logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Educatie - Stiinta

De ce ai nevoie pentru a deschide o firmă în 2024?

Image

Pentru a deschide o firmă în 2024 vei avea nevoie de cartea de identitate, denumire și de o adresă pe teritoriul României.

 

Pentru firmele care desfășoară anumite activități, cum sunt comerțul cu arme și muniție sau cele care activează în sectorul bancar, este posibil să fie necesare avize sau autorizații specifice prealabile, însă, pentru marea majoritate, se solicită doar cartea de identitate.

 

Persoanele interesate de deschiderea unei întreprinderi individuale sau a unei persoane fizice autorizate trebuie să știe că pentru aceste două forme de organizare economică pot fi necesare cursuri sau studii. Sunt anumite activități pentru care se cere pregătire profesională (cursuri, studii etc.), însă nu pentru toate.

 

În concret, actele necesare pentru deschiderea unei firme în 2024 sunt:

 

  • actul constitutiv;
  • contract de închiriere sau de comodat pentru stabilirea sediului firmei la o adresă;
  • declarație pe proprie răspundere din care rezultă îndeplinirea condițiilor de a fi asociat / administrator;
  • anexa 1 privind înregistrarea fiscală;
  • rezervarea de denumire;
  • actele de identitate ale asociaților / administratorilor;
  • dovada achitării taxelor;
  • cererea de înregistrare.

 

Actele de mai sus sunt cele ce trebuie depuse pentru înființarea unei SRL, fiind tipul de companie cel mai des ales de români. Pot fi necesare și alte acte, de exemplu, acordul vecinilor dacă imobilul unde se stabilește sediul este apartament sau adeverință de la primărie în cazul în care în cartea de identitate este o adresă incompletă.

 

Actul constitutiv

 

Actul constitutiv va cuprinde aspectele esențiale, precum:

 

  • datele de identificare ale asociaților și ale administratorilor;
  • activitățile pe care le desfășoară compania sau codurile CAEN;
  • cuantumul capitalului social;
  • contribuțiile asociaților la capitalul social (dacă sunt mai mulți);
  • adresa unde se stabilește sediul firmei;
  • beneficiarii reali;
  • modul de adoptare a hotărârilor în companie;
  • alte clauze obligatorii sau facultative.

 

Actul constitutiv este, probabil, cel mai important act al unei societăți. Este actul în cuprinsul căreia se materializează înțelegerea dintre membrii fondatori. Poate cuprinde diverse clauze inserate cu scopul de a rezolva probleme care pot apărea.

 

Contractul pentru sediu

 

Orice companie trebuie să aibă o adresă pentru sediu. Nu este obligatoriu că la adresa respectivă firma să desfășoare o activitate. Adresa poate să servească doar pentru primirea corespondenței.

 

Dacă sediul firmei se stabilește acasă și nu se va achita chirie, atunci contractul ce trebuie semnat este contractul de comodat. Este tipul de convenție prin care o persoană îi dă alteia folosința unui bun în mod gratuit. Dacă pentru sediu se va achita o chirie, atunci se va semna un contract de închiriere.

 

La registrul comerțului trebuie depus contractul prin care societatea a dobândit folosința unui spațiu, fie că l-a primit gratuit (comodat), fie că l-a primit în schimbul unei sume de bani.

 

Cine nu are o adresă pentru stabilirea sediului firmei poate apela la un sediu virtual. De exemplu, o persoană care nu locuiește în Timișoara și vrea să înființeze acolo o firmă, dar nu are o adresă, poate apela la acest serviciul de găzduire de sediu social în Timișoara.

 

Găzduirea de sediu social este un serviciu care presupune stabilirea sediului la o anumită adresă, fără ca firma să desfășoare la sediu activitate economică. O firmă care activează în domeniul IT își poate desfășura activitatea de oriunde. La fel se întâmplă în cazul firmelor care operează în domenii precum transporturi, construcții etc.

 

Declarația pe proprie răspundere

 

Este documentul prin care societatea declară pe proprie răspundere că îndeplinește condițiile de funcționare pentru activitățile pe care le desfășoară. Aici pot fi amintite cerințele verificate de Direcția Sanitar Veterinară (DSV), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

 

Este recomandabil să se autorizeze doar activitățile pe care societatea le desfășoară în prezent, nu și activități viitoare și eventuale. Este posibil ca asociații să treacă coduri CAEN în ideea desfășurării lor viitoare. Există riscul ca pentru unele sau altele dintre activități să fie necesare avize sau autorizații, motiv pentru care introducerea de coduri CAEN trebuie să se facă cu prudență. Este posibil ca autoritățile competente să vină în control și să constate că lipsesc anumite avize și să sancționeze contravențional societatea.

 

În declarația pe proprie răspundere se menționează și locul unde se desfășoară activitatea. Trebuie indicat dacă activitatea se desfășoară la sediu, în afara lui sau la punctul de lucru. În cazul activităților de care discutam (construcții, transport) se va menționa că activitatea se desfășoară în afara sediului social. În cazul unui salon de coafură la sediu sau la punctul de lucru.

 

Anexa de înregistrare fiscală

 

Este documentul prin care se optează pentru tipul de impozit dorit. De exemplu, la SRL se poate alege între microîntreprindere și impozit pe profit, iar PFA se poate opta între impozitarea la normă de venit și impozit pe profit.

 

Prin completarea acestui document se poate opta și pentru TVA, cu mențiunea că societatea poate fi înființată ca plătitoare de TVA.

 

Rezervarea denumirii

 

Procedura începe prin verificarea disponibilității denumirii dorite. Dacă denumirea este disponibilă atunci aceasta se va rezerva, iar registrul comerțului emite un act în acest sens. O denumirea rezervată are o valabilitate de 30 de zile, motiv pentru care actele trebuie depuse în interiorul acestui interval de timp.

 

Toate actele trebuie să aibă o dată ulterioară rezervării de denumire. Doar după ce se rezervă numele societății aceasta va putea să semneze actele care îi sunt necesare pentru înființare (comodat / închiriere). În sensul legii, compania dobândește o capacitatea de exercițiu restrânsă. După ce se înființează și dobândește personalitate juridică, firma va avea capacitate de exercițiu deplină.

 

Mara Cristian – Cabinet de avocat


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 2024-11-07 11:06:12

Ministrul Ligia Deca s-a întâlnit cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a întâlnit miercuri cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA) a OCDE, William D. Magwood, IV, cu care a discutat despre importanţa programelor de studii în domeniul ingineriei nucleare şi nevoia de a avea mai mulţi specialişti în acest sector. "Astăzi, am avut plăcerea să-l &

Educatie - Stiinta 2024-11-07 00:00:02

România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024; 25 de medalii câştigate

România a înregistrat un rezultat remarcabil, câştigând 25 de medalii, la concursul internaţional RoboChallenge ajuns la ediţia a XV-a, dintre care nouă de aur şi câte opt de argint şi bronz. "La cea de-a treia ediţie a RoboFEST, desfăşurată în acest weekend la Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnic

Educatie - Stiinta 2024-11-06 00:00:01

Bihor: Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a câştigat un premiu la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti

Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a participat, în perioada 1-3 noiembrie, la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti - ediţia a XV-a, unde, după trei zile de competiţie intensă, echipa Dark a clubului a obţinut locul trei la proba Humanoid Robot Triatlon, iar echipa Tor s-a clasat pe locul patru la proba Humanoid Sumo.

Educatie - Stiinta 2024-11-05 13:28:24

Misiunea spaţială DropCoal, lansată către Staţia Spaţială Internaţională

Dispozitivul ştiinţific DropCoal, dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering, a fost lansat marţi către Staţia Spaţială Internaţională, informează un comunicat remis AGERPRES. Dispozitivul a fost dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering (RISE), în cadrul unui pro

Educatie - Stiinta 2024-11-02 00:00:01

Timiş: Conferinţa 'Diplomaţia Academică în contextul Alianţelor de Universităţi Europene', la UVT

Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, joi, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii a

