logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Culte

Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, la 30 ani de la înfiinţarea Eparhiei: Episcopia este instituţia făcătoare de pace

Image

Episcopul Andrei Moldovan a oficiat, marţi, o liturghie arhierească la catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, la care au participat toţi preoţii activi şi pensionari din cuprinsul Eparhiei Covasnei şi Harghitei, acesta fiind primul eveniment, dintr-o serie mai largă, care marchează împlinirea a 30 ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

La slujbă au participat 130 din cei 145 de preoţi din Eparhie, 15 dintre ei având probleme de sănătate, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele profesor Ioan I. Ică Jr., de la Facultatea de Teologie "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu.

 



Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, a afirmat, la finalul slujbei, că această zi este una "sfântă" pentru românii din cele două judeţe, întrucât, în urmă cu 30 ani, a fost instalat în funcţie primul episcop al zonei, Ioan Selejan, actualul mitropolit al Banatului.

În afară de sentimentele de mare bucurie care i-au încercat atunci pe clerici, dar şi pe românii din cele două judeţe, episcopul a amintit şi de faptul că începutul a fost foarte greu şi că Episcopia era una dintre cele mai sărace din ţară.

"Doar atât trebuie să ştim, orice început este foarte greu. A fost foarte greu în 1994, în prag de iarnă, instalarea unui episcop într-un Centru Eparhial în care nu era nici lumină electrică. Lucrurile s-au aşezat şi mulţumim din cer până în pământ, în primul rând, clerului, cinului monahal şi bunilor credincioşi care au fost aproape de Centrul Eparhial, pentru că au reuşit într-un timp record să înfrumuseţeze această Episcopie. Şi dacă a fost printre cele mai sărace episcopii din ţară, în Patriarhia Română, astăzi, fără să mă mândresc, dăm slavă lui Dumnezeu, este o eparhie ca toate eparhiile româneşti, cu o vechime de sute de ani", le-a spus episcopul Andrei celor prezenţi.

 



Ierarhul a declarat, ulterior, presei că, pentru această zonă, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei este o instituţie făcătoare de pace.

"Pentru zona noastră, Episcopia este instituţia făcătoare de pace. 'Fericiţi sunt făcătorii de pace, că aceia fii lui Dumnezeu se vor chema', ne îndeamnă Mântuitorul. Or, Episcopia întotdeauna a fost făcătoare de pace, s-a rugat pentru tot neamul creştinesc cel întristat şi necăjit. Nu numai pentru românii ortodocşi, ci pentru toţi credincioşii care calcă pragurile bisericilor noastre ortodoxe, care se roagă lui Dumnezeu în duh şi în adevăr. De aceea, Episcopia are un mare rol în societatea românească din zonă, pentru că ea este instituţia divină umană care iartă păcatele pe pământ, dar în acelaşi timp îndeamnă toate instituţiile din zonă la pace, la colaborare duhovnicească, frăţească şi la pacea socială", a declarat episcopul Andrei.

La finalul slujbei, părintele Eugen Teodor Bijec, consilier administrativ bisericesc la Centrul Eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, i-a oferit episcopului Andrei o cruce din partea preoţilor din Eparhie şi a vorbit despre evoluţia Episcopiei şi eforturile depuse de preoţi şi credincioşi în cei 30 ani de la înfiinţare.

"Dacă la înfiinţarea Eparhiei erau 99 de parohii, constituite în două protopopiate, la Sfântu Gheorghe şi la Miercurea-Ciuc, cu doar 66 de preoţi deservenţi ai acestor parohii, aveam pentru viaţa monahală doar trei mănăstiri şi un schit, cu 24 de vieţuitori, iată, acum, la 30 de ani, putem să privim cu bucurie, pentru ceea ce Dumnezeu, prin truda ierarhilor, în primul rând, şi apoi, a tuturor celorlalţi implicaţi, clerici şi monahali şi popor drept măritor al lui Dumnezeu, avem la acest moment zece sfinte mănăstiri, înfiinţându-se, în cei 30 de ani, încă şapte mănăstiri şi două schituri, respectiv cinci mănăstiri şi un schit în timpul Înaltului Ioan (Ioan Selejan, primul episcop al Eparhiei), şi două mănăstiri şi un schit în cei nouă ani şi jumătate, de până acum, sub arhipăstoria Preasfinţitului Părinte Andrei, ierarhul nostru. Au fost înfiinţate, de asemenea, 25 de noi parohii pentru dinamizarea activităţii pastoral-misionare în Eparhie. La momentul acesta, preoţii noştri activi sunt 112, dar în cei 30 de ani, din preoţii care au fost hirotoniţi şi au rămas la noi în eparhie, sunt 102 preoţi. (...) Dacă aveam 24 călugări acum 30 de ani, iată, avem 150 de vieţuitori în sfintele mănăstiri, care mănăstiri au devenit vetre de spiritualitate, cum au fost dintotdeauna. (...) Este un moment solemn pe care astăzi îl dedicăm lui Dumnezeu ca mulţumire şi recunoştinţă", a spus părintele Teodor Bijec.

