Buzău: Culegătorii de ciuperci, speriaţi de urşi; atenţionări privind speciile toxice sau mortale
Culegătorii de ciuperci se tem de atacul urşilor în sezonul ghebelor atunci când merg la pădure, în timp ce autorităţile şi specialiştii atrag atenţia cu privire la riscul la care se expun consumatorii atunci când cumpără din surse nesigure ciuperci sau când le găsesc în flora spontană, existând specii deosebit de toxice asemănătoare cu cele comestibile.
În Piaţa Centrală din municipiul Buzău sunt comercializate ghebe şi alte tipuri de ciuperci la preţuri între 15 şi 20 de lei kilogramul. Ploile din ultima perioadă au determinat apariţia ciupercilor în flora spontană, însă culesul lor a devenit periculos din pricina urşilor.
"Campania de toamnă a început, a plouat, ciupercile au ieşit. Ghebele sunt bune puse la conservă, pentru zacuscă, la borcan ca atare cu oţet şi usturoi. Sunt comestibile, culese din pădurile de la Ciuta dar este cam periculos acum, fetele nu se mai duc de frica ursului. Nu se mai apropie de pădure că este ursul, doar dacă se duc mai mulţi. Este riscant...", a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală.
Dacă în alţi ani culesul ciupercilor devenise o tradiţie pentru localnicii din mediul rural, prezenţa şi atacurile urşilor din ultima perioadă în proximitatea unor localităţi i-a determinat să renunţe la o astfel de activitate sau să o desfăşoare pe arii restrânse din mediul silvatic.
"Am ciuperci de iarbă, de deal, se folosesc la ciulama, fripte, sunt culese din zona Fundeni-Zărneşti. Sunt greu de cules din cauza urşilor. Îţi mai vine să mergi după ghebe dacă vine ursul? Anii anteriori intrai în pădure, nu erau aşa mulţi, acum mai mult pe lângă casă...", confirmă fenomenul un alt comerciant din piaţă.
Potrivit Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), pe parcursul anului 2024 au fost înregistrate 187 de intervenţii, determinate de prezenţa unor urşi.
"În perioada 01.01.2024 - 08.10.2024, efectivele IJJ Buzău au intervenit în 187 de situaţii pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 81/2021. Cele mai multe intervenţii au fost desfăşurate în localităţile Pătârlagele (23), Nehoiu (22) şi Beceni (21). În luna septembrie, jandarmii buzoieni au desfăşurat 35 de intervenţii în urma unor apeluri prin SNUAU care semnalau prezenţa urşilor", a transmis pentru AGERPRES, IJJ Buzău.
În afara pericolului determinat de prezenţa urşilor, specialiştii atrag atenţia că multe dintre speciile de ciuperci sunt deosebit de periculoase dacă sunt consumate.
"Din cele cam 1,5 milioane de specii, au fost descrise în jur de 100.000 iar dintre acestea 2.000 specii sunt comestibile, 1.000 specii sunt toxice şi circa 30 otrăvitoare. Multe dintre specii nu se pot consuma deoarece sunt foarte mici pentru a putea fi recoltate, altele sunt tari-lemnoase, iar altele nu au nicio valoare. Ciupercile au dimensiuni, culori, gust, forme, foarte variate. La noi în ţară sunt descrise 8.700 specii de micro şi macromicele, din care 361 specii, 19 varietăţi şi 2 forme sunt comestibile. La nivel global sunt cultivate comercial 30 specii dintre care 6 industrial. În ţara noastră au fost studiate un număr de 400 specii dar dar cu adevărat toxice letale sunt 10 specii iar altele, în jur de 30-40 specii produc deranjamente intestinale. În Romania se cultivă champignon şi păstrăvul de fag (Pleurotus spp.) şi mai puţin shiitake-Lentinula edodes sau ciuperca parfumată", a spus pentru AGERPRES cercetătorul ştiinţific dr.ing. Ioana Tudor.
Potrivit cercetătorilor din domeniu, există o suită de specii ale căror caracteristici pot fi asemănătoare, în sensul în care un culegător neistruit poate confunda o ciupercă comestibilă cu una toxică.
"Atenţie sporită la cele recoltate din flora spontană! În fiecare an ciupercile îşi iau tributul de vieţi! Este foarte greu să determini o specie de ciuperci, mai ales când nu citeşti nimic despre aceasta şi înveţi din auzite. Ciupercile nu se hibridează! Greşelile apar din schimbările pe care ele le suportă din cauza condiţiilor de mediu, umiditatea din aer, temperatură, aciditatea solului, poluarea s.a. În literatura noastră exista circa 30 de perechi de ciuperci, desigur uneori nu două, adică una bună şi alta toxică foarte asemănătoare, dar pot fi si grupate câte 2-3 toxice şi una comestibilă, asemănătoare. Ca să poţi determina o ciupercă, aceasta trebuie să fie întreagă, adică să aibă toate părţile componente, să fie păstrată în condiţii optime pentru a nu-şi schimba culoarea, să nu fie atacată de viermi, limacşi, melci, larve, să nu fie strivită, nici uscată şi nici bătrână. Specialistul când are îndoieli recurge la studierea sporilor la microscop. De aici recomandarea ca atunci când se merge la recoltare în flora spontană să participe 2-3 sau mai multe persoane în grup. În continuare voi prezenta câteva grupe de ciuperci aşa zise pereche cu caracterele lor morfologice: 1.a.Agaricus arvensis, ciuperca de câmp sau ciuperca de branişte (comestibilă foarte bună); 1.b.Agaricus bisporus, ciuperca de cultură, ciuperca de strat sau de bălegar (comestibilă, foarte bună); 1.c.Rusulla cyanoxantha, pâinişoara, vineţica porumbeilor, hulubiţa, burete vânăt (comestibilă, foarte bună); 2. Amanita phaloides- buretele viperei (toxică, mortală)", a mai precizat Ioana Tudor, scriitoarea mai multor cărţi de specialitate.
