AIPROM: Proiectul privind plafonarea adaosurilor comerciale generează o intervenţie prea dură în politicile comerciale
Implementarea proiectului privind plafonarea adaosurilor comerciale la o gamă extinsă de produse agroalimentare şi inputuri agricole generează o intervenţie mult prea dură în politicile comerciale ale agenţilor economici şi o ingerinţă majoră în modelele de business ale fiecărui actor, consideră reprezentanţii Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM).
"Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) îşi exprimă îngrijorarea faţă de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale conform unor surse din mass media, privind plafonarea adaosurilor comerciale la o gamă extinsă de produse agroalimentare şi inputuri agricole, inclusiv pentru produsele de protecţia plantelor. Considerăm că implementarea acestui act normativ generează o intervenţie mult prea dură în politicile comerciale ale agenţilor economici şi o ingerinţă majoră în modelele de business ale fiecărui actor, având că rezultat afectarea mecanismelor economice de formare a preţurilor şi a capacităţii producătorilor şi distribuitorilor de produse de protecţia plantelor de a răspunde eficient cererii. Consecinţele negative ale unui astfel de demers sunt în acest moment necuantificabile dar gradul lor de probabilitate este cu atât mai mare cu cât ele se vor repercuta asupra întregului lanţ de producţie şi distribuţie", se arată într-un comunicat al organizaţiei, transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, justificările invocate în preambulul acestui proiect de act legislativ sunt depăşite (creşterea preţurilor din cauza pandemiei de COVID care s-a încheiat din 2022) sau exagerate sau folosite ca un leit-motiv (războiul din Ucraina) pentru a impune măsuri utile unor scopuri extra-economice. Astfel, o creştere a preţului mediu al produselor de protecţie a plantelor cu 9% în contextul creşterii preţurilor la produsele alimentare cu 19% (2022 versus 2020) într-un climat puternic inflaţionist nu este de natură să justifice luarea unor măsuri înalt perturbatoare pentru întreg lanţul valoric.
"Măsurile de protecţie socială ar fi binevenite dacă ar produce şi efecte benefice, dar modul în care a fost gândit acest proiect legislativ ne face să credem că protecţia socială a fermierilor va fi de fapt lovită de aplicarea acestor măsuri anti-concurenţiale", subliniază Asociaţia.
Totodată, AIPROM consideră că plafonarea preţurilor şi a adaosului comercial pentru inputurile destinate fermierilor români (pesticide, îngrăşăminte) nu se justifică datorită faptului că la ora actuală la nivel global, european şi local preţurile au început să scadă datorită reducerii preţurilor la producătorii de pesticide şi gaze.
În plus, AIPROM atrage atenţia că promovarea unei legislaţii care instituie măsuri de control al preţurilor într-un domeniu atât de larg, produse agricole şi alimentare, îngrăşăminte, furaje şi pesticide, va afecta reputaţia agriculturii româneşti la nivelul Uniunii Europene şi va reduce nivelul investiţiilor atât de necesare pentru trecerea de la o agricultură bazată pe exportul de materii prime la o economie bazată pe producţia şi exportul de produse cu valoare adaugată mare.
"Suntem conştienţi că Legea Concurenţei permite Guvernului, în împrejurări excepţionale precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, să dispună măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor dar aceste măsuri pot fi adoptate pentru o perioadă de maximum 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru cel mult 3 luni, iar o asemenea intervenţie în mecanismul formării preţurilor se face cu avizul Consiliului Concurenţei. Din observaţiile noastre reiese că în cazul de faţă acest aviz nu există", se mai arată în documentul citat.
Totodată, reprezentanţii Asociaţiei Industriei de Protecţia a Plantelor atrag atenţia că plafonarea temporară a adaosurilor comerciale poate pune în pericol stabilitatea economică a operatorilor de pe piaţă, cu precădere a distribuitorilor şi poate avea impact asupra securităţii alimentare în România.
"În spaţiul comunitar modul de formare a preţurilor poate fi rezultatul doar al concurenţei libere şi al cererii şi ofertei, drept pentru care AIPROM, în ipoteza în care proiectul de ordonanţă de urgenţă menţine plafonarea adaosurilor comerciale şi a preţurilor, va apela la mijloacele legale disponibile la nivel naţional şi european pentru a proteja libertatea comerţului. Facem apel la autorităţi să identifice soluţii alternative respectând legislaţia naţională şi europeană şi care să asigure un echilibru între protecţia consumatorului final şi stabilitatea pieţei. România poate implementa măsuri care să sprijine sectorul agricol fără a afecta disproporţionat lanţul de aprovizionare cu produse esenţiale pentru agricultura sustenabilă şi performanţa producţiei", se mai menţionează în comunicat.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, recent, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanţă în acest sens urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior aprobat în Guvern.
Măsura a stârnit reacţii contradictorii, fiind contestată de Federaţia Romalimenta, de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), de Confederaţia Patronală Concordia şi de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană şi susţinută de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică - BIO România.
În acest context, săptămâna trecută, şeful de la Agricultură a precizat că o nouă discuţie cu reprezentanţii industriei alimentare referitoare la plafonarea adaosului comercial va avea loc în această săptămână. El a susţinut că vrea să aibă "un dialog corect" atât cu procesatorii, cât şi cu zona de retail din România, şi a arătat că această decizie de plafonare a adaosului comercial nu va afecta business-urile procesatorilor şi ale retailerilor din România.
Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din Romania, AIPROM, a fost înfiinţată în 2002 şi reprezintă peste 85% din piaţa de produse de protecţie a plantelor din România. Totodată, AIPROM este membră a CropLife Europe. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Alte știri din categorie
Alin Burcea: Zborurile anulate sau întârziate, cea mai mare provocare pentru turism în 2024
Zborurile anulate sau întârziate ale companiilor aeriene low-cost au reprezentat cea mai mare provocare în acest an, a afirmat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, într-o conferinţă de presă. "Dintre provocările anului 2024 trebuie menţionate în primul rând întârzierile şi a
(P) Legea plafonării dobânzilor: ai dreptul să soliciți reducerea dobânzii la creditele IFN
București, 5 noiembrie 2024 – Începând cu data de 11 noiembrie 2024, intră în vigoare Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de cr
(P) Soluții Inovative pentru Păstrarea Igienei și Curățeniei în spațiile de business
În orice mediu profesional, menținerea s
Patronatul Proiectanţilor în Construcţii solicită decidenţilor să nu genereze nejustificat, în regim de urgenţă, modificări ale legislaţiei în domeniul construcţiilor
Patronatul Proiectanţilor în Construcţii din România transmite public decidenţilor din puterea executivă şi legislativă solicitarea de a nu genera nejustificat, în regim de urgenţă, modificări substanţiale ale legislaţiei în domeniul construcţiilor înainte de o consultare serioasă, temeinică şi aplicată cu reprezentanţii acestui sector economic.
România şi Bulgaria ar putea crea rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea
România şi Bulgaria doresc că creeze o serie de rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea, astfel încât aceştia să aibă ocazia să vadă mai multe ţări, a anunţat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea. Acesta s-a întâlnit miercuri cu delegaţia japoneză condusă de Shinji Tak
Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global (analiză)
Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global, inclusiv asupra României, având în vedere că America este cea mai mare economie din lume, are cea mai importantă bursă, iar dolarul este cea mai folosită monedă la nivel internaţional, potrivit unei analize Moneycorp România privind perspectivele economice post-elec
Startup-urile de tehnologie se pot înscrie, până pe 15 noiembrie, la prima ediţie a 'Romania Startup Awards'
Cele mai inovatoare startup-uri de tehnologie din România, dar şi din Republica Moldova, vor fi alese în cadrul primei ediţii a "Romania Startup Awards" de către un juriu format din 20 dintre cei mai cunoscuţi investitori şi experţi în tehnologie & dezvoltare de business de pe plan local, au anunţat organizatorii competiţiei, într-un com
Bucura-Oprescu: Consolidăm şi extindem cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială
Cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială va fi consolidată şi extinsă în cadrul parteneriatului strategic, a susţinut ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, după întrevederea avută cu omologul francez, Astrid Panosyan-Bouvet. Potrivit unei
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România pentru o vizită oficială, acesta urmând să participe la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, comisarul este invitat special în cadrul Dialogului interactiv UE-Rom&
CNIR: Construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig de pe Autostrada Unirii necesită o forţă de muncă de 22.000 de lucrători
Un număr de 22.000 de lucrători sunt necesari pentru construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig pe traseul autostrăzii Unirii (A8), indică datele Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere pe baza estimării din Studiul de Fezabilitate. Secţiunea de munte Sărăţeni - Pipirig, cu o lungime de 116 kilometri, car
A XVII-a ediţie a Conferinţei ''Ziua Profesiilor Liberale din România''
Uniunea Profesiilor Liberale din România organizează marţi cea de-a XVII-a ediţie a Conferinţei "Ziua Profesiilor Liberale din România", tema evenimentului din acest an fiind "Încurajarea tinerilor să acceadă în profesii liberale". Conform unui comunicat al organizatoril
BNR lansează o monedă de aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun''
Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de marţi, o monedă din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun" şi o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, informează vineri un comunicat al băncii centrale.
InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale ''One Health''
InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale "One Health", care este marcată anual pe data de 3 noiembrie, informează luni organizaţia europeană pentru protecţia consumatorilor. "Cu ocazia Zilei Internaţionale 'One Health', ce este celebrată în fiecare an pe data
Trei oferte depuse pentru construcţia primului lot al autostrăzii Paşcani - Suceava
Două asocieri de constructori din România şi un antreprenor italian au depus luni oferte pentru construcţia primilor 33 de kilometri ai autostrăzii Paşcani - Suceava, un contract cu o valoare de 3,88 miliarde lei (fără TVA), a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. "Pas important pentru construcţia primilor 33 de km a
ONRC: Aproape 90.000 de persoane fizice şi juridice au fost înmatriculate în primele nouă luni din 2024
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut, în primele nouă luni din 2024, cu 19,29%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, totalizând 89.887 de unităţi. Dintre acestea, 74,3%, respectiv 66.015, sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), iar 22,6 (20.350) sunt persoane fizice autorizate (PFA), conform date