logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Flux Documentare

6 august - Ziua Hiroshima

Image

Ziua Hiroshima, marcată anual la 6 august, comemorează unul dintre cele mai devastatoare evenimente din istoria umanităţii, respectiv atacul american cu bombă nucleară asupra oraşului japonez Hiroshima, în 1945, care a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. Ziua este dedicată victimelor exploziei bombei nucleare, precum şi creşterii gradului de conştientizare cu privire la puterea devastatoare a bombelor nucleare, îndemnând fiecare naţiune să descurajeze folosirea acesteia, potrivit site-ului https://www.edudwar.com/.

La 08:15 (ora locală) în dimineaţa zilei de 6 august 1945, oraşul japonez Hiroshima a fost distrus de bomba atomică, care a fost folosită pentru prima oară drept armă de război. Bomba cu uraniu-235, de peste 9.000 de kilograme, supranumită "Little Boy" a fost lansată de bombardierul B-29 ("Enola Gay"), pilotat de colonelul Paul W. Tibbets Jr., care a explodat la aproximativ 1.800 de metri deasupra oraşului. Explozia de o amploare uriaşă (puterea explozivă echivalentă cu 12,5 kilotone de TNT) a distrus oraşul în proporţie de 90% şi a provocat moartea a aproximativ 120.000 de persoane în primele patru zile după explozie. Mulţi au fost vaporizaţi instantaneu de explozie, alţii au murit ulterior din cauza efectelor arsurilor şi a radiaţiilor, indică site-ul https://www.iwm.org.uk/.

Trei zile mai târziu, la 9 august, ora locală 11:02, un alt bombardier B-29, "Bockscar", pilotat de maiorul Charles Sweeney, lansa cea de-a doua bombă atomică, supranumită "Fat Boy", asupra unui alt oraş japonez - Nagasaki. Un alt oraş fusese ţinta, respectiv oraşul Kokura, însă bombardierul a fost deviat spre Nagasaki din cauza unei pături groase de nori. Mai puternică decât cea folosită la Hiroshima, bomba a cântărit aproape 10.000 de kilograme şi a fost construită pentru a produce o explozie echivalentă a 22 de kilotone de TNT. Aşezarea geografică a oraşului Nagasaki, în văile înguste dintre munţi, a redus efectul bombei, limitând distrugerea la o zonă de circa 4.200 de metri pătraţi. Explozia a determinat la momentul impactului şi ulterior între 40.000 şi 80.000 de victime, notează site-ul https://www.history.com/ şi https://www.iwm.org.uk/.

Cele două explozii atomice au avut efectele dorite de aliaţi. La 10 august, guvernul japonez şi-a indicat disponibilitatea de a accepta înfrângerea, sub rezerva anumitor condiţii. Pe 14 august a acceptat în sfârşit cererea de predare necondiţionată. La 15 august 1945, împăratul Japoniei, Hirohito, a anunţat la radio, capitularea necondiţionată a Japoniei, reprezentând sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Armistiţiul a fost semnat la 2 septembrie 1945, la bordul navei americane USS Missouri.

***

În fiecare an, la 6 august, oraşul Hiroshima organizează, între orele 8.00 şi 8.50, "Ceremonia Memorială a Păcii", un omagiu adus celor care au pierit în urma bombardamentelor atomice dar, şi o rugăciune pentru realizarea unei păci mondiale de durată. Ceremonia are loc în faţa Monumentului Victimelor Bombei Atomice din Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, în cadrul căreia primarul oraşului Hiroshima rosteşte o "Declaraţie de pace" care este trimisă, apoi, în fiecare ţară din lume. Această "Declaraţie de pace" reprezintă dorinţa Hiroshimei de eliminare a armelor nucleare şi de realizare a păcii mondiale de durată, conform site-ului https://www.city.hiroshima.lg.jp/.

La această ceremonie participă atât locuitori ai oraşului, inclusiv cei care şi-au pierdut membri ai familiei în bombardament, dar şi numeroşi japonezi veniţi din întreaga ţară. De asemenea, numeroşi diplomaţi străini sunt invitaţi să ia parte la această ceremonie, pentru a reflecta asupra importanţei păcii şi a pericolelor desfăşurării armelor nucleare. La ceremonia anuală a păcii de la Hiroshima urmează să participe reprezentanţi din 115 ţări şi Uniunea Europeană, notează https://edition.cnn.com/.

Exact la ora 8.15 (ora locală) - momentul în care a fost aruncată bomba atomică - timp de un minut va suna Clopoţelul Păcii, iar persoanele de la locul ceremoniei, dar şi cele aflate în casele lor sau la locurile de muncă vor aduce un omagiu tăcut victimelor bombardamentului atomic şi se vor ruga pentru pacea mondială.

Locul de desfăşurare a "Ceremoniei Păcii" este dominat de Domul Bombei Atomice, unica structură rămasă în picioare, în zona distrusă de bombardamentul atomic din 6 august 1945. Domul Bombei Atomice a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1996, potrivit site-ului http://whc.unesco.org/, fiind un puternic simbol al celei mai distructive forţe create de om şi reprezentând, totodată, speranţa pentru pacea mondială, dar şi pentru eliminarea armelor nucleare.

***

În perioada 3-9 august 2024, are loc la Hiroshima şi Nagasaki, Conferinţa Mondială împotriva bombelor atomice (A) şi cu hidrogen (H), cu tema "Together with the Hibakusha, let us achieve a nuclear weapon-free, peaceful and just world - for the future of the humankind and our planet", potrivit site-ului oficial al Biroului Internaţional pentru Pace, https://ipb.org/. "Hibakusha" sunt victimele supravieţuitoare ale bombelor atomice care au fost lansate peste Hiroshima şi Nagasaki. Chiar dacă au supravieţuit efectelor imediate ale exploziei, "Hibakusha", pe termen lung, au avut de suferit în urma efectelor bolilor provocate de radiaţii, a pierderii familiei şi a prietenilor dar şi a discriminării. În ciuda dificultăţilor, mulţi "Hibakusha" au fost exemple de transformare a tragediilor personale într-o luptă pentru promovarea păcii şi pentru a crea o lume fără arme nucleare, se arată pe https://education.unoda.org/.

Conferinţa mondială din acest an precedă evenimentele din 2025, când se împlinesc 80 de ani de la lansarea bombelor atomice, şi are o semnificaţie cu atât mai mare, în special pentru "Hibakusha", care doresc să vadă o lume fără arme nucleare. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)


Alte știri din categorie

Flux Documentare 2024-11-07 23:22:09

DOCUMENTAR: Scriitorul japonez Sir Kazuo Ishiguro, laureat Nobel în 2017, împlineşte 70 de ani (8 noiembrie)

Sir Kazuo Ishiguro este un scriitor britanic de origine japoneză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2017, ale cărui romane au fost traduse în peste 50 de limbi străine. Unele dintre cele mai bună cărţi ale sale - "The Remains of the Day" (1989) şi "Never Let Me Go" (2005) - au fost vândute, fiecare, în peste 1 milion

Flux Documentare 2024-11-07 22:27:08

O PERSONALITATE PE ZI: Sociologul şi academicianul Mihail M. Cernea

Sociologul Mihail M. Cernea, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 14 octombrie 1931, la Iaşi, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003). A urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti între 1950 şi 1954. A de

Flux Documentare 2024-11-07 11:00:47

Festivalul de Film Românesc de la Washington, din 7-10 noiembrie 2024

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Washington are loc în perioada 7-10 noiembrie 2024, la Landmark's E Street Cinema, sub titlul "New Romanian Perspectives", conform informării Ambasadei României în SUA. Cel mai mare eveniment de promovare a cinematografiei naţionale din spaţiul nord-american, der

Flux Documentare 2024-11-07 08:06:24

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Budapesta (7 noiembrie)

Cea de-a cincea reuniune a Comunităţii politice europene (CPE) are loc la 7 noiembrie 2024, la Budapesta, şi va dezbate provocările în materie de securitate cu care se confruntă Europa, conform scrisorii de invitaţie la summit publicate pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/, la 25 octombrie. Comunitat

Flux Documentare 2024-11-07 03:39:38

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Dean Stockwell

Actorul de film, teatru şi televiziune, Dean Stockwell, cu o carieră de aproape şapte decenii, s-a remarcat în producţii precum "Quantum Leap" (1989-1993) sau "Dune" (1984). A primit o nominalizare la un Premiu Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din "Married to the Mob" (1988). Robert

Flux Documentare 2024-11-06 23:35:24

7 noiembrie - Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului (UNESCO)

Ziua internaţională împotriva violenţei şi a bullying-ului la şcoală, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcată în prima zi de joi a lunii noiembrie, în 2024, la 7 noiembrie, potrivit site-ului UNICEF, https://www.unicef.org/. Bullying-ul se poate identifica, indică site-ul https://www.u

Flux Documentare 2024-11-06 04:11:01

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala din Uppsala

Catedrala din oraşul suedez Uppsala datează de la sfârşitul secolului al XIII-lea. Este cea mai înaltă biserică din Scandinavia, reşedinţa episcopală a arhiepiscopului Suediei, adăposteşte osemintele Sfântului EriK, gazda tradiţională de încoronare a regilor suedezi în trecut şi o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice scandinave, conform

Flux Documentare 2024-11-06 00:00:01

5 noiembrie - Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor (ONU)

Ziua mondială de conştientizare a tsunamiurilor este marcată, anual, la data de 5 noiembrie. În ultimii 100 de ani, peste 260.000 de oameni au murit în 58 de dezastre provocate de tsunami. Cu o medie de 4.600 de morţi, acest fenomen a depăşit orice alt dezastru natural. Cel mai mare număr de decese a fost provocat de tsunamiul care a avut loc în urma seismu

Flux Documentare 2024-11-04 22:29:19

O PERSONALITATE PE ZI: Muzicianul canadian Bryan Adams

Bryan Adams este un cântăreţ-compozitor rock, fotograf şi activist social ale cărui albume "Cuts Like a Knife" (1983) şi "Reckless" (1984) l-au făcut unul dintre cei mai populari şi de succes artişti ai anilor '80. S-a născut pe 5 noiembrie 1959, în Kingston, Ontario, Canada. Adams a fost un talentat muzical la o vârst

Flux Documentare 2024-11-04 17:02:33

DOCUMENTAR: Actorul american Matthew McConaughey împlineşte 55 de ani (4 noiembrie)

Actorul Matthew McConaughey, recompensat, în 2014, cu Premiul Oscar la categoria cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, pentru rolul Ron Woodruff din producţia "Dallas Buyers Club", s-a născut la 4 noiembrie 1969, în Uvalde, Statul Texas. A absolvit Universitatea din Austin (1993) şi a înregistrat primul succes cu filmul &q

Flux Documentare 2024-11-04 10:30:55

Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Guvernatorul de Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 6 aprilie 1964, la West Point, Cuming County, Nebraska. A absolvit Liceul Butte (1982) şi Colegiul de Stat Chadron, cu o diplomă în ştiinţe sociale (1989), urmând apoi un master la Universitatea de Stat Minnesota, din Mankato, Minnesota (2001) şi cursuri la Universitatea

Flux Documentare 2024-11-04 10:17:26

JD Vance, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA (fişă biografică)

Senatorul de Ohio JD Vance, candidatul Partidului Republican la vicepreşedinţia SUA, s-a născut la 2 august 1984, în Middletown, statul Ohio, potrivit https://www.vance.senate.gov şi https://www.biography.com. A absolvit, în 2003, Middletown High School. În 2005, s-a înscris în serviciul militar al US Marine Corps,

Flux Documentare 2024-11-04 10:16:41

Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India

Flux Documentare 2024-11-04 10:15:47

Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA (fişă biografică)

Donald Trump, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a a

Flux Documentare 2024-11-03 23:57:24

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Martin Henry Balsam

Actorul Martin Henry Balsam, deţinător al unui Oscar în 1966, cunoscut pentru rolurile din "Psycho", "A Thousand Clowns" sau serialul "Archie Bunker's Place", s-a născut la 4 noiembrie 1919, în Bronx, la Jewish, New York, SUA. A urmat liceul la "DeWitt Clinton High School" din New York şi cursurile clubul

Subscribe to our mailing list!

We don't spam