logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
Stiinta

Compania Blue Origin a lansat primul echipaj în spaţiu după incidentul tehnic din 2022

Image

Blue Origin, compania spaţială a miliardarului Jeff Bezos, a lansat duminică un echipaj de şase persoane - inclusiv primul afro-american care a avut statutul de astronaut-candidat în anii 1960 - din vestul Texasului până la marginea spaţiului, reluându-şi astfel activităţile pentru divizia sa de turism spaţial pentru prima dată după ce racheta sa suborbitală New Shepard a fost obligată să rămână la sol după un incident petrecut în 2022, informează Reuters.

"Sunt extaziat", a declarat după aterizare Ed Dwight, care, la vârsta de 90 de ani şi opt luni, a devenit cea mai vârstnică persoană din lume care a zburat în spaţiu.
Ed Dwight şi ceilalţi pasageri, aşezaţi într-o capsulă în vârful rachetei purtătoare, au fost lansaţi de la o bază deţinută de Blue Origin în apropierea unui oraş deşertic şi izolat, Van Horn, situat în vestul statului american Texas. Racheta s-a separat cu succes de capsulă, care a urcat apoi dincolo de limita atmosferei terestre, până la altitudinea de 105,7 km (65,7 mile), în timp ce propulsorul s-a întors la sol, aşa cum era planificat.

Capsula a revenit apoi pe Pământ cu ajutorul unor paraşute, încheind o misiune ce a durat aproximativ 10 minute. Una dintre cele trei paraşute ale capsulei nu s-a umflat complet, o problemă care ar putea fi analizată cu atenţie înainte de următorul zbor al rachetei.

Ed Dwight a fost primul afro-american care a deţinut statutul de astronaut-candidat şi care a fost ales de fostul preşedinte american John Kennedy în 1961 pentru a se antrena ca astronaut, însă până la zborul companiei Blue Origin nu a ajuns niciodată în spaţiu.

Blue Origin a trimis până acum în spaţiu 37 de astronauţi privaţi, inclusiv în 2021 pe unul dintre starurile serialului TV "Star Trek", actorul William Shatner, care avea 90 de ani şi şase luni la acea vreme.

Pasagerii de duminică, printre care s-au numărat şi un investitor în fonduri de risc şi un pilot, erau clienţi plătitori ai diviziei de turism spaţial a companiei Blue Origin, însă locul lui Ed Dwight a fost sponsorizat de o organizaţie nonprofit axată pe spaţiu şi de o fundaţie privată. Blue Origin nu a dezvăluit sumele cerute clienţilor săi pentru un bilet la bordul rachetei sale spaţiale.

Blue Origin, o companie înfiinţată de miliardarul Jeff Bezos, transportă persoane dincolo de Linia Karman, care marchează altitudinea de 100 de kilometri şi care este considerată graniţa cu spaţiul, conform unei convenţii internaţionale.

Zborurile realizate de compania Blue Origin în sectorul turismului spaţial durează doar în jur de zece minute, dar le permit pasagerilor să admire curbura Pământului şi să plutească pentru scurtă vreme în condiţii de imponderabilitate în interiorul capsulei.

ACŢIUNI CORECTIVE

Oprirea la sol a New Shepard, singura rachetă activă a companiei Blue Origin, a venit după o defecţiune apărută la mijlocul zborului din septembrie 2022, în timpul unei misiuni de cercetare fără echipaj. O defecţiune structurală la duza motorului rachetei, potrivit companiei americane, a forţat capsula plină de experimente ştiinţifice să se decupleze automat de racheta purtătoare şi să revină pe sol cu ajutorul unor paraşute. Însă treapta propulsoare a rachetei s-a prăbuşit.

Administraţia Federală a Aviaţiei din Statele Unite (FAA), care supraveghează siguranţa bazelor de lansare şi accidentele cu rachete comerciale, a examinat investigaţia desfăşurată de Blue Origin privind acel eşec şi i-a cerut companiei să ia 21 de măsuri corective, inclusiv o reproiectare a motorului şi "schimbări organizaţionale".

Racheta New Shepard şi-a reluat zborurile în decembrie 2023 cu o misiune fără echipaj, transportând 33 de experimente ştiinţifice şi de cercetare până la marginea spaţiului.

FAA nu a răspuns imediat la întrebările legate de incidentul cu paraşuta capsulei New Shepard şi nici nu a precizat dacă va investiga această problemă. Fără a preciza dacă Blue Origin va investiga problema, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că capsula pentru echipaj este "proiectată să aterizeze în siguranţă chiar şi cu o singură paraşută" şi a calificat misiunea de duminică drept un succes general.

Reluarea misiunilor de rutină ale rachetei New Shepard a fost o prioritate pentru noul CEO al Blue Origin, Dave Limp, preluat de la unitatea de dispozitive a grupului Amazon la sfârşitul anului trecut de către Jeff Bezos, fondatorul miliardar al ambelor companii. Jeff Bezos încearcă să stimuleze poziţia competitivă a companiei sale spaţiale faţă de SpaceX, compania spaţială înfiinţată de Elon Musk.

Deşi New Shepard şi-a reluat zborurile cu echipaj, alte priorităţi rămân urgente în cadrul companiei Blue Origin. Principala dintre ele este lansarea inaugurală a rachetei mult mai mari a acestei companii, New Glenn, un lansator greu reutilizabil, concepută pentru a concura cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX în domeniul lansărilor de sateliţi comerciali şi guvernamentali pe orbita Pământului şi dincolo de aceasta.

Dezvoltarea rachetei New Glenn şi a motoarelor sale BE-4 a fost amânată mai mulţi ani, însă Blue Origin se aşteaptă la o lansare inaugurală din Florida până la sfârşitul acestui an.

Dave Limp, care a preluat funcţia de CEO în decembrie 2023, a încercat să accelereze linia de producţie a companiei pentru motoarele BE-4, care sunt utilizate, de asemenea, de noua rachetă Vulcan a unui joint-venture creat de Boeing şi Lockheed Martin, denumit United Launch Alliance.

În domeniul turismului spaţial suborbital, Blue Origin se confruntă cu concurenţa companiei Virgin Galactic a miliardarului Richard Branson, al cărei avion spaţial VSS Unity trimite pasageri în spaţiu prin decolare de pe orizontală, la fel ca un avion tradiţional.

Lansarea de duminică a rachetei New Shepard a marcat cea de-a şaptea misiune cu echipaj uman realizată de Blue Origin. VSS Unity de la Virgin Galactic urmează să lanseze luna viitoare cea de-a şaptea sa misiune comercială, înainte ca Virgin Galactic să îşi întrerupă programul de zboruri spaţiale până în 2026 pentru a-şi moderniza flota. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)


Alte știri din categorie

Stiinta 2024-11-07 20:52:41

Un rover chinez contribuie la găsirea dovezilor despre existenţa unui ţărm străvechi pe planeta Marte

Cu ajutorul roverului Zhurong din China, oamenii de ştiinţă au obţinut noi dovezi conform cărora Marte a găzduit un ocean cu miliarde de ani în urmă, când era o planetă foarte diferită de lumea aridă şi dezolantă din zilele noastre, informează Reuters. Cercetătorii au declarat joi că datele obţinute de roverul Zhurong, care a asolizat în c&ac

Stiinta 2024-11-07 18:25:59

Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani

O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer

Stiinta 2024-11-07 18:25:48

Noul director al CERN îşi exprimă angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule

Fizicianul britanic Mark Thomson, care tocmai a fost numit în funcţia de director general al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), şi-a exprimat joi angajamentul faţă de viitorul superaccelerator de particule, care ar trebui să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine universul infinitezimal, informează AFP. &quo

Stiinta 2024-11-07 18:25:48

O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil

În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu

Stiinta 2024-11-06 00:00:01

Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie

Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice

Stiinta 2024-11-05 17:36:18

Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu

Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce

Stiinta 2024-11-04 00:00:01

O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare

Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp

Stiinta 2024-11-01 12:54:36

Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani

Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint

Stiinta 2024-10-31 13:33:50

Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)

Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece

Stiinta 2024-10-30 00:00:02

China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială

China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt

Stiinta 2024-10-29 00:00:01

Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool

Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz

Stiinta 2024-10-26 00:00:01

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ

O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,

Stiinta 2024-10-25 10:33:53

Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km

Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i

Stiinta 2024-10-25 00:00:01

BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica

Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o

Stiinta 2024-10-21 00:00:01

Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb

Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania

Subscribe to our mailing list!

We don't spam