DOCUMENTAR: Actorul şi producătorul Michael Douglas împlineşte 80 de ani (25 septembrie)
Actorul american Michael Douglas este unul dintre cei mai de succes actori şi producători de la Hollywood, cu realizări remarcabile într-o carieră de peste cinci decenii. Cel mai faimos rol al lui Douglas rămâne Gordon Gekko, din filmul "Wall Street", care a devenit un clasic, notează https://www.thefamouspeople.com, dar prezenţa lui Douglas a rămas constantă într-o industrie care se schimbă într-un ritm vertiginos, actorul reuşind să-şi modeleze stilul odată cu vremurile.
Michael Kirk Douglas s-a născut la 25 septembrie 1944, în New Brunswick. Tatăl său, actorul Kirk Douglas, a avut o influenţă timpurie în viaţa sa, oferindu-i şansa să urmărească procesul de realizare a filmelor. A studiat teatrul la University of California, Santa Barbara, şi la New York la Neighborhood Playhouse School.
Şi-a început cariera la Hollywood, ca asistent de regie la unele dintre filmele tatălui, în anii 1960, potrivit https://www.biography.com/.
După câteva roluri în producţii de televiziune, şi-a câştigat notorietatea, jucând împreună cu Karl Malden în serialul ''The Streets of San Francisco'' (1972-1977). A şi regizat două episoade ale serialului.
În 1975, a fost producător executiv al peliculei ''One Flew Over the Cuckoo's Nest''/ ''Zbor deasupra unui cuib de cuci'', în regia lui Milos Forman, care a câştigat cinci premii Oscar, inclusiv unul pentru cel mai bun film.
În 1979, a jucat alături de Jane Fonda şi Jack Lemmon în filmul ''The China Syndrome'', pe care l-a şi coprodus.
A obţinut primul său rol principal în ''Romancing the Stone''/ ''Idilă pentru o piatră preţioasă'' (1984), înfăţişându-l pe aventurierul Jack Colton. Echipa de succes, ce îi includea pe Danny DeVito şi Kathleen Turner, a mai participat şi la continuarea ''The Jewel of the Nile''/ ''Juvaierul Nilului'' (1985). Cei trei au lucrat din nou în ''The War of the Roses''/''Războiul familiei Rose'' (1989), o comedie întunecată despre un divorţ.
În 1987, Douglas a participat la realizarea a două filme care reflectau o latură mult mai întunecată a sa: ''Fatal Attraction''/ ''Atracţie fatală'' şi ''Wall Street'', regizat de Oliver Stone. Pentru interpretarea lui Gordon Gekko, Douglas a câştigat un premiu Oscar pentru cel mai bun actor. A continuat să-şi exploreze partea întunecată ani mai târziu, jucând împreună cu Sharon Stone în thrillerul ''Basic Instinct''/ ''Instinct primar'' (1992).
În 1988, Douglas a înfiinţat o companie de producţie, Stonebridge Entertainment, Inc., care a produs ''Flatliners'' (1990) şi ''Radio Flyer'' (1992), aminteşte sursa amintită anterior. În 1993, a produs ''Made in America''.
Michael Douglas şi Sharon Stone
Au urmat rolurile din ''Disclosure''/ ''Dezvăluire'' (1994) şi ''The American President''/ ''Dragostea unui preşedinte american'' (1995), cu Annette Bening.
În 1994, a semnat un contract cu Paramount, care a inclus producţiile ''The Ghost and the Darkness'' (1996), ''The Game''/ ''Jocul'' (1997) şi ''A Perfect Murder''/ ''O crimă perfectă'' (1998).
''The Jewel of the Nile''
A primit critici elogioase pentru rolul său principal din ''Wonder Boys'' (2000). În acelaşi an, s-a lansat şi ''Trafic'', din distribuţia căruia a făcut parte şi Catherine Zeta-Jones.
În 2001, Douglas a fost cap de afiş al filmului ''Don't Say a Word'', în care a jucat împreună cu Brittany Murphy. Doi ani mai târziu, a apărut în ''It Runs in the Family'' (2003), alături de celebrul său tată, mama sa, Diana, şi fiul său, Cameron.
În 2004, Michael Douglas a primit distincţia ''Cecil B. DeMille'', un Glob de aur onorific, acordat de Hollywood Foreign Press Association pentru "contribuţia sa remarcabilă la domeniul divertismentului".
În 2010, Douglas a anunţat că a reintrat din nou în rolul Gordon Gekko în ''Wall Street 2: Money Never Sleeps''/ ''Wall Street: Banii sunt făcuţi să circule'' (2010). Filmul, cu Shia LaBeouf şi Carey Mulligan în rolurile principale, a fost lansat în Statele Unite în septembrie.
În acest timp, s-a dedicat şi rolului din filmul biografic ''Behind the Candelabra''/ ''Viaţa mea cu Liberace'' (2013). Interpretarea celebrului animator din anii 1950 şi 1960, Wladziu Liberace, i-a adus actorului un premiu Emmy, potrivit sursei citate şi https://www.imdb.com/.
A jucat în filmul ''Last Vegas'' / ''Burlaci întârziaţi'' (2013), alături de mai multe legende de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Morgan Freeman şi Kevin Kline. În anul următor, Douglas a jucat alături de Diane Keaton în ''And So It Goes''/ ''Aşa e viaţa''.
În 2015, a apărut în rolul biochimistului Hank Pym, în filmul de acţiune cu superoi Marvel ''Ant-Man'', la care a revenit şi în ''Ant-Man and the Wasp'' (2018), ''Avengers: Endgame'' (2019), ''Ant-Man and the Wasp: Quantumania'' (2023) şi serialul de animaţie ''What If...?'' (2021-2023), potrivit sursei amintite.
A avut un rol principal în serialul ''The Kominsky Method'' (2021-2023), iar în 2024 îl interpretează pe Franklin în miniserialul omonim difuzat de Apple Tv+.
Michael Douglas s-a căsătorit cu Diandra Luker, în 1977, şi au un fiu, Cameron. Pe 18 noiembrie 2000, Douglas s-a recăsătorit cu actriţa Catherine Zeta-Jones. Cuplul are doi copii, Dylan Michael Douglas, născut în august 2000, şi Carys Zeta Douglas, născută în aprilie 2003. A fost nevoit să-şi întrerupă activitatea în 2010, când a descoperit că avea o tumoare canceroasă, dar medicii au fost optimişti că după tratament are şanse să-şi revină complet. În august 2013, un purtător de cuvânt al cuplului a declarat pentru site-ul Huffington Post că Michael şi Catherine vor sta o vreme separat ''pentru a evalua şi lucra la căsnicia lor". Cei doi s-au reconciliat în 2014, potrivit www.biography.com.
În afara carierei sale, Douglas este activ în promovarea drepturilor omului. Activitatea sa în acest domeniu include misiunea de emisar al păcii pentru Naţiunile Unite. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Michael Douglas/Facebook
Citiţi şi:
* DOCUMENTAR: Actriţa şi cântăreaţa Catherine Zeta-Jones împlineşte 55 de ani (25 septembrie)
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder