Referendum în Capitală/ Greblă: Există numeroase disfuncţionalităţi; Nicuşor Dan: Am văzut o încercare de a se acoperi toţi cu hârtii
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, afirmă că există 'numeroase disfuncţionalităţi' cu privire la organizarea referendumului în Bucureşti odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce primarul Nicuşor Dan a spus că a văzut o încercare a unor instituţii de "a se acoperi de hârtii".
Joi, măsurile tehnice pentru organizarea referendumului au fost discutate de reprezentanţi ai mai mult instituţii implicate în acest proces.
Preşedintele AEP, Toni Greblă, a subliniat că legea privind referendumul, care va intra în vigoare vineri, nu cuprinde prevederi care să se armonizeze cu legea pentru organizarea în alegerile pentru preşedintele României.
"Am constatat că există numeroase disfuncţionalităţi în legătură cu organizarea în acelaşi timp a celor două scrutinuri, motiv pentru care, la iniţiativa mea, astăzi a fost organizată o întâlnire tehnică pentru a rezolva nişte probleme tehnice, toate instituţiile, care s-au aflat pe cealaltă parte a mesei, au susţinut faptul că trebuie să găsim o soluţie pentru a putea organiza şi referendumul în 24 noiembrie. Însă sunt mai multe lucruri de clarificat din punct de vedere tehnic: unul este legat de faptul că, pentru organizarea unui referendum la nivelul municipiului Bucureşti, trebuie constituit un Birou Electoral al municipiului Bucureşti care să centralizeze toate rezultatele din secţiile de votare din Bucureşti. În legea pentru alegerea preşedintelui României, acest birou electoral al municipiului nu există, numai birouri electorale de sector, care nu au atribuţii de a organiza şi centralizarea rezultatelor de la referendum", a explicat Greblă.
El a adăugat că trebuie găsită o formulă de a clarifica această situaţie, pentru că s-ar putea să existe o disfuncţionalitate în ceea ce priveşte centralizarea buletinelor de la referendum.
Greblă a spus că în legislaţie se prevede că iniţiatorul unui referendum trebuie să suporte şi cheltuielile pentru organizare, respectiv achiziţionarea hârtiei pentru cele 5,4 milioane de buletine de vot, tipărirea lor.
Potrivit şefului AEP, Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu s-a întrunit până la această dată pentru a stabili bugetul de cheltuieli necesare referendumului.
"Am solicitat să aloce aceste sume, pentru că este simplu să dai comandă să se tipărească acele buletine de vot, însă ele trebuie plătite, iar astăzi, AEP are buget pentru alegerile prezidenţiale, nu are o prevedere bugetară care să îi permită să angajeze o cheltuială pentru cele 5,4 milioane de buletine de vot. Le va plăti, a zis domnul primar general, ulterior. Or, dacă nu am în buget această sumă, nu pot să angajez cheltuiala respectivă. Primăria Capitalei ar fi trebuit ca, odată cu stabilirea referendumului, să elaboreze, de asemenea, un program calendaristic şi un buget de venituri şi cheltuieli", a mai spus Greblă.
Acesta a ridicat şi problema configurării infrastructurii electronice de centralizare a rezultatelor, menţionând că cea existentă nu este făcută şi pentru un referendum local.
"Acest soft trebuie avizat de nişte instituţii independente pentru a vedea care este rolul softului. Toate acestea trebuie făcute într-un program calendaristic elaborat de iniţiator, adică Primăria Capitalei, care până astăzi nu există şi, sub acest aspect, toţi am simţit nevoia să discutăm, să ridicăm aceste probleme pentru ca Primăria Capitalei în sfârşit să înţeleagă că a organiza un referendum la nivelul municipiului Bucureşti, unde sunt peste 1.200 secţii de votare, nu este un lucru foarte simplu şi să-şi intre în calendarul şi aşa întârziat pentru a putea să organizăm în bune condiţii şi referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale", a evidenţiat Greblă.
El a menţionat că primăriile de sector au ridicat problema unor cheltuieli suplimentare pe care le fac pentru referendumul local şi că acestea ar trebui suportate din bugetul iniţiatorului.
"Foarte uşor, primarul general a spus: 'Faceţi cheltuielile şi o să deconteze Primăria Capitalei'. Nu aşa funcţionează instituţiile statului", a opinat Greblă.
Întrebat care ar fi soluţia, Toni Greblă a subliniat: "Soluţia ar fi ca Primăria Capitalei, mâine, să elaboreze un plan de măsuri tehnico-organizatorice pentru desfăşurarea în acelaşi timp a referendumului cu alegerile prezidenţiale, să stabilească un calendar, să stabilească un buget de venituri şi cheltuieli şi, după aia, să întrebe, ceea ce domnul primar a înţeles până la urmă, să întrebe la Biroul Electoral Central cum va fi centralizat rezultatul alegerilor".
El a mai spus că joi a fost doar o întâlnire tehnică, menţionând că prefectul Capitalei urmează să convoace, vineri, Comisia tehnică pentru organizarea activităţilor privind alegerea preşedintelui pentru a răspunde "la asemenea întrebări".
"Comisia municipală tehnică este formată din prefect, primarul general, primarii de sector şi principalele instituţii de concentrate la nivelul municipiului Bucureşti care sunt angrenate în alegeri, astfel încât şi acest organism electoral va căuta să răspundă la nişte întrebări care, în prezent, pe legislaţia ambiguu adoptată, pot să creeze suspiciuni. Vom aştepta. Şi am înţeles de la primarul Capitalei că mâine va sesiza şi Biroul Electoral Central pentru a vedea punctul de vedere al acestui organism, care nu are culoare politică, este format din cinci magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi din reprezentanţii partidelor politice care au depus candidaturi pentru alegerea preşedintelui României", a mai afirmat Greblă.
La rândul său, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că se loveşte de birocraţie.
"Toţi vor hotărâri de guvern, prevederi exprese pentru a spune cine face ce. Şi mai mult decât atât, ni se cere nouă, deşi nu avem, am fost înfiinţaţi pentru altceva - să dezvoltăm oraşul, să facem infrastructură, nu să citim legi primare, secundare, terţiare despre referendum. Ni se cere nouă să facem proiecte de hotărâre de guvern, să învăţăm autorităţile care cu asta se ocupă, cum să organizeze acest refrendum", a replicat Nicuşor Dan.
El a apreciat că a văzut din partea unor reprezentanţi de instituţii "o încercare de a se acoperi cu hârtii".
"Pe celelalte instituţii, am văzut pe unele dintre ele, am văzut o încercare de a se acoperi toţi cu hârtii", a adăugat el.
În 21 octombrie, Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată o a treia întrebare care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Alte știri din categorie
Hotărârea de Guvern declasificată privind vila din Aviatorilor 86, publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea de Guvern 0999/2022 privind imobilul situat în Bulevardul Aviatorilor nr. 86, aflat în administrarea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, care a fost declasificată joi de Executiv, a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ declasificat prevede următoarele: ''Se aprobă trecerea
Bugetul MIPE suplimentat cu 400 de milioane de lei, pentru beneficiarii POR; suplimentări şi la Finanţe şi Transporturi
Guvernul a decis, în şedinţa de joi, suplimentarea cu 400 de milioane de lei a bugetului Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Potrivit unui comunicat al Executivului, banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi sunt necesari pentru asigurarea necesarului de finanţare din bugetul de stat a cererilor de rambursare
Parlamentare2024/Bistriţa-Năsăud: Fostul lider judeţean AUR nu îi susţine pe cei care deschid listele partidului pentru parlamentare
Fostul lider al organizaţiei judeţene AUR Bistriţa-Năsăud, Dragoş Hârjoabă, în prezent consilier judeţean din partea acestui partid, a anunţat că nu sprijină candidatura celor care deschid listele formaţiunii pentru alegerile parlamentare, ambii nerezidenţi în judeţ. În Bistriţa-Năsăud, pri
Tîlvăr: Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline în SEDM în timpul preşedinţiei României
Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline în SEDM în timpul preşedinţiei României a acestui format, a declarat, miercuri, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, la întâlnirea cu omologul său din ţara vecină, Anatolie Nosatîi. Potrivit unui comunicat
MAE: Şase copii palestinieni - aduşi în România din Fâşia Gaza pentru continuarea îngrijirii medicale
Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în strânsă colaborare cu alte instituţii ale statului român şi în coordonare cu mecanismele instituite la nivelul Uniunii Europene, a participat miercuri la operaţiunea de evacuare medicală urgentă a şase copii palestinieni din Fâşia Gaza, grav afectaţi de lipsa accesului la tratament medical adecvat, alături
Legea privind reglementarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial
Legea potrivit căreia alegătorii vor putea vota în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare a fost publicată marţi seară în Monitorul Oficial. Actul normativ a fost promulgat marţi de preşedintele Klaus Iohannis. Legea modifică şi completează acte normat
VIDEO Ciolacu, despre criza ENET la Focşani: Primăria a plătit banii pentru căldură, a fost o problemă a societăţii
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Focşani, referindu-se la lipsa apei calde şi căldurii pentru abonaţii sistemului de termoficare centralizat din municipiu, că primăria a plătit subvenţia pentru căldură către ENET SA, societatea de termoficare a oraşului, dar că situaţia s-a datorat unei probleme a societăţii. "Domnul prim
Silviu Predoiu a semnat documentul prin care-şi asumă să susţină priorităţile propuse de organizaţiile studenţeşti şi de tineret
Silviu Predoiu, susţinut de Liga Acţiunii Naţionale pentru alegerile prezidenţiale, anunţă că a semnat documentul cu priorităţile propuse de organizaţiile reprezentative ale studenţilor şi tinerilor. Este vorba despre scrisoarea de angajament din cadrul campaniei "Noi ştim ce vrem, dar cine îşi asumă?", promovată de reprezentan
VIDEO Sorin Grindeanu: Pe lotul 4 al Autostrăzii Moldovei s-a bătut recordul - 3.200 de muncitori şi 1.000 de utilaje
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, la Focşani, că pe lotul 4 al Autostrăzii Moldovei, Mândreşti Munteni - Focşani, care va fi dat în circulaţie joi, constructorul a stabilit un adevărat record, peste 3.200 de muncitori cu 1.000 de utilaje fiind implicaţi pentru realizarea acestui tronson de autostradă.
Ciolacu - întâlnire cu o delegaţie japoneză: Guvernul a modernizat cadrul legislativ în zone-cheie pentru atragerea investiţiilor străine
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că rolul României ca factor de stabilitate în Europa şi în regiune, dar şi avantajele geostrategice, economice şi politice califică ţara noastră drept destinaţie pentru investitori. Şeful Guvernului a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegaţie de investitori japonezi din domeniile
Ministrul Odobescu - discuţie cu omologul francez privind contribuţia Franţei la consolidarea Flancului estic al NATO
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut, luni, la Paris, o întrevedere cu ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, în marja vizitei de lucru întreprinse în capitala Franţei de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, transmite MAE. Potrivit sursei citate, Luminiţa Od
Parlamentare2024/Deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, convins că va obţine cel de al şaselea mandat şi cu voturile românilor şi altor etnii
Deputatul Ovidiu Ganţ, candidat al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că va fi votat atât de etnicii saşi, cât şi de alte etnii, dar şi de români, iar Forumul va duce aceeaşi politică, atât în plan intern, cât şi internaţional. "
Prezidenţiale2024/ BEC a dispus înlăturarea afişelor AUR cu mesajul 'George Simion - Calea sigură să scăpăm de PeeSeeDee!'
Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României a admis, luni, contestaţia PSD Sector 5 împotriva deciziei Biroului Electoral nr. 46 Sector 5 care considerase că afişele electorale cu imagini şi mesaje cu textul "George Simion - Calea sigură să scăpăm de PeeSeeDee!", amplasate de AUR, nu conţin un mesaj jignitor sau ofensator la
Ciolacu spune că România a fost afectată deja de criza economică din Europa, dar nu intră în recesiune
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Arad, că ţara noastră a fost deja afectată de criza economică din Europa, dar nu va intra în recesiune, chiar dacă principalul partener economic, Germania, se confruntă cu probleme. Prezent în vizită la Astra Vagoane Călători Arad, premierul a fost întrebat de jurnalişti în ce m
Ciolacu: Discuţiile pe tema 'fermei de troli' sunt bune pentru că se va monitoriza campania
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Arad, că "este foarte bine" că au apărut discuţiile în spaţiul public legate de presupusa "fermă de troli" care ar lucra pentru candidatul la Preşedinţie Mircea Geoană, pentru că astfel instituţiile statului fac verificări şi se monitorizează toată campania electorală. Între