logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Stiinta

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă

Image

Pielea unui mamut lânos siberian a fost expusă la condiţii atât de glaciale, în urmă cu 52.000 de ani, încât s-a liofilizat spontan, conservând fragmente de ADN. Oamenii de ştiinţă au folosit acum aceste probe pentru a reconstrui genomul tridimensional al animalului, o reuşită care ar putea contribui la o mai bună înţelegere a speciilor dispărute şi chiar la stimularea eforturilor de a le readuce la viaţă, relatează vineri AFP.

Până în prezent, specimenele de ADN antic găsite erau prezente, în general, sub formă de fragmente incomplete, limitând semnificativ cantitatea de informaţii pe care cercetătorii le puteau extrage din ele.

"Acum am arătat că, în anumite circumstanţe, nu se păstrează doar aceste fragmente de ADN, ci şi dispunerea lor iniţială", a declarat pentru AFP Olga Dudchenko, geneticiană la Colegiul de Medicină Baylor din Statele Unite, coautoare a studiului ale cărui rezultate au fost publicate joi în jurnalul ştiinţific Cell.

Înţelegerea arhitecturii 3D a genomului - setul complet al ADN-ului său - este crucială pentru identificarea genelor active asociate anumitor organe. Astfel, se poate înţelege, spre exemplu, modul în care celulele creierului îi permit acestuia să gândească, cele ale inimii să bată, iar cele ale sistemului imunitar să lupte împotriva bolilor.

S-a crezut mult timp că din cauza degradării rapide a particulelor foarte mici, aceste informaţii se pierd în mod inevitabil.

Însă, în urmă cu aproximativ zece ani, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă şi-a propus să găsească o probă străveche a cărei organizare 3D a ADN-ului a rămas aproape intactă, până în punctul în care ar putea fi reconstruită în întregime cu ajutorul unei tehnici noi.

Căutarea lor i-a condus spre o probă de mamut lânos excepţional de bine conservată, descoperită în nord-estul Siberiei în 2018.

Nu este clar dacă acest pahiderm - o femelă - a murit în mod natural sau a fost ucis de oameni. Se pare că acesta a fost ulterior dezmembrat, rămânând însă intactă pielea din jurul capului, gâtului şi urechii stângi.

- Carne uscată -

Cercetătorii au emis ipoteza că pielea a îngheţat şi s-a deshidratat, trecând într-o stare aproape sticloasă, în care au rămas prinse moleculele sale şi s-a păstrat forma cromozomilor săi - structurile care conţin ADN.

Pe scurt, cercetătorii s-au trezit în prezenţa unei bucăţi de carne uscată de la un mamut lânos.

Pentru a-i studia rezistenţa, ei au supus bucăţi de carne uscată din zilele noastre (atât fabricate în laborator, cât şi achiziţionate din comerţ) la o serie de teste care simulează tipul de daune pe care probabil le-au suferit eşantioanele antice de-a lungul mileniilor.

"Am tras în ea cu o armă. Am călcat-o cu maşina", a descris într-un comunicat Cynthia Perez Estrada, de asemenea coautoare a studiului. De fiecare dată, carnea uscată se rupea în bucăţi mici. "Dar, la scară nanometrică, cromozomii erau intacţi, neschimbaţi", a explicat cercetătoarea de la Universitatea Rice din Statele Unite.

Una dintre descoperirile majore ale acestei cercetări: mamuţii aveau 28 de perechi de cromozomi. Ceea ce este în concordanţă cu cele 28 de perechi de cromozomi de la elefanţi, animalele vii cele mai apropiate de mamuţi. Însă, "înainte acestui studiu, fiecare îşi putea da cu părerea", a spus Olga Dudchenko.

- "Dez-extincţie" -

Oamenii de ştiinţă au identificat, totodată, câteva gene care ar putea fi cele care le conferă mamuţilor lânoşi caracteristicile lor - inclusiv o genă responsabilă pentru genele lungi şi groase.

Erez Lieberman Aiden, care a condus acest studiu, a declarat pentru AFP că, deşi scopul grupului de cercetători nu a fost acela de a readuce la viaţă mamuţii, informaţiile adunate ar putea ajuta în acest sens.

O echipă japoneză intenţionează să cloneze mamuţi lânoşi, în timp ce un grup american încearcă să creeze elefanţi "mamutizaţi" genetic.

În piele, "96% dintre gene sunt practic în aceeaşi stare de activitate ca la un elefant", a declarat Erez Lieberman Aiden. Ceea ce înseamnă că oamenii de ştiinţă care lucrează la aceste eforturi de "dez-extincţie" se pot concentra acum pe restul de 4%.

Autorii acestui studiu speră că acesta ar putea marca începutul unui nou capitol pentru paleogenetică, în cazul în care vor fi descoperite mai multe mostre de acest tip.

Olga Dudchenko a declarat că permafrostul din Arctica rămâne un loc promiţător pentru a le căuta, dar procesele de mumificare practicate de anumite civilizaţii antice, spre exemplu pe animale domestice, ar fi putut, de asemenea, să facă posibilă păstrarea ADN-ului lor. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Simona Aruştei)


Alte știri din categorie

Stiinta 2024-11-07 13:48:02

Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani

O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer

Stiinta 2024-11-07 13:48:02

O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil

În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu

Stiinta 2024-11-06 00:00:01

Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie

Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice

Stiinta 2024-11-05 17:36:18

Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu

Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce

Stiinta 2024-11-04 00:00:01

O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare

Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp

Stiinta 2024-11-01 12:54:36

Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani

Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint

Stiinta 2024-10-31 13:33:50

Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)

Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece

Stiinta 2024-10-30 00:00:02

China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială

China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt

Stiinta 2024-10-29 00:00:01

Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool

Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz

Stiinta 2024-10-26 00:00:01

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,

Stiinta 2024-10-25 10:33:53

Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km

Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i

Stiinta 2024-10-25 00:00:01

BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica

Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o

Stiinta 2024-10-21 00:00:01

Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb

Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania

Stiinta 2024-10-20 13:50:00

Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)

Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live

Stiinta 2024-10-19 00:00:02

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Meteoriţii - roci provenite din spaţiu care cad pe Terra - au bombardat planeta noastră de la naşterea acesteia în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani şi până în ziua de azi, provocând cel mai adesea pagube reduse, dar declanşând uneori şi cataclisme. Dar de unde provin mai exact aceste roci spaţiale? O nouă c

Subscribe to our mailing list!

We don't spam