Atenţionări vin şi din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) ai cărei specialişti precizează că intoxicaţiile cu ciuperci sunt urgenţe medicale iar prezenţa la spital este obligatorie.
"În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive - greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri destomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică; tulburări neurosenzoriale - mioză (micşorarea pupilelor) saumidriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă; tulburări cardiovasculare - bradicardie sau tahicardie, hipotensiunearterială sau hipertensiune arterială; tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici; tulburări renale - insuficienţă renală funcţională şi/sau organică; simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală. Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces. Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic", informează DSP.
În acest context, DSP recomandă consumul de ciuperci doar din surse autorizate şi atrage atenţia cu privire la o serie de obiceiuri folosite de culegători care se pot dovedi periculoase.
"DSP recomandă: consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi/sau însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor; evitarea culesului/consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni); neimplicarea copiilor în procesul de culegere a ciupercilor; supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale. Intoxicaţia cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă şi cu evoluţie imprevizibilă! Ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare! Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică şi nu se distrug. Este absolut greşit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului. Testele populare de identificare a ciupercilor toxice (culoarea locurilor de tăietură şi ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriţă de argint) nu sunt dovezi sigure dacă sunt comestibile sau otrăvitoare. Evitarea conservării ciupercilor provenite din flora spontană şi/sau surse neautorizate, în condiţii casnice", atrage atenţia sursa citată.
Mai mult decât atât, culesul ciupercilor şi comercializarea lor în afara respectării prevederilor legale, în zone nesigure cum sunt cele de la marginea drumurilor atrage sancţiuni.
"Ordonanţa 43/1997 privind regimul drumurilor sancţionează comerţul ambulant desfăşurat în zona de siguranţă a drumului public cu amendă de la 2.000 la 6.000 de lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din minim, în termen de 15 zile. Totuşi, poliţiştii atenţionează că riscul cel mai mare în cazul persoanelor care desfăşoară comerţ ambulant în proximitatea drumurilor de mare tranzit nu este sancţiunea pecuniară, ci pericolul la care se expun pe ei înşişi, dar şi pe ceilalţi participanţi la trafic", a precizat, pentru AGERPRES, Inspectoratul de Poliţie Judeţean.
În ultimele zile la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) au ajuns mai multe persoane care prezentau simptomele unor intoxicaţii cu ciuperci.
"În perioada 4-8 octombrie 2024, la UPU-SMURD a SJU Buzău s-au prezentat 20 de persoane (19 adulţi şi un copil în vârstă de 7 ani) care au prezentat simptomatologie specifică intoxicaţiei cu ciuperci. Pacienţii au primit îngrijiri medicale şi ulterior au fost externaţi, cu recomandări medicale. Aceştia au afirmat că au consumat ciuperci cumpărate de pe marginea drumului, din zona Ciuta, jud. Buzău. DSP Buzău a fost anunţată cu privire la această situaţie", a transmis anterior pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al SJU, Adriana Bunilă.
La nivelul SJU nu există secţie de toxicologie, cazurile grave de intoxicaţii fiind transferate, potrivit unui protocol, către alte unităţi medicale din ţară. AGERPRES/(AS-autor: Florin Zafiu, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Alte știri din categorie
Timiş: Colibe improvizate, în Timişoara, de persoane fără adăpost din alte judeţe
Poliţiştii locali din Timişoara au depistat, joi, opt persoane din alte judeţe, între care şi doi minori, care şi-au construit colibe improvizate pe un teren viran din municipiu, unde erau abandonate deşeuri şi autovehicule fără stăpân. Oamenii străzii erau din judeţele Hunedoara şi Cluj şi în ju
Sportivi români scot la licitaţie obiecte pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice
Sportivi de performanţă din România scot la licitaţie obiecte valoroase şi cu poveste pentru ridicarea spitalului Hospice destinat îngrijirii paliative pediatrice. Potrivit unui comunicat de presă al Hospice Casa Speranţei remis joi AGERPRES, Gianina Van Groningen, Ana Maria Brânză, Robert Glinţă
Cluj: Expoziţie cu efecte luminoase speciale la Grădina Botanică ''Alexandru Borza''
''Garden of Lights'' - o expoziţie inedită, ce îmbină magia poveştilor cu tehnologia şi creativitatea, oferind vizitatorilor o călătorie de neuitat in jurul lumii, va fi deschisă, timp de trei luni, în incinta Grădinii Botanice ''Alexandru Borza'' din Cluj-Napoca.
Timişoara marchează 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 printr-o paletă de manifestări
Municipalitatea Timişoreană marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 cu o amplă agendă de manifestări dedicate, care se vor derula pe parcursul a două luni, reunite sub titlul "35 de ani de libertate". Vor fi expoziţii, conferinţe, piese de teatru, concerte, tururi ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc
Emisiunea de mărci poştale 'Aniversări istorice' - de vineri, în magazinele Romfilatelia
Romfilatelia anunţă introducerea în circulaţie, vineri, a emisiunii de mărci poştale "Aniversări istorice" dedicată domnitorului primei Uniri, Mihai Viteazul. Prin această emisiune se celebrează 425 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în cetatea Alba Iulia, eveniment care va pregăti prima Unire a Ardealului cu Ţara R
Bihor: Oradea este promovată la Târgul de Turism din Londra
Oradea este reprezentată, în perioada 5 - 7 noiembrie, la cel mai prestigios eveniment din industria turismului, Târgul Mondial de Turism de la Londra (WTM London), a informat miercuri, într-un comunicat, Visit Oradea. "Participarea la WTM London reprezintă efortul municipalităţii orădene de a consolida prezenţa oraşului nostru în
Bihor: Campanie de donare de sânge pentru studenţi şi profesionişti în Drept
Aproape 70 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea s-au înscris să doneze sânge în cea de a doua campanie de donare "Blood (in) Law(s)", iniţiată şi organizată, în al doilea an, de studenta Ela Ardelean. "Spre surprinderea mea, anul acesta s-au înscris, până ieri, marţi, termenul final,
Olt: Parcul ''Constantin Poroineanu'' din Caracal va beneficia de finanţare de 28 milioane lei pentru revitalizare
Parcul "Constantin Poroineanu" din Caracal, aflat pe lista monumentelor istorice din judeţul Olt, va fi revitalizat printr-un proiect în valoare de 28 de milioane lei, finanţat prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia, potrivit unui
Sibiu/Poliţiştii locali verifică zilnic, de mai multe ori, panourile electorale după ce au fost rupte afişe
Poliţia Locală verifică zilnic starea panourilor pentru afişaj electoral, după ce mai multe afişe ale candidaţilor au fost rupte sau vandalizate, a anunţat Primăria Sibiu, printr-un comunicat de presă. "Poliţiştii locali au cuprinsă în sarcinile de serviciu şi activitatea de verificare a panourilor destinate afişajului electoral. As
MAE: Atenţionare de călătorie - Fenomene meteo intense în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de Meteorologie (Servei Meteorologic de Catalunya) a emis un avertisment de cod roşu pentru condiţii meteorologice adverse, cu precipitaţii intense, vânt şi descărcări electrice pe
Grevă de avertisment a sindicaliştilor Europol de la Arhivele Naţionale din aproape toată ţara
Sindicaliştii Europol din Arhivele Naţionale din aproape toată ţara s-au aflat, luni, în grevă de avertisment timp de două ore, urmând ca din 14 noiembrie să intre în grevă generală dacă nu se ajunge la un consens cu factorii de decizie, a declarat dr. Livia Ardelean, vicepreşedinte Europol, Filiala Arhivele Naţionale, pentru AGERPRES.
MAE/Atenţionare de călătorie: Spania, Comunitatea Valenciană - cod portocaliu de fenomene meteorologice
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă şi Centrul de Coordonare a Urgenţelor au emis duminică o avertizare de cod portocaliu de fenomene meteorologice pentru nordul provinciei Castellon, sudul litoralului provinc
Giurgiu: Delta Neajlovului arde pe o suprafaţă de 60 de hectare, la Budeni; a fost sesizată Garda de Mediu
Un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf a izbucnit duminică după-amiaza în Delta Neajlovului, pe raza localităţii Budeni, cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, fiind sesizată Garda de Mediu. "Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi în urmă cu puţin timp să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi st
VIDEO REPORTAJ/Vrancea: Circa 180 de fete care se antrenează la Focşani visează să ajungă campioane mondiale la gimnastică
Circa 180 de fete, cu vârste de la patru până la 16 ani, se antrenează la Clubul Sportiv Şcolar de Gimnastică din Focşani şi visează să ajungă viitoare campioane mondiale. Că Focşaniul are un potenţial imens în acest sport o dovedesc rezultatele obţinute de-a lungul timpului de sportivii legitimaţi în micuţa sală din Focşani, de
'Lumea lui Moş Crăciun' - din 16 noiembrie, la Muzeul Copiilor din Capitală
Expoziţia interactivă "Lumea lui Moş Crăciun" îşi aşteaptă vizitatorii din 16 noiembrie la Muzeul Copiilor. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin PROEDUS. ''Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor de ia