logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Stiinta

Studii privind bombele ghidate de porumbei sau capacitatea păstrăvilor morţi de a înota,premiate la gala Ig Nobel 2024

Image

Un proiect din Al Doilea Război Mondial care a implicat dresarea porumbeilor pentru a "pilota" bombe a fost premiat, joi seară, la ediţia din acest an a premiilor Ig Nobel, relatează DPA/PA Media.

Premiile Ig Nobel - acordate anual de revista de umor ştiinţific Annals of Improbable Research - recompensează realizări ştiinţifice neobişnuite care "îi fac pe oameni să zâmbească şi apoi să reflecteze".

Burrhus Frederic Skinner, psiholog la Universitatea din Minnesota, Statele Unite, a fost recompensat cu un premiu postum pentru activitatea sa în cadrul Project Pigeon, care a constat în învăţarea porumbeilor să ghideze rachete, cu un oarecare succes.

Proiectul nu a demarat niciodată din cauza scepticismului militarilor şi autorităţilor guvernamentale americane. Cu toate acestea, Skinner şi-a susţinut cercetarea, scriind într-un rezumat al proiectului, publicat în 1960: "Numiţi-o o idee nebunească, dacă vreţi. Eu nu mi-am pierdut niciodată încrederea în ea".

Premiul pentru anatomie a fost decernat unei echipe de oameni de ştiinţă din Franţa care a dorit să afle dacă firele de păr de pe capetele majorităţii oamenilor din emisfera nordică este orientat în aceeaşi direcţie - în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers - ca şi cele ale persoanelor care trăiesc în emisfera sudică.

Autorul studiului, Khonsari Roman, profesor de chirurgie maxilofacială la Spitalul Necker-Enfants Malades din Paris, a declarat: "În general, vârtejurile în sensul acelor de ceasornic sunt considerabil mai frecvente în întreaga lume. Cu toate acestea, vârtejurile în sens invers acelor de ceasornic par să fie mai răspândite în emisfera sudică".

Premiul pentru chimie a fost câştigat de o echipă de cercetători care a utilizat o tehnică de laborator pentru a separa râmele aflate sub influenţa alcoolului de celelalte, în timp ce americanii Fordyce Ely şi William Petersen au fost recompensaţi cu premiul pentru biologie după ce au făcut să pocnească o pungă de hârtie lângă o pisică aşezată pe spatele unei vaci, cu scopul de a înţelege mai multe despre modul şi momentul în care vacile dau lapte. Cei doi au descoperit că vacile încetează temporar să mai producă lapte atunci când sunt speriate.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de universitari din Germania a primit premiul pentru probabilitate pentru un studiu bazat pe mai bine de 350.000 de experimente de aruncare în sus a unei monede. În cadrul experimentelor, cu durata totală de 650 de ore, au fost utilizate 44 de monede.

Echipa a descoperit că, atunci când oamenii aruncă în sus o monedă, aceasta se "clatină" în aer, ceea ce creşte probabilitatea de a cădea pe aceeaşi parte pe care era iniţial.

Au fost acordate, de asemenea, premiul pentru fiziologie, pentru descoperirea faptului că multe mamifere sunt capabile să respire prin anus, dar şi premiul pentru fizică, pentru demonstrarea faptului că un păstrăv mort poate să înoate.

James Liao, profesor de biologie la Universitatea din Florida, Statele Unite, a declarat că în 2004 a descoperit că peştii înoată printr-o mişcare asemănătoare unui steag atunci când sunt traşi în spatele unui cilindru. El a dorit să afle dacă acest lucru era valabil şi în cazul peştilor morţi.

"Experimentul cu peştele mort a fost o modalitate rapidă de a arăta că forma, mucusul şi flexibilitatea unui peşte (mort) sunt suficiente pentru ca acesta să aibă suficientă energie pentru a-şi menţine poziţia în spatele cilindrului şi chiar să se deplaseze înainte", a spus cercetătorul. Liao a precizat că activitatea sa ar putea ajuta la proiectarea unor culoare mai eficiente pentru a ajuta migraţia peştilor.

Premiul pentru demografie i-a revenit lui Saul Justin Newman, cercetător la University College London, care a descoperit că unii dintre supercentenari provin din zone în care datele de stare civilă nu erau înregistrate cu acurateţe.

Newman a declarat că a devenit interesat de investigarea datelor oamenilor care au trăit mai mult decât majoritatea după ce a contrazis două lucrări ştiinţifice despre supercentenari. "Am descoperit că înregistrările privind vârstele extreme par a fi, în mare parte, erori", a spus el.

"De exemplu, cel mai vârstnic bărbat din lume, Jiroemon Kimura, prezintă un număr extraordinar de anomalii biografice şi are trei zile de naştere raportate - una care pare să fi fost falsificată, una care a fost o eroare tipografică introdusă de demografi şi una despre care se presupune că este reală", a declarat cercetătorul.

Newman a precizat că aceste anomalii sunt şi mai evidente la nivel de populaţii. "Atingerea vârstelor extreme este prezisă de ratele mai mari de sărăcie, ratele mai mari de sărăcie la bătrâneţe, lipsa unui certificat de naştere şi, în mod uimitor, de un număr mai mic de persoane de peste 90 de ani într-o regiune - cu cât sunt mai multe persoane de 90 de ani într-o regiune, cu atât sunt mai puţini oameni de 105 ani".

Premiile Ig Nobel sunt decernate anual înaintea anunţării Premiilor Nobel, la Stockholm. În acest an, Premiile Nobel vor fi anunţate în perioada 7-14 octombrie. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor online: Ady Ivaşcu)


Alte știri din categorie

Stiinta 2024-11-07 02:10:26

O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil

În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu

Stiinta 2024-11-06 00:00:01

Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie

Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice

Stiinta 2024-11-05 17:36:18

Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu

Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce

Stiinta 2024-11-04 00:00:01

O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare

Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp

Stiinta 2024-11-01 12:54:36

Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani

Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint

Stiinta 2024-10-31 13:33:50

Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)

Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece

Stiinta 2024-10-30 00:00:02

China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială

China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt

Stiinta 2024-10-29 00:00:01

Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool

Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz

Stiinta 2024-10-26 00:00:01

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,

Stiinta 2024-10-25 10:33:53

Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km

Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i

Stiinta 2024-10-25 00:00:01

BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica

Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o

Stiinta 2024-10-21 00:00:01

Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb

Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania

Stiinta 2024-10-20 13:50:00

Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)

Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live

Stiinta 2024-10-19 00:00:02

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Meteoriţii - roci provenite din spaţiu care cad pe Terra - au bombardat planeta noastră de la naşterea acesteia în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani şi până în ziua de azi, provocând cel mai adesea pagube reduse, dar declanşând uneori şi cataclisme. Dar de unde provin mai exact aceste roci spaţiale? O nouă c

Stiinta 2024-10-18 15:19:19

VIDEO Robotul STAR1 este considerat cel mai rapid din lume, reuşind să alerge cu 3,6 m/s

Ingineri chinezi au reuşit să construiască o variantă de robot umanoid biped, denumit STAR1, despre care susţin că este cel mai rapid din lume, după ce a reuşit să menţină o viteză maximă de deplasare de aproximativ 13 km/h (3,6 m/s) timp de 34 de minute, transmite vineri

Subscribe to our mailing list!

We don't spam