logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Cultura - Media

Festivalul Internaţional Meridian, cu tema ''SONIMAGICON'', între 3 şi 10 noiembrie, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi

Image

Festivalul Internaţional de muzică contemporană Meridian - ediţia a XIX-a, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din ţară, se va desfăşura între 3 şi 10 noiembrie sub tema "SONIMAGICON", preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

"SONIMAGICON" este prima din cele trei ediţii proiectate pentru a explora relaţia dintre domeniul sonor şi cel vizual, cu feluritele şi fascinantele faţete ale sale: muzică, film, modă, pictură, video-art, instalaţii audio-video interactive, performance, multimedia, soundscapes, oglinzi distorsionate reale sau imaginare şi multe alte surprize. Tema se află în corelare cu profilul festivalului, focalizat pe stimularea colaborărilor interdisciplinare dintre artişti din diferite zone culturale şi pe atragerea unui nou public pentru muzica contemporană, românească şi nu numai, precizează sursa citată.

"Prin festivalurile pe care le organizează, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România oferă publicului prilejuri de contact cu muzica contemporană şi cu precădere cu creaţiile compozitorilor români. Festivalul Meridian creează în fiecare an o astfel de ocazie în care, pentru o săptămână, muzica nouă este prioritizată pe scenele de concert şi spectacol, acordându-i pe iubitorii ei cu pulsul sonor şi ideatic actual. Temele alese pentru acest festival coagulează în mod atractiv interesul interpreţilor şi spectatorilor, aducând un beneficiu cert receptării muzicii timpului nostru", a declarat Dan Dediu, preşedintele UCMR, citat în comunicat.

În cadrul actualei ediţii sunt programate 32 de evenimente cu titluri şi propuneri inedite.

"New Grooves, Old Mov(i)es", evenimentul de deschidere oferit de partenerul festivalului, Institutul Cultural Român, a provocat 12 compozitori români să creeze coloane sonore pentru scurtmetraje de la începutul secolului trecut, care vor fi interpretate live de ansambluri camerale de excepţie: Trio Larson & Duo Serafim, ansamblurile Couleurs, Atem şi Ars Poetica. Evenimentul se desfăşoară simultan în cele 4 centre ale festivalului (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi).

Arhiva de Animaţie, eveniment găzduit de UNATC, explorează colaborările regizor-compozitor în anii '80-'90 iar creaţii audio-vizuale româneşti pot fi urmărite într-un video-concert la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

"Haute Piano Couture" este un eveniment original, în acelaşi timp recital de pian (Adriana Toacsen) şi prezentare de modă (pălării-personaj Fandacsia & bijuterii-poveste Roxana Davidescu) care va avea loc în Sala Mare a ICR. Un concert de excepţie cu pictură live va fi susţinut de Vasarely Duo din Italia (Gabriele Mastrototaro - flaut şi Giovanna Sevi - vioară) iar Constantin Rus va traduce prin mişcări iscusite de penel muzicile interpretate de către cei doi artişti.

"MirrororriM", spectacolul hipnotic născocit de Irinel Anghel, găzduit de Teatrelli, transpune publicul în lumea artiştilor-oglinzi, în care multiple referinţe sociale şi culturale se vor reflecta, imita, distorsiona, căuta şi recupera.

Amatorii de organologie atipică sunt invitaţi să audieze un Concert de concerte de percuţie cu Ansamblul PULSART, muzici pentru sticlă sau hârtie cu trio-ul olandez Schouten-Gross-Roelofsen, gamelan balinez cu Ansamblul Jepun Bali sau tulnice underground în parcarea subterană a UNMB.

Artişti de excepţie din România - soliştii Dan Dediu (pian), Diana Moş (vioară), Sorin Rotaru (marimbă), ansamblurile PROFIL, devotioModerna, soprana Stanca Manoleanu, pianistul Mihai Murariu şi trio-ul de jazz-rock Opening Theory, în afara celor deja enumeraţi - vor propune explorări ale unor universuri sonore proaspete şi diverse, se arată în comunicat.

Stagiunea culturală Polonia-România va fi marcată de recitalul de excepţie al interpretelor Ewa Liebchen (flaut) şi Emilia Karolina Sitarz (pian). Tinerii artişti talentaţi sunt invitaţi, ca în fiecare ediţie, cu creaţii extrem de inventive: instalaţii interactive - Catoptro-tono v.2 de Alexandru Zaharencu şi SIMMSirl de Vlad Ciocoiu, improvizaţie, performance şi teatru muzical distopic. Artistul video Alexandru Claudiu Maxim va fi prezent cu o tapiserie în mişcare pe picturi ale lui Hieronymus Bosch şi cu o animaţie 3D combinată cu colaj suprarealist de filme.

Două spectacole extraordinare de operă contemporană, pe muzici de Mauricio Sotelo şi Luis de Pablo, puse în scenă la Teatro Real din Spania, vor fi proiectate în Sala de Operă a UNMB cu sprijinul Institutului Cervantes.

Şi nu în ultimul rând, simpozionul "Rădăcini" va aduce un omagiu marilor compozitori români, întemeietori ai şcolii româneşti de compoziţie.

Publicul din Cluj-Napoca se va bucura de măiestria ansamblurilor Couleurs şi Ad Hoc la Academia Naţională de Muzică "Gheorghe Dima".

La Timişoara, cine-concertul susţinut de ansamblul Atem este urmat de un recital extraordinar de contrabas augmentat electronic al lui Arthur Balogh, la PIXEL Club.

La Iaşi, cu sprijinul Universităţii Naţionale de Arte 'George Enescu', trei evenimente succesive, un cine-concert Ars Poetica şi alte 2 concerte cu orchestra Sonos Alumni şi ansamblul TimbrIS, vor fi oferite publicului local.

Organizatorul Festivalului Internaţional Meridian este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC (snr-simc.org), Secţiunea Naţionala Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană (ISCM - www.iscm.org) - cea mai mare reţea culturală din domeniul muzicii noi, având peste un centenar de existenţă şi reprezentanţe în peste 50 de ţări. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Meridian International Festival/Facebook


Alte știri din categorie

Cultura - Media 2024-11-07 14:11:45

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'' - premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de la Tokio

Filmul ''Reostat. Jaful secolului'', regizat de Teodora Ana Mihai, pe un scenariu de Cristian Mungiu, a câştigat Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Premiul a fost acordat

Cultura - Media 2024-11-07 10:05:35

Bihor: Teatrul din Oradea, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller - la Festivalul Prapremier (Polonia)

Teatrul ''Regina Maria'' va participa, în perioada 8-11 noiembrie, cu spectacolul ''Fiul'' de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalul Prapremier din Bydgoszcz, Polonia, reprezentaţia urmând să aibă loc în data de 10 noiembrie pe s

Cultura - Media 2024-11-07 08:58:17

Expoziţie foto-documentară dedicată Bucureştilor ultimelor decenii de regim comunist - la Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Expoziţia foto-documentară ''Bucureştii ultimelor decenii de regim comunist. Diplomaţie, Cenzură şi Control'', care va aduce în atenţia publicului un capitol esenţial din istoria recentă a României, se va deschide pe 11 noiembrie, de la ora 11,00, la Sediul Central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii M

Cultura - Media 2024-11-07 00:00:02

Critici şi istorici literari, la colocviul cu tema 'Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?'

Un colocviu naţional cu tema "Ne sincronizăm? Ne sincronizăm. Dar cu cine, cu ce?", organizat de Academia Română, împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, va avea loc joi şi vineri în Capitală, evenimentul reunind num

Cultura - Media 2024-11-06 19:25:15

A murit jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş; şi-a început cariera jurnalistică la AGERPRES

Jurnalistul şi scriitorul Nestor Rateş (1933-2024), o personalitate marcantă a exilului românesc şi o voce neobosită a libertăţii şi adevărului, auzită prin intermediul postului de radio Europa Liberă, a trecut în eternitate, anunţă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). &quo

Cultura - Media 2024-11-06 19:19:24

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni - prezentate în festivaluri de film românesc în SUA

Cele mai bune producţii româneşti ale ultimelor luni, apreciate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, care reflectă forţa creativităţii cinematografice din ţara noastră, sunt prezentate în Statele Unite ale Americii la trei festivaluri co-organizate şi co-finanţate de ICR New York la Washington, Minneapolis şi Arizona.

Cultura - Media 2024-11-06 18:36:59

Mircea Cărtărescu - turneu în Spania de lansare a romanului 'Theodoros', cu sprijinul ICR Madrid

Scriitorul Mircea Cărtărescu se află, începând de miercuri, până pe 11 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare a romanului său "Theodoros''. El va merge la Madrid, Salamanca, Santiago de Compostela şi A Coruna. Cărtărescu este invitat şi la Festivalul de Literatură Ene, un eve

Cultura - Media 2024-11-06 18:15:45

'Talent 35' - proiect de promovare a artiştilor emergenţi şi a artei contemporane, lansat de Fundaţia Regală Margareta a României

Un proiect de sprijinire a artei contemporane şi a artiştilor emergenţi va fi lansat joi de Fundaţia Regală Margareta a României, iniţiativa culturală fiind dezvoltată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia. ''Fundaţia Regală Margareta a României, în calitate de promotor, lansează 'Talent 35 - Susţinerea şi pr

Cultura - Media 2024-11-06 16:22:33

Festivalul de Toamnă al Romilor, în weekend - meşteşugari, recitaluri, activităţi pentru copii, produse tradiţionale

Peste 25 de meşteşugari romi din toate colţurile României, reprezentanţi ai celor mai importante bresle meşteşugăreşti, vor fi prezenţi vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Izvor din Capitală, la Festivalul de Toamnă al Romilor, informează un comunicat al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher transmis, miercuri, AGERPRES. Pe

Cultura - Media 2024-11-06 16:21:09

Bihor: Open call pentru tinerii regizori de teatru din ţară, pentru propuneri originale de comedii

Teatrul "Regina Maria" din Oradea lansează un Open Call adresat tinerilor regizori din România, având ca tematică comedia contemporană, a informat miercuri, într-un comunicat, instituţia teatrală. "Tinerii absolvenţi de Regie de Teatru cu vârsta de până la 35 de ani sunt invitaţi să trimită propuneri originale de co

Cultura - Media 2024-11-06 16:01:40

Spectacolul imersiv 'Revolta poveştilor' - premieră, pe 16 noiembrie, la Museum of Immersive New Art - MINA

Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor şi părinţilor din România, "Revolta poveştilor", adaptare după un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00, la MINA, Museum of Immersive New Art Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, "Revolta poveştilor", spectacol c

Cultura - Media 2024-11-06 15:31:58

Brăila: Expoziţia itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti'

Expoziţia itinerantă "Jandarmeria Română 1850 - 2020", organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, va fi vernisată pe 8 noiembrie, la Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila. Brăila este al 23-lea oraş care găzduieşte această expoziţie cu tematică militară, ea fiind organizată mai în

Cultura - Media 2024-11-06 09:29:34

Turneul Naţional 'Vioara lui Enescu' - cele patru viori ale compozitorului împreună pe aceeaşi scenă

Cele patru viori care i-au aparţinut violonistului şi compozitorului George Enescu, aflate în patrimoniul Muzeului Naţional "George Enescu", se vor afla, în premieră, împreună pe aceeaşi scenă, într-un turneu naţional, programat în perioada 12 - 29 decembrie. Cei patru violonişti care vor cânta la

Cultura - Media 2024-11-06 09:10:50

Expoziţia 'Cartiere uitate în Bucureşti - Cartierul evreiesc' vernisată joi, la Institutul pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului

Expoziţia "Cartiere uitate în Bucureşti - Cartierul evreiesc" va fi vernisată la sediul Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, joi, de la ora 17,00, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES. Expoziţia este împărţită în patru secţiuni - "Edificii şi pe

Cultura - Media 2024-11-05 22:57:03

Harghita: Teatrul ''Csíki Játékszín'' din Miercurea-Ciuc anunţă premiera piesei ''Tatăl'', de Florian Zeller

Teatrul municipal "Csíki Játékszín" din Miercurea-Ciuc anunţă premiera piesei "Tatăl", de Florian Zeller, în regia lui Vladimir Anton, care prezintă povestea relaţiei dintre un tată care suferă de Alzheimer şi fiica sa şi abordează probleme legate de îmbătrânire, boală şi trecerea timpului.

Subscribe to our mailing list!

We don't spam