-conferinţe susţinute de profesori ai Universităţii Federale "Santa Catarina" din Brazilia. Liliana Reales, doctor în literatură, a vorbit despre "Borges şi cultul curajului". Scriitoarea Joca Wolff a susţinut prelegerea "A fost odată ca niciodată... Cesar Aira şi literatura braziliană". Andre Fiorussi, doctor în literatură hispano-americană, a analizat tema "Ruben Dario şi modernismul hispano-american", iar criticul şi traducătorul Byron Velez Escallon a vorbit despre semnificaţia romanului "La voragine" (Vâltoarea) al scriitorului şi politicianului columbian Jose Rivera.
Programul ediţiei din 2022 a inclus şi un moment de lectură susţinut de scriitorul şi traducătorul Dinu Flămând. Textele alese au fost un poem din volumul "Maşina Lumii şi alte poeme", de Carlos Drummond de Adrade şi un poem din "Tristeţea-dans", de Vincius de Moraes.
Printre filmele proiectate s-a numărat "El viaje hacia elmar" (2003), producţie din Uruguay, în regia lui Guillermo Casanova.
Cea de-a doua ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a desfăşurat în intervalul 28-30 octombrie 2021. În cadrul evenimentului, a fost organizată expoziţia "Peisaje, monumente-simbol şi portrete din America Latină". Un moment deosebit a fost inaugurarea Altarului dedicat Zilei Morţilor, eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei Mexicului în România. În mod metaforic, Altarul a fost amplasat la demisolul sediului MNLR, ca o invitaţie la reflecţie asupra importanţei vieţii şi, totodată, a omagierii celor care au plecat dintre noi, notează mnlr.ro.
Prima ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a derulat între zilele de 3 şi 4 octombrie 2019, cu scopul de a promova relaţia între cultura ţărilor Americii Latine şi cultura română. Lecturile literare au cuprins o selecţie din poezia şi proza latino-americană, aparţinând unor scriitori precum Jorge Luis Borges (Argentina), Cecília Meireles, (Brazilia), Gabriela Mistral (Chile), José Lezama Lima (Cuba), Octavio Paz (Mexic), Arturo Corcuera (Peru), Eduardo Galeano (Uruguay).
Programul a inclus un concert de pian în interpretarea argentinianului Mariano Castro, un spectacol de tango argentinian şi un concert de muzică tradiţională peruană.
Printre filmele primei ediţii s-au numărat "Fresca" (2010), regizat de argentinianul Hector Olivera şi documentarul "Vinicius", despre poetul brazilian Vinicius de Moraes, regizat de Miguel Faria Jr, potrivit mnlr.ro. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Muzeul Naţional al Literaturii Române/Facebook
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder