logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Life Extern

Vinuri, uleiuri şi cosmetice: Vizitatorii unei expoziţii pariziene sunt invitaţi să descopere aromele Antichităţii

Image

Ce gust avea vinul galo-roman? Cum miroseau parfumurile din Grecia Antică? O expoziţie retrospectivă organizată la Paris îi invită pe vizitatori să descopere şi să savureze aromele Antichităţii, graţie eforturilor depuse de un arheolog de la College de France, informează vineri AFP.

Timp de aproape 50 de ani, Jean-Pierre Brun s-a dedicat studierii tehnicilor şi economiilor din Antichitate, efectuând săpături în cartierele artizanilor din Pompeii, interesându-se de viticultura din Galia şi reconstituind chimia parfumurilor din Grecia Antică.

"Este o arheologie foarte diferită de ceea ce au făcut colegii lui înaintea sa", constând nu doar în a cerceta "marea istorie a Imperiului Roman", ci şi "viaţa de zi cu zi a clasei de mijloc", a explicat istoricul Julien Auber de Lapierre, curatorul acestei expoziţii, care le propune vizitatorilor o călătorie prin intermediul unor situri arheologice situate în Italia, Grecia, Franţa şi în deşertul oriental egiptean.

Amfore, dopuri de plută, lămpi cu ulei şi vase de parfum - Muzeul Luvru a împrumutat o serie de obiecte pentru această expoziţie - precum şi prese de vin, crame şi nave de transport, expuse sub forma unor machete, i-au oferit cercetătorului francez informaţii preţioase despre aceste produse.

Pe de altă parte, parfumurile, care aveau o mare varietate de întrebuinţări - cosmetice, pentru masaj, îngrijiri medicale, parfumarea lenjeriei şi a băncilor din centrele balneare -, au rămas mult timp învăluite în mister.

Desigur, existau reţetele lui Dioscorides, medicul şi farmacologul grec din secolul I d.Hr. "Însă totul era puţin cam abstract", a declarat curatorul expoziţiei.

Analizând sedimentele găsite pe fundul unor vase de parfum şi colaborând cu un chimist specializat, arheologul francez a putut să recreeze unul dintre acele uleiuri parfumate, rhodinon, pe care vizitatorii expoziţiei sunt invitaţi să îl miroasă.

"Aveai nevoie de ulei de măsline verde, de o rădăcină de bază - calamus, un fel de trestie uşor parfumată - care servea drept fixativ, şi de trandafiri de Damasc. Această combinaţie trebuia amestecată manual în borcane mari, al căror interior era acoperit cu miere, iar mâinile trebuiau să fie acoperite şi ele cu miere", a detaliat Julien Auber de Lapierre.

Reţele comerciale

Un alt produs major, vinul, consumat atât de aristocraţie, cât şi de clasele muncitoare, era "foarte diferit" de cel pe care îl cunoaştem în zilele noastre.

"Era lăsat destul de puţin să se învechească, ceea ce îi dădea un gust destul de aspru. Vinurile erau 'îndoite' în mod regulat cu apă sau erau condimentate puternic pentru a sparge această asprime. Semănau puţin cu un vin fiert", a explicat curatorul expoziţiei.

Dincolo de aromele redescoperite, vinurile, uleiurile şi parfumurile spun povestea vitalităţii economice a unei lumi mediteraneene dominate de agricultură şi deja foarte strâns conectată de la o regiune la alta.

"Reţelele comerciale erau extrem de dense. Avem mereu tendinţa de a crede că în secolul al XXI-lea trăim într-o lume interconectată, dar acest lucru se întâmpla deja în acele perioade", a adăugat Julien Auber de Lapierre.

Descoperirea în sudul Franţei a unor vile agricole "capabile să producă câteva mii de hectolitri pe an" a arătat că viticultura nu era doar "o producţie de amatori destinată consumului local, ci şi exportului", notează curatorul expoziţiei.

Şi în acest caz, amforele "vorbesc fără a fi nevoie de text". Unele dintre ele, cu formele şi semnele lor caracteristice, au călătorit din Tunisia în Peninsula Italică.

Altele au fost descoperite la marginea lumii antice, în Germania sau în deşertul egiptean, unde garnizoanele romane păzeau rutele comerciale către subcontinentul indian, iar cioburile lor erau folosite pentru schimbul de mesaje de la o fortăreaţă la alta, de exemplu despre disputele dintre soldaţi.

"Este vorba despre 'mica istorie', dar care contribuie la a reda viaţa şi o anumită umanitate acestor rute ale caravanelor", spune Julien Auber de Lapierre.

Expoziţia cu acces gratuit "Vinuri, uleiuri şi parfumuri. O călătorie arheologică în jurul Mediteranei antice", poate fi vizitată în perioada 28 octombrie - 31 ianuarie. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)


Alte știri din categorie

Life Extern 2024-11-07 09:06:36

A murit părintele ''Eat-Art'', artistul vizual Daniel Spoerri, de origine română

Artistul vizual elveţian Daniel Spoerri, figură marcantă a mişcării artistice "Nouveau Réalisme" ("Noul Realism") şi părintele "Eat-Art", care constă în fixarea urmelor unei mese într-o operă de artă, a încetat din viaţă, a anunţat miercuri Centrul Pompidou din Paris. "Suntem profund

Life Extern 2024-11-07 00:00:02

Doi jurnalişti israelian şi palestinian, recompensaţi cu premiul pentru curaj jurnalistic la Paris

Jurnalistul israelian Yuval Abraham şi jurnalistul palestinian Basel Adra au fost recompensaţi pentru activitatea lor privind colonizarea israeliană în Cisiordania cu Premiul Anna Politkovskaia - Arman Soldin pentru curaj jurnalistic, a anunţat marţi Ministerul francez al Afacerilor Externe, relatează AFP. Yuval Abraham şi Basel Adra, &i

Life Extern 2024-11-06 20:36:29

Gravuri de Picasso, expuse la British Museum din Londra

Aproape 100 de gravuri realizate de Pablo Picasso vor fi expuse începând de joi la British Museum din Londra, alcătuind un fel de jurnal intim al artistului de la sosirea lui la Paris şi până în ultimii săi ani de viaţă, informează AFP. "Picasso a realizat aproximativ 2.400 de stampe în întreaga sa carieră. Oamenii cuno

Life Extern 2024-11-06 19:10:24

Ultimul sezon al serialului ''Stranger Things'' va fi lansat în 2025, a confirmat Netflix

Cel de-al cincilea sezon al serialului ''Stranger Things'', care va fi totodată ultimul, va avea premiera în 2025, a anunţat miercuri Netflix, potrivit publicaţiei de specialitate Variety. Pentru a celebra 6 noiembrie 1983, supranumită ''Ziua Stranger Things'', data la care personajul Will Byers (interpretat de Noah Schnap

Life Extern 2024-11-06 15:51:05

Premiul Medicis pe anul 2024, câştigat de scriitoarea Julia Deck

Premiul Medicis pe anul 2024 a fost atribuit miercuri scriitoarei Julia Deck, în vârstă de 50 de ani, pentru romanul său "Ann d'Angleterre", publicat la editura Seuil, informează livreshebdo.fr. Ea a primit cinci voturi în cel de-al treilea tur de scrutin, depăşindu-l pe principalul său contracandidat, Thomas Clerc, autorul roma

Life Extern 2024-11-05 16:31:29

Scriitorul Miguel Bonnefoy a câştigat premiul Femina pe anul 2024

Premiul Femina pentru roman francez i-a fost atribuit marţi scriitorului franco-venezuelean Miguel Bonnefoy pentru volumul "Le Reve du Jaguar", care a fost deja recompensat cu Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze la sfârşitul lunii octombrie, informează TV5monde.fr. "Este un premiu pe care îl aşteptam de zece ani", a

Life Extern 2024-11-05 00:00:01

Premiul Goncourt pe anul 2024, atribuit scriitorului Kamel Daoud

Premiul Goncourt pe anul 2024 a fost atribuit luni scriitorului franco-algerian Kamel Daoud pentru romanul "Houris" (editura Gallimard), o ficţiune despre masacrele din "deceniul negru" algerian (1992-2002), informează AFP. Kamel Daoud, în vârstă de 54 de ani, a fost desemnat câştigător după primul tur de scrutin, obţin&ac

Life Extern 2024-11-04 18:09:24

Lungmetrajul care marchează revenirea pe marile ecrane a ursuleţului Paddington a avut premiera la Londra

Paddington revine pe marele ecran: după şapte ani de la cel de-al doilea lungmetraj care îl are ca protagonist pe ursuleţul peruvian refugiat la Londra, o nouă peliculă din această serie cinematografică prezintă aventurile simpaticului personaj în inima pădurii amazoniene, informează AFP. Premiera mondială a filmului ''Paddington in Peru

Life Extern 2024-11-04 17:41:42

Un film ''Game of Thrones'', în curs de dezvoltare la Hollywood

Vor face dragonii din Westeros saltul de pe micul la marele ecran? Cel puţin un film bazat pe serialul TV de mare succes "Game of Thrones" se află în primele etape de dezvoltare, au anunţat joi publicaţiile americane The Hollywood Reporter şi Deadline, citate de AFP. Serialul TV original HBO şi cele opt sezoane ale sale au devenit un fenomen cu

Life Extern 2024-11-04 16:54:20

Kamel Daoud, un cronicar al Algeriei, exilat prin ''forţa împrejurărilor''

Scriitorul franco-algerian Kamel Daoud, care a câştigat luni, la vârsta de 54 de ani, prestigiosul premiu Goncourt, este un cronicar critic al Algeriei, cu un mod liber de exprimare care l-a obligat în cele din urmă să îşi părăsească oraşul natal, Oran, şi să se mute fără prea mare tragere de inimă la Paris, informează AFP. "Houris

Life Extern 2024-11-04 15:52:15

TOP CINEMA: ''Venom: The Last Dance'' continuă să domine box-office-ul nord-american

"The Last Dance", al treilea film din seria cinematografică ''Venom'', s-a clasat din nou pe primul loc în box-office-ul nord-american, conform estimărilor de duminică ale companiei de specialitate Exhibitor Relations, informează AFP.  

Life Extern 2024-11-04 15:51:27

Scriitorul Gael Faye a câştigat premiul Renaudot pe anul 2024

Scriitorul Gael Faye, în vârstă de 42 de ani, a câştigat luni premiul literar francez Ranaudot pe anul 2024 pentru romanul său "Jacaranda" (editura Grasset), care abordează tematica genocidului din Rwanda, informează huffingtonpost.fr. Potrivit tradiţiei, anunţul a fost făcut marţi la restaurantul Drouant din Paris,

Life Extern 2024-11-04 13:23:30

Scriitorul Oswald Egger, distins cu premiul literar Georg Büchner, acordat anual în Germania

Scriitorul Oswald Egger a fost recompensat cu premiul anual Georg Büchner, una dintre cele mai importante distincţii literare acordate autorilor de limbă germană, transmite agenţia DPA. "Este tot ce ţi-ai putea dori", a declarat Egger sâmbătă, înaintea ceremoniei de decernare, la Staatstheater din Darmstadt. "Sunt

Life Extern 2024-11-03 00:00:01

În pofida internetului, cubanezii iubesc în continuare foiletoanele radiofonice

Nici internetul, nici serialele TV difuzate pe platformele de streaming nu au reuşit să pună capăt "idilei" dintre cubanezi şi foiletoanele radiofonice, un gen de program audio care este încă foarte viu în această ţară ce a fost cândva avangarda sa în America Latină, informează AFP. În urmă cu aproape 80

Life Extern 2024-11-02 00:00:01

Versiunea scenică a peliculei ''Dr. Strangelove'' se joacă în West End-ul londonez, la 60 de ani de la lansarea filmului cult

La 60 de ani de la apariţia filmului "Dr. Strangelove" al regizorului Stanley Kubrick, o versiune scenică a comediei negre a fost lansată în West End-ul londonez, avându-l ca protagonist pe actorul Steve Coogan, nominalizat la Oscar şi premiat la BAFTA, transmite miercuri Reuters. La fel ca actorul Peters Sellers în

Subscribe to our mailing list!

We don't spam