Liturghia aniversară a fost urmată de o conferinţă cultural-ştiinţifică.

Manifestările dedicate sărbătoririi a 30 ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei vor continua şi zilele următoare.

În data de 26 septembrie, la Catedrala Ortodoxă - Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se va desfăşura simpozionul cu tema "Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei - 30 de ani în slujba culturii româneşti şi credinţei strămoşeşti".

În zilele de 27 şi 28 septembrie, la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" şi Hotel Park din Sfântu Gheorghe va avea loc Sesiunea Naţională de comunicări ştiinţifice "Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie", care a ajuns a ediţia a XXX-a.

În data de 28 septembrie, în Curtea Catedralei Ortodoxe - Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, va avea loc ceremonia de sfinţire a bustului Protopopului Aurel Nistor (1882-1974), monument realizat, cu binecuvântarea episcopului Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" - Centrul de Cercetări Istorice "Pr. Dumitru Bălaşa", din Râmnicu-Vâlcea.

Manifestările dedicate acestui eveniment vor continua în data de 1 octombrie, la Catedrala Episcopală din Miercurea-Ciuc, unde, cu ocazia hramului lăcaşului de cult "Acoperământul Maicii Domnului", Liturghia arhierească va fi oficiată de mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu mitropolitul Ardealului şi arhiepiscopul Sibiului, Laurenţiu Streza, şi un sobor de ierarhi şi preoţi.

În 25 septembrie se împlinesc 30 de ani de la instalarea în scaunul noii Episcopii a Covasnei şi Harghitei a episcopului Ioan Selejan, care s-a aflat în fruntea Eparhiei până în anul 2014, în prezent acesta fiind Mitropolit al Banatului.

Din anul 2015, episcop al Covasnei şi Harghitei este Andrei Moldovan. AGERPRES/ (AS, autor: Gina Ştefan, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO


Alte știri din categorie

Culte 2024-11-07 00:00:02

Olt: Primăria Slatina alocă un milion de lei pentru remodelarea şi placarea faţadei Catedralei Episcopale

Consilierii locali din Slatina au aprobat miercuri, într-o şedinţă de îndată, alocarea sumei de un milion de lei Episcopia Slatinei şi Romanaţilor pentru Catedrala Episcopală din municipiu. Finanţarea va fi folosită pentru remodelarea faţadei Catedralei Episcopale "Înălţarea Domnului" din Slatina şi placarea acesteia cu piatră natur

Culte 2024-11-01 00:00:02

Inundaţii în Spania/ Episcopul Timotei îi îndeamnă pe clerici şi credincioşi să contribuie activ la ajutorarea victimelor

Episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei face apel la solidaritate cu persoanele afectate de inundaţiile dramatice din Peninsula Iberică şi îi îndeamnă pe toţi clericii şi credincioşii să contribuie activ. "Adresăm mesajul nostru de compasiune familiilor îndoliate, cărora le suntem alături şi ne rugăm Domnului Iisus Hristos să-i odihn

Culte 2024-10-31 00:00:02

Parohia Brâncuşi/ A treia ediţie a Serilor Culturale - în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie

Parohia bucureşteană Brâncuşi, paraclis patriarhal, organizează a treia ediţie a Serilor Culturale, în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie. Noutatea programului din acest an este participarea Ansamblului Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române, informează organizatorii. În prima seară a eveni

Culte 2024-10-27 14:21:50

Arhiepiscopul Ciprului: Sfântul Dimitrie ne transmite că doar lângă Hristos putem găsi adevărata bucurie şi împlinire

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ne transmite, prin exemplul său, că doar lângă Mântuitorul Iisus Hristos putem găsi adevărata bucurie şi împlinire, a afirmat, sâmbătă, la sărbătoarea sfântului de la Catedrala Patriarhală, Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Noua Justiniana şi al Întregul

Culte 2024-10-27 00:00:01

Sfântul Sinod ia act ''cu regret'' de amânarea recunoaşterii Asociaţiei ''Biserica Ortodoxă Română din Ucraina''

Sfântul Sinod a luat act cu regret de faptul că autorităţile ucrainene "au amânat nejustificat, pe termen neprecizat", recunoaşterea juridică a Asociaţiei religioase "Biserica Ortodoxă Română din Ucraina" şi a decis continuarea demersurilor pentru "soluţionarea acestei solicitări legitime",

Culte 2024-10-26 00:00:01

Bihor: Festivalul coral ''Francisc Hubic'' - sâmbătă, la Catedrala greco-catolică din Oradea

Oradea, 25 oct /Agerpres/ - Festivalul coral "Francisc Hubic" va reuni, sâmbătă, cinci coruri într-un concert găzduit de Catedrala "Sfântul Nicolae" din Oradea, ediţia din acest an fiind destinată copiilor şi tinerilor, viitorul Bisericii şi al societăţii, a informat, într-un comunicat, organizatorul evenimentului, Episcopia greco-

Culte 2024-10-23 15:12:53

Concert de muzică sacră - pe 8 noiembrie, la Catedrala Sfântul Iosif

Un concert de muzică sacră în cinstea Sfintei Cecilia va avea loc pe 8 noiembrie, de la ora 20,00, la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. Potrivit unui comunicat al Oficiului pentru Bunuri Culturale Ecleziastice şi Patrimoniu al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti transmis, miercuri, AGERPRES, concertul va fi susţinut de Orchestra ANIMA a Ca

Culte 2024-10-22 00:00:02

Galaţi: Haine noi şi lemne pentru foc, oferite de Biserică sinistraţilor din localităţile afectate de inundaţii

Arhiepiscopia Dunării de Jos continuă cele două mari programe eparhiale, prin care sunt oferite familiilor sinistrate din judeţul Galaţi articole vestimentare, încălţăminte şi lemne de fag pentru iarnă. "În Arhiepiscopia Dunării de Jos au continuat vineri, 18 octombrie, cele două mari programe epa

Culte 2024-10-18 13:53:26

Primăria Timişoara intră în parteneriat cu World Monuments Fund pentru reabilitarea Sinagogii Fabric

Primăria Municipiului Timişoara intră în parteneriat cu World Monuments Fund (WMF) pentru reabilitarea Sinagogii din Fabric, după ce, joi, primarul Dominic Fritz şi arhitectul Javier Ors Ausin, manager de program WMF, au semnat memorandumul de înţelegere în acest sens. La finalul anului trecut, m

Culte 2024-10-17 16:56:40

Iaşi: Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, reintrodusă în Catedrala Mitropolitană

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtată în procesiune şi reaşezată în Catedrala Mitropolitană, marţi seara, după ce numărul pelerinilor aşezaţi la rând s-a redus considerabil. Prin această procesiune urmată de reaşezarea în Catedrala Mitropolitană a raclei Sfintei Parascheva se încheie hramul Mitropoliei Moldo

Culte 2024-10-14 12:28:55

Sibiu: Pelerinaj cu moaştele Sfântului Gheorghe de la Cernica în Mărginimea Sibiului, ţinutul său natal

Capul Sfântului Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani a fost adus în weekend la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, de unde este purtat, până în 21 octombrie, la mai multe biserici din Mărginimea Sibiului, ţinutul natal al sfântului, a anunţat Mitropolia Ardealului pe pagina sa de Facebook. "După popasul la Catedrala Mitropoli

Culte 2024-10-14 00:00:02

Galaţi: Ajutoare constând în alimente neperisabile şi pături oferite sinistraţilor de Mănăstirea Hadâmbu

Un transport cu ajutoare umanitare, constând în alimente neperisabile şi pături oferite sinistraţilor de Mănăstirea Hadâmbu din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, a ajuns joi, în judeţul Galaţi, de unde vor fi distribuite în zonele afectate de inundaţii, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. "Joi, 10 octombrie

Culte 2024-10-10 12:03:57

Galaţi: Articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte oferite de Biserică pentru peste 400 de elevi din zonele inundate

Peste 400 de elevi care provin din familiile sinistrate din 13 localităţi ale judeţului Galaţi afectate de inundaţiile din 14 septembrie au primit articole vestimentare şi încălţăminte din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Darurile au fost oferite în cadrul Programului social-filantropic "Ne înnoim pentru a merge la

Culte 2024-10-09 12:25:03

Galaţi: Lemne pentru foc oferite de Biserică pentru 3.000 de familii afectate de inundaţii

Aproximativ 3.000 de familii din judeţul Galaţi, afectate de inundaţiile din 14 septembrie, vor primi lemne pentru foc din partea Bisericii, printr-un amplu program filantropic implementat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin contribuţia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, informează, miercuri, Arhiepiscopia Dunări

Subscribe to our mailing list!

We don't spam