AlegeriSUA2024 O zi-maraton de mitinguri electorale a încheiat o campanie imprevizibilă între Harris şi Trump
Opt mitinguri şi trei state cheie: vicepreşedinta SUA şi candidata democrată la Casa Albă, Kamala Harris, şi fostul preşedinte şi candidat republican Donald Trump (2017-2021) au încheiat luni o campanie foarte strânsă cu un adevărat maraton de evenimente electorale, scrie EFE.
Trump s-a deplasat în Carolina de Nord (Raleigh), Pennsylvania (Reading şi Pittsburgh) şi Michigan. În acest ultim stat, Trump a ales ca decor oraşul Grand Rapids, acelaşi în care şi-a încheiat precedentele două curse prezidenţiale: în 2016, anul în care a învins-o pe Hillary Clinton, şi în 2020, când a pierdut în faţa lui Joe Biden.
Harris, în schimb, şi-a concentrat eforturile într-un singur stat, Pennsylvania, cu evenimente la Scranton, Allentown, Pittsburgh şi, în final, Philadelphia, unde a avut pe fundal Muzeul de Artă ale cărui scări au fost făcute faimoase de către actorul american Sylvester Stallone în filmul ''Rocky" (1976), simbol al autodepăşirii, efortului şi perseverenţei, pe care personajul interpretat de Stallone le urcă în fugă.
Sarcina pe care vicepreşedinta SUA o are în faţă nu este mai puţin titanică, în condiţiile în care trebuie să contrazică sondajele, care arată o ţară complet divizată, şi să facă istorie ca prima femeie preşedinte din istorie, notează EFE.
"Ne aflăm pe aceste scări, un omagiu adus celor care încep de jos şi urcă spre victorie", a declarat Harris, care şi-a pus pe picioare campania electorală în timp record după ce preşedintele Joe Biden a aruncat prosopul în iulie, renunţând să mai candideze pentru un al doilea mandat.
Lady Gaga, Ricky Martin şi prezentatoarea Oprah Winfrey, printre alţii, au însoţit-o pe candidata democrată la ultimul ei miting, în timp ce la mitingurile lui Trump deschiderea evenimentelor electorale a fost lăsată în principal în grija politicienilor locali. Spectaculozitatea "scenei" democrate a contrastat cu modesta Arenă Van Andel unde republicanul şi-a organizat mitingul.
Cei doi candidaţi au nevoie de votul a 270 din cei 538 de delegaţi ai Colegiului Electoral pentru a se declara câştigători ai scrutinului prezidenţial, însă lupta se duce de fapt în şapte state: Pennsylvania (19 delegaţi), Carolina de Nord (16), Georgia (16), Michigan (15), Arizona (11), Wisconsin (10) şi Nevada (6).
Harris pare să-şi fi asigurat sprijinul a 226 de electori, aşa că mai are nevoie de doar 44, iar Trump începe cu 219, conform previziunilor CNN.
Nu întâmplător eforturile pe ultima sută de metri ale celor doi candidaţi s-au concentrat în aşa-numitele state "swing", decisive, care pot înclina balanţa în favoarea unuia dintre candidaţi, unde Harris a vorbit la 23:30, ora locală (04:00 GMT), iar Trump a început după miezul nopţii şi nu s-a mai oprit timp de două ore.
"Campania noastră nu a fost împotriva a ceva, ci pentru ceva. A fost o luptă pentru un viitor cu libertate, cu oportunităţi şi demnitate. (...) Noi, oamenii, avem puterea de a ne modela viitorul', a declarat Harris, subliniindu-şi intenţia de a întoarce pagina "unui deceniu de politici impulsionate de frică şi divizare".
La rândul său, Trump a promis că va îmbunătăţi situaţia ţării după patru ani de administraţie democrată: "Nu trebuie să trăim aşa. Nu trăim bine. Cu votul vostru, vom rezolva orice problemă. (...) De noi depinde", a spus el.
În Pennsylvania, singurul stat în care s-au aflat ambii candidaţi, Harris şi Trump au vizitat două oraşe cu majoritate latino-americană, Allentown în cazul Harris şi Reading în cel al lui Trump, într-o ultimă încercare de a obţine votul hispanic care ar putea înclina balanţa.
În Allentown, Harris a făcut apel la importanta comunitate portoricană din oraş. Mai târziu, ea a mers din uşă în uşă la Reading şi a organizat un scurt miting la Pittsburgh, unde a cântat starul pop Katy Perry.
"Statele Unite sunt pregătite pentru un nou drum în care să-i vedem pe concetăţenii noştri nu ca pe un inamic, ci ca pe un vecin", a declarat aici vicepreşedinta. În urmă cu o săptămână, la un miting al lui Trump la New York, un comediant a numit Puerto Rico o "insula plutitoare de gunoi" şi a stârnit o controversă care încă nu a dispărut.
Mesajul lui Harris a contrastat cu cel al magnatului din New York, care şi-a reiterat propunerea de a întreprinde cea mai mare deportare a imigranţilor ilegali din istorie şi a ameninţat Mexicul cu tarife de 100% dacă nu opreşte imigraţia la graniţa comună cu SUA.
Echipa de campanie democrată prezice alegeri "incredibil de strânse" şi a cerut calm înainte de numărarea voturilor.
Circa 244 de milioane de americani sunt chemaţi la urne. Dintre aceştia, 80 de milioane şi-au exercitat dreptul de vot în avans, conform unei numărători a Universităţii din Florida.
Începând din luna martie, peste 2,6 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru a convinge alegătorii, potrivit AdImpact, o firmă de analiză, citată de Reuters.
Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că Trump, 78 de ani, şi Harris, 60 de ani, sunt aproape la egalitate.
Echipa de campanie a lui Harris a afirmat că datele sale interne arată că alegătorii indecişi sunt în favoarea candidatei democrate şi a afirmat că a înregistrat o creştere a votului anticipat în rândul alegătorilor tineri şi de culoare.
Oficiali ai campaniei lui Trump au declarat la rândul lor că monitorizează rezultatele votului anticipat, care arată că au votat mai multe femei decât bărbaţi. Acest lucru este semnificativ având în vedere că Harris l-a condus pe Trump cu 50% până la 38% în rândul femeilor înregistrate la vot, conform unui sondaj Reuters/Ipsos din octombrie, în timp ce Trump a condus în rândul bărbaţilor cu 48% la 41%.
''Bărbaţii trebuie să voteze!'' - a scris pe platforma sa de socializare X cel mai bogat om din lume, Elon Musk, un susţinător de marcă al lui Trump.
"Vom câştiga!": Harris îşi încheie campania cu o petrecere de proporţii cu participarea Lady Gaga şi lui Ricky Martin
"Vom câştiga!", a exclamat Harris în faţa a mii de oameni în Philadelphia, în Pennsylvania, statul în care cei 19 delegaţi ai Colegiului Electoral ar putea fi esenţiali pentru câştigarea Casei Albe.
Vicepreşedinta SUA a subliniat că americanii au "oportunitatea" să-l învingă definitiv pe fostul preşedinte republican Donald Trump. "Avem ocazia să întoarcem pagina după un deceniu de frică şi dezbinare. Ne-am săturat deja. America este pregătită pentru un nou început", a declarat ea.
Nu a fost un simplu miting electoral. Kamala Harris şi-a încheiat luni campania printr-o mare petrecere muzicală, animată de vedete precum Lady Gaga şi Ricky Martin, într-o ultimă încercare de a atrage alegători indecişi, scrie EFE.
Deşi s-a bucurat de sprijinul unor celebrităţi de primă mână, între care Lady Gaga şi Oprah Winfrey, Harris s-a prezentat drept candidata aflată în dezavantaj care, la fel ca Rocky, este gata "să înceapă urcuşul spre victorie", notează Reuters.
"Elanul este de partea noastră", a transmis Harris unei mulţimi care a scandat "Vom câştiga". "Aşadar, în seara asta, terminăm aşa cum am început: cu optimism, cu energie, cu bucurie", a declarat Harris, prezicând unul dintre cele mai strânse alegeri din istoria SUA.
Trump îşi încheie campania convins de avantajul său: "Putem câştiga destul de uşor"
În Pittsburgh, Trump a apărut în faţa unei mari mulţimi de oameni şi le-a oferit alegătorilor ceea ce echipa sa a numit mesajul său final de încheiere a campaniei electorale, scrie Reuters.
"Am aşteptat patru ani pentru asta", a spus Trump, care a prezis că va reveni la Casa Albă în 2024 după ce a pierdut alegerile din 2020 în faţa lui Biden, înfrângere pe care de altfel nu o recunoaşte nici în prezent.
Trump a abordat teme economice în discursul său de la Pittsburgh, spunând că Harris ar aduce sărăcie dacă va fi aleasă.
"Vom câştiga comunitatea Pennsylvania şi se va termina", a spus Trump, care a anunţat ulterior pe scenă că este susţinut de realizatorul de podcasturi Joe Rogan.
Trump şi-a reiterat convingerea că va câştiga şi la un miting în oraşul Grand Rapids (statul Michigan), unde şi-a încheiat oficial campania.
"Cred că vom putea să o facem destul de uşor. Depinde doar de noi", a insistat el.
În discursul său, Trump a criticat încetineala aparatelor care vor citi rezultatele alegerilor. "Ce naiba se întâmplă în interiorul maşinăriilor acelea? Vrem răspunsul mâine, în seara asta'', a insistat el, în interesul său constant de a pune la îndoială rezultatele scrutinului, notează EFE.
Înconjurat pe scenă de câţiva dintre copiii săi şi sprijinit de susţinători, care au aşteptat ore în şir să asiste la ultimul său miting în calitate de candidat la preşedinţie, politicianul în vârstă de 78 de ani a calificat-o pe Harris drept "o nebună a stângii radicale".
"Dar nu trebuie să ne mulţumim cu slăbiciunea, incompetenţa, decadenţa (...) Cu votul vostru (...), putem rezolva toate problemele cu care se confruntă ţara noastră şi putem duce America, într-adevăr lumea, pe noi culmi ale gloriei", a declarat Trump. Tot ceea ce este de făcut este "să-i facem pe oameni să voteze", a insistat Trump. "Haideţi să-i facem pe oameni să voteze. Ei (democraţii) nu pot face nimic în privinţa asta. Vom câştiga", a dat asigurări candidatul republican.
Aşa cum a făcut-o în mitingurile anterioare din Carolina de Nord şi în cele două din Pennsylvania, Trump a insistat încă o dată pe câteva dintre promisiunile sale de campanie, cum ar fi deportarea în masă a imigranţilor ilegali sau impunerea de tarife Chinei. El a cerut pedeapsa cu moartea pentru orice imigrant care ucide un cetăţean american sau un agent al forţelor de ordine.
El a amintit deopotrivă de tentativele de asasinat împotriva sa şi a declarat că este convins de credinţa multora dintre adepţii săi: "Cred că este adevărat, că Dumnezeu m-a pus aici pentru a salva această ţară", a spus el