logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Social

Mureş: Oamenii din rural, mai ataşaţi de localitatea în care trăiesc faţă de cei de la oraşe - studiu

Image

Locuitorii din mediul rural se declară ataşaţi de localitatea lor în proporţie de 68%, comparativ cu cei din mediul urban, unde 56% dintre locuitori au aceste sentimente pozitive, potrivit studiului "Pulsul Cetăţeanului", care a fost prezentat, joi, în cadrul Summit-ului Primăriilor desfăşurat la Târgu Mureş.

"Studiul prezent este unul reprezentativ la nivel naţional, ceea ce înseamnă că avem populaţie atât rurală, cât şi urbană, pe cotele principale de gen, vârstă, regiune a ţării, aşa că ne putem încrede într-o imagine completă asupra României. Eroarea de eşantionar este de maxim 3%. Primul subiect pe care l-am pus în atenţia respondenţilor noştri, înainte să începem cu temele grele, raţionale, despre cum stă România şi cum e localitatea lor, i-am întrebat ce simt pentru localitatea în care trăiesc în prezent. Nu am direcţionat noi răspunsurile către o zonă pozitivă sau negativă (...) Am avut o surpriză plăcută, am aflat că la ţară e mai bine, ceea ce poate ştiam că avem bunici, părinţi sau poate locuim. Există şi un trend să se mute oamenii de la oraş la rural, dar iată că şi cifrele ne confirmă treaba aceasta. Avem sentimente pozitive cele mai multe în mediul rural, 68% simt drag şi fericire faţă de localitatea în care locuiesc în prezent. La polul opus, o să zic despre Bucureşti-Ilfov, unde avem doar unul din trei oameni care simt sentimente pozitive faţă de localitate", a declarat sociologul Silvia Luican.

Potrivit sociologului, studiul oferă o perspectivă detaliată asupra calităţii vieţii, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, analizând aspecte precum infrastructura, formarea profesională sau protecţia mediului.

La nivel regional, Bucureşti-Ilfov studiul prezintă cel mai scăzut nivel de sentimente pozitive, cu doar 32%, în timp ce alte zone înregistrează procente mai ridicate, Banat - Crişana - Maramureş (54%), Moldova (46%) şi Transilvania-Oltenia (44%).

De asemenea, femeile tind să exprime mai frecvent sentimente pozitive decât bărbaţii, 66% dintre femei raportând astfel de trăiri comparativ cu 57% dintre bărbaţi.

Unul dintre punctele studiului vizează pregătirea autorităţilor pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă, iar concluzia este că aproximativ 4 din 10 români consideră că autorităţile locale fie nu sunt pregătite deloc, fie sunt slab pregătite pentru a interveni în astfel de cazuri. Dobrogea înregistrează cel mai ridicat nivel de scepticism în acest sens, 60% dintre respondenţi exprimându-şi lipsa de încredere în capacitatea autorităţilor, comparativ cu alte regiuni ale ţării.

În privinţa încrederii în instituţiile de siguranţă publică, pompierii se bucură de cel mai mare nivel de încredere, 45,3% dintre cetăţeni exprimând un sentiment pozitiv faţă de această instituţie, serviciile de ambulanţă sunt pe locul al doilea cu 32,8%, în timp ce Poliţia are cel mai scăzut nivel de încredere, de 17,5%.

La capitolul implicare civică, există diferenţe între mediul urban şi rural. Astfel, în oraşe sesizările făcute către autorităţile locale reprezintă cea mai comună formă de participare civică, în timp ce în mediul rural oamenii preferă să participe la dezbaterile publice organizate de primărie, arătând un interes mai mare pentru dialogul direct.

Studiul a scos în evidenţă şi interesul crescut al cetăţenilor pentru digitalizarea serviciilor publice, în sensul că 4 din 10 români şi-ar dori ca primăria să ofere audienţe online, indicând o nevoie clară de modernizare a interacţiunii dintre administraţiile locale şi cetăţeni.

"Am însumat procentele de bun şi foarte bun despre serviciile digitale oferite de către primărie. În Bucureşti-Ilfov, e toată regiunea, avem 64% mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de serviciile digitale oferite de către primărie. În Banat, Crişana, Maramureş, spre exemplu, avem un grad de satisfacţie faţă de digitalizare a serviciilor publice şi mai mare, de 71 de procente, cel mai mare. Ca să mergem mai în concret, i-am întrebat la ce servicii digitale ar dori să aibă acces. Le-am dat noi variante de răspuns, dar am lăsat şi un răspuns, altceva, să ne spună dacă au altă nevoie. Pe primul loc desigur că e depunerea de acte, că ştiţi, se discută dosarul cu şină şi tot acest discurs public care s-a transformat în aşteptări ridicate faţă de această posibilitate de a depune actele online. Însă aici ce ne-a surprins, şi nu ne aşteptam, era faptul că audienţele online sunt dorite de către cetăţeni, de către oamenii atât din rural, cât şi din urban, cu toate că în rural mai interesant a fost că îşi doresc să aibă dezbateri publice acolo, oamenii sunt obişnuiţi să se vadă, să interacţioneze cultural. Probabil că e mai altfel viaţa acolo. Şi atunci, în urban, audienţele online se apropie cumva de aceste dezbateri publice între cetăţeni, dar este o soluţie rapidă, modernă şi la îndemână oricui. Patru din 10 români zic că îşi doresc aceste audienţe online de la primărie", a afirmat sociologul.

Deşi 83,3% dintre respondenţi consideră că serviciile de formare profesională sunt necesare sau foarte necesare, doar 19% sunt informaţi despre existenţa unor astfel de servicii oferite de primăria din localitatea lor, acest lucru însemnând un deficit de comunicare între autorităţi şi cetăţeni cu privire la oportunităţile de formare disponibile.

Referitor la infrastructură, "Pulsul Cetăţeanului" consideră că există diferenţe notabile între regiunile României - Oltenia (49,8 %) şi Banat-Crişana-Maramureş (46,4 %) au cele mai mari procente de satisfacţie cu privire la infrastructură, în timp ce Dobrogea (19,6 %) şi Bucureşti-Ilfov (26,1 %) înregistrează cele mai scăzute niveluri de satisfacţie.

Studiul a fost realizat recent de publicaţia Ghidul Primăriilor şi agenţia de cercetare IZI data, având un eşantion reprezentativ la nivel naţional de peste 2.600 de persoane intervievate. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)


Alte știri din categorie

Social 2024-11-07 13:47:50

Timiş: Colibe improvizate, în Timişoara, de persoane fără adăpost din alte judeţe

Poliţiştii locali din Timişoara au depistat, joi, opt persoane din alte judeţe, între care şi doi minori, care şi-au construit colibe improvizate pe un teren viran din municipiu, unde erau abandonate deşeuri şi autovehicule fără stăpân. Oamenii străzii erau din judeţele Hunedoara şi Cluj şi în ju

Social 2024-11-07 12:59:02

Sportivi români scot la licitaţie obiecte pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice

Sportivi de performanţă din România scot la licitaţie obiecte valoroase şi cu poveste pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice. Potrivit unui comunicat de presă al Hospice Casa Speranţei remis joi AGERPRES, Gianina Van Groningen, Ana Maria Brânză, Robert Glinţă

Social 2024-11-07 11:55:19

Cluj: Expoziţie cu efecte luminoase speciale la Grădina Botanică ''Alexandru Borza''

''Garden of Lights'' - o expoziţie inedită, ce îmbină magia poveştilor cu tehnologia şi creativitatea, oferind vizitatorilor o călătorie de neuitat in jurul lumii, va fi deschisă, timp de trei luni, în incinta Grădinii Botanice ''Alexandru Borza'' din Cluj-Napoca.

Social 2024-11-06 16:20:05

Timişoara marchează 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 printr-o paletă de manifestări

Municipalitatea Timişoreană marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 cu o amplă agendă de manifestări dedicate, care se vor derula pe parcursul a două luni, reunite sub titlul "35 de ani de libertate". Vor fi expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc

Social 2024-11-06 15:50:22

Emisiunea de mărci poştale 'Aniversări istorice' - de vineri, în magazinele Romfilatelia

Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, vineri, a emisiunii de mărci poştale "Aniversări istorice" dedicată domnitorului primei Uniri, Mihai Viteazul. Prin această emisiune se celebrează 425 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea Alba Iulia, eveniment care va pregăti prima Unire a Ardealului cu Ţara R

Social 2024-11-06 15:39:48

Bihor: Oradea este promovată la Târgul de Turism din Londra

Oradea este reprezentată, în perioada 5 - 7 noiembrie, la cel mai prestigios eveniment din industria turismului, Târgul Mondial de Turism de la Londra (WTM London), a informat miercuri, într-un comunicat, Visit Oradea. "Participarea la WTM London reprezintă efortul municipalităţii orădene de a consolida prezenţa oraşului nostru în

Social 2024-11-06 15:37:36

Bihor: Campanie de donare de sânge pentru studenţi şi profesionişti în Drept

Aproape 70 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea s-au înscris să doneze sânge în cea de a doua campanie de donare "Blood (in) Law(s)", iniţiată şi organizată, în al doilea an, de studenta Ela Ardelean. "Spre surprinderea mea, anul acesta s-au înscris, până ieri, marţi, termenul final,

Social 2024-11-05 19:13:07

Olt: Parcul ''Constantin Poroineanu'' din Caracal va beneficia de finanţare de 28 milioane lei pentru revitalizare

Parcul "Constantin Poroineanu" din Caracal, aflat pe lista monumentelor istorice din judeţul Olt, va fi revitalizat printr-un proiect în valoare de 28 de milioane lei, finanţat prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia, potrivit unui

Social 2024-11-05 13:08:07

Sibiu/Poliţiştii locali verifică zilnic, de mai multe ori, panourile electorale după ce au fost rupte afişe

Poliţia Locală verifică zilnic starea panourilor pentru afişaj electoral, după ce mai multe afişe ale candidaţilor au fost rupte sau vandalizate, a anunţat Primăria Sibiu, printr-un comunicat de presă. "Poliţiştii locali au cuprinsă în sarcinile de serviciu şi activitatea de verificare a panourilor destinate afişajului electoral. As

Social 2024-11-05 09:45:43

MAE: Atenţionare de călătorie - Fenomene meteo intense în Comunitatea Autonomă Catalonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de Meteorologie (Servei Meteorologic de Catalunya) a emis un avertisment de cod roşu pentru condiţii meteorologice adverse, cu precipitaţii intense, vânt şi descărcări electrice pe

Social 2024-11-04 14:51:42

Grevă de avertisment a sindicaliştilor Europol de la Arhivele Naţionale din aproape toată ţara

Sindicaliştii Europol din Arhivele Naţionale din aproape toată ţara s-au aflat, luni, în grevă de avertisment timp de două ore, urmând ca din 14 noiembrie să intre în grevă generală dacă nu se ajunge la un consens cu factorii de decizie, a declarat dr. Livia Ardelean, vicepreşedinte Europol, Filiala Arhivele Naţionale, pentru AGERPRES.

Social 2024-11-03 17:42:34

MAE/Atenţionare de călătorie: Spania, Comunitatea Valenciană - cod portocaliu de fenomene meteorologice

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă şi Centrul de Coordonare a Urgenţelor au emis duminică o avertizare de cod portocaliu de fenomene meteorologice pentru nordul provinciei Castellon, sudul litoralului provinc

Social 2024-11-03 15:25:46

Giurgiu: Delta Neajlovului arde pe o suprafaţă de 60 de hectare, la Budeni; a fost sesizată Garda de Mediu

Un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf a izbucnit duminică după-amiaza în Delta Neajlovului, pe raza localităţii Budeni, cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, fiind sesizată Garda de Mediu. "Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi în urmă cu puţin timp să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi st

Social 2024-11-03 00:00:01

VIDEO REPORTAJ/Vrancea: Circa 180 de fete care se antrenează la Focşani visează să ajungă campioane mondiale la gimnastică

Circa 180 de fete, cu vârste de la patru până la 16 ani, se antrenează la Clubul Sportiv Şcolar de Gimnastică din Focşani şi visează să ajungă viitoare campioane mondiale. Că Focşaniul are un potenţial imens în acest sport o dovedesc rezultatele obţinute de-a lungul timpului de sportivii legitimaţi în micuţa sală din Focşani, de

Social 2024-11-02 12:22:42

'Lumea lui Moş Crăciun' - din 16 noiembrie, la Muzeul Copiilor din Capitală

Expoziţia interactivă "Lumea lui Moş Crăciun" îşi aşteaptă vizitatorii din 16 noiembrie la Muzeul Copiilor. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin PROEDUS. ''Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor de ia

Subscribe to our mailing list!

We don't spam