logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro
COMUNICATE

Comunicat de presă - Federaţia Tinerilor din Cluj

Cluj Youth Event 2024 - Rezultate şi rezoluţii pentru o comunitate mai puternică

Cluj Youth Event 2024, desfăşurat în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, a adus împreună tineri din diverse domenii şi reprezentanţi ai comunităţii, pentru a construi un cadru de dialog şi acţiune pentru viitorul lor.

Pe parcursul a trei zile, evenimentul a găzduit sesiuni inspiraţionale sub egida Com'ON Talk, ateliere interactive şi discuţii menite să stimuleze implicarea activă a tinerilor în viaţa oraşului.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de Şedinţa plenară a Consiliului Consultativ de Tineret, unde au fost prezentate, discutate şi adoptate rezoluţii esenţiale pentru dezvoltarea comunităţii tinerilor. Aceste rezoluţii reprezintă angajamente strategice ale comunităţii pentru susţinerea, dezvoltarea şi implementarea iniţiativelor orientate spre bunăstarea tinerilor clujeni.

1. Creşterea participării tinerilor în luarea deciziilor la nivel de oraş - Prin crearea mai multor oportunităţi pentru tineri de a se implica activ în procesele decizionale ce influenţează dezvoltarea urbană, această rezoluţie susţine consolidarea bugetării participative, activarea continuă a Consiliului Consultativ al Tinerilor şi stabilirea de roluri consultative pentru tineri în instituţii publice cheie, cum ar fi Consiliul Judeţean Cluj. De asemenea, s-a propus înfiinţarea unui rol de viceprimar pentru tineret.

2. Creşterea finanţării publice pentru organizaţiile de tineret - S-a propus o creştere anuală de 3% a sprijinului financiar destinat organizaţiilor de tineret, pentru a asigura resurse adecvate în îndeplinirea obiectivelor şi nevoilor comunităţii de tineret din Cluj.

3. Consolidarea infrastructurii pentru tineri - În scopul extinderii infrastructurii dedicate tinerilor, această rezoluţie susţine dezvoltarea a cel puţin 10 centre de tineret până în 2030, precum şi mecanisme de colaborare care să consolideze ecosistemele de inovare socială, inclusiv prin dezvoltarea unui laborator de co-creaţie local OurCluj.

4. Promovarea şi recunoaşterea activităţii lucrătorilor de tineret - Se doreşte o recunoaştere sporită a activităţii lucrătorilor de tineret, atât prin sprijin legislativ, cât şi prin campanii de conştientizare publică, pentru a implementa noile prevederi din codul ocupaţiilor din România.

5. Cultivarea încrederii şi colaborării - Încurajarea dezvoltării de parteneriate durabile între organizaţiile de tineret, sectorul privat şi administraţiile locale va contribui la maximizarea resurselor şi la crearea unei culturi de încredere şi colaborare.

6. Prioritizarea sănătăţii mintale şi a bunăstării tinerilor - Prin creşterea accesului la servicii de sănătate mentală şi dezvoltarea unui ecosistem adaptat nevoilor tinerilor, această rezoluţie susţine importanţa bunăstării şi sănătăţii mintale ca piloni de bază ai implicării şi dezvoltării personale a tinerilor, prescripţia socio-culturală fiind o soluţie plauzibilă.

De asemenea în cadrul şedinţei s-a prezentat şi statusul rezoluţiilor adoptate la ultima şedinţă plenară a consiliului:

* Dezvoltarea Aplicaţiei YouVol - Platformă integrată pentru promovarea şi coordonarea activităţilor de voluntariat la nivelul municipiului Cluj-Napoca, menită să faciliteze accesul tinerilor la oportunităţi de implicare comunitară, aplicaţie este în stadiu beta şi urmează să fie lansată în 2025.

* Implementarea unui sistem de voluntariat inclusiv - Sistem care să încurajeze diversitatea şi incluziunea în activităţile de voluntariat din oraş, asigurând acces egal pentru toate categoriile de tineri.

* Aderarea Clujului la Iniţiativa Fast Track Cities - Cluj-Napoca devine al doilea oraş din România care se angajează să atingă obiectivul de zero noi infecţii HIV, printr-o serie de măsuri şi campanii de informare susţinute la nivel local.

* Activarea Străzii Iuliu Maniu ca spaţiu comunitar - Iniţierea unui plan de activităţi şi evenimente comunitare pentru strada Iuliu Maniu, destinată să devină un loc vibrant de întâlnire şi interacţiune între tineri.

* Ghidul de organizare a evenimentelor publice - Crearea unui ghid integrat pentru organizarea de evenimente publice la Cluj-Napoca, oferind sprijin logistic şi informaţional celor care doresc să contribuie la dinamica oraşului prin evenimente culturale şi educative.

* Crearea unui nou spaţiu pentru evenimente de tineret - Pavilionul de tineret spaţiu dedicat activităţilor culturale şi pentru tineret, pentru a susţine dezvoltarea personală şi profesională a tinerilor din comunitate.

Activităţi cheie din cadrul Cluj Youth Event 2024

În cadrul evenimentului, participanţii au putut participa la activităţi diverse, de la sesiuni inspiraţionale, precum interviul 'Am visat să devin campion' cu Alexandru Bologa, judoka paralimpic, la ateliere de educaţie financiară facilitate de Zbor Hub Cluj şi până la workshop-uri de sănătatea mentală sau prim ajutor organizate împreună cu specialiştii de la School of Health.

Cluj Youth Event este un portal ce conectează tinerii, indiferent de ţară. În această ediţie ne-am bucurat să îi avem alături de noi pe tinerii din fostele capitale europene de tineret ce au venit la Cluj pentru a învăţa despre design thinking şi despre cum pot prototipa soluţii pentru probleme din comunitate.

Cluj Youth Event 2024 a fost implementat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj şi Casa de Cultură a Studenţilor 'Dumitru Fărcaş', împreună cu partenerii strategici Grupul PONT. Evenimentul a fost organizat sub egida Cluj for Youth şi OurCluj.

Mulţumim tuturor participanţilor şi partenerilor pentru susţinerea oferită, iar rezoluţiile adoptate constituie o bază solidă pentru viitoare iniţiative de tineret la nivel local.

Alte știri din categorie

Subscribe to our mailing list!

We don't spam