logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Flux Documentare

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Frontierele Imperiului Roman - Dacia (România)

Image

Obiectivul ''Frontierele Imperiului Roman - Dacia'', înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în urma celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial desfăşurată în India, în iulie 2024, reprezintă cea mai lungă şi mai complexă graniţă terestră a unei foste provincii romane din Europa.

''Frontierele Imperiului Roman - Dacia'' reprezintă cea mai complexă nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO pregătită până acum de România, a evidenţiat Institutul Naţional al Patrimoniului pe site-ul https://patrimoniu.ro/ după misiunea tehnică de evaluare a ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), desfăşurată în perioada 8-21 august 2023. Dosarul a fost pregătit prin efortul conjugat al unui vast colectiv multidisciplinar, în special arheologi, dar şi arhitecţi, istorici, urbanişti, geografi, peisagişti.

 



Cercetările arheologice începute la sfârşitul secolului al XIX-lea, continuate şi apoi intensificate şi sistematizate în ultimii ani în cadrul Programului Naţional Limes, sub coordonarea Comisiei Naţionale Limes, au dus la rezultate excepţionale ce constituie baza ştiinţifică solidă a dosarului de nominalizare. Aceasta a fost apoi completată, conform structurii cerute de UNESCO, cu analize complexe privind autenticitatea şi integritatea siturilor, starea de conservare, managementul, precum şi cu fundamentarea relevanţei siturilor pentru întreaga umanitate.

Dosarul conţine 285 de componente - castre legionare şi castre auxiliare cu aşezări civile, castre de marş (temporare) şi turnuri, propuse individual sau în grupuri care includ şi alte elemente de fortificaţie - distribuite de-a lungul a peste 1.000 km, în 123 de unităţi administrativ-teritoriale, respectiv în 16 judeţe, potrivit sursei citate.

 

 

Cioclovina Ponorici


Nominalizarea Frontierele Imperiului Roman - Dacia a fost iniţiată în contextul existenţei unei ample selecţii de situri din Marea Britanie, Germania, Olanda, Austria, Slovacia deja înscrise în Lista Patrimoniului Mondial, precum şi al pregătirii unor nominalizări viitoare din aceeaşi vastă familie a Frontierelor Imperiului Roman. Între acestea România mai are în pregătire nominalizarea transnaţională Frontierele Imperiului Roman - Limesul Dunărean, Sectorul Estic, în strânsă colaborare cu trei ţări partenere: Bulgaria, Croaţia şi Serbia, evidenţiază https://patrimoniu.ro/.

Începând cu anul 500 î.Hr., Imperiul Roman şi-a extins teritoriul în mai multe părţi din Europa şi Africa de Nord până când graniţa sa a ajuns la aproximativ 7.500 de kilometri până în secolul al II-lea. Segmentul cuprins între hotarele dacice a fost operaţional între 106 şi 271 d.Hr., arată https://whc.unesco.org/.

 

Un fragment al statuii împăratului roman Caracalla descoperit la Porolissum 


Dacia a fost singura provincie romană aflată în întregime la nord de Dunăre. Frontierele Imperiului Roman din Dacia se întindeau pe mai bine de 1.000 de kilometri de-a lungul graniţelor de vest, de nord şi de est ale provinciei romane Dacia, de la Dunăre la fiecare capăt, cuprinzând Podişul Transilvaniei şi traversând zonele joase ale Munteniei de-a lungul Râul Olt. A făcut parte din frontierele romane timp de aproape 170 de ani, protejând-o de populaţiile "barbare", asigurând supravegherea şi controlul mişcărilor acestora la marginile nordice ale imperiului şi asigurând accesul la resurse valoroase de aur şi sare.

 

 

Fortul roman de la Cășeiu 


Monumentele cunoscute care compun ''limes dacicus'' şi cele de pe linia Dunării şi din Muntenia, care făcuseră parte din provincia Moesia, sunt destul de numeroase, notează https://limesromania.ro/. Fortificaţiile cu trupe legionare sau auxiliare în garnizoană se află de obicei în văi, aproape de cele mai accesibile căi de comunicaţii, linia graniţei fiind avansată cu circa 5 km, compusă din turnuri şi fortificaţii de dimensiuni mai mici. Ultimele sunt amplasate într-un peisaj variat, de obicei aproape de vârfurile celor mai înalte dealuri. Fortificaţiile auxiliare trebuie să fi fost caracteristice graniţei de nord (de la Bologa - judeţul Cluj la Orheiul Bistriţei) şi probabil celei din estul Transilvaniei, mai departe, înspre sud, până la Breţcu (judeţul Covasna). În vest, în schimb, linia graniţei pare să fi fost constituită pe linia drumului imperial (actualul drum Orşova-Caransebeş-Haţeg-Alba-Iulia-Turda). Singurele avanposturi se găsesc în zona auriferă a Munţilor Apuseni.

 

 

Potaissa 


În partea sud-estică, graniţa este stabilită pe valea Oltului, având caracteristicile unui limes riveran, iar pentru o scurtă perioadă pe o linie la 5-30 km est de Olt pornind de la Râşnov (judeţul Braşov) la Ciuperceni (judeţul Teleorman) pe o distanţă de circa 200 km. Ultima linie de frontieră funcţionează discontinuu în prima jumătate a sec. al II-lea şi la începutul sec. al III-lea. În restul perioadelor, graniţa funcţională era cea riverană.

 

 

 

Incinta de piatră a cetății romane de la Grădiștea de Munte 


În afară de fortificaţiile de pe linia Dunării mai sunt câteva castre importante între viitorul limes transalutan şi Dunăre, care aparţinuseră în timpul lui Traian provinciei Moesia, arată https://limesromania.ro/.

Înfiinţată la începutul secolului al II-lea d.Hr., în urma cuceririi şi anexării regatului dac, frontiera Daciei nu a supravieţuit crizei de la sfârşitul secolului al III-lea a Imperiului Roman. S-a renunţat oficial la aceasta în perioada 270/275 d.Hr., când împăratul Aurelian a retras armata şi administraţia romană din Dacia. Perioada relativ scurtă de funcţionare a frontierei romane a Daciei a fost totuşi plină de evenimente. Presiunea constantă asupra graniţei este reflectată de caracteristicile şi de evoluţia acesteia, evidenţiază https://whc.unesco.org/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: whc.unesco.org


Alte știri din categorie

Flux Documentare 2024-11-07 11:00:47

Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der

Flux Documentare 2024-11-07 08:06:24

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat

Flux Documentare 2024-11-07 03:39:38

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell

Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert

Flux Documentare 2024-11-06 23:35:24

7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u

Flux Documentare 2024-11-06 04:11:01

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala

Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform

Flux Documentare 2024-11-06 00:00:01

5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)

Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu

Flux Documentare 2024-11-04 22:29:19

O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams

Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst

Flux Documentare 2024-11-04 17:02:33

DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)

Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q

Flux Documentare 2024-11-04 10:30:55

Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea

Flux Documentare 2024-11-04 10:17:26

JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,

Flux Documentare 2024-11-04 10:16:41

Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India

Flux Documentare 2024-11-04 10:15:47

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a

Flux Documentare 2024-11-03 23:57:24

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam

Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul

Flux Documentare 2024-11-03 00:00:01

O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială

Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de

Flux Documentare 2024-11-02 23:30:07

O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim

Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder

Subscribe to our mailing list!

We don't spam