Kamel Daoud, un cronicar al Algeriei, exilat prin ''forţa împrejurărilor''
Scriitorul franco-algerian Kamel Daoud, care a câştigat luni, la vârsta de 54 de ani, prestigiosul premiu Goncourt, este un cronicar critic al Algeriei, cu un mod liber de exprimare care l-a obligat în cele din urmă să îşi părăsească oraşul natal, Oran, şi să se mute fără prea mare tragere de inimă la Paris, informează AFP.
"Houris" (editura Gallimard), romanul său recompensat cu premiul Goncourt pe anul 2024, nu a putut fi nici măcar exportat în Algeria, cu atât mai puţin să fie tradus în arabă.
Aşa cum scrie şi autorul în romanul său, legea algeriană interzice orice evocare într-o carte a evenimentelor sângeroase din timpul "deceniului negru", numele sub care este cunoscut războiul civil purtat între puterea politică şi islamiştii din Algeria între anii 1992 şi 2002.
Omagiu adus Franţei
După ce a câştigat luni premiul Goncourt, Kamel Daoud i-a adus un omagiu Franţei, "o ţară care îi apără pe scriitori" şi care i-a redat "libertatea de a scrie".
"Ştiu că ne place să ne batem joc de francezi, dar pentru mine, această ţară este un loc primitor pentru scriitori, pentru scris şi pentru tot ceea ce vine din alte părţi", a declarat el în timp ce se afla în Salonul Goncourt din Paris. "Întotdeauna ai nevoie de trei lucruri pentru a scrie: o masă, un scaun şi o ţară. Eu le am pe toate trei", a adăugat el.
A spus despre "Houris" că este "o carte pe fiecare algerian poate să o povestească".
"Nu cred că mai poţi interzice o carte în zilele noastre. Cartea circulă oricum, într-un fel sau în altul", a declarat Kamel Daoud, negând totuşi că doreşte să le sfideze pe autorităţile algeriene. "Nu sfidez pe nimeni. Eu vorbesc despre ceea ce reprezintă dreptul meu, despre anii care mi-au fost furaţi", a mai spus el.
Într-o declaraţie pentru AFP, editorul său, Antoine Gallimard, a calificat drept "nefericit" faptul că romanul "Houris" nu poate fi găsit în Algeria. "Dar cred că oamenii din Algeria sunt suficient de puternici pentru a găsi alte modalităţi de a citi o carte", a adăugat el.
"În Algeria, sunt atacat pentru că nu sunt nici comunist, nici de-colonialist convins, nici antifrancez", a declarat în luna august Kamel Daoud, un "exilat prin forţa împrejurărilor", pentru Le Point, revista franceză la care lucrează ca editorialist.
Eticheta de trădător
A primit cetăţenia franceză şi a făcut următoarea declaraţie, referindu-se la poetul Guillaume Apollinaire, născut polonez şi naturalizat chiar în timpul Primului Război Mondial: "Am sindromul Apollinaire, sunt mai francez decât francezii".
În ochii unei mari părţi a opiniei publice şi a intelectualităţii algeriene, Kamel Daoud nu se poate desprinde de eticheta de "trădător" al ţării sale.
În schimb, mulţi dintre algerieni îi admiră stilul de a scrie, cunoaşterea istoriei ţării sale şi încăpăţânarea cu care continuă să pună întrebări care supără. Începând cu editorul Sofiane Hadjadj, de la editura Barzakh, care i-a publicat în 2013 romanul "Meursault, contre-enquete".
"A inventat un mod propriu de a scrie", declara acel editor în momentul succesului fulminant al acestui roman, remarcat apoi de editura Actes Sud.
Lansat în Franţa în 3.000 de exemplare în mai 2014, această carte, o relectură a intrigii din "Străinul" lui Albert Camus, a fost una dintre senzaţiile literare ale anului, cu peste 100.000 de exemplare vândute. Finalist al premiului Goncourt, a câştigat în cele din urmă Premiul Goncourt al Liceenilor, printre alte trofee şi distincţii.
Declaraţiile făcute la televiziunea franceză i-au adus atunci lui Kamel Daoud o diatribă din partea unui imam salafist, care ar fi fost o fatwa dacă autorul ei ar fi avut legitimitatea de a o emite. Un tribunal l-a condamnat pe acel imam în 2016 pentru "ameninţări cu moartea", înainte ca o curte de apel să claseze cazul.
