logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Flux Documentare

FRAGMENT DE ISTORIE: Semnarea Tratatului de pace cu Austria la Saint-Germaine-en-Laye (10 septembrie 1919)

Image

Desăvârşirea unităţii naţionale a României a căpătat recunoaşterea internaţională prin Tratatul de la Saint-Germain-en-Laye cu Austria - care recunoştea unirea Bucovinei cu România - semnat la 10 decembrie 1919 (celelalte puteri îl semnaseră la 10 septembrie acelaşi an), prin Tratatul de la Trianon cu Ungaria - care recunoştea unirea Transilvaniei cu România, semnat la 4 iunie 1920, şi prin Tratatul de la Paris, prin care Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia (care nu l-a ratificat însă) recunoşteau unirea Basarabiei cu România, semnat la 28 octombrie 1920. Tratatul cu Bulgaria, de la Neuilly, semnat la 27 noiembrie (de România la 10 decembrie 1919), a reconfirmat, printre altele, frontiera româno-bulgară din 1913, potrivit volumului ''O istorie sinceră a poporului român'' (Editura Univers Enciclopedic Gold, 2008).

Tratatul de pace cu Austria a generat mari dispute între reprezentanţii marilor puteri şi cei ai ţărilor mai mici, constituite sau reîntregite, generate mai ales de problemele teritoriale şi etnice aflate pe agenda discuţiilor.

 

Château de St-Germain en Laye, locul semnării Tratatului de Pace cu Austria 

Sursa foto:  Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe/Facebook


Reprezentatul României la Conferinţa de Pace, primul ministru Ion I.C. Brătianu a subliniat, la 31 mai 1919, că încheierea păcii cu Austria nu lăsa nicio îndoială asupra unirii Bucovinei cu România; totodată, el a făcut propuneri vizând modificarea unor articole. Potrivit acestuia, în textul acestui tratat, României îi erau impuse condiţii care îi jigneau independenţa politică şi îi compromiteau grav libertatea economică. El făcea referire la faptul că România trebuia să semneze un ''tratat al minorităţilor'', iar marile puteri să aibă dreptul de a verifica dacă drepturile acestora erau respectate şi, de asemenea, să acorde ''liberul tranzit'' pe teritoriul său pentru mărfurile şi persoanele aparţinând puterilor aliate, ceea ce afecta sursa de venituri ale statului, notează lucrarea ''Istoria românilor. România întregită (1918-1944)'' (vol. VIII, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

 

 

Sursa foto: mvu.ro 


La 2 iulie 1919, şeful guvernului român Ion I.C. Brătianu îşi anunţa plecarea de la Paris, transmiţând, în acelaşi timp, Consiliului Suprem aliat, un memoriu amplu prin care reamintea sacrificiile făcute de România prin participarea sa la Marele Război şi relua mai multe critici la adresa aliaţilor, printre care şi aceea cu privire la modul unilateral şi arbitrar în care se stabiliseră noile graniţe ale ţării. Cele două concluzii ale nemulţumirilor guvernului român erau: prima - "Nevăzându-şi recunoscute fruntariile care-i garantau siguranţa teritoriului, România se găseşte în război declarat cu vecinii bolşevici ruşi şi unguri pe când ostilităţile au încetat în restul Europei de mai mult de şapte luni. În acelaşi timp, populaţiile neromâneşti din ţările româneşti sunt întreţinute într-o agitaţie continuă prin nehotărârea soartei ce le este rezervată." şi a doua - "Stipulaţiunile îndoielnice relative la minorităţi n-au făcut decât să organizeze această stare de agitaţie, şi din această cauză "[...] România nu poate primi clauzele din tratatul cu Austria privitor la garantarea drepturilor minorităţilor şi la organizarea tranzitului şi a negoţului (art.60)". În concepţia sa - scria Brătianu - cele două reglementări prevedeau o obligaţie "[...] ce nu s-a impus niciodată până acum, nici măcar unui duşman învins [...]. Pentru România este o situaţie ce nu corespunde nici drepturilor ce i se recunoscuseră, nici condiţiilor indispensabile siguranţei sale internaţionale, cât şi păcii ulterioare", se arată în lucrarea "Tratatele de pace ale României (1918-1920)" (Horia Vladimir Ursu, Editura C. H. Beck, 2014).

 

 

Sursa foto: mvu.ro  


Un răspuns faţă de acest demers românesc a venit la 11 iulie, transmis de ministrul de externe al Franţei, Stephen-Jean Marie Pichon, prin intermediul însărcinatului său cu afaceri la Bucureşti, Henri Cambon. Potrivit oficialului francez, cu privire la problema unirii Basarabiei, se comunica că încă nu se luase nicio hotărâre, dar, comisia competentă în materie, propusese deja, recunoaşterea alipirii Basarabiei la România. În ceea ce privea a doua problemă, Pichon apăra dreptul Consiliului Suprem de a cere garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţilor, arătând că statele membre ale Consiliului "au contribuit în mod esenţial la crearea unor state sau la reconstituirea lor pe baza unităţii naţionale, ci şi din faptul noua repartiţie teritorială se află în fond plasată sub garanţia lor generală, fiindcă Societatea Naţiunilor îşi găseşte forţa, esenţialmente, în mijloacele de acţiune ale Marilor Puteri".

 

 

Sursa foto: Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe/Facebook 


Dacă contestările României cu privire la art. 60 din Tratatul de pace cu Austria nu mai puteau avea niciun efect, întrucât acesta fusese deja semnat de statele interesate, tratatul privind drepturile minorităţilor mai putea fi negociat, întrucât acesta urma a fi semnat între ţările aliate şi asociate şi România. Tratate similare semnaseră şi Polonia concomitent cu semnarea Tratatului de pace cu Germania la 28 iunie 1919, de Cehoslovacia şi Regatul sârbo-croato-sloven, la Saint Germain-en-Laye la 10 septembrie 1919 - odată cu Tratatul de pace cu Austria - de Grecia şi Armenia la Sevres la 10 august 1920, împreună cu Tratatul de pace cu Turcia. Textele tratatelor privind drepturile minorităţilor avea prevederi generale similare pentru toate ţările, dar şi unele specifice. Guvernul de la Bucureşti a respins aproape în integralitate textul destinat României (varianta de proiect din 8 august 1919).

 

 

Hartă a Bucovinei de Eusebiu Pașcan, 1914 (după Eduard Fisher), MNIR 

Sursa foto: mvu.ro  


La 12 septembrie 1919, la două zile după refuzul semnării Tratatului cu Austria, dar şi al celui privind minorităţile, I.I.C. Brătianu a prezentat regelui Ferdinand demisia sa din funcţia de premier. La 27 septembrie a fost constituit un nou guvern, condus de generalul Arthur Văitoianu. Consiliul Suprem a trimis numeroase note ultimative prin care România era somată să semneze acest tratat, dar autorităţile de la Bucureşti nu s-au conformat. Un nou guvern a fost creat, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 1919, condus de Alexandru Vaida-Voevod. După o serie de întâlniri cu reprezentanţii Aliaţilor (1-3 decembrie), Al. Vaida-Voevod a declarat că executivul României urma să semneze Tratatul de pace cu Austria, cu anumite condiţii. El cerea să se renunţe la preambulul din ''Convenţia specială'' a Tratatului de la Saint-Germain în care se aprecia că independenţa României fusese recunoscută în 1878, cu condiţia de modificare a Articolului 7 din Constituţie. În urma eforturilor depuse de Victor Antonescu, ministrul României la Paris, s-a obţinut amânarea termenului de expirare a ultimatumului de la 2 până la 8 decembrie 1919 şi modificarea literei şi spiritului tratatului minorităţilor. Reprezentanţii aliaţi au comunicat aprobarea lor în ceea ce priveşte schimbarea tratatului minorităţilor, dar au condiţionat-o, de acceptarea ultimatumului.

 

 

Alexandru Vaida-Voevod (27 februarie 1872- 19 martie 1950), om politic, medic, publicist, diplomat, lider marcant al Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc.

Sursa foto: Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe/Facebook


În Tratatul de pace cu Austria, la Art. 59, se stipula faptul că aceasta renunţa "[...] la toate drepturile şi titlurile asupra părţii fostului ducat al Bucovinei, cuprinsă dincoace de fruntariile României astfel precum vor fi fixate ulterior de principalele puteri aliate şi asociate". Această procedură s-a realizat ulterior, fiind anunţată la 22 decembrie 1919, atunci când ajungea la Bucureşti, comunicarea Consiliului Suprem al Conferinţei de Pace, conform căreia la 18 decembrie se stabilise frontiera României "cu Galiţia Orientală, în Bucovina de la Nistru până la vechea frontieră între Ungaria şi Galiţia". Art. 60 din tratatul în cauză, prevedea că "România consimte la înscrierea într-un tratat cu principalele puteri aliate şi asociate, a unor dispoziţiuni pe care aceste puteri le vor socoti necesare pentru a ocroti în România interesele locuitorilor ce se deosebesc prin rasă, limbă sau religie de majoritatea populaţiei". Tratatul a fost semnat de România la 10 decembrie 1919 şi a intrat în vigoare la 4 septembrie 1920, atunci când guvernul român depunea instrumentele de ratificare la Paris, conform volumului amintit anterior. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe/Facebook


Alte știri din categorie

Flux Documentare 2024-11-07 11:00:47

Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der

Flux Documentare 2024-11-07 08:06:24

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat

Flux Documentare 2024-11-07 03:39:38

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell

Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert

Flux Documentare 2024-11-06 23:35:24

7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u

Flux Documentare 2024-11-06 04:11:01

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala

Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform

Flux Documentare 2024-11-06 00:00:01

5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)

Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu

Flux Documentare 2024-11-04 22:29:19

O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams

Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst

Flux Documentare 2024-11-04 17:02:33

DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)

Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q

Flux Documentare 2024-11-04 10:30:55

Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea

Flux Documentare 2024-11-04 10:17:26

JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,

Flux Documentare 2024-11-04 10:16:41

Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India

Flux Documentare 2024-11-04 10:15:47

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a

Flux Documentare 2024-11-03 23:57:24

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam

Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul

Flux Documentare 2024-11-03 00:00:01

O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială

Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de

Flux Documentare 2024-11-02 23:30:07

O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim

Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder

Subscribe to our mailing list!

We don't spam