logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Flux Documentare

ECHIPE DE LEGENDĂ: Manchester United 1998-1999. Campioana Angliei şi a Europei

Image

Manchester United este unul dintre cluburile prolifice ale fotbalului britanic şi european. De-a lungul istoriei sale, clubul a cunoscut numeroase perioade fulminante în care reuşit să impresioneze în campionatul britanic şi în competiţiile europene. Perioada 1998-1999 a fost una dintre cele mai frumoase pagini din istoria competiţională a echipei de pe ''Teatrul Viselor'', reuşind tripla (cupa Angliei, titlul de campioană şi campioana Europei), o performanţă memorabilă sub bagheta marelui antrenor Sir Alex Ferguson.

Înfiinţat în anul 1878 sub denumirea Newton Heath L&YR Football Club, clubul a activat pentru început în competiţia organizată la nivelul English First Division, iar în sezonul 1892-1893 a intrat în prima ligă a fotbalului englez. Numele clubului s-a schimbat în anul 1902 în actuala denumire Manchester United Football Club. Primul titlu de campioană a Angliei a fost câştigat în anul 1908, iar în 1910 echipa s-a mutat pe Old Trafford, actualul stadion, cunoscut drept ''Teatrul Viselor'', construit în acord cu planurile arhitectului Archibald Leitch, potrivit https://ir.manutd.com. Folosit drept depozit militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, stadionul a suferit distrugeri ca urmare a unui raid de bombardament german, fiind reconstruit după război şi redeschis publicului la 24 august 1949. Ulterior, au avut loc o serie de lucrări de remodelare şi renovare a stadionului, precum şi de modificare a capacităţii acestuia, cea mai recentă intervenţie datând din 2006, în prezent capacitatea stadionului fiind de 75.454 locuri, indică portalul clubului https://ir.manutd.com.

La 6 noiembrie 1986, Alex Ferguson a semnat contractul de manager cu echipa de pe Old Trafford, acesta fiind unul dintre momentele cele mai importante din istoria clubului. United nu mai câştigase un titlu de campioană de 19 ani, Liverpool şi Everton dominând atunci competiţia internă în prima ligă a fotbalului britanic, potrivit https://www.manutd.com. ''Primii ani pe Old Trafford au fost dificili. Când m-am alăturat clubului United la 6 noiembrie 1986 trecuseră 19 ani fără un titlu câştigat şi nimeni nu mi-a spus că dacă nu puneam capăt acelei perioade de secetă voi fi un ratat'', menţiona Alex Ferguson în lucrarea sa autobiografică ''Managing My Life'' (1999), conform https://www.manutd.com.

 


Părăsind formaţia Aberdeen, unde cunoscuse succesul, în prima ligă scoţiană, în 1986, pentru a semna cu Manchester United după îndepărtarea antrenorului Ron Atkinson, Alex Ferguson ajungea pentru prima dată în carieră în Premierleague în calitate de manager, potrivit www.espn.co.uk şi https://www.manutd.com. În 1988 a reuşit să încheie campionatul pe locul secund cu Manchester. Înţelegând nevoia de performanţă şi lipsurile care trebuiau completate în teren, Ferguson bate recordul la transferuri prin semnarea jucătorului Gary Pallister pentru 2,3 milioane de lire sterline de la echipa Middlesbrough. Astfel, în 1990 a câştigat primul trofeu cu Manchester, Cupa FA, învingând în finală Crystal Palace cu 1-0 în meciul suplimentar, după înregistrarea unui neverosimil egal 3-3. În 1991 avea să câştige cel de-al doilea trofeu european din istoria clubului, Cupa Cupelor, învingând în finală, la Rotterdam, formaţia spaniolă Barcelona cu scorul de 2-1, prin cele două goluri marcate de Mark Hughes.

În 1993, după 26 de ani de aşteptare, Manchester United cu Ferguson la cârmă câştigă titlul cu zece puncte avans în faţa Aston Villa. Un an mai târziu, reuşeşte dubla, Cupa Angliei şi Cupa Ligii engleze de fotbal, potrivit https://www.espn.co.uk. În 1995, Ferguson cu United au pierdut titlul în ultima etapă de campionat, reuşind doar un egal la West Ham United, 1-1, dar s-au încoronat campioni în 1997. United pierde titlul în faţa rivalei Arsenal Londra în 1998, dar un sezon mai târziu avea să reuşească una dintre cele mai frumoase pagini de performanţă din istoria clubului.

Sezonul 1998-1999 a fost unul dintre cele mai bune din istoria primei ligi de fotbal engleze, cu o luptă acerbă în trei pentru câştigarea titlului între Manchester United, Arsenal Londra şi Chelsea Londra.

