Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global (analiză)
Alegerile din SUA vor avea un impact direct asupra peisajului economic global, inclusiv asupra României, având în vedere că America este cea mai mare economie din lume, are cea mai importantă bursă, iar dolarul este cea mai folosită monedă la nivel internaţional, potrivit unei analize Moneycorp România privind perspectivele economice post-electorale din SUA.
După o serie recentă de date economice solide din SUA, viitorul preşedinte al Statelor Unite va avea o sarcină importantă de îndeplinit pentru a menţine această traiectorie pe drumul cel bun, stabilind în cele din urmă tonul pentru dinamica economică globală, susţine expertul Lauren Buckner, Head of Private Dealing Moneycorp UK.
"Aşteptările privind inflaţia sugerează că aceasta va continua să scadă, iar sentimentul consumatorilor continuă să se îmbunătăţească. Piaţa imobiliară dă, de asemenea, semne de performanţă solidă, iar PIB-ul creşte doar uşor sub aşteptări'', comentează Buckner, în analiza citată.
Potrivit sursei citate, piaţa muncii din SUA a depăşit în general aşteptările, iar o prioritate pentru noul preşedinte va fi să se asigure că această creştere economică nu deraiază.
Una dintre promisiunile electorale ale lui Donald Trump este "să pună capăt inflaţiei şi să facă America din nou accesibilă".
Planurile sale includ extinderea producţiei de energie în SUA, reducerea impozitelor şi extinderea tarifelor la importuri pentru a proteja comerţul intern. O victorie a lui Trump ar putea fi iniţial pozitivă pentru dolarul american şi este demn de remarcat faptul că dolarul a crescut cu aproximativ 5% în urma victoriei sale surprinzătoare din 2016.
"Kamala Harris a pus accentul pe o "economie a oportunităţilor", cu reduceri de taxe menite să avantajeze familiile cu venituri medii şi mici şi să extindă sprijinul pentru părinţii şi cumpărătorii primei locuinţe. Acest aer de continuitate ar putea duce la o reacţie mai moderată pe pieţele financiare", indică Buckner.
Analiza citată arată că relaţiile dintre SUA şi România au înregistrat recent progrese semnificative, iar poate cel mai bun exemplu este succesul României în ceea ce priveşte eliminarea obligativităţii vizelor.
"Faptul că România are toate şansele să adere la programul Visa Waiver, susţinut de autorităţile de la Bucureşti, este un atu important în ochii investitorilor americani. Sperăm că noile autorităţi de la Bucureşti vor şti să capitalizeze toate aceste argumente şi să atragă o prezenţă mult mai puternică a investitorilor americani în România", spune Cosmin Bucur, manager la Moneycorp România.
Bucur a adăugat că dacă SUA va continua să ia măsuri pentru reducerea inflaţiei, efectele se vor resimţi până la Bucureşti.
"Semnalul de reducere a inflaţiei este unul pozitiv, iar dacă America cooperează cu UE pentru a combate creşterea preţurilor, efectele pozitive se vor vedea şi în România. Petrolul, gazele şi energia sunt în centrul atenţiei, iar SUA are tot interesul să îşi valorifice activele din aceste sectoare. În plus, o scădere semnificativă a inflaţiei va duce la scăderea ratelor dobânzilor, cu un impact direct, pozitiv, asupra relansării economice la care sperăm cu toţii", a adăugat expertul.
În ceea ce priveşte schimburile comerciale dintre România şi SUA, acestea au ajuns anul trecut la 5,5 miliarde de euro, marcând o creştere de 10% faţă de anul precedent, deşi potenţialul nu a fost încă pe deplin valorificat, după cum a declarat recent ambasadorul României în SUA, Dan-Andrei Muraru.
"Anul trecut, au fost 5,5 miliarde de euro în importuri şi exporturi. Anual, există o creştere naturală de aproximativ 10%. Este clar o creştere anuală, dar încă departe de potenţial", a explicat recent diplomatul român pentru AGERPRES.
El a dat exemple din relaţiile comerciale ale SUA cu alte ţări din regiune pentru a ilustra potenţialul de creştere.
"Am să vă dau câteva cifre: Polonia - Statele Unite la 23-25 de miliarde de euro, Ungaria, o ţară la jumătate faţă de România ca populaţie şi mult mai mică ca PIB, la 10 miliarde de euro cu Statele Unite, şi Cehia - Statele Unite la 12 miliarde", a menţionat Muraru.
Ambasadorul a pledat astfel pentru "iniţiative care ar putea aduce beneficii în domeniile start-up-urilor, înaltei tehnologii, infrastructurii şi industriei auto".
Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii a fost lansat la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei la Bucureşti a preşedintelui american Bill Clinton, potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe. Vizita lui Clinton a fost urmată de un schimb de scrisori între miniştrii de externe ai celor două state.
