CONSTRUCŢII CELEBRE: Vila Savoye din oraşul francez Poissy
Vila Savoye este una dintre capodoperele create de arhitectul elveţiano-francez Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut drept "Le Corbusier", considerat cel mai important arhitect al erei moderne. Construcţia este cunoscută ca fiind un adevărat "manifest" al arhitecturii moderniste, întrunind cele cinci principii fundamentale ale arhitecturii moderne europene, enunţate de Le Corbusier.
Vila Savoye se află în oraşul Poissy, departamentul Yvelines, în suburbia vestică a Parisului, la aproximativ 29 km de centrul capitalei franceze. Istoria clădirii începe în primăvara anului 1928, atunci când Pierre Savoye, un prosper afacerist, i-a propus lui Le Corbusier să realizeze planurile unei case de vacanţă ce urma să fie ridicată pe terenul de 7 hectare deţinut de familia Savoye în Poissy, potrivit villa-savoye.fr.
Costul iniţial al construcţiei a fost estimat la 500 de mii de franci, suma finală ajungând la 900 de mii de franci, la care s-au adăugat cheltuielile cu amenajarea grădinii.
Lucrările s-au încheiat în 1931.
Vila Savoye întruchipează cele cinci principii ale arhitecturii, enunţate de Le Corbusier în colecţia sa de eseuri "Vers une architecture", publicată în 1923.
Primul principiu este "casa ridicată pe piloni". În acest fel, construcţia este minim invazivă faţă de mediul înconjurător, sub construcţie spaţiul verde rămânând neatins. Vila Savoye este printre primele din lume în care s-a folosit soluţia gridului de stâlpi şi grinzi din beton armat, arată realestatemagazine.ro.
Al doilea principiu a fost cel al "acoperişului-terasă". Astfel, spaţiul de deasupra casei nu mai era un banal loc de depozitare, ci devenea unul destinat relaxării, oferind o privelişte asupra naturii înconjurătoare. Totodată, pe terasă puteau fi cultivate plante asemănătoare cu cele din jurul casei, pentru a asigura o continuitate a spaţiului natural. Din păcate, în epocă încă nu erau dezvoltate tehnicile de izolare a acoperişurilor-terasă, astfel încât proprietarii au întâmpinat probleme cu infiltraţia apei în spaţiul locuibil.
Cel de-al treilea principiu arhitectural pe care îl înglobează Vila Savoye este "planul liber". Gridul de stâlpi şi grinzi a dus la eliminarea unora dintre zidurile din interiorul locuinţei şi, drept consecinţă, eliberarea de restricţiile tradiţionale în privinţa designului interior.
"Ferestrele orizontale lungi", al patrulea principiu urmat de Le Corbusier, au înlocuit ferestrele mici, aflate la distanţă una de alta. În acest fel, clădirea devine bine luminată şi ventilată natural.
Cea de-a cincea trăsătură arhitecturală fundamentală a vilei din Poissy este cea a "faţadelor cu design liber". "Jocul dintre plin şi gol a fost schimbat pentru a face loc unei suprafeţe vitrate mai mari, iar faţadele continue din acelaşi material, de obicei tencuială albă, puteau fi acum coaja oricărei locuinţe, potrivite oamenilor pregătiţi de traiul în noua eră", conform realestatemagazine.ro.
Interiorul Vilei Savoye poate fi descris ca "minimalist". Arhitectul a pus accent pe ceea ce el numea "echiparea" locuinţei. Rolul mobilei nu era unul decorativ, ci preponderent funcţional. Pereţii sunt vopsiţi simplu, nu au lambriu, tapet sau tablouri.
Deşi lipsite de decoraţiuni, piesele de mobilier, precum fotoliul sau şezlongul, au o eleganţă aparte, fiind realizate din structuri de metal şi acoperite cu piele neagră.
În mai 1940, familia Savoye a părăsit vila din Poissy, pe fondul celui de-Al Doilea Război Mondial. Construcţia a fost folosită de armata germană ca punct strategic de observaţie a văii Senei, notează villa-savoye.fr.
În timpul conflagraţiei, locuinţa a fost grav deteriorată, astfel încât, în 1945, proprietarii au fost nevoiţi să o renoveze.
În 1958, primăria oraşului Poissy a achiziţionat terenul deţinut de familia Savoye, cu intenţia de a construi un liceu. Până la materializarea acestui proiect, vila a fost transformată în spaţiu cultural destinat tinerilor.
Un an mai târziu, arhitecţii francezi s-au mobilizat şi au format un comitet dedicat salvării vilei de la demolare. Ministrul Culturii, Andre Malraux, a convins guvernul francez să achiziţioneze construcţia, ce a devenit astfel proprietate a statului.
În 1963, au demarat lucrările de restaurare, iar în 1965, a fost decretată Monument Istoric.
În 2016, Vila Savoye a fost inclusă în patrimoniul Mondial UNESCO, alături de alte 17 construcţii semnate de genialul arhitect Le Corbusier, conform whc.unesco.org.
Le Corbusier s-a născut la 6 octombrie 1887, în Elveţia. A fost şi pictor şi scriitor, notează publicaţia www.architecturaldigest.com.
Dorinţa sa de a regândi convenţiile deja existente în arhitectură a condus la abordarea unui stil revoluţionar, care avea atât o valoare funcţională, cât şi una estetică.
Clădiri proiectate de Le Corbusier se regăsesc în Europa, Japonia, India, America de Nord şi de Sud. Printre cele mai celebre construcţii ale sale, pe lângă Vila Savoye, se numără Notre Dame du Haut în Ronchamp şi clădirea rezidenţială Unité d'Habitation din Marsilia. Dintre proiectele sale de planificare urbană, celebru este cel al oraşului Chandigarh, capitala statelor indiene Punjab şi Haryana.
În 1908, arhitectul a mers la Paris şi a început să lucreze alături de Auguste Pierret, cunoscut şi el ca fiind un mare inovator, acesta introducând oţelul în construcţii. Mutându-se la Berlin, Le Corbusier a lucrat alături de arhitectul şi designerul industrial Peter Behrens.
În 1920, a adoptat pseudonimul Le Corbusier, pe care l-a folosit pentru a semna articole din publicaţii de artă. Se purta la acea vreme, în Paris, ca artiştii să adopte un singur nume, astfel că a ales unul din numele bunicului său - Lecorbésier, notează https://archive.curbed.com/.
A devenit cetăţean francez în anul 1930. A murit la 27 august 1965. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Villa Savoye - officiel/Facebook
Alte știri din categorie
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul
O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială
Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de
O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim
Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder