logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Flux Documentare

O PERSONALITATE PE ZI: Aviatorul Charles Lindbergh

Image

''Viaţa de aviator mi s-a părut ideală. A implicat pricepere. A adus aventură. Se folosea de cele mai recente evoluţii ale ştiinţei. Inginerii mecanici erau legaţi de fabrici şi de planşe de desen, în timp ce piloţii se bucură de libertatea vântului până în întinsul cerului. Au fost momente în avion când părea că am scăpat de mortalitate pentru a privi pământul ca un Dumnezeu.'', spunea Charles A. Lindbergh în 1927, conform biografiei publicate pe site-ul www.charleslindbergh.com.

Aviatorul american Charles Augustus Lindbergh a efectuat primul zbor solo fără escală peste Oceanul Atlantic în perioada 20-21 mai 1927. Şi alţi piloţi traversaseră Atlanticul, dar Lindbergh a fost primul care a realizat acest lucru singur şi fără oprire. Reuşita lui Lindbergh i-a adus imediat renumele internaţional. Presa l-a numit "Lucky Lindy" şi "Vulturul singuratic". Americanii şi europenii l-au idolatrizat pe tânărul timid şi zvelt şi l-au copleşit cu onoruri.

''Ca responsabil cu îngrijirea avionului lui Charles Lindbergh, 'Spirit of St. Louis', aflat la Smithsonian Institution's National Air and Space Museum, am crezut că lui Lindbergh i-a venit ideea să zboare peste Atlantic, fără oprire, de unul singur, după ce a citit în presă o ştire despre încercarea eşuată a faimosului pilot francez Rene Fonck, din septembrie 1926. Lindbergh, un pilot al poştei aeriene americane, care făcea curse regulate între St. Louis şi Chicago, visa la lucruri mai mari. El şi-a făcut, pe cont propriu, un plan de cucerire a Atlanticului, găsind sprijin financiar şi un constructor de avioane dispus să facă un aeroplan întocmai după indicaţiile lui. Un pilot necunoscut din Vestul Mijlociu concurând împotriva celor mai mari nume din aviaţie, Lindbergh a ieşit triumfător din încercările la care competitorii lui au eşuat, creând una dintre cele mai cunoscute şi de impact poveşti din istoria Americii...'', a explicat F. Robert van der Linden, preşedinte şi responsabil aeronave cu destinaţie specială la Aeronautics Division National Air and Space Museum Smithsonian Institution din Washington DC, citat în cartea ''Lindbergh. Povestea unui şoricel zburător'', de Torben Kuhlmann, Editura Corint, 2016.

Charles Augustus Lindbergh s-a născut la 4 februarie 1902, la Detroit. A crescut la o fermă de lângă Little Falls, Minnesota. Tatăl lui Lindbergh era avocat şi a fost membru al congresului american din Minnesota între 1907 şi 1917. În copilărie, Lindbergh a demonstrat că are abilităţi de mecanică. La vârsta de 18 ani, a intrat la Universitatea din Wisconsin pentru a studia ingineria. Cu toate acestea, Lindbergh era mai interesat de noul domeniu al aviaţiei decât de şcoală. După doi ani, a părăsit şcoala pentru a deveni actor ambulant - făcea cascadorii la târguri, potrivit www.charleslindbergh.com.

În 1924, Lindbergh s-a înrolat în armata Statelor Unite, astfel încât să poată fi antrenat ca pilot de rezervă în serviciul aerian al armatei. În 1925, a absolvit şcoala de pregătire de zbor din cadrul armatei, lângă San Antonio, fiind cel mai bun pilot din clasa sa. După ce Lindbergh şi-a încheiat antrenamentul în armată, Robertson Aircraft Corporation din St. Louis l-a angajat să efectueze zboruri pentru poştă între St. Louis şi Chicago. Şi-a câştigat reputaţia de pilot prudent şi capabil, notează biografia publicată pe site-ul amintit.

În 1919, un proprietar de hotel din New York, pe nume Raymond Orteig, a anunţat că oferă 25.000 de dolari primului aviator care urma să zboare fără escale de la New York la Paris. Mai mulţi piloţi şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în timp ce concurau pentru premiul Orteig. Până în 1927, nimeni nu revendicase premiul. Lindbergh credea că ar putea câştiga dacă ar avea avionul potrivit. El a convins nouă oameni de afaceri din St. Louis să-l ajute să finanţeze costul unui avion. A ales compania Ryan Aeronautical din San Diego pentru a produce un avion special, iar el a participat la proiectare. Lindbergh a numit avionul "Spirit of St. Louis". Pe 10-11 mai 1927, Lindbergh a testat avionul, zburând de la San Diego la New York City, cu o escală peste noapte în St. Louis. Zborul a durat 20 de ore şi 21 de minute, un record transcontinental.

Pe 20 mai, Lindbergh a decolat cu Spirit of St. Louis de la Roosevelt Field, lângă New York City, la ora 7:52. A aterizat pe Le Bourget Field, lângă Paris, pe 21 mai la ora 22:21, ora Parisului (17:21, ora din New York). Mii de oameni s-au adunat să-l ovaţioneze. Charles Lindbergh zburase mai mult de 3.600 de mile (5.790 de kilometri) în 33 de ore şi 30 de minute.

Zborul eroic al lui Lindbergh a încântat oamenii din întreaga lume. A fost onorat cu premii, festivităţi şi parade. Preşedintele Calvin Coolidge i-a oferit lui Lindbergh Medalia de Onoare a Congresului şi Crucea Distinguished Flying.

În 1927, Lindbergh a publicat ''We'' (Noi), o carte despre zborul său transatlantic. Titlul se referă la Lindbergh şi avionul său.

Lindbergh a plecat în zbor într-un turneu de trei luni la nivel naţional, care a cuprins 49 de state, 92 de oraşe, şi a presupus susţinerea a 147 de discursuri, pentru a încuraja iniţiativele aviatice în numele Fondului Daniel Guggenheim pentru Promovarea Aeronauticii. A convins familia Guggenheim să sprijine experimentele profesorului de fizică Robert H. Goddard, care au dus mai târziu la dezvoltarea rachetelor, a sateliţilor şi a călătoriilor în spaţiu. Lindbergh a lucrat şi pentru mai multe companii aeriene.

Înainte ca Japonia să atace Pearl Harbor, în 1941, Lindbergh s-a opus public implicării americane voluntare în Al Doilea Război Mondial, atrăgând numeroase critici pentru convingerile sale. După atacul de la Pearl Harbor, a încercat să se reînroleze, dar cererea i-a fost refuzată.

În aprilie 1944, Lindbergh a mers în zona de război din Pacific, îndeplinind funcţia de consilier în Armata şi Marina Statelor Unite. Deşi era civil, a zburat în aproximativ 50 de misiuni de luptă. Lindbergh a dezvoltat, de asemenea, tehnici de control pentru croazieră care au crescut capacităţile avioanelor de luptă americane.

A îndeplinit apoi funcţiile de consilier tehnic şi pilot de testare pentru Ford Motor Company şi United Aircraft Corporation.

După război, Lindbergh s-a retras din atenţia publicului. A fost consultant al şefului de stat major al Forţelor Aeriene ale SUA. Preşedintele Dwight D. Eisenhower a restabilit comisia lui Lindbergh şi l-a numit general de brigadă în Forţele Aeriene în 1954. A lucrat şi pentru Pan American World Airways, acordând consiliere aeriană cu privire la achiziţionarea de transporturi cu reacţie şi, în cele din urmă, a ajutat la proiectarea avionului Boeing 747.

În 1953, Lindbergh a publicat ''The Spirit of St. Louis'', o relatare extinsă a zborului său transatlantic din 1927. Cartea a câştigat un premiu Pulitzer în 1954, la categoria ''Biografie sau autobiografie americană care le prezintă oamenilor servicii patriotice şi altruiste, ilustrate printr-un exemplu eminent'', potrivit https://www.pulitzer.org/.

A murit la 26 august 1974, în locuinţa sa din insula Maui. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com


Alte știri din categorie

Flux Documentare 2024-11-07 11:00:47

Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der

Flux Documentare 2024-11-07 08:06:24

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat

Flux Documentare 2024-11-07 03:39:38

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell

Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert

Flux Documentare 2024-11-06 23:35:24

7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u

Flux Documentare 2024-11-06 04:11:01

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala

Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform

Flux Documentare 2024-11-06 00:00:01

5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)

Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu

Flux Documentare 2024-11-04 22:29:19

O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams

Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst

Flux Documentare 2024-11-04 17:02:33

DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)

Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q

Flux Documentare 2024-11-04 10:30:55

Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea

Flux Documentare 2024-11-04 10:17:26

JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,

Flux Documentare 2024-11-04 10:16:41

Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India

Flux Documentare 2024-11-04 10:15:47

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a

Flux Documentare 2024-11-03 23:57:24

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam

Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul

Flux Documentare 2024-11-03 00:00:01

O PERSONALITATE PE ZI: Iulia Hasdeu, un copil precoce, o tânără genială

Iulia Hasdeu, unica fiică a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, era de o inteligenţă sclipitoare, un copil precoce care la doi ani şi jumătate învăţa alfabetul, memora poezii, la trei ani ştia să citească, la opt ani vorbea în limbile franceză, germană şi engleză trecând examenele pentru clasele primare, la 11 ani compunea piese de teatru, iar la 16 ani de

Flux Documentare 2024-11-02 23:30:07

O PERSONALITATE PE ZI: Colecţionarul de artă Solomon Guggenheim

Afacerist, filantrop şi, mai ales, colecţionar de artă, Solomon Robert Guggenheim s-a născut la 2 februarie 1861, în Philadelphia, Pennsylvania, SUA, potrivit guggenheim.org. A fost fiul imigrantei germane Barbara şi al imigrantului elveţian Meyer Guggenheim. Tatăl său deţinea o întreprinder

Subscribe to our mailing list!

We don't spam