logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Educatie - Stiinta

Bihor: Sub 10% din totalul şcolilor din judeţ, fără autorizaţie sanitară, potrivit prefectului

Image

Prefectul judeţului Bihor, Marcel Dragoş, a declarat joi că doar 60 de şcoli, adică sub 10% din totalul unităţilor şcolare din judeţ, nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, fiind o situaţie mult mai bună decât în urmă cu zece ani, când erau în procent de 60%.

"Făcând o analiză a ultimilor zece ani, observăm că acum zece ani exista un număr de circa 60% al unităţilor de învăţământ care nu reuşeau să obţină autorizaţia sanitară, iar astăzi procentul a scăzut sub 10%, existând încă un număr de 60 de unităţi la nivel de judeţ unde aceasta nu a fost încă obţinută", a declarat joi, într-o conferinţă de presă, prefectul.

 



Marcel Dragoş a organizat o conferinţă de presă comună cu şefii instituţiilor judeţene din MAI - Poliţie, Jandarmi, Pompieri şi Poliţia de frontieră pentru a prezenta situaţia pregătirii noului an şcolar.

Potrivit prefectului, în judeţul Bihor sunt 716 unităţi de învăţământ, din care 691 în sistemul public şi 25 în privat. Din totalul lor, în mediul urban funcţionează 195 de unităţi şcolare (176 publice şi 19 private), iar restul, 521, funcţionează în mediul rural (515 publice, 6 private).

Un număr de 208 unităţi şcolare sunt cu personalitate juridică, iar 508 sunt structuri fără personalitate juridică arondate celor 208.

În jur de 90.000 de elevi vor începe noul an şcolar, inclusiv cei din învăţământul particular.

Comisia de verificare a unităţilor şcolare, constituită din ordin al prefectului, a verificat, prin sondaj, în cursul lunilor de vară, 113 unităţi, care şi în ultimii ani au avut anumite probleme, atât în ce priveşte obţinerea autorizaţiilor, cât şi a stării tehnice a imobilelor de învăţământ. Au fost constatate mai multe probleme precum: lipsa actelor de deţinere a unor spaţii, clădiri comune pentru regimuri de şcolarizare diferite, grupuri sanitare comune, curţi neîmprejmuite, grupuri sanitare exterioare, unele surse de apă necorespunzătoare.

Comisia a stabilit o serie de măsuri, care sunt în curs de aplicare de către administraţiile locale, astfel încât o parte din ele să fie finalizate până pe 9 septembrie.

"În general, analizând trendul în ultimul deceniu, observăm faptul că administraţiile publice locale au înţeles că intră în obligativitatea lor să remedieze aceste neajunsuri ale unităţilor de învăţământ. Vom încerca să menţinem acest trend, în aşa fel ca în următorii ani să nu ne mai lovim de aceste lipsuri şi de faptul că nu se pot obţine autorizaţiile de funcţionare", a subliniat Marcel Dragoş.

Şeful IPJ Bihor, Alin Haniş, a precizat că siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice este o prioritate a instituţiei, pentru începerea anului şcolar fiind mobilizaţi peste 540 de poliţişti în incinta unităţilor şcolare, acţiunile de supraveghere urmând să fie continuate pe tot parcursul anului şcolar.

 



Premergător, poliţia a verificat toate cele 134 de autobuze şcolare, conducătorii auto, sistemele de pază ale şcolilor, semnalizarea rutieră din preajma şcolilor.

Datorită şi numeroaselor campanii şi activităţi preventive, un fapt de semnalat este scăderea infracţionalităţii în mediul şcolar, cu doar cinci sancţiuni contravenţionale aplicate în anul şcolar anterior şi 56 de fapte de natură penale constatate (loviri şi alte violenţe, cele mai frecvente, furt, distrugeri de bunuri).

 



Şeful jandarmilor bihoreni, Ioan Bogdan, a afirmat că, pe lângă alte misiuni, în noul an şcolar instituţia va avea în pază 14 unităţi şcolare din Oradea şi alte localităţi.

Prim-adjunctul şefului ISU Bihor, Alexandru Csillik, a declarat că pompierii de prevenire au efectuat 108 controale la universităţi, colegii, licee, şcoli gimnaziale şi grădiniţe, verificări în urma cărora au fost constatate peste 1.000 de nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor. Pentru deficienţe, au fost aplicate aproape 900 de sancţiuni, pentru nereguli precum: instalaţii electrice defecte, blocarea sau îngustarea căilor de evacuare, deficienţe organizatorice, nefuncţionarea iluminatului de siguranţă pentru evacuarea din clădire şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.

Din totalul celor 919 clădiri ale şcolilor, 170 au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, 56 nu o deţin, 12 sunt în diferite etape ale procesului de autorizare, iar 669 nu fac obiectul avizării întrucât au fost puse în funcţiune anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a acestei autorizaţii.

Poliţiştii de frontieră se aşteaptă, în weekend, la un trafic mult mai crescut la graniţe, având în vedere întoarcerea copiilor din vacanţă în alte ţări.

Şeful ITPF Oradea, Marin Bondar, anunţat că, pentru evitarea aglomerării, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului în punctele de trecere a frontierei şi a recomandat călătorilor utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest şi sud, pe lângă cele din Borş şi Nădlac II. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 2024-11-07 11:06:12

Ministrul Ligia Deca s-a întâlnit cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a întâlnit miercuri cu directorul general al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA) a OCDE, William D. Magwood, IV, cu care a discutat despre importanţa programelor de studii în domeniul ingineriei nucleare şi nevoia de a avea mai mulţi specialişti în acest sector. "Astăzi, am avut plăcerea să-l &

Educatie - Stiinta 2024-11-07 00:00:02

România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024; 25 de medalii câştigate

România a înregistrat un rezultat remarcabil, câştigând 25 de medalii, la concursul internaţional RoboChallenge ajuns la ediţia a XV-a, dintre care nouă de aur şi câte opt de argint şi bronz. "La cea de-a treia ediţie a RoboFEST, desfăşurată în acest weekend la Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnic

Educatie - Stiinta 2024-11-06 00:00:01

Bihor: Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a câştigat un premiu la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti

Clubul de Robotică al Universităţii din Oradea a participat, în perioada 1-3 noiembrie, la competiţia internaţională Robochallenge Bucureşti - ediţia a XV-a, unde, după trei zile de competiţie intensă, echipa Dark a clubului a obţinut locul trei la proba Humanoid Robot Triatlon, iar echipa Tor s-a clasat pe locul patru la proba Humanoid Sumo.

Educatie - Stiinta 2024-11-05 13:28:24

Misiunea spaţială DropCoal, lansată către Staţia Spaţială Internaţională

Dispozitivul ştiinţific DropCoal, dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering, a fost lansat marţi către Staţia Spaţială Internaţională, informează un comunicat remis AGERPRES. Dispozitivul a fost dezvoltat integral în România de către Romanian InSpace Engineering (RISE), în cadrul unui pro

Educatie - Stiinta 2024-11-02 00:00:01

Timiş: Conferinţa 'Diplomaţia Academică în contextul Alianţelor de Universităţi Europene', la UVT

Şefa Diplomaţiei române, Luminiţa Odobescu, a declarat, joi, la Timişoara, că Ministerul de Externe, împreună cu universităţile din România, îşi propun să se conecteze prin dialog academic cu studenţii care învaţă în spaţiul european şi să dezvolte împreună programe universitare atractive pentru a-i readuce în ţară pe tinerii a

Educatie - Stiinta 2024-11-01 00:00:02

Ligia Deca şi Raluca Turcan au semnat un protocol în vederea susţinerii activităţilor pentru promovarea educaţiei culturale

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, au semnat un protocol de colaborare în vederea susţinerii activităţilor, proiectelor şi iniţiativelor pentru promovarea educaţiei culturale. Printre obiectivele principale ale proiectului se numără: valorizarea patrimoniului cultural naţional şi a formelor de expresie

Educatie - Stiinta 2024-10-29 13:35:11

Cluj: O plantă de peste 60.000 de ani, descoperită de cercetătorii UBB în Carpaţi

Cercetători ai Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani în Carpaţi, plantă care este una dintre cele mai vechi fiinţe vii de pe Terra. "O echipă internaţională de cercetători a făcut o descoperire uimitoare în Carpaţii Orientali din România: Andryala laevitom

Educatie - Stiinta 2024-10-29 00:00:01

Ligia Deca: Am mărit bursele pentru studenţi

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat noul ordin privind bursele studenţilor. ''Burse mai mari pentru studenţi! Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenţilor. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi trebuie să acopere cheltuieli

Educatie - Stiinta 2024-10-28 14:48:22

Bihor: Clase de elevi din Oradea, invitate într-un concurs creativ pe tema reciclării

Clasele V-VIII ale elevilor orădeni sunt invitate să participe la concursul "Oradea mea - Obiecte de artă din materiale reciclate", un proiect educaţional şi creativ, menit să promoveze responsabilitatea ecologică şi talentul artistic al elevilor, organizat de Asociaţia Rotary Club Insignis Oradea. Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, este

Educatie - Stiinta 2024-10-28 14:44:11

(P) Elevii români își subestimează potențialul în cursa globală pentru universitățile de top. Acest test gratuit dezvăluie ce au cu adevărat nevoie.

78% dintre elevi au descoperit pentru prima dată că au șanse reale să fie admiși la universități de top din străinătate.

Educatie - Stiinta 2024-10-25 17:51:34

Iaşi: Ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea UAIC, în prezenţa ambasadorului Japoniei

În Aula Magna "Mihai Eminescu" a avut loc, vineri, ceremonia de aniversare a 164 de ani de la fondarea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC), în prezenţa ambasadorului Japoniei în România, Katae Takashi. Cu acest prilej, rectorul UAIC, Liviu-George Maha, a declarat jurnaliştilor că în cadrul "

Educatie - Stiinta 2024-10-25 17:42:42

Ministerul Educaţiei: Metodologia pentru prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar - în consultare publică

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Metodologia pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea şi combaterea segregării şcolare în învăţământul preuniversitar. Potrivit Ministerului Educaţiei, în învăţământul preuniversitar este interzisă segregarea şcolară la toate nivelurile, pe criteriul

Educatie - Stiinta 2024-10-25 15:26:56

Vrancea: Peste 250 de elevi au participat la lansarea campaniei 'O singură dată, poate deveni mereu'

Peste 250 de elevi de gimnaziu şi liceu, zeci de cadre didactice şi părinţi au participat, joi, la lansarea celei de-a treia ediţii a campaniei de prevenire a consumului de substanţe psihoactive "O singură dată, poate deveni mereu", a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea. "Analizând evenimentele înregistrate la ni

Educatie - Stiinta 2024-10-24 16:09:11

Mureş: Centru de training GE HealthCare pentru studenţii Facultăţii de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei ai UMFST

Facultatea de Inginerie şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi divizia General Electric HealthCare România, lider mondial în echipamente de imagistică, ultrasonografie şi soluţii digitale pentru asistenţa medicală, au inaugurat, joi, Centrul de trainin

Educatie - Stiinta 2024-10-24 11:34:40

Braşov: Peste 600 de tineri, invitaţi la Râşnov la Erasmus Generation Summit

Peste 600 de studenţi Erasmus+ vor participa, la Râşnov, în 25 octombrie, la atelierele Erasmus Generation Summit, eveniment organizat de Erasmus Student Network (ESN) România şi Centrul Europe Direct Râşnov, cu sprijinul Şcolii Gimnaziale "Peter Thal" şi al Primăriei oraşului. Or

Subscribe to our mailing list!

We don't spam