Bihor: Campanii proprii ale pompierilor pentru vârstnici şi cei care ajung la locul unui accident
Activitatea preventivă complexă desfăşurată de pompierii bihoreni în perioada 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024 a cuprins, pe lângă cele 12 campanii naţionale de pregătire a populaţiei, şi două campanii proprii, unice în ţară, anume "Aveţi grijă de părinţii şi bunicii dvs!" şi "Ce facem dacă ajungem la locul unui accident?"
Informaţiile au fost prezentate joi, într-o conferinţă de presă, de prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Bihor, colonelul Csilik Alexandru Adrian, şeful Inspecţiei de Prevenire a ISU Bihor, col. Sergiu Gherman şi purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, lt-col. Camelia Roşca.
Ei s-au referit la activitatea inspecţiei de prevenire, misiunile operative şi situaţia statistică a incendiilor.
"Campania noastră pentru părinţi şi bunici a pornit dintr-o nevoie reală la nivelul judeţului. Cel puţin cinci cazuri pe săptămână avem de vârstnici căzuţi în casă. În condiţiile în care au aparţinători, au vecini. Ne-am gândit să facem ceva pentru aceşti oameni şi astfel s-a născut ideea campaniei, în care îi sfătuim cum şi ce să facă pentru protecţia lor", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca.
Potrivit acesteia, sunt oferite sfaturi de siguranţă precum amenajarea spaţiului astfel încât să se poată evacua cu uşurinţă în caz de urgenţă, instalarea unor detectoare de fum cu alarmă fonică şi luminoasă, utilizarea luminilor de veghe pe timpul nopţii montând benzi led cu senzori de mişcare lângă pat şi pe traseul dormitor-baie.
"Asiguraţi-vă că pot deschide uşile şi ferestrele. Preveniţi riscul de cădere fixând covoarele/preşurile pe podea cu suport cauciucat. Plasaţi covoraşe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea. Puneţi-le la îndemână un telefon în caz de urgenţă. Pregătiţi-i simulând cu ei exerciţii de incendiu. Atenţie la folosirea lumânărilor. Sunaţi-i cel puţin o dată pe zi", sunt alte recomandări ale pompierilor.
În cea de a doua campanie proprie, recomandările pompierilor bihoreni pentru cei care ajung la locul lui accident rutier încep cu "Nu vă panicaţi!" şi "Sunaţi la 112. Oferiţi locaţia cât mai exactă." Se recomandă apoi, pas cu pas, pornirea luminilor de avarie pentru a semnaliza şi celorlalţi participanţi la trafic producerea accidentului, constatarea dacă sunt persoane blocate care nu pot ieşi, transmiterea informaţiilor către operatorul 112. La nevoie, se poate utiliza stingătorul din dotare - în urma accidentului pot exista scurgeri de carburant sau chiar flacără deschisă, existând un pericol de incendiu.
Cei care ajung primii la un accident rutier trebuie să ştie că este interzisă schimbarea poziţiei vehiculului şi preluarea victimelor pentru a fi transportate la spital, dar şi părăsirea locului accidentului până la sosirea echipajelor de poliţie.
Cum se acordă, totuşi, primul ajutor? "În cazul în care nu cunoaşteţi măsurile de acordare a primului ajutor, rezumaţi-vă la a încerca să calmaţi victimele, să le comunicaţi că aţi alertat echipajele de intervenţie şi să le recomandaţi să nu efectueze mişcări bruşte care să le agraveze starea medicală. Doar dacă există un pericol iminent de incendiu, scoateţi victimele menţinând în permanenţă coloana vertebrală în linie dreaptă (cap - gât - trunchi), pentru a evita agravarea leziunilor", recomandă pompierii.
În perioada sezonului rece, potrivit colonelului Csilik, ISU Bihor a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, în vederea menţinerii sub control a riscurilor şi creşterea nivelului de securitate a cetăţeanului, un accent deosebit fiind pus pe întreţinerea şi exploatarea corespunzătoare a instalaţiilor şi mijloacelor de încălzire.
Pompierii de la Inspecţia de Prevenire au efectuat 733 de controale, din care 182 la instituţii, 504 la operatori economici, 28 la primării şi 19 la obiective de investiţii. Pentru deficienţele constatate au aplicat 4,433 de sancţiuni contravenţionale.
Cu ocazia controalelor, pompierii au efectuat însă şi instruiri ale populaţiei, cu 7.569 de persoane şi 737 exerciţii de evacuare şi intervenţie.
În perioada 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024, în judeţ au fost efectuate peste 430 de acţiuni de diseminare a informaţiilor, peste 30 de lecţii deschise pentru şcolari, 43 de puncte de informare preventivă pentru cetăţeni, 16 acţiuni cu membrii serviciilor voluntare de urgenţă, 40 de activităţi preventive în biserici şi mănăstiri.
Pompierii bihoreni au intervenit, în iarna trecută, la peste 6.200 de evenimente, în medie 41 pe zi. Faţă de sezonul anterior, 2022/2023, s-a constatat o creştere a numărului de incendii cu circa 40%, de la 242 la 340, cauzate de incendiile de vegetaţie uscată ( seceta intensă şi prelungită).
Cele mai frecvente categorii de împrejurări determinante ale producerii incendiilor au fost focul deschis - 120 (18 dintre acestea în spaţii închise - afumători, utilizarea lumânărilor etc.), urmate de coşurile de fum defecte sau necurăţate - 72, instalaţiile electrice defecte/improvizate/lăsate sub tensiune nesupravegheate - 68 şi mijloace de încălzire defecte/cu improvizaţii/amplasate necorespunzător faţă de mijloacele combustibile/nesupravegheate - 25.
În perioada noiembrie 2023 - martie 2024, structurile operative ale inspectoratului au mai acţionat în cazul a 39 de intervenţii la inundaţii; 48 misiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase; 12 misiuni de asanare şi distrugere muniţie neexplodată.
Echipajele SMURD au intervenit la 4537 misiuni, având o medie zilnică de circa 30 cazuri, în creştere cu aproximativ 3% faţă de sezonul rece 2022-2023. Din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, 4117 au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă, 152 misiuni pentru asistenţă persoane, 26 intervenţii la alte situaţii de urgenţă, 118 misiuni pentru asigurarea personalului de intervenţie, respectiv 31 misiuni descarcerare. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Alte știri din categorie
Timiş: Colibe improvizate, în Timişoara, de persoane fără adăpost din alte judeţe
Poliţiştii locali din Timişoara au depistat, joi, opt persoane din alte judeţe, între care şi doi minori, care şi-au construit colibe improvizate pe un teren viran din municipiu, unde erau abandonate deşeuri şi autovehicule fără stăpân. Oamenii străzii erau din judeţele Hunedoara şi Cluj şi în ju
Sportivi români scot la licitaţie obiecte pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice
Sportivi de performanţă din România scot la licitaţie obiecte valoroase şi cu poveste pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice. Potrivit unui comunicat de presă al Hospice Casa Speranţei remis joi AGERPRES, Gianina Van Groningen, Ana Maria Brânză, Robert Glinţă
Cluj: Expoziţie cu efecte luminoase speciale la Grădina Botanică ''Alexandru Borza''
''Garden of Lights'' - o expoziţie inedită, ce îmbină magia poveştilor cu tehnologia şi creativitatea, oferind vizitatorilor o călătorie de neuitat in jurul lumii, va fi deschisă, timp de trei luni, în incinta Grădinii Botanice ''Alexandru Borza'' din Cluj-Napoca.
Timişoara marchează 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 printr-o paletă de manifestări
Municipalitatea Timişoreană marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 cu o amplă agendă de manifestări dedicate, care se vor derula pe parcursul a două luni, reunite sub titlul "35 de ani de libertate". Vor fi expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc
Emisiunea de mărci poştale 'Aniversări istorice' - de vineri, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, vineri, a emisiunii de mărci poştale "Aniversări istorice" dedicată domnitorului primei Uniri, Mihai Viteazul. Prin această emisiune se celebrează 425 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea Alba Iulia, eveniment care va pregăti prima Unire a Ardealului cu Ţara R
Bihor: Oradea este promovată la Târgul de Turism din Londra
Oradea este reprezentată, în perioada 5 - 7 noiembrie, la cel mai prestigios eveniment din industria turismului, Târgul Mondial de Turism de la Londra (WTM London), a informat miercuri, într-un comunicat, Visit Oradea. "Participarea la WTM London reprezintă efortul municipalităţii orădene de a consolida prezenţa oraşului nostru în
Bihor: Campanie de donare de sânge pentru studenţi şi profesionişti în Drept
Aproape 70 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea s-au înscris să doneze sânge în cea de a doua campanie de donare "Blood (in) Law(s)", iniţiată şi organizată, în al doilea an, de studenta Ela Ardelean. "Spre surprinderea mea, anul acesta s-au înscris, până ieri, marţi, termenul final,
Olt: Parcul ''Constantin Poroineanu'' din Caracal va beneficia de finanţare de 28 milioane lei pentru revitalizare
Parcul "Constantin Poroineanu" din Caracal, aflat pe lista monumentelor istorice din judeţul Olt, va fi revitalizat printr-un proiect în valoare de 28 de milioane lei, finanţat prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia, potrivit unui
Sibiu/Poliţiştii locali verifică zilnic, de mai multe ori, panourile electorale după ce au fost rupte afişe
Poliţia Locală verifică zilnic starea panourilor pentru afişaj electoral, după ce mai multe afişe ale candidaţilor au fost rupte sau vandalizate, a anunţat Primăria Sibiu, printr-un comunicat de presă. "Poliţiştii locali au cuprinsă în sarcinile de serviciu şi activitatea de verificare a panourilor destinate afişajului electoral. As
MAE: Atenţionare de călătorie - Fenomene meteo intense în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de Meteorologie (Servei Meteorologic de Catalunya) a emis un avertisment de cod roşu pentru condiţii meteorologice adverse, cu precipitaţii intense, vânt şi descărcări electrice pe
Grevă de avertisment a sindicaliştilor Europol de la Arhivele Naţionale din aproape toată ţara
Sindicaliştii Europol din Arhivele Naţionale din aproape toată ţara s-au aflat, luni, în grevă de avertisment timp de două ore, urmând ca din 14 noiembrie să intre în grevă generală dacă nu se ajunge la un consens cu factorii de decizie, a declarat dr. Livia Ardelean, vicepreşedinte Europol, Filiala Arhivele Naţionale, pentru AGERPRES.
MAE/Atenţionare de călătorie: Spania, Comunitatea Valenciană - cod portocaliu de fenomene meteorologice
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă şi Centrul de Coordonare a Urgenţelor au emis duminică o avertizare de cod portocaliu de fenomene meteorologice pentru nordul provinciei Castellon, sudul litoralului provinc
Giurgiu: Delta Neajlovului arde pe o suprafaţă de 60 de hectare, la Budeni; a fost sesizată Garda de Mediu
Un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf a izbucnit duminică după-amiaza în Delta Neajlovului, pe raza localităţii Budeni, cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, fiind sesizată Garda de Mediu. "Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi în urmă cu puţin timp să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi st
VIDEO REPORTAJ/Vrancea: Circa 180 de fete care se antrenează la Focşani visează să ajungă campioane mondiale la gimnastică
Circa 180 de fete, cu vârste de la patru până la 16 ani, se antrenează la Clubul Sportiv Şcolar de Gimnastică din Focşani şi visează să ajungă viitoare campioane mondiale. Că Focşaniul are un potenţial imens în acest sport o dovedesc rezultatele obţinute de-a lungul timpului de sportivii legitimaţi în micuţa sală din Focşani, de
'Lumea lui Moş Crăciun' - din 16 noiembrie, la Muzeul Copiilor din Capitală
Expoziţia interactivă "Lumea lui Moş Crăciun" îşi aşteaptă vizitatorii din 16 noiembrie la Muzeul Copiilor. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin PROEDUS. ''Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor de ia