Bihor: Conferinţă organizată de Fundaţia Emil Racoviţă, la 125 de ani de la Expediţia ''Belgica'' în Antarctica
Preşedintele executiv al Fundaţiei Emil Racoviţă, speologul Viorel Lascu, doreşte să aducă în conştiinţa publică valoarea savantului român, un precursor al cercetării în medii extreme, la împlinirea a 125 de ani de la Expediţia Internaţională "Belgica" în Antarctica, demarată în 23 august 1897 şi finalizată 14 luni mai târziu, pe 5 noiembrie 1899.
Evocarea acestei expediţii pe tărâmurile necercetate de la Polul Sud se face printr-o colaborare internaţională cu alţi moştenitori ai participanţilor la expediţia Belgica, printr-o serie de expoziţii internaţionale în America, Norvegia, Belgia şi România. Fundaţia Emil Racoviţă, cu sediul la Cluj, are printre cei zece membri fondatori chiar trei urmaşi genetici ai savantului - Călin Caşcaval, Oana Marcu şi Daniela Racoviţă.
"Emil Racoviţă a participat la expediţie ca biolog (zoolog, botanist) şi fotograf, fiind primul cercetător român care a deschis calea şi cercetarea spre studiul mediilor extreme oceanice şi îngheţate. Nu în ultimul rând, a înscris România pe harta lumii, pentru că a dat acolo numeroase denumiri române precum Muntele Cobălcescu sau altele. Fundaţia Racoviţă, creată de urmaşii lui fizici şi spirituali, îl aduc pe Emil Racoviţă în conştiinţa publică românească, fiind unul din savanţii de valoare internaţională, un brand de ţară, am putea spune, care a poziţionat România în domeniul cunoaşterii universului", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Viorel Lascu, şi el membru fondator.
Fundaţia Racoviţă va organiza în perioada 12-14 septembrie, o conferinţă intitulată "Frontiere nelimitate: explorarea mediilor extreme", centrată pe om, în cele mai vechi ecosisteme ale Pământului şi în vastitatea spaţiului cosmic, până nu de mult considerate nelocuibile.
"Prin discuţii captivante şi prezentări de cercetare de pionierat, ne propunem să descoperim secretele de adaptare şi rezistenţă în condiţii extreme. Fii parte din această călătorie extraordinară pentru a descifra misterele de medii extreme şi de adaptabilitatea remarcabilă a vieţii în faţa celor mai dure provocări ale naturii", invită organizatorii pe site-ul fundaţiei.
Speologul Viorel Lascu consideră că onorarea activităţii savantului Emil Racoviţă se subscrie aprecierii acestuia ca un brand de ţară, având în vedere contribuţia lui remarcabilă la dezvoltarea cercetării universitare - înfiinţând Institutul de Speologie din Cluj, faptul că a dat naştere ştiinţei biospeologice, a fost iniţiatorul protejării naturii şi a parcurilor naţionale creând prima legislaţie în domeniu, dar şi pentru dezvoltarea unui concept extrem de modern azi, anume abordarea multidisciplinară şi internaţională. În acest scop el a adus la Cluj, în 2019, foarte mulţi cercetători din străinătate, pentru a consolida Universitatea locală în domeniile biologiei, zoologiei, explorării evoluţioniste, în general, inclusiv speologiei.
"Fundaţia Emil G. Racoviţă vă invită să vă alăturaţi în misiunea noastră de a reda tinerilor români dorinţa şi spiritul de explorare, cunoaştere şi protejare a naturii, prin valorizarea patrimoniului românesc de mediu şi organizarea de activităţi ştiinţifice şi educaţionale. Urmând spiritul lui Racoviţă, aceste activităţi sunt efectuate prin colaborări internaţionale, pentru a aduce la cunoştinţa întregii omeniri valorile româneşti", a conchis preşedintele executiv al Fundaţiei Emil Racoviţă.
La data de 23 august 1897, nava Belgica, având trei catarge şi echipată cu o elice acţionată de un motor cu abur, pornea spre Antartica, condusă de Adrien de Gerlache, iniţiatorul şi comandantul expediţiei. Din cei 19 cercetători, doar 17 s-au întors vii acasă, la Antwerp, Belgia, în 5 noiembrie 1889, după 14 luni de izolare în gheţurile antarctice.
Aşa cum Racoviţă însuşi nota, prin strădaniile lor au adăugat "o mică pietricică la edificiul ştiinţei, la acel focar de lumină, de adevăr şi de dreptate, ce călăuzeşte omenirea spre timpuri mai bune."
Colecţia de date ştiinţifice privind flora, fauna şi măsurătorile ştiinţifice, care a constituit munca de mai mult de 40 de ani a Comisiei Belgica şi o colaborare internaţională a zeci de cercetători din întreaga lume, este studiată cu metode noi şi în ziua de azi. Toate rezultatele au fost publicate în franceză şi sunt disponibile gratuit la Internet Archives, sub titlul: Resultats du voyage du S.Y. Belgica en 1897-1898-1899: sous le commandement de A. de Gerlache de Gomery.
În rememorarea expediţiei, Societatea Frederick Cook a organizat, în perioada iunie-noiembrie 2024, la Sullivan County Museum din New York, una din cele mai mari expoziţii fotografice Belgica, din care face parte o colecţie de fotografii şi schiţe din patrimoniul Emil G. Racoviţă.
În paralel, tot în perioada iunie - noiembrie, Muzeul MAS din Antwerp, Belgia, unde este expus şi jurnalul de călătorie al lui Racoviţă, împrumutat prin generozitatea Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti, prezintă povestea pionierilor antarctici de pe Belgica.
O galerie de artă cu tema "Terra Nullius" prezintă cazul unic al continentului antarctic, singurul neutru din punct de vedere geopolitic, militar şi economic prin clauzele Tratatului Antarctic. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu)
Alte știri din categorie
Ministrul Ligia Deca s-a întâlnit cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a întâlnit miercuri cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA) a OCDE, William D. Magwood, IV, cu care a discutat despre importanţa programelor de studii în domeniul ingineriei nucleare şi nevoia de a avea mai mulţi specialişti în acest sector. "Astăzi, am avut plăcerea să-l &
România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024; 25 de medalii câştigate
România a înregistrat un rezultat remarcabil, câştigând 25 de medalii, la concursul internaţional RoboChallenge ajuns la ediţia a XV-a, dintre care nouă de aur şi câte opt de argint şi bronz. "La cea de-a treia ediţie a RoboFEST, desfăşurată în acest weekend la Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnic
Bihor: Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a câştigat un premiu la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti
Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a participat, în perioada 1-3 noiembrie, la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti - ediţia a XV-a, unde, după trei zile de competiţie intensă, echipa Dark a clubului a obţinut locul trei la proba Humanoid Robot Triatlon, iar echipa Tor s-a clasat pe locul patru la proba Humanoid Sumo.
Misiunea spaţială DropCoal, lansată către Staţia Spaţială Internaţională
Dispozitivul ştiinţific DropCoal, dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering, a fost lansat marţi către Staţia Spaţială Internaţională, informează un comunicat remis AGERPRES. Dispozitivul a fost dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering (RISE), în cadrul unui pro
Timiş: Conferinţa 'Diplomaţia Academică în contextul Alianţelor de Universităţi Europene', la UVT
Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, joi, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii a
Ligia Deca şi Raluca Turcan au semnat un protocol în vederea susţinerii activităţilor pentru promovarea educaţiei culturale
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, au semnat un protocol de colaborare în vederea susţinerii activităţilor, proiectelor şi iniţiativelor pentru promovarea educaţiei culturale. Printre obiectivele principale ale proiectului se numără: valorizarea patrimoniului cultural naţional şi a formelor de expresie
Cluj: O plantă de peste 60.000 de ani, descoperită de cercetătorii UBB în Carpaţi
Cercetători ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani în Carpaţi, plantă care este una dintre cele mai vechi fiinţe vii de pe Terra. "O echipă internaţională de cercetători a făcut o descoperire uimitoare în Carpaţii Orientali din România: Andryala laevitom
Ligia Deca: Am mărit bursele pentru studenţi
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat noul ordin privind bursele studenţilor. ''Burse mai mari pentru studenţi! Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenţilor. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi trebuie să acopere cheltuieli
Bihor: Clase de elevi din Oradea, invitate într-un concurs creativ pe tema reciclării
Clasele V-VIII ale elevilor orădeni sunt invitate să participe la concursul "Oradea mea - Obiecte de artă din materiale reciclate", un proiect educaţional şi creativ, menit să promoveze responsabilitatea ecologică şi talentul artistic al elevilor, organizat de Asociaţia Rotary Club Insignis Oradea. Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, este
(P) Elevii români își subestimează potențialul în cursa globală pentru universitățile de top. Acest test gratuit dezvăluie ce au cu adevărat nevoie.
78% dintre elevi au descoperit pentru prima dată că au șanse reale să fie admiși la universități de top din străinătate.
Iaşi: Ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea UAIC, în prezenţa ambasadorului Japoniei
În Aula Magna "Mihai Eminescu" a avut loc, vineri, ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), în prezenţa ambasadorului Japoniei în România, Katae Takashi. Cu acest prilej, rectorul UAIC, Liviu-George Maha, a declarat jurnaliştilor că în cadrul "
Ministerul Educaţiei: Metodologia pentru prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar - în consultare publică
Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Metodologia pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar. Potrivit Ministerului Educaţiei, în învăţământul preuniversitar este interzisă segregarea şcolară la toate nivelurile, pe criteriul
Vrancea: Peste 250 de elevi au participat la lansarea campaniei 'O singură dată, poate deveni mereu'
Peste 250 de elevi de gimnaziu şi liceu, zeci de cadre didactice şi părinţi au participat, joi, la lansarea celei de-a treia ediţii a campaniei de prevenire a consumului de substanţe psihoactive "O singură dată, poate deveni mereu", a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea. "Analizând evenimentele înregistrate la ni
Mureş: Centru de training GE HealthCare pentru studenţii Facultăţii de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei ai UMFST
Facultatea de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi divizia General Electric HealthCare România, lider mondial în echipamente de imagistică, ultrasonografie şi soluţii digitale pentru asistenţa medicală, au inaugurat, joi, Centrul de trainin
Braşov: Peste 600 de tineri, invitaţi la Râşnov la Erasmus Generation Summit
Peste 600 de studenţi Erasmus+ vor participa, la Râşnov, în 25 octombrie, la atelierele Erasmus Generation Summit, eveniment organizat de Erasmus Student Network (ESN) România şi Centrul Europe Direct Râşnov, cu sprijinul Şcolii Gimnaziale "Peter Thal" şi al Primăriei oraşului. Or