În competiţia internă, Manchester United a câştigat campionatul în ultima etapă, fiind vorba despre o luptă strânsă în faţa echipei londoneze Arsenal Londra, echipa care domina întrecerea internă cu managerul francez la cârmă Arsene Wenger. Cu un an înainte, United a pierdut titlul în faţa echipei Arsenal, de câţiva ani fiind o dispută aprinsă între cele două formaţii şi între doi dintre cei mai titraţi manageri din Premier League. În ultima etapă, fiecare dintre cele două echipe putea câştiga titlul, fiind o diferenţă de numai un punct în clasament. Arsenal pierduse etapa precedentă la Leeds United (0-1), iar Manchester câştigase cu acelaşi scor (1-0) pe terenul echipei Middlesbrough. În ultima etapă, pe ''Teatrul Viselor'' venea echipa din Londra Tottenham Hotspur, meci care se anunţa dificil, fapt confirmat tocmai de deschiderea scorului de către echipa londoneză prin Ferdinand în minutul 24 al partidei. Manchester a revenit prin David Beckham şi Andy Cole, câştigând cu 2-1 şi obţinând cel de-al cincilea titlu din istoria clubului, cu 79 de puncte, faţă de 78 strânse de rivala Arsenal Londra, potrivit https://www.theguardian.com şi https://www.premierleague.com.

Finala Cupei Angliei, din 22 mai 1999, a avut loc pe stadionul Wembley, Manchester reuşind să se impună cu scorul 2-0 în faţa echipei Newcastle United. Golurile partidei au fost marcate de Teddy Sheringham şi Paul Scholes. United ducea la Manchester şi acest trofeu, după titlul de campioană a Angliei.

În sezonul 1998-1999 al ''Champions League'', Manchester United a făcut parte din grupa D alături de Bayern Munchen, FC Barcelona şi Brondby. În faza următoare a sferturilor de finală, echipa britanică s-a clasat de pe locul secund cu 10 puncte strânse, în urma câştigătoarei grupei, Bayern Munchen (11 puncte). În sferturile competiţiei a trecut de echipa italiană Internazionale Milano cu 3-1 scorul general după cele două manşe, iar în semifinală de o altă mare echipă italiană, Juventus Torino, cu scorul total 4-3. În finala disputată la 26 mai 1999, la Barcelona, United a înfruntat chiar echipa germană Bayern Munchen, cu care se duelase în faza grupelor competiţiei. Meciul avea să rămână în istoria finalelor ediţiilor de Champions League drept unul dintre cele mai spectaculoase prin cursul jocului şi al scorului. Echipa germană a deschis scorul prin Bassler în minutul 6. Meciul a fost unul spectaculos, cu ocazii de ambele părţi, cu portarul Peter Schmeichel al echipei United în mare formă, la rândul său, Oliver Khan reuşind să securizeze poarta echipei germane, dar nu definitiv. În Minutul 90+1, Teddy Sheringham a reuşit un şut din interiorul careului şi a egalat tabela. Norvegianul Ole Gunnar Solskjaer a reuşit să împingă mingea în plasa echipei germane în minutul 90+3 şi Manchester United reuşea performanţa unică de a duce pe ''Teatrul Viselor'' şi trofeul Champions League, într-un sezon cu adevărat complet încununat cu performanţe extraordinare pentru fotbalul britanic.

A fost cel mai bun sezon al managerului Alex Ferguson la Manchester United, cu o echipă fantastică din care mai făceau parte, printre alţii, Peter Schmeichel, David Beckham, Gary Neville, Andy Cole, Ryan Giggs, Teddy Sheringham, Dwight Yorke.

În peste două decenii (1986-2013) petrecute la cârma echipei de pe ''Teatrul Viselor'', Alex Ferguson a reuşit să obţină 13 titluri de campioană a Angliei, două trofee de campioană a Europei (Champions League) şi cinci cupe ale Angliei (FA Cup). Echipa supranumită ''Diavolii din Manchester'' a reuşit să se impună cu o cadenţă aparte în lupta pentru titlu în Premier League, obţinând trofeul mult răvnit în anii: 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009, 2011 şi 2013, potrivit https://www.manutd.com. De la ediţia inaugurală a formatului Premier League în 1992-1993, Manchester United aproape a dominat fotbalul din Anglia şi s-a luptat pentru supremaţie în Europa, reuşind două cupe ale campionilor europeni, cea mai importantă competiţie intercluburi la nivel continental. Mare parte din succesul echipei din Manchester reprezintă opera artizanului Alex Ferguson, care pentru munca depusă în slujba fotbalului britanic a primit în 1999 titlul ''Sir'' din partea reginei Elisabeta a II-a. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.premierleague.com


Alte știri din categorie

Flux Documentare 2024-11-07 11:00:47

Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der

Flux Documentare 2024-11-07 08:06:24

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat

Flux Documentare 2024-11-07 03:39:38

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell

Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert

Flux Documentare 2024-11-06 23:35:24

7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u

Flux Documentare 2024-11-06 04:11:01

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala

Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform

Flux Documentare 2024-11-06 00:00:01

5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)

Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu

Flux Documentare 2024-11-04 22:29:19

O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams

Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst

Flux Documentare 2024-11-04 17:02:33

DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)

Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q

Flux Documentare 2024-11-04 10:30:55

Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea

Flux Documentare 2024-11-04 10:17:26

JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,

Flux Documentare 2024-11-04 10:16:41

Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India

Flux Documentare 2024-11-04 10:15:47

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a

Flux Documentare 2024-11-03 23:57:24

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam

Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul

Flux Documentare 2024-11-03 00:00:01

O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială

Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de

Flux Documentare 2024-11-02 23:30:07

O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim

Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder

Subscribe to our mailing list!

We don't spam