logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Flux Documentare

ECHIPE DE LEGENDĂ: Aston Villa 1982 - Campioana Europei

Image

Fotbalul englez a fost reprezentat cu succes la nivel european în competiţiile intercluburi, meciuri memorabile stând mărturie pentru fotbalul - spectacol. Aston Villa, club înfiinţat în 1874, a reprezentat una dintre echipele campionatului englez care s-au impus şi pe plan intern, dar şi în cea mai importantă competiţie europeană intercluburi. Performanţa câştigării în 1982 a Cupei campionilor Europei este cu atât mai mare cu cât a fost reuşită în faţa uneia dintre cele mai titrate maşinării europene de fotbal la acel moment, echipa germană Bayern Munchen.

Sub un felinar pe Heathfield Road a luat fiinţă în 1874 clubul Aston Villa, cu prilejul unei discuţii între patru domni care puneau la cale să înfiinţeze unul dintre cele mai mari cluburi din lume, potrivit https://www.avfc.co.uk. Iniţial, au vrut să facă un club de rugby, dar observând duritatea confruntării din teren s-au îndreptat spre fotbal. Astfel, discuţia de sub felinar a dus la crearea unui club de fotbal care peste un secol avea să confirme în fapt dorinţa celor patru de a ajunge cel mai bun din lume.

Primul trofeu câştigat a ajuns în vitrina clubului în 1879, Birmingham Senior Cup Final, Aston Villa învingând în finală Saltley College, potrivit https://www.avfc.co.uk. În 1887 a câştigat FA Cup, primul trofeu important în fotbalul britanic, învingând în finală pe West Bromwich Albion cu scorul de 2-0, prin golurile marcate de Dennis Hodgetts şi Archie Hunter.

În sezonul inaugural 1888-1889 al Ligii engleze de fotbal, Aston Villa a încheiat campionatul pe locul secund după campioana Preston North End. Primul titlu de campioană din fotbalul englez a venit pe Villa Park în 1894, deschizând perioada de aur a clubului. Au obţinut alte patru titluri de campioană în anii 1896, 1897, 1899 şi 1900. Au adăugat în vitrina clubului alte două cupe, în 1895, învingând în finală pe Albion, şi în 1897, când au trecut de Everton, indică https://www.avfc.co.uk. La acel moment, prin obţinerea titlului de campioană şi a două cupe, Aston Villa era al doilea club cu această performanţă din fotbalul englez.

În primele decenii ale secolului XX, Aston Villa a reuşit să îşi adjudece noi cupe în palmares, în anii 1905, 1913 şi în 1920, iar cel de-al şaselea titlu de campioană a ajuns în vitrina clubului în 1910, potrivit sursei citate. Sezonul centenarului 1974-1975 a adus câştigarea finalei Cupei Ligii, împotriva echipei Norwich City. În anii următori, echipa de pe Villa Park a devenit mai puternică la nivelul fotbalului englez, în 1977 a reuşit să câştige încă o Cupă a Ligii, iar anul 1981 a adus încă un titlu de campioană pentru Aston Villa, cel de-al şaptelea din palmaresul clubului. Anul 1981 a reprezentat momentul de ascensiune fulminant pentru Aston Villa, participarea în cupele europene rămânând dovada performanţei la cel mai înalt nivel în competiţia intercluburi a fotbalului european.

În primul tur al ediţiei 1981/1982 a cupei campionilor, Aston Villa a trecut cu un scor neverosimil de 7-0 de echipa islandeză Valur din Reykjavik. Turul următor a evidenţiat o luptă strânsă între echipa campioană a fotbalului englez şi BFC Dynamo din Berlin, scorul general de 2-2 a fost net favorabil englezilor pentru cele două goluri marcate în deplasare pe stadionul din Berlin, potrivit https://www.uefa.com.

Faza semifinalelor a adus echipa engleză în faţa uneia dintre cele mai bune echipe din fotbalul european din acea perioadă, Anderlecht Bruxelles. Pe Villa Park, din Birmingham, Aston Villa a câştigat cu scorul de 1-0, prin golul marcat în minutul 27 de William Anthony ''Tony'' Morley, iar în cea de-a doua manşă, în capitala Belgiei, scorul a fost alb, 0-0. Echipa din Birmingham reuşea astfel o performanţă extraordinară pentru fotbalul englez, calificarea în finala celei mai importante competiţii europene intercluburi.