Integritate
Fiu al unui jandarm, Kamel Daoud s-a născut la Mostaganem, în nord-vestul Algeriei, în iunie 1970, fiind cel mai mare dintre cei şase fraţi ai săi. A fost crescut de bunicii lui într-un sat în care a devenit imam în adolescenţă, croindu-şi drum printre islamişti, înainte să se îndepărteze de religie.
Singurul dintre fraţii lui care a făcut studii superioare, de litere, s-a orientat apoi spre jurnalism, lucrând mai întâi la Detective, versiunea algeriană a unei reviste franceze de fapt divers, apoi la marele cotidian francofon Le Quotidien d'Oran.
După cum a explicat în timpul promovării romanului "Houris", mai multe posturi de jurnalist s-au eliberat după asasinate. Meseria era periculoasă şi foarte delicată: trebuia sa dai detalii despre masacre pe care unii şi alţii voiau să le ascundă, să le minimalizeze sau să le exagereze.
Reputaţia sa de integritate provine din acea perioadă, urmată de articole şi rubrici în care a denunţat tot ceea ce măcina societatea algeriană: corupţie, ipocrizie religioasă, proastă gestionare din partea puterii, violenţă, arhaism şi inegalitate.
Devenit tatăl al doi copii, a renunţat la jurnalism în 2016, în favoarea literaturii.
Acest lucru s-a întâmplat după o dezbatere aprinsă, în Franţa şi în afara ei, cu privire la denunţarea sa în cotidianul Le Monde a "mizeriei sexuale din lumea arabo-musulmană, a relaţiei bolnave cu femeile, cu corpul şi cu dorinţa". Unii l-au acuzat de perpetuarea unui clişeu rasist.
"Am dreptul să gândesc şi să îmi apăr ideile", a reacţionat el într-un interviu pentru AFP în 2017. "Nu fiecare algerian trebuie să fie pe aceeaşi lungime de undă cu mine", a adăugat el. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Alte știri din categorie
A murit părintele ''Eat-Art'', artistul vizual Daniel Spoerri, de origine română
Artistul vizual elveţian Daniel Spoerri, figură marcantă a mişcării artistice "Nouveau Réalisme" ("Noul Realism") şi părintele "Eat-Art", care constă în fixarea urmelor unei mese într-o operă de artă, a încetat din viaţă, a anunţat miercuri Centrul Pompidou din Paris. "Suntem profund
Doi jurnalişti israelian şi palestinian, recompensaţi cu premiul pentru curaj jurnalistic la Paris
Jurnalistul israelian Yuval Abraham şi jurnalistul palestinian Basel Adra au fost recompensaţi pentru activitatea lor privind colonizarea israeliană în Cisiordania cu Premiul Anna Politkovskaia - Arman Soldin pentru curaj jurnalistic, a anunţat marţi Ministerul francez al Afacerilor Externe, relatează AFP. Yuval Abraham şi Basel Adra, &i
Gravuri de Picasso, expuse la British Museum din Londra
Aproape 100 de gravuri realizate de Pablo Picasso vor fi expuse începând de joi la British Museum din Londra, alcătuind un fel de jurnal intim al artistului de la sosirea lui la Paris şi până în ultimii săi ani de viaţă, informează AFP. "Picasso a realizat aproximativ 2.400 de stampe în întreaga sa carieră. Oamenii cuno
Ultimul sezon al serialului ''Stranger Things'' va fi lansat în 2025, a confirmat Netflix
Cel de-al cincilea sezon al serialului ''Stranger Things'', care va fi totodată ultimul, va avea premiera în 2025, a anunţat miercuri Netflix, potrivit publicaţiei de specialitate Variety. Pentru a celebra 6 noiembrie 1983, supranumită ''Ziua Stranger Things'', data la care personajul Will Byers (interpretat de Noah Schnap
Premiul Medicis pe anul 2024, câştigat de scriitoarea Julia Deck
Premiul Medicis pe anul 2024 a fost atribuit miercuri scriitoarei Julia Deck, în vârstă de 50 de ani, pentru romanul său "Ann d'Angleterre", publicat la editura Seuil, informează livreshebdo.fr. Ea a primit cinci voturi în cel de-al treilea tur de scrutin, depăşindu-l pe principalul său contracandidat, Thomas Clerc, autorul roma
Scriitorul Miguel Bonnefoy a câştigat premiul Femina pe anul 2024
Premiul Femina pentru roman francez i-a fost atribuit marţi scriitorului franco-venezuelean Miguel Bonnefoy pentru volumul "Le Reve du Jaguar", care a fost deja recompensat cu Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze la sfârşitul lunii octombrie, informează TV5monde.fr. "Este un premiu pe care îl aşteptam de zece ani", a
Premiul Goncourt pe anul 2024, atribuit scriitorului Kamel Daoud
Premiul Goncourt pe anul 2024 a fost atribuit luni scriitorului franco-algerian Kamel Daoud pentru romanul "Houris" (editura Gallimard), o ficţiune despre masacrele din "deceniul negru" algerian (1992-2002), informează AFP. Kamel Daoud, în vârstă de 54 de ani, a fost desemnat câştigător după primul tur de scrutin, obţin&ac
Lungmetrajul care marchează revenirea pe marile ecrane a ursuleţului Paddington a avut premiera la Londra
Paddington revine pe marele ecran: după şapte ani de la cel de-al doilea lungmetraj care îl are ca protagonist pe ursuleţul peruvian refugiat la Londra, o nouă peliculă din această serie cinematografică prezintă aventurile simpaticului personaj în inima pădurii amazoniene, informează AFP. Premiera mondială a filmului ''Paddington in Peru
Un film ''Game of Thrones'', în curs de dezvoltare la Hollywood
Vor face dragonii din Westeros saltul de pe micul la marele ecran? Cel puţin un film bazat pe serialul TV de mare succes "Game of Thrones" se află în primele etape de dezvoltare, au anunţat joi publicaţiile americane The Hollywood Reporter şi Deadline, citate de AFP. Serialul TV original HBO şi cele opt sezoane ale sale au devenit un fenomen cu
TOP CINEMA: ''Venom: The Last Dance'' continuă să domine box-office-ul nord-american
"The Last Dance", al treilea film din seria cinematografică ''Venom'', s-a clasat din nou pe primul loc în box-office-ul nord-american, conform estimărilor de duminică ale companiei de specialitate Exhibitor Relations, informează AFP.
Scriitorul Gael Faye a câştigat premiul Renaudot pe anul 2024
Scriitorul Gael Faye, în vârstă de 42 de ani, a câştigat luni premiul literar francez Ranaudot pe anul 2024 pentru romanul său "Jacaranda" (editura Grasset), care abordează tematica genocidului din Rwanda, informează huffingtonpost.fr. Potrivit tradiţiei, anunţul a fost făcut marţi la restaurantul Drouant din Paris,
Scriitorul Oswald Egger, distins cu premiul literar Georg Büchner, acordat anual în Germania
Scriitorul Oswald Egger a fost recompensat cu premiul anual Georg Büchner, una dintre cele mai importante distincţii literare acordate autorilor de limbă germană, transmite agenţia DPA. "Este tot ce ţi-ai putea dori", a declarat Egger sâmbătă, înaintea ceremoniei de decernare, la Staatstheater din Darmstadt. "Sunt
În pofida internetului, cubanezii iubesc în continuare foiletoanele radiofonice
Nici internetul, nici serialele TV difuzate pe platformele de streaming nu au reuşit să pună capăt "idilei" dintre cubanezi şi foiletoanele radiofonice, un gen de program audio care este încă foarte viu în această ţară ce a fost cândva avangarda sa în America Latină, informează AFP. În urmă cu aproape 80
Versiunea scenică a peliculei ''Dr. Strangelove'' se joacă în West End-ul londonez, la 60 de ani de la lansarea filmului cult
La 60 de ani de la apariţia filmului "Dr. Strangelove" al regizorului Stanley Kubrick, o versiune scenică a comediei negre a fost lansată în West End-ul londonez, avându-l ca protagonist pe actorul Steve Coogan, nominalizat la Oscar şi premiat la BAFTA, transmite miercuri Reuters. La fel ca actorul Peters Sellers în