Educatie - Stiinta 2024-11-01 00:00:02

Ligia Deca şi Raluca Turcan au semnat un protocol în vederea susţinerii activităţilor pentru promovarea educaţiei culturale

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, au semnat un protocol de colaborare în vederea susţinerii activităţilor, proiectelor şi iniţiativelor pentru promovarea educaţiei culturale. Printre obiectivele principale ale proiectului se numără: valorizarea patrimoniului cultural naţional şi a formelor de expresie

Educatie - Stiinta 2024-10-29 13:35:11

Cluj: O plantă de peste 60.000 de ani, descoperită de cercetătorii UBB în Carpaţi

Cercetători ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani în Carpaţi, plantă care este una dintre cele mai vechi fiinţe vii de pe Terra. "O echipă internaţională de cercetători a făcut o descoperire uimitoare în Carpaţii Orientali din România: Andryala laevitom

Educatie - Stiinta 2024-10-29 00:00:01

Ligia Deca: Am mărit bursele pentru studenţi

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat noul ordin privind bursele studenţilor. ''Burse mai mari pentru studenţi! Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenţilor. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi trebuie să acopere cheltuieli

Educatie - Stiinta 2024-10-28 14:48:22

Bihor: Clase de elevi din Oradea, invitate într-un concurs creativ pe tema reciclării

Clasele V-VIII ale elevilor orădeni sunt invitate să participe la concursul "Oradea mea - Obiecte de artă din materiale reciclate", un proiect educaţional şi creativ, menit să promoveze responsabilitatea ecologică şi talentul artistic al elevilor, organizat de Asociaţia Rotary Club Insignis Oradea. Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, este

Educatie - Stiinta 2024-10-28 14:44:11

(P) Elevii români își subestimează potențialul în cursa globală pentru universitățile de top. Acest test gratuit dezvăluie ce au cu adevărat nevoie.

78% dintre elevi au descoperit pentru prima dată că au șanse reale să fie admiși la universități de top din străinătate.

Educatie - Stiinta 2024-10-25 17:51:34

Iaşi: Ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea UAIC, în prezenţa ambasadorului Japoniei

În Aula Magna "Mihai Eminescu" a avut loc, vineri, ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), în prezenţa ambasadorului Japoniei în România, Katae Takashi. Cu acest prilej, rectorul UAIC, Liviu-George Maha, a declarat jurnaliştilor că în cadrul "

Educatie - Stiinta 2024-10-25 17:42:42

Ministerul Educaţiei: Metodologia pentru prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar - în consultare publică

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Metodologia pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar. Potrivit Ministerului Educaţiei, în învăţământul preuniversitar este interzisă segregarea şcolară la toate nivelurile, pe criteriul

Educatie - Stiinta 2024-10-25 15:26:56

Vrancea: Peste 250 de elevi au participat la lansarea campaniei 'O singură dată, poate deveni mereu'

Peste 250 de elevi de gimnaziu şi liceu, zeci de cadre didactice şi părinţi au participat, joi, la lansarea celei de-a treia ediţii a campaniei de prevenire a consumului de substanţe psihoactive "O singură dată, poate deveni mereu", a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea. "Analizând evenimentele înregistrate la ni

Educatie - Stiinta 2024-10-24 16:09:11

Mureş: Centru de training GE HealthCare pentru studenţii Facultăţii de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei ai UMFST

Facultatea de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi divizia General Electric HealthCare România, lider mondial în echipamente de imagistică, ultrasonografie şi soluţii digitale pentru asistenţa medicală, au inaugurat, joi, Centrul de trainin

Educatie - Stiinta 2024-10-24 11:34:40

Braşov: Peste 600 de tineri, invitaţi la Râşnov la Erasmus Generation Summit

Peste 600 de studenţi Erasmus+ vor participa, la Râşnov, în 25 octombrie, la atelierele Erasmus Generation Summit, eveniment organizat de Erasmus Student Network (ESN) România şi Centrul Europe Direct Râşnov, cu sprijinul Şcolii Gimnaziale "Peter Thal" şi al Primăriei oraşului. Or

Subscribe to our mailing list!

We don't spam