Cu prilejul acestei ediţii a cupei campionilor a participat şi Universitatea Craiova, echipa campioană a fotbalului românesc. În sferturile de finală, Universitatea a înfruntat echipa campioană a Germaniei, Bayern Munchen, cea care avea să ajungă în finala competiţiei. Pe stadionul Central din Craiova, echipa germană s-a impus cu scorul de 2-0, iar la Munchen, Universitatea a reuşit un meci de egalitate, scor 1-1, golul craiovenilor fiind marcat de Ion Geolgău.

La 26 mai 1982, pe stadionul De Kuip din Rotterdam, Aston Villa întâlnea în finală echipa germană Bayern Munchen, formaţie redutabilă cu jucători formidabili în echipă, precum Muller, Hoeness, Rummenigge. Bayern reprezenta un colos al fotbalului european, fiind considerată favorită la câştigarea trofeului.

Portarul Jimmy Rimmer a ieşit accidentat, fiind înlocuit de mai tânărul şi neexperimentatul Nigel Spink, care anterior mai apărase doar o singură dată. Această accidentare a titularului din poarta lui Aston Villa a lăsat aproape fără speranţă echipa engleză în faţa celor de la Bayern Munchen. Însă, minunea avea să se producă chiar pe fondul acestei accidentări, portarul Nigel Spink reuşind să închidă perfect poarta în faţa maşinăriei germane de fotbal. Fără îndoială, Nigel Spink a fost eroul lui Aston Villa în acest meci, potrivit https://www.avfc.co.uk.

În minutul 67, ofensivul jucător în postura de aripă, Tony Morley, a intrat în careul de 16 metri al echipei germane, a întors de două ori fundaşul de pe partea sa şi a trimis în faţa porţii de unde Peter Withe, nemarcat de niciun jucător german, a îndeplinit doar o formalitate şi a trimis în plasa echipei Bayern Munchen. Tabela de pe De Kuip indica 1-0 pentru Aston Villa, în faţa celor peste 46.000 de spectatori. ''Îmi amintesc ca şi cum s-a întâmplat ieri'', a povestit Peter Withe în cartea ''The Road To Rotterdam'' (2001). ''Tony Morley a întors un fundaş într-o parte şi apoi în cealaltă. Klaus Augenthaler îmi făcea marcaj dar a simţit pericolul şi s-a dus să blocheze, lăsându-mă liber în momentul în care am ajuns la careul de şase metri. (...) Am lovit mingea jumătate cu tibia şi jumătate cu glezna. (...) Am fost convins că dacă aş fi lovit corect, portarul o salva'', a explicat Peter Withe faza golului, conform cărţii ''The Road To Rotterdam'', scriehttps://www.avfc.co.uk.

Performanţa uriaşă reuşită de echipa din Birmingham a fost încununată în ianuarie 1983 cu un alt trofeu continental, Super Cupa Europei. Aston Villa a învins echipa spaniolă Barcelona, o altă forţă a fotbalului european, cu scorul general 3-1 (1-0 pentru spanioli la Barcelona, 3-0 pentru englezi pe Villa Park), potrivit https://www.avfc.co.uk.

Câştigarea celei mai importante competiţii europene de fotbal intercluburi, în 1982, împlinea astfel, puţin peste un secol, visul celor patru domni care îşi propuseseră în 1874, la înfiinţarea clubului sub acel felinar din Heathfield Road, să facă din Aston Villa cel mai mare club din lume. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.birminghamworld.uk


Alte știri din categorie

Flux Documentare 2024-11-07 11:00:47

Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der

Flux Documentare 2024-11-07 08:06:24

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat

Flux Documentare 2024-11-07 03:39:38

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell

Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert

Flux Documentare 2024-11-06 23:35:24

7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u

Flux Documentare 2024-11-06 04:11:01

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala

Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform

Flux Documentare 2024-11-06 00:00:01

5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)

Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu

Flux Documentare 2024-11-04 22:29:19

O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams

Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst

Flux Documentare 2024-11-04 17:02:33

DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)

Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q

Flux Documentare 2024-11-04 10:30:55

Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea

Flux Documentare 2024-11-04 10:17:26

JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,

Flux Documentare 2024-11-04 10:16:41

Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India

Flux Documentare 2024-11-04 10:15:47

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a

Flux Documentare 2024-11-03 23:57:24

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam

Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul

Flux Documentare 2024-11-03 00:00:01

O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială

Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de

Flux Documentare 2024-11-02 23:30:07

O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim

Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder

Subscribe to our mailing list!

We don't spam