Ulterior, Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Canadiene a vizitat Bucureştiul în octombrie 1997, unde au fost stabilite domeniile de interes ale parteneriatului. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a fost un pilon esenţial al politicii externe a României şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne de reformă politică, economică, militară şi administrativă. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
VIDEO LIVE UPDATE Republicanul Donald Trump revendică ''o victorie politică fără precedent''
Alte știri din categorie
(P) Legea plafonării dobânzilor: ai dreptul să soliciți reducerea dobânzii la creditele IFN
București, 5 noiembrie 2024 – Începând cu data de 11 noiembrie 2024, intră în vigoare Legea nr. 243/2024 privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de cr
(P) Soluții Inovative pentru Păstrarea Igienei și Curățeniei în spațiile de business
În orice mediu profesional, menținerea s
Patronatul Proiectanţilor în Construcţii solicită decidenţilor să nu genereze nejustificat, în regim de urgenţă, modificări ale legislaţiei în domeniul construcţiilor
Patronatul Proiectanţilor în Construcţii din România transmite public decidenţilor din puterea executivă şi legislativă solicitarea de a nu genera nejustificat, în regim de urgenţă, modificări substanţiale ale legislaţiei în domeniul construcţiilor înainte de o consultare serioasă, temeinică şi aplicată cu reprezentanţii acestui sector economic.
România şi Bulgaria ar putea crea rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea
România şi Bulgaria doresc că creeze o serie de rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea, astfel încât aceştia să aibă ocazia să vadă mai multe ţări, a anunţat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea. Acesta s-a întâlnit miercuri cu delegaţia japoneză condusă de Shinji Tak
Startup-urile de tehnologie se pot înscrie, până pe 15 noiembrie, la prima ediţie a 'Romania Startup Awards'
Cele mai inovatoare startup-uri de tehnologie din România, dar şi din Republica Moldova, vor fi alese în cadrul primei ediţii a "Romania Startup Awards" de către un juriu format din 20 dintre cei mai cunoscuţi investitori şi experţi în tehnologie & dezvoltare de business de pe plan local, au anunţat organizatorii competiţiei, într-un com
Bucura-Oprescu: Consolidăm şi extindem cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială
Cooperarea bilaterală cu Franţa pe probleme de muncă şi securitate socială va fi consolidată şi extinsă în cadrul parteneriatului strategic, a susţinut ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, după întrevederea avută cu omologul francez, Astrid Panosyan-Bouvet. Potrivit unei
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România
Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine miercuri în România pentru o vizită oficială, acesta urmând să participe la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, comisarul este invitat special în cadrul Dialogului interactiv UE-Rom&
CNIR: Construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig de pe Autostrada Unirii necesită o forţă de muncă de 22.000 de lucrători
Un număr de 22.000 de lucrători sunt necesari pentru construirea secţiunii de munte Sărăţeni - Pipirig pe traseul autostrăzii Unirii (A8), indică datele Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere pe baza estimării din Studiul de Fezabilitate. Secţiunea de munte Sărăţeni - Pipirig, cu o lungime de 116 kilometri, car
A XVII-a ediţie a Conferinţei ''Ziua Profesiilor Liberale din România''
Uniunea Profesiilor Liberale din România organizează marţi cea de-a XVII-a ediţie a Conferinţei "Ziua Profesiilor Liberale din România", tema evenimentului din acest an fiind "Încurajarea tinerilor să acceadă în profesii liberale". Conform unui comunicat al organizatoril
BNR lansează o monedă de aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun''
Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de marţi, o monedă din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea Operaţiunii ''Neptun" şi o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, informează vineri un comunicat al băncii centrale.
InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale ''One Health''
InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaţionale "One Health", care este marcată anual pe data de 3 noiembrie, informează luni organizaţia europeană pentru protecţia consumatorilor. "Cu ocazia Zilei Internaţionale 'One Health', ce este celebrată în fiecare an pe data
Trei oferte depuse pentru construcţia primului lot al autostrăzii Paşcani - Suceava
Două asocieri de constructori din România şi un antreprenor italian au depus luni oferte pentru construcţia primilor 33 de kilometri ai autostrăzii Paşcani - Suceava, un contract cu o valoare de 3,88 miliarde lei (fără TVA), a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu. "Pas important pentru construcţia primilor 33 de km a
ONRC: Aproape 90.000 de persoane fizice şi juridice au fost înmatriculate în primele nouă luni din 2024
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut, în primele nouă luni din 2024, cu 19,29%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, totalizând 89.887 de unităţi. Dintre acestea, 74,3%, respectiv 66.015, sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), iar 22,6 (20.350) sunt persoane fizice autorizate (PFA), conform date
Ministrul Muncii: Primarii vor avea permanent în MMSS şi în mine un sprijin puternic pentru dezvoltarea de servicii sociale
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, îi asigură pe primari că vor avea permanent în instituţia pe care o conduce un sprijin puternic pentru dezvoltarea de servicii sociale pentru cei aflaţi în nevoie, conform unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei. Ministrul Muncii a fost vineri în judeţul Vaslui unde a vi