logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Life Extern

O expoziţie dedicată primilor ani din activitatea pictorului Jackson Pollock va fi vernisată la Paris

Image

Muzeul Picasso din Paris va prezenta începând de marţi o expoziţie dedicată primilor ani din activitatea unui maestru al picturii americane, Jackson Pollock (1912-1956), marcaţi de influenţa exercitată de Pablo Picasso şi de artiştii muralişti mexicani, informează AFP.

Această primă expoziţie organizată în Franţa după 2008, dedicată acestui reprezentant al expresionismului abstract şi triumfului artei americane după cel de-Al Doilea Război Mondial, conţine "aproximativ 100 de opere, dintre care 40 de pânze majore venite în principal din Statele Unite" şi, mai ales, de la MoMA din New York, a declarat Joanne Snrech, curatoarea expoziţiei.

Intitulată "Jackson Pollock, primii ani (1934-1947)", expoziţia prezintă începuturile carierei artistului, marcaţi de influenţa regionalismului - o artă apropiată de teritorii îndepărtate de marile oraşe -, de Picasso şi de muraliştii mexicani, până la primele sale lucrări de tip "drippings", stropi de vopsea care au revoluţionat felul de a picta.

Fratele mai mare

"Picasso a contat enorm pentru Pollock şi pentru o întreagă generaţie de artişti. Ei nu s-au întâlnit niciodată, dar fratele mai mare al lui Jackson Pollock, Charles (care era tot pictor - n.red.), i-a trimis reviste în care erau reproduse lucrări ale lui Picasso. El a fost primul intermediar între arta modernă şi fratele său mai mic, căruia i-a oferit un fel de 'picior în prag'", a declarat curatoarea expoziţiei.

O expoziţie din 1939, intitulată "Picasso: 40 de ani a artei sale", vernisată la MoMA din New York şi care a inclus celebra lucrare "Guernica", pare să fie evenimentul care a avut "cea mai mare influenţă" asupra activităţii lui Jackson Pollock, a subliniat Joanne Snrech.

Prima parte a expoziţiei prezintă desene şi tablouri realizate de Jackson Pollock, care reiau motivul măştii şi pe cel al taurului, iar asemănarea lor cu creaţiile lui Picasso este tulburătoare.

O serie de desene ale artistului american, care suferea de tulburare bipolară şi era alcoolic, create pentru psihologul său pentru a fi utilizate ca suport terapeutic, reprezintă o altă mărturie uimitoare a influenţei maestrului spaniol.

Născut în 1912 în Wyoming, un stat rural din vestul Statelor Unite, Jackson Pollock provenea dintr-o familie modestă cu cinci copii şi "foarte politizată", a precizat curatoarea expoziţiei pariziene.

S-a mutat la New York în 1930 şi a descoperit acolo un creuzet artistic efervescent, care îl va ajuta să îşi lanseze cariera după o pregătire academică la Art Student League, unde profesorul său, Thomas Bart Benton, l-a inspirat să adopte o utilizare ritmică a vopselei.

Muralişti mexicani

Charles şi Jackson au călătorit apoi împreună prin Statele Unite pentru a observa marile cicluri de fresce ale muraliştilor mexicani: Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros şi Jose Clemente Orozco.

Acei artişti mexicani au beneficiat la începutul anilor 1930 de numeroase comenzi în Statele Unite, unde au trăit pentru o vreme şi unde au deţinut uneori ateliere, aşa cum a fost cazul lui Siqueiros, alături de care Jackson Pollock a lucrat în primăvara anului 1936.

În ianuarie 1941, o altă expoziţie la MoMA dedicată artelor native americane l-a influenţat, de asemenea, pe Jackson Pollock: peste 1.000 de tablouri şi obiecte de artă au fost atunci prezentate, demonstraţii de picturi pe nisip au fost realizate de artişti Navajo, iar un totem gigantic a fost sculptat şi ridicat în faţa clădirii. Pictorul a început atunci să lucreze pe sol, incluzând astfel motive totemice şi şamanice în operele sale.

Expoziţia de la Paris prezintă şi influenţa asupra artistului a personalităţilor europene exilate în Statele Unite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi, mai ales, influenţa suprarealiştilor: automatismul - cheia creaţiei artistice în opinia lor - a fost preluat de Pollock în întreaga sa creaţie ulterioară.

O sală este dedicată întâlnirii pe care pictorul american a avut-o în 1942 cu colecţionara şi filantroapa Peggy Guggenheim, care deţinea o galerie la New York, unde expunea bogata colecţie a avangardiştilor europeni alături de creaţiile unor artişti emergenţi, prin care se număra şi Jackson Pollock. "A fost un moment de cotitură în cariera sa", a declarat Joanne Snrech.

În 1944, MoMA i-a cumpărat prima lucrare, "She-Wolf", care este prezentată în expoziţia de la Paris.

Ultima sală din traseul de vizitare este dedicată evoluţiei sale spre "drippings", o multitudine de stropi de vopsea, care amintesc adeseori de caligrafie şi care l-au făcut celebru în întreaga lume. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Irina Giurgiu)


Alte știri din categorie

Life Extern 2024-11-07 09:06:36

A murit părintele ''Eat-Art'', artistul vizual Daniel Spoerri, de origine română

Artistul vizual elveţian Daniel Spoerri, figură marcantă a mişcării artistice "Nouveau Réalisme" ("Noul Realism") şi părintele "Eat-Art", care constă în fixarea urmelor unei mese într-o operă de artă, a încetat din viaţă, a anunţat miercuri Centrul Pompidou din Paris. "Suntem profund

Life Extern 2024-11-07 00:00:02

Doi jurnalişti israelian şi palestinian, recompensaţi cu premiul pentru curaj jurnalistic la Paris

Jurnalistul israelian Yuval Abraham şi jurnalistul palestinian Basel Adra au fost recompensaţi pentru activitatea lor privind colonizarea israeliană în Cisiordania cu Premiul Anna Politkovskaia - Arman Soldin pentru curaj jurnalistic, a anunţat marţi Ministerul francez al Afacerilor Externe, relatează AFP. Yuval Abraham şi Basel Adra, &i

Life Extern 2024-11-06 20:36:29

Gravuri de Picasso, expuse la British Museum din Londra

Aproape 100 de gravuri realizate de Pablo Picasso vor fi expuse începând de joi la British Museum din Londra, alcătuind un fel de jurnal intim al artistului de la sosirea lui la Paris şi până în ultimii săi ani de viaţă, informează AFP. "Picasso a realizat aproximativ 2.400 de stampe în întreaga sa carieră. Oamenii cuno

Life Extern 2024-11-06 19:10:24

Ultimul sezon al serialului ''Stranger Things'' va fi lansat în 2025, a confirmat Netflix

Cel de-al cincilea sezon al serialului ''Stranger Things'', care va fi totodată ultimul, va avea premiera în 2025, a anunţat miercuri Netflix, potrivit publicaţiei de specialitate Variety. Pentru a celebra 6 noiembrie 1983, supranumită ''Ziua Stranger Things'', data la care personajul Will Byers (interpretat de Noah Schnap

Life Extern 2024-11-06 15:51:05

Premiul Medicis pe anul 2024, câştigat de scriitoarea Julia Deck

Premiul Medicis pe anul 2024 a fost atribuit miercuri scriitoarei Julia Deck, în vârstă de 50 de ani, pentru romanul său "Ann d'Angleterre", publicat la editura Seuil, informează livreshebdo.fr. Ea a primit cinci voturi în cel de-al treilea tur de scrutin, depăşindu-l pe principalul său contracandidat, Thomas Clerc, autorul roma

Life Extern 2024-11-05 16:31:29

Scriitorul Miguel Bonnefoy a câştigat premiul Femina pe anul 2024

Premiul Femina pentru roman francez i-a fost atribuit marţi scriitorului franco-venezuelean Miguel Bonnefoy pentru volumul "Le Reve du Jaguar", care a fost deja recompensat cu Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze la sfârşitul lunii octombrie, informează TV5monde.fr. "Este un premiu pe care îl aşteptam de zece ani", a

Life Extern 2024-11-05 00:00:01

Premiul Goncourt pe anul 2024, atribuit scriitorului Kamel Daoud

Premiul Goncourt pe anul 2024 a fost atribuit luni scriitorului franco-algerian Kamel Daoud pentru romanul "Houris" (editura Gallimard), o ficţiune despre masacrele din "deceniul negru" algerian (1992-2002), informează AFP. Kamel Daoud, în vârstă de 54 de ani, a fost desemnat câştigător după primul tur de scrutin, obţin&ac

Life Extern 2024-11-04 18:09:24

Lungmetrajul care marchează revenirea pe marile ecrane a ursuleţului Paddington a avut premiera la Londra

Paddington revine pe marele ecran: după şapte ani de la cel de-al doilea lungmetraj care îl are ca protagonist pe ursuleţul peruvian refugiat la Londra, o nouă peliculă din această serie cinematografică prezintă aventurile simpaticului personaj în inima pădurii amazoniene, informează AFP. Premiera mondială a filmului ''Paddington in Peru

Life Extern 2024-11-04 17:41:42

Un film ''Game of Thrones'', în curs de dezvoltare la Hollywood

Vor face dragonii din Westeros saltul de pe micul la marele ecran? Cel puţin un film bazat pe serialul TV de mare succes "Game of Thrones" se află în primele etape de dezvoltare, au anunţat joi publicaţiile americane The Hollywood Reporter şi Deadline, citate de AFP. Serialul TV original HBO şi cele opt sezoane ale sale au devenit un fenomen cu

Life Extern 2024-11-04 16:54:20

Kamel Daoud, un cronicar al Algeriei, exilat prin ''forţa împrejurărilor''

Scriitorul franco-algerian Kamel Daoud, care a câştigat luni, la vârsta de 54 de ani, prestigiosul premiu Goncourt, este un cronicar critic al Algeriei, cu un mod liber de exprimare care l-a obligat în cele din urmă să îşi părăsească oraşul natal, Oran, şi să se mute fără prea mare tragere de inimă la Paris, informează AFP. "Houris

Life Extern 2024-11-04 15:52:15

TOP CINEMA: ''Venom: The Last Dance'' continuă să domine box-office-ul nord-american

"The Last Dance", al treilea film din seria cinematografică ''Venom'', s-a clasat din nou pe primul loc în box-office-ul nord-american, conform estimărilor de duminică ale companiei de specialitate Exhibitor Relations, informează AFP.  

Life Extern 2024-11-04 15:51:27

Scriitorul Gael Faye a câştigat premiul Renaudot pe anul 2024

Scriitorul Gael Faye, în vârstă de 42 de ani, a câştigat luni premiul literar francez Ranaudot pe anul 2024 pentru romanul său "Jacaranda" (editura Grasset), care abordează tematica genocidului din Rwanda, informează huffingtonpost.fr. Potrivit tradiţiei, anunţul a fost făcut marţi la restaurantul Drouant din Paris,

Life Extern 2024-11-04 13:23:30

Scriitorul Oswald Egger, distins cu premiul literar Georg Büchner, acordat anual în Germania

Scriitorul Oswald Egger a fost recompensat cu premiul anual Georg Büchner, una dintre cele mai importante distincţii literare acordate autorilor de limbă germană, transmite agenţia DPA. "Este tot ce ţi-ai putea dori", a declarat Egger sâmbătă, înaintea ceremoniei de decernare, la Staatstheater din Darmstadt. "Sunt

Life Extern 2024-11-03 00:00:01

În pofida internetului, cubanezii iubesc în continuare foiletoanele radiofonice

Nici internetul, nici serialele TV difuzate pe platformele de streaming nu au reuşit să pună capăt "idilei" dintre cubanezi şi foiletoanele radiofonice, un gen de program audio care este încă foarte viu în această ţară ce a fost cândva avangarda sa în America Latină, informează AFP. În urmă cu aproape 80

Life Extern 2024-11-02 00:00:01

Versiunea scenică a peliculei ''Dr. Strangelove'' se joacă în West End-ul londonez, la 60 de ani de la lansarea filmului cult

La 60 de ani de la apariţia filmului "Dr. Strangelove" al regizorului Stanley Kubrick, o versiune scenică a comediei negre a fost lansată în West End-ul londonez, avându-l ca protagonist pe actorul Steve Coogan, nominalizat la Oscar şi premiat la BAFTA, transmite miercuri Reuters. La fel ca actorul Peters Sellers în

Subscribe to our mailing list!

We don't spam