Retrospectiva evenimentelor interne 2-6 septembrie 2024
Vizita de lucru a premierului Marcel Ciolacu în Israel, promulgarea legii prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, alegerea social-democratului Daniel Suciu în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care prevede extinderea decontării la toate toate tipurile de servicii de radioterapie pentru pacienţii oncologici, discuţiile privind aplicarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, obţinerea de către scriitorul Mircea Cărtărescu a statutului de scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York etc. reprezintă o parte dintre evenimentele interne din perioada 2-6 septembrie 2024.
POLITIC
*2 septembrie: Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
*2 septembrie: Premierul Marcel Ciolacu a declarat că o va propune pe Roxana Mînzatu pentru funcţia de comisar european din partea României. "Am avut mai multe discuţii telefonice. Acum voi merge la Guvern şi voi face nominalizarea pentru viitorul comisar european în persoana doamnei Roxana Mînzatu, urmând să continui discuţiile cu preşedinta Comisiei Europene pentru a închide şi portofoliul", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului, după ce s-a întâlnit cu parlamentarii PSD. La 22 august, premierul Marcel Ciolacu a anunţase că l-a avansat ca propunere de comisar european pe europarlamentarul Victor Negrescu. Cu toate acestea, propunerea nu a fost una formală.
El a adăugat că România va ocupa un portofoliu "relevant" de comisar european, iar anunţul cu privire la acest lucru îl va face preşedinta Comisiei Europene.
*2 septembrie: Deputatul social-democrat, Daniel Suciu, a fost ales, de plen, în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în cadrul celei de-a doua sesiuni ordinare a acestui an şi ultima din actuala legislatură. Contracandidatul său a fost deputatul AUR, George Simion.
*3 septembrie: Ministerul Energiei a organizat, la Palatul Victoria, o reuniune la nivelul miniştrilor Energiei din statele implicate în realizarea proiectului "Coridorul Verde", ediţia a VIII-a, cu participarea Comisiei Europene (CE).
*5 septembrie: Prim-ministrul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită de lucru în Statul Israel, prilej cu care a avut întrevederi cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, afirmând că România susţine dreptul Israelului la autoapărare. În cadrul întâlnirii cu preşedintele Israelului, Isaac Herzog, Ciolacu a oferit asigurări că România va continua să susţină eliberarea tuturor ostaticilor. De asemenea, premierul român a avut programate întrevederi şi cu ministrul pentru Afaceri Strategice, Ron Dermer. Premierul a fost însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, şi deputatul Silviu Vexler.
SOCIAL
*3 septembrie: Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care Guvernul a decis recent majorarea plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Legea pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în 5 septembrie. Prevederile intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.
*3 septembrie: Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că milioane de pensii, aproximativ 82,5%, au crescut la recalculare, şi că 13,8% se vor majora peste patru luni, la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii.
"Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare, 13,8% se vor majora peste patru luni, la 1 ianuarie 2025. Repet, peste 13% dintre pensionari vor beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2025, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că, astăzi, nivelul lor este peste contribuţiile plătite, comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare", a explicat ministrul Muncii.
Ministrul a mai subliniat că, în câţiva ani, diferenţele se vor echilibra. "Repet, cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare, până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare, fiindcă asta înseamnă echitatea: cei care care au avut mai puţin decât li se cuvenea, să ajungă din urmă pe cei care au avut mai mult. În câţiva ani, aceste diferenţe se vor echilibra, iar în final toţi pensionarii care au muncit şi au contribuit la fel vor avea pensii egale", a adăugat ministrul.
*4 septembrie: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Guvernul a adoptat, în şedinţă, o ordonanţă de urgenţă care prevede extinderea decontării la toate tipurile de servicii de radioterapie pentru pacienţii oncologici, indiferent de localizarea tumorii.
JUSTIŢIE
*2 septembrie: Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a anunţat că a sesizat Avocatul Poporului cu privire la inechităţile create de Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii. Potrivit unui comunicat al AUR, legea ar fi tăiat pensiile pentru aproximativ un milion de pensionari, în special pentru cei care au muncit în condiţii deosebit de periculoase şi pentru persoanele cu dizabilităţi.
*5 septembrie: Sociologul Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, a decis Judecătoria Sectorului 1, în dosarul privind folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală. Decizia nu este definitivă. Alfred Bulai, fost profesor la SNSPA, a fost reţinut, la 4 septembrie, după ce a fost audiat la Secţia 2 Poliţie din Capitală. Surse judiciare au precizat, pentru AGERPRES, că acesta nu a dorit să dea declaraţii în faţa poliţiştilor, prevalându-se de dreptul la tăcere.
ECONOMIC
*2 septembrie: Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) totalizau 63,187 miliarde de euro, la finele lunii august 2024, în scădere cu 0,62% comparativ cu nivelul de 63,579 miliarde de euro, la 31 iulie 2024, conform unui comunicat al Băncii Centrale. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 7,588 miliarde euro.
*4 septembrie: Valoarea totală a prejudiciilor constatate în urma misiunilor de audit efectuate de Curtea de Conturi în 2023 a fost de 277 milioane lei, iar cea a abaterilor financiar-contabile de 103,095 miliarde de lei, fiind formulate 90 de sesizări penale. În 2023 au fost verificate în total 1.295 de entităţi. Datele sunt cuprinse în Raportul public pe anul 2022 şi în Raportul de activitate pe anul 2023.
ELECTORAL
*3 septembrie: Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi-a anunţat demisia din această funcţie, afirmând că a fi în conducerea Alianţei Nord-Atlantice a fost onoarea vieţii sale.
*4 septembrie: Instanţa supremă i-a desemnat, prin tragere la sorţi, pe cei cinci judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 1 decembrie. Astfel, au fost traşi la sorţi 3 judecători de la secţiile civile, unul de la Secţia penală şi un magistrat de la Secţia contencios: Dorina Zeca - Secţia I Civilă; Irina Alexandra Boldea - Secţia I Civilă; Alina Oana Surdu - Secţia a II-a Civilă; Adrian Glugă - Secţia Penală; Bogdan Cristea - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.
CULTURĂ
*4 septembrie: Scriitorul Mircea Cărtărescu a devenit scriitor rezident la Universitatea Columbia din New York, a anunţat Ambasada Statelor Unite în România. "Acesta va preda studenţilor cursul 'Postmodernism vs. Tiranie: O revoluţie literară românească'. Cursul va examina generaţia legendară a anilor 1980 (generaţia în blugi) în literatura română şi relaţia ei cu generaţia Beat în poezia americană, pe de o parte, şi cu postmodernismul american în ficţiune, pe de altă parte", conform Ambasadei SUA. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)
*** Sinteza a fost realizată în baza ştirilor AGERPRES.
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder