DESTINAŢII DE WEEKEND: Sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară
* Vineri, 9 august, are loc concertul simfonic final din cadrul unui masterclass internaţional de dirijat, susţinut de Gaddiel Dombrowner alături de Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa.
Aflat la prima ediţie (5-9 august 2024), acest eveniment are ca punct final concertul programat la ora 19:00, în Sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski".
Potrivit https://tnobconstanta.ro/, la eveniment participă dirijorii: Vili Robert Ollila (Finlanda), Ahmet Ozden (Turcia), Macarena Quantin (Argentina/Italia), Sam Scheer (Anglia), Moshe Slushtz (Israel), Gonghui Yang (China), Yingzhi Zhang (China), Albert Zsuzsa Katalin (România). Solişti sunt Laura Eftimie - Soprană; Răzvan Săraru - Tenor.
Sursa foto: Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski/Facebook
Programul cuprinde: Simfonia nr. 9 în E minor "Din Lumea Nouă", Op. 95 (Antonin Dvorak), Uvertura la opera "Nabucco" (Giuseppe Verdi), Uvertura la opera "Don Giovanni", K. 527 (Wolfgang Amadeus Mozart), Uvertura la opera "Freischutz" (Carl Maria von Weber), Aria "Quando m'en vo" din opera "Boema" (Giacomo Puccini), Duet "O soave fanciulla" din opera "Boema" (Giacomo Puccini), Recitativ şi Aria "Forse la soglia attinse" din opera "Bal Mascat" (Giuseppe Verdi).
Sursa foto: gaddieldombrowner.com
Dirijorul franco-israelian Gaddiel Dombrowner a câştigat numeroase premii la concursuri de dirijat, cum ar fi premiul I în Competiţia de dirijat Kussewitzky (2022), premiul I la Athens Masterclass and Competition (2021), premiul al treilea la "Concursul de dirijat Dunărea Albastră" (2021), premiul I şi premiul pentru orchestră la ediţia a treia a concursului de dirijat Turchak (2017) şi premiul al doilea la concursul de dirijat BBCA din Anglia (2021). Gaddiel Dombrowner a lucrat ca dirijor asistent pentru Teatrul de Operă din Cleveland şi dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii Internaţionale din Kunming, potrivit https://gaddieldombrowner.com/.
* Prima ediţie a Kuriozum Music Festival are loc în perioada 9-11 august, la castelul Mikes din Zăbala.
Parcul domeniului Mikes (Zabola Estate), din judeţul Covasna, îşi deschide porţile pentru public, în fiecare dintre cele trei zile, de la prânz până la miezul nopţii, în perioada perseidelor. Scena festivalului va găzdui muzică clasică, muzică lăutărească, folk, muzică de film, pop-classic, classic gipsy şi balade, potrivit https://zabola.com/festival-de-muzica-kuriozum.
Pe lângă cele opt concerte din program, vor avea loc şi expoziţii de artă vizuală şi instrumente muzicale, sesiuni comune de interpretare pentru o experienţă interactivă, întâlniri şi dezbateri între artişti, lutieri şi iubitori ai muzicii, evenimente de gastronomie rafinată.
Programul de vineri începe la ora 19.00 cu un concert susţinut de Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz. Duminică, festivalul se încheie cu spectacolul susţinut de Taraf de Haidoucks (Caliu), potrivit sursei citate.
* Ediţia a XV-a a festivalului Open Camp Vaslui are loc în perioada 9-11 august, la Poligonul de Tir Paiu - Vaslui.
Open Camp a început în 2010 ca un mic eveniment alternativ care să răspundă nevoii tinerilor din Vaslui de a avea un spaţiu unde să fie împreună, să se bucure de muzică şi să se manifeste liber. A devenit, în timp, o platformă pentru ideile şi ambiţiile lor, un liant în comunitatea locală şi un promotor al revitalizării urbane prin artă stradală şi evenimente dedicate comunităţii, arată pagina de pe reţeaua socială Facebook a evenimentului - https://www.facebook.com/events/416878137982763.
Sursa foto: Open Camp Vaslui/Facebook
Ediţia a XV-a marchează atât o revenire la spiritul primelor ediţii, cât şi o asumare deplină a obiectivului de a avea un impact pozitiv în comunitate.
Pe afişul acestei ediţii se regăsesc: Prima Dragoste (Moldova), Cojones Records, Macanache, HVNDS, We are numbers, The Crazy Plumbers, Snails (Moldova), Dirty Shirt, Folk Frate, Ada Milea, Ţapinarii, Fără Zahăr.
* La 9 august începe a XVI-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR), desfăşurat la Râşnov, Braşov, Codlea şi Feldioara până la 25 august.
Programul evenimentului cuprinde o competiţie de film documentar, dezbateri, concerte, şcoală de vară, expoziţii, spectacole de teatru.
FFIR a început în 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc dezbateri cu impact.
Sursa foto: Festivalul de Film şi Istorii Râşnov /Facebook
Evenimentul începe în prima zi cu spectacolul de muzică şi poezie ''Sunt un frate tănâr'', în onoarea lui Florian Pittiş, în Cetatea Feldioara.
În primul weekend al acestei ediţii seria de concerte este completată de: Ipso Facto & THQuartet (10 august, 18:00 - 19:00 - Biserica Evanghelică din Codlea), Mircea Baniciu & Band (10 august, 19:30 - 20:30 - Cetatea Feldioara), Mădălina Pavăl Orchestra (11 august, 19:00 - 20:00 - Bastionul Ţesătorilor / Artiştilor din Braşov) şi Grupul Vocelis (11 august, 19:30 - 20:30 - Cetatea Feldioara).
În programul filmelor de seară, proiectate în aer liber, sunt incluse în primele zile de festival: ''1898, ultimii noştri oameni din Filipine'' - Spania, 2016 (9 august, 21:00 - Cetatea Feldioara) şi ''Alegerea regelui / Kongens nei'' Norvegia - Suedia, 2016 (10 august, 21:00 - Cetatea Feldioara), potrivit https://www.ffir.ro/.
* La 10 august are loc la Bucureşti Concertul Kadjavsi, la Amfiteatrul TNB, de la ora 21.00.
Kadjavsi a început în 2017 ca un proiect care s-a concentrat în principal pe peisaje sonore ambientale improvizate de pian, înregistrate de muzicianul bucureştean Nikita Dembinski.
Sursa foto: tnb.ro
Influenţat în prezent de prestigioşi artişti britanici precum James Blake, Squid sau Black Country New Road, Dembinski şi-a propus să pornească într-o călătorie în care expunerea sa de-o viaţă la muzică, teatru şi film s-a îmbinat într-o experienţă cinematografică prin spectacole live. Concertele live Kadjavsi sunt aproape întotdeauna însoţite de suport vizual, evidenţiază www.tnb.ro.
Nikita Dembinski a realizat un album cu nouă piese alături de co-producătorul şi chitaristul trupei, Luca Calaras, care a fost lansat în noiembrie 2022. În prezent, artistul lucrează la cel de-al doilea album. Concertează la Bucureşti alături de membrii trupei: Laura Benedek la bas, Lucas Contreras la chitară electrică, Horia Stanciu la tobe şi Constantin Muşat la vioară, potrivit sursei citate. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
* Sursa foto din deschidere: Festivalul de Film şi Istorii Râşnov/Facebook
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Scriitorul japonez Sir Kazuo Ishiguro, laureat Nobel în 2017, împlineşte 70 de ani (8 noiembrie)
Sir Kazuo Ishiguro este un scriitor britanic de origine japoneză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2017, ale cărui romane au fost traduse în peste 50 de limbi străine. Unele dintre cele mai bună cărţi ale sale - "The Remains of the Day" (1989) şi "Never Let Me Go" (2005) - au fost vândute, fiecare, în peste 1 milion
O PERSONALITATE PE ZI: Sociologul şi academicianul Mihail M. Cernea
Sociologul Mihail M. Cernea, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 14 octombrie 1931, la Iaşi, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003). A urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti între 1950 şi 1954. A de
Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024
Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)
Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell
Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert
7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)
Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u
BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala
Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform
5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)
Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu
O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams
Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst
DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)
Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q
Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea
JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)
Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,
Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)
Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a
O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam
Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul