26 septembrie - Ziua europeană a limbilor
La 26 septembrie este marcată, anual, Ziua europeană a limbilor, la iniţiativa Consiliului Europei, potrivit http://edl.ecml.at/.
Scopul Zilei europene a limbilor este de a promova plurilingvismul, drept punte esenţială de comunicare între popoare, dar şi un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoaşterea limbilor străine facilitează o mai bună înţelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european, descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a obţine o perspectivă diferită asupra lumii şi de a-i înţelege mai bine pe cei din jur.
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a recomandat ca Ziua europeană a limbilor să fie organizată în mod flexibil şi descentralizat, astfel încât să răspundă dorinţelor şi resurselor statelor membre care ar putea astfel să definească mai bine propriile lor demersuri. Totodată, Comitetul de Miniştri a invitat Uniunea Europeană să se alăture acestei iniţiative, se arată la adresa de internet edl.ecml.at.
Anul 2001 a fost proclamat de Consiliul Europei şi Uniunea Europeană ''Anul European al limbilor''. Activităţile organizate cu acel prilej, care au implicat mii de persoane din 45 de state, au celebrat diversitatea lingvistică în Europa şi au promovat învăţarea limbilor.
Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.
Tema ediţiei din 2024 a Zilei europene a limbilor este "Pacea prin diversitate lingvistică", arată site-ul oficial al evenimentului, edl.ecml.at.
"Cei 700 de milioane de locuitori din 46 de State membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la şcoală, cât şi în afara ei. Convins că diversitatea lingvistică reprezintă cheia unei mai bune comunicări interculturale şi că este unul dintre elementele principale ale bogatului patrimoniu cultural al continentului, Consiliul Europei încurajează plurilingvismul în Europa", subliniază edl.ecml.at.
Cititorii site-ului sunt încurajaţi să realizeze un poster care să reflecte ideea de pace prin diversitate lingvistică. În acest sens, este permisă utilizarea citatelor, simbolurilor şi operelor de artă care să transmită mesajul de unitate şi înţelegere în diverse limbi. Cele mai reuşite cinci lucrări vor fi premiate, iar 30 dintre ele vor fi expuse la sediul Centrului European pentru Limbi Moderne. Adresa la care fişierele în format tip fotografie sau PDF pot fi trimise este: https://edl.ecml.at/Activities/peace/tabid/4295/language/ro-RO/Default.aspx.
Cu ocazia marcării Zilei europene a limbilor, Institutul Cultural Român invită publicul din Veneţia, New York, Chişinău, Tel Aviv, Bruxelles, Bucureşti, Londra, Lisabona, Madrid, Varşovia şi Stockholm la ateliere lingvistice şi cursuri de limbi străine, spectacole, concerte, ateliere şi sesiuni de povestiri pentru copii, se arată într-un comunicat de presă al ICR.
La 26 septembrie, la sediul Institutul Cultural Român din Bucureşti (Aleea Alexandru nr. 38), are loc un program de evenimente cu acces liber, dedicat publicului de toate vârstele. Evenimentul organizat de Departamentul EUNIC şi Multilingvism al ICR cuprinde ateliere şi jocuri lingvistice, ''live painting'' şi un spectacol al Asociaţiei Culturale Kitharalogos.
Tot în ziua de 26 septembrie, EUNIC (European Union National Institutes for Cultures) Brussels organizează Festivalul TRANSPOESIE, cu scopul de a prezenta poeţi contemporani şi poeziile acestora publicului belgian şi internaţional din Bruxelles. România va fi reprezentată de Radu Vancu, care va aborda influenţele suprarealismului în opera sa.
ICR Bruxelles se numără şi printre partenerii Festivalului EuropaNova "Terres mythiques" din perioada 26-29 septembrie, la care participă Andreea Răsuceanu şi Ioana Maria Stăncescu, alături de Tatiana Ţîbuleac, Dan Coman, Anda Vahnovan, Marius Chivu şi Daniela Zeca Buzura.
Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău şi partenerii din clusterul EUNIC Moldova vor organiza la 26 septembrie un "treasure hunt": elevi din 20 de licee şi şcoli vor asista la cursuri de limbă şi cultură ale ţărilor implicate.
EUNIC Israel organizează, în colaborare cu Delegaţia Uniunii Europene în Israel, prima ediţie a Zilei Europene a Limbilor la 26 septembrie, în portul Tel Aviv. România, reprezentată de ICR Tel Aviv, şi celelalte şapte ţări participante au câte un stand pentru sesiunile de "speak-dating" adresate publicului care doreşte să se familiarizeze cu limbile europene prezentate.
Institutul Cultural Român de la New York, alături de clusterul EUNIC New York, va marca Ziua Europeană a Limbilor pe 28 septembrie, la Queens Night Market, spaţiu alternativ cunoscut celor din New York ca fiind un adevărat creuzet cultural, vizitat anual de sute de participanţi.
În Europa există în jur de 225 de limbi indigene, ceea ce reprezintă 3% din totalul mondial, arată site-ul Centrului European pentru Limbi Moderne din cadrul Consiliului Europei, edl.ecml.at. Majoritatea limbilor Europei fac parte din una din cele trei mari familii lingvistice indo-europene: limbile romanice, limbile germanice şi limbile slavice.
Pe plan mondial, cei peste şapte miliarde de oameni vorbesc între 6.000 şi 7.000 de limbi diferite. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia şi Africa. Peste jumătate din populaţia mondială este bilingvă. Limba maternă este, de cele mai multe ori, cea pe care o cunoaştem şi o utilizăm cel mai mult. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: coe.int
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder