BTA prezintă un număr special în limba engleză al revistei sale LIK, dedicat cercetării Antarcticii în Bulgaria
Noua versiune în limba engleză a numărului din mai al revistei LIK a BTA, dedicată ştiinţei bulgare din Antarctica, a fost prezentată la Aheloi de directorul general al BTA, Kiril Vălcev, şi de profesorul Hristo Pimpirev , directorul Institutului bulgar pentru Antarctica, în partea finală a unei conferinţe internaţionale privind colaborarea ţărilor balcanice în regiunile polare în cadrul programelor EUPolarNet-2 şi POLARIN susţinute de UE.
Forumul de două zile a reunit membri ai Institutului bulgar pentru Antarctica, ai Institutului german Alfred Wegener pentru cercetări arctice şi antarctice, ai Comitetului Polar Spaniol, ai Centrului pentru Studii Polare din Polonia, precum şi reprezentanţi din ţările balcanice Turcia, România, Grecia şi Cipru.
Vălcev şi Prof. Pimpirev le-au vorbit despre cooperarea dintre BTA şi Institutul Antarctic în ceea ce priveşte informarea publicului cu privire la activitatea cercetătorilor bulgari din Antarctica.
Directorul general al BTA a informat audienţa cu privire la istoria LIK de la înfiinţarea sa în 1965. LIK a publicat un număr special cu privire la prima călătorie în Antarctica a navei militare şi de cercetare bulgare Sv. Sv. Kiril i Metodii, iar acum acest număr acoperă a doua călătorie din 2023-2024. "Pentru a realiza acest lucru, BTA a trimis un corespondent, care a petrecut 127 de zile la bord, publicând tot timpul articole, fotografii şi videoclipuri. Anul acesta a fost dificil să găsim pe cineva care să accepte să meargă din nou în Antarctica pentru mai multe luni. Aşa că am avut un reporter pentru aproximativ o lună şi jumătate", a adăugat Vălcev.
Această ediţie LIK relatează despre cea de-a doua călătorie a navei bulgare de cercetare navală Sv. Sv. Kiril i Metodii (RSV 421) spre Antarctica şi înapoi, concentrându-se pe proiectele cercetătorilor bulgari din timpul expediţiei, cum ar fi impactul schimbărilor climatice, viaţa marină, metalele şi impactul omului asupra naturii. Sunt incluse câteva dintre cele mai importante relatări din timpul călătoriei RSV 421 scrise de corespondentul special al BTA Emil Granicearov. Granicearov a fost la bordul navei pentru o mare parte a călătoriei.
În timpul celei de-a 32-a expediţii bulgare, BTA a publicat interviuri video cu exploratorii bulgari din Antarctica în fiecare marţi şi joi. Agenţia a prezentat toate proiectele ştiinţifice cu materiale video, fotografii şi texte pregătite împreună cu oamenii de ştiinţă înainte de plecarea lor. Corespondentul special al BTA Emil Granicearov a reuşit, de asemenea, să intervieveze unii dintre cercetători în timpul expediţiei. Jurnaliştii BTA au stat de vorbă cu unii dintre ei după întoarcere pentru a se informa cu privire la rezultatele muncii lor.
Protagoniştii noului număr din LIK sunt microbiologul dr. Snejana Rusinova, biologul Kiril Kandilarov, geologul dr. Raliţa Sabeva, fizicianul Ţvetan Parov, biologul Tihomir Stefanov, geologul marin dr. Raina Hristova, hidrobiologul Liubomir Kenderov, ihtiologul şi hidrobiologul Eliza Uzunova, muzicologul Marina Velikova, specialistul în electronică Peter Sapundjiev, biochimistul dr. Albena Alexandrova şi medicul Atanas Peltekov. Acesta conţine, de asemenea, interviuri cu profesorul Hristo Pimpirev, cu comandantul RSV 421 Nikolai Danailov şi cu amiralul de flotilă Boian Mednikarov, directorul Academiei Navale din Varna.
Vălcev a anunţat că există planuri de publicare a numărului şi în limba spaniolă. "Unul dintre cele mai interesante articole este dedicat colaborării oamenilor de ştiinţă bulgari cu colegii lor din alte ţări, în special din Spania", a explicat directorul.
El a spus că a vizitat personal Antarctica de trei ori şi că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a învăţat acolo este că cooperarea între ţări este cu adevărat foarte importantă. Potrivit declaraţiilor sale, Bulgaria, care se numără printre primele zece ţări de pe continent care au propriul laborator şi propria navă polară, poate ajuta ţări precum Turcia, Muntenegru şi România în implementarea proiectelor lor antarctice.
Potrivit lui Vălcev, este extrem de important ca realizările oamenilor de ştiinţă care lucrează în Antarctica să fie promovate în rândul oamenilor obişnuiţi într-un limbaj accesibil acestora. În opinia sa, oamenii trebuie să ştie de ce sunt cheltuite fonduri de stat pentru cercetare acolo. "Ştiinţa fundamentală este greu de explicat publicului larg. Unul dintre principalele obiective ale acestei reviste este de a arăta că această cercetare este importantă pentru viitorul omenirii", a adăugat Vălcev.
Prof. Hristo Pimpirev, la rândul său, i-a mulţumit directorului general al BTA pentru cooperarea sa de lungă durată. "Acum 20 de ani, a vizitat Antarctica pentru prima dată ca jurnalist şi a început să contribuie la promovarea ideii că prezenţa noastră acolo nu este o competiţie sportivă în care escaladăm vârfuri precum Everest, ci este o politică externă foarte serioasă. Ştiinţa este importantă pentru toţi oamenii, mai ales în ultimele decenii, având în vedere schimbările climatice care sunt deosebit de evidente în Antarctica. Acesta este cel mai mare laborator în aer liber", a adăugat exploratorul polar bulgar. Prof. Pimpirev a explicat că revista LIK nu este ştiinţifică, iar articolele din ea nu sunt scrise pentru acest tip de public, ci se adresează cititorului larg.
"Sunt încântat că ţările balcanice se reunesc aici, la primul seminar de acest gen din Europa, pentru a studia şi a lucra împreună în Antarctica. Am avut multe războaie şi duşmani în Balcani, dar este important că acum vrem să fim prieteni şi să ne ajutăm reciproc pentru a ne asigura viitorul comun ca fiinţe umane şi prezenţa noastră în cercetarea Antarcticii", a declarat omul de ştiinţă bulgar.
Profesorul Pimpirev a anunţat, de asemenea, că următoarea expediţie bulgară va include pentru prima dată un reprezentant din Muntenegru, în timp ce Grecia va face primii paşi serioşi în proiecte ştiinţifice pe continent.
Vălcev a declarat că un corespondent BTA va lua parte, de asemenea, la viitoarea expediţie polară bulgară. El a subliniat, de asemenea, că agenţia a deschis primul şi până în prezent singurul club de presă din Antarctica la începutul acestui an.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Alte știri din categorie
Inundaţii în Spania/ Când dezinformarea agravează catastrofa
Explicaţii mincinoase cu privire la originea dezastrului, false mesaje ale autorităţilor publice, evaluări eronate: inundaţiile care au devastat sud-estul Spaniei au dus la publicarea a numeroase ştiri false pe reţelele de socializare, alimentând furia împotriva autorităţilor, informează AFP. Ploile torenţiale care au căzut în special î
Oamenii de ştiinţă au identificat compoziţia misterioaselor bile negre apărute pe plaje din Australia
Oamenii de ştiinţă au identificat originea miilor de bile negre aduse de apele mării pe mai multe plaje din estul Australiei în luna octombrie, informează DPA. Plaja Coogee, populară în rândul excursioniştilor, a fost curăţată după ce salvamarii ''au descoperit reziduuri misterioase, de culoare neagră, în formă sferică''
Ritmul defrişărilor în Amazonia braziliană, la cel mai scăzut nivel din ultimii 9 ani
Ritmul defrişărilor în Amazonia braziliană a scăzut cu 30,6% într-un an, între august 2023 şi iulie 2024, o evoluţie prezentată drept un succes pentru preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva, care a promis că va lupta cu hotărâre împotriva acestui fenomen, informează joi AFP. Apărătorii mediului au salutat această evoluţie,
Indonezia/ Nor de cenuşă la aproape 8 km altitudine după o nouă erupţie a vulcanului Lewotobi Laki-laki
Un vulcan din estul Indoneziei a erupt din nou, joi, proiectând în atmosferă o imensă coloană de cenuşă, la două zile după ce a aruncat roci incandescente asupra unor sate vecine, provocând moartea a nouă persoane, informează AFP. Agenţia de vulcanologie a ţării a raportat joi şapte erupţii care au proiectat cenuşă la o &icir
Cuba din nou fără electricitate şi lovită de uraganul Rafael, categoria 3
Uraganul Rafael de categoria 3 a atins uscatul miercuri după-amiază la vest de Havana, în timp ce insula se află în întuneric din cauza prăbuşirii sistemului electric, avarie cauzată de rafalele de vânt de peste 185 km/h, relatează joi AFP. "Rafael a atins uscatul în provincia cubaneză Artemisa", la vest
Filipine/ Mii de persoane s-au refugiat în adăposturi înainte de sosirea unui nou taifun
Mii de persoane din Filipine s-au mutat în adăposturi temporare înainte de sosirea unui nou taifun, au anunţat autorităţile locale joi, la câteva zile după moartea a peste o sută de locuitori în urma unui alt taifun şi a unei furtuni, transmite AFP. Taifunul Yinxing (Marce, după denumirea locală), însoţit de v&aci
SUA/ Un incendiu se propagă rapid în apropiere de Los Angeles
Un incendiu se propaga rapid miercuri în nord-vestul oraşului Los Angeles, alimentat de vânturi violente care l-au împins până la porţile unor suburbii de lux ale unui oraş cu 70.000 de locuitori, sezonul incendiilor nefiind încă încheiat în California, notează AFP. Autorităţile i-au somat pe locuitori
Inundaţii în Spania: 93 de persoane dispărute, potrivit unui nou bilanţ
Un total de 93 de persoane sunt date dispărute de la inundaţiile care au devastat sud-estul Spaniei în urmă cu opt zile, potrivit unui nou bilanţ publicat miercuri de Curtea Superioară de Justiţie din regiunea Valencia, relatează AFP. Marţi seara, această instanţă a indicat că 89 de persoane sunt căutate în urma intemperiilor care
Prinţul William speră că premiul său ecologic va aduce speranţă în contextul unui viitor ''sumbru''
Prinţul William al Regatului Unit speră ca premiul său ecologic, în valoare de mai multe milioane de dolari, să ofere optimismul de care au atât de multă nevoie activiştii pentru climă, afirmând că viitorul arată "destul de sumbru" fără implicarea tinerilor, informează Reuters. Prinţul William a călătorit în Africa de Sud &ici
Japonia/ Prima ninsoare pe Muntele Fuji, mai târziu ca oricând
Zăpada s-a aşternut în sfârşit pe Muntele Fuji, conform fotografiilor postate miercuri dimineaţă de autorităţile locale şi de locuitori, după ce niciodată până acum nu a mai nins atât de târziu pe cel mai cunoscut munte al Japoniei, transmite AFP. "Iată fotografii ale Muntelui Fu
Cuba se pregăteşte de sosirea uraganului Rafael, la două săptămâni după ce a fost lovită de uraganul Oscar
Cuba se pregăteşte pentru sosirea uraganului Rafael, care urmează să lovească insula miercuri, într-un moment în care ţara abia îşi revine după o pană uriaşă de curent şi după trecerea uraganului Oscar, care a lăsat în urma sa opt morţi, informează AFP. "Rafael s-a transformat în
Inundaţii în Spania: 89 de dispăruţi, potrivit justiţiei regionale din Valencia
Justiţia din Valencia a declarat marţi seara că a înregistrat 89 de cazuri de persoane dispărute în aceasta regiune spaniolă puternic afectată de inundaţii, relatează AFP. "Birourile mixte ale poliţiei ştiinţifice şi ale forţelor de securitate au înregistrat 89 de cazuri de persoane dispărute", a indicat Curtea Supe
BTA: La viitoarea expediţie navală bulgară în Antarctica vor lua parte şi ornitologi
Pentru prima dată, vor participa şi ornitologi la cea de-a treia expediţie polară către Antarctica a vasului de cercetare bulgar Sv. Sv. Kiril i Metodii (RSV 421), care va ridica ancora pe 7 noiembrie din Varna, a declarat marţi pentru BTA căpitanul vasului, Radko Muevsk. Muevsk a precizat că ruta vasului va fi aproape identică cu precedentele două expedi
Prinţul William al Marii Britanii soseşte în Africa de Sud unde va participa la decernarea premiului Earthshot Prize
Prinţul William al Marii Britanii a aterizat luni în Cape Town în cadrul unei vizite de patru zile în Africa de Sud, axată pe premiul său anual Earthshot Prize pentru inovatori din domeniul mediului, transmite Reuters. Moştenitorul tronului britanic va participa, de asemenea, la summitul global United for Wildlife şi va avea
Ajutoare trimise de urgenţă după o erupţie mortală a unui vulcan din Indonezia
Autorităţile indoneziene au livrat marţi ajutoare de urgenţă miilor de persoane afectate de erupţia vulcanului Lewotobi Laki-Laki de pe insula Flores, soldată cu cel puţin 10 victime şi zeci de răniţi, transmite agenţia DPA. Guvernul a trimis echipe pentru operaţiunile de ajutorare, provizii medicale şi bunuri de primă necesitate către zonele