În China, succesul recentei sale misiuni pe Lună reînvie teoriile conspiraţiei
Misiunea lunară chineză care s-a încheiat marţi a demonstrat capabilităţile ştiinţifice ale gigantului asiatic şi a declanşat, de asemenea, un torent de dezinformare care îl vizează pe rivalul său american, un semn al rivalităţii acerbe care există între cele două ţări în sectorul spaţial, informează AFP.
China a sărbătorit marţi revenirea pe Terra a sondei sale Chang'e-6, care avea la bord primele eşantioane prelevate vreodată de pe faţa nevăzută a Lunii, o misiune ce a fost considerată "un succes complet" de agenţia spaţială chineză.
Acea misiune, una dintre cele mai ambiţioase realizate vreodată de China în spaţiu, a reînviat totodată mai vechi teorii ale conspiraţiei despre alunizările din timpul misiunilor lunare Apollo ale NASA, agenţia spaţială americană.
Divizia de investigaţii online din cadrul AFP a analizat o serie de conţinuturi publicate pe reţelele de socializare chineze. Unele dintre ele sugerează că Apollo 11, misiunea istorică ce i-a permis, în 1969, primului om să păşească pe Lună, a fost regizată.
Cercetătorii se tem că aceste informaţii false ar putea să alimenteze sentimentul anti-american în China, o ţară care doreşte să se afle la conducerea cursei din sectorul spaţial, în faţa Statelor Unite.
Un alt exemplu de dezinformare care circulă în ţara asiatică: atunci când drapelul chinez a fost înfipt în scoarţa selenară şi imaginea a fost difuzată de agenţia spaţială naţională, mai mulţi utilizatori ai reţelei de socializare X au comparat-o cu o fotografie realizată de astronautul american Harrison Schmitt pe Lună în 1972 şi au sugerat că imaginea americanilor a fost trucată.
Aceşti internauţi au argumentat că drapelul american a fost fotografiat "în timp ce plutea" în vânt - un lucru imposibil pe satelitul natural al Terrei -, în timp ce NASA a explicat că a folosit o bară orizontală pentru a îl menţine drept.
"Există în mod incontestabil o rivalitate între Statele Unite şi China în domeniul spaţial, iar orice formă de dezinformare cu privire la activităţile uneia sau celeilalte ţări reprezintă un motiv de îngrijorare", a subliniat cercetătoarea Saadia M. Pekkanen, de la Universitatea din Washington.
"Sentiment anti-american"
Astfel de mesaje au suscitat un val de comentarii pe reţeaua de socializare chineză Weibo după ce un utilizator cu peste 13 milioane de abonaţi a afirmat că fotografiile menţionate sunt dovezi ale faptului că "americanii nu au ajuns pe Lună".
Alţi internauţi au preluat subiectul şi au distribuit o fotografie a membrilor trupei rock germane Rammstein, îmbrăcaţi în costume de astronauţi şi fără cască, alături de un mesaj sarcastic: "Acum credeţi că alunizarea americană a fost reală".
AFP nu a putut să stabilească dacă aceste informaţii false au fost răspândite cu ajutorul autorităţilor chineze, însă rapiditatea cu care ele s-au propagat pe reţelele de socializare, puternic controlate în această ţară, i-a făcut pe analişti să îşi pună multe întrebări.
"Beijingul lasă uneori sentimentul anti-american şi informaţiile false să se răspândească pe internetul chinezesc cu scopul de a permite o supapă pentru tensiunile interne şi de a modela opinia publică chineză", a subliniat Isaac Stone Fish, directorul general de la Strategy Risks.
China şi-a dezvoltat considerabil programele spaţiale în ultimii 30 de ani, alocând miliarde de euro în acest sector pentru a-i prinde din urmă pe liderii din domeniu - Statele Unite, Rusia şi Uniunea Europeană.
Gigantul asiatic speră să lanseze prima sa misiune cu echipaj uman spre Lună până în anul 2030. De asemenea, China intenţionează să construiască o bază lunară. La rândul său, Washingtonul intenţionează să trimită din nou astronauţi americani pe Lună până în 2026 prin intermediul misiunii Artemis 3.
"Răspândirea unei minciuni"
Această campanie de dezinformare, care vizează inducerea unui sentiment de neîncredere prin reluarea unor mai vechi teorii ale conspiraţiei, este o tactică frecvent utilizată în China.
"Există o mare comunitate online care este bucuroasă să vorbească despre teorii ale conspiraţiei cu privire la alunizări", a subliniat Darren Linvill, de la Universitatea Clemson.
"Dacă această comunitate poate fi exploatată pentru a răspândi o minciună care pune China într-o lumină mai favorabilă, atunci cu atât mai bine pentru China", a continuat el.
În China, alunizarea sondei Chang'e-6 a entuziasmat presa naţională, care a elogiat această performanţă, criticând în acelaşi timp Statele Unite.
Pentru cotidianul Global Times, o publicaţie cu un pronunţat caracter naţionalist, misiunea spaţială chineză a demonstrat "atitudinea deschisă şi incluzivă a Chinei faţă de cooperarea internaţională", spre deosebire de Statele Unite, care sunt mai degrabă "ocupate să trâmbiţeze (existenţa unei) 'ameninţări chineze' într-o aşa-numită cursă pentru cucerirea spaţiului". AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Alte știri din categorie
Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani
O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer
Noul director al CERN îşi exprimă angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule
Fizicianul britanic Mark Thomson, care tocmai a fost numit în funcţia de director general al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), şi-a exprimat joi angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule, care ar trebui să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine universul infinitezimal, informează AFP. &quo
O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu
Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie
Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice
Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu
Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce
O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare
Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp
Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani
Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint
Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)
Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece
China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială
China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt
Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool
Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,
Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km
Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i
BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica
Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o
Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb
Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania
Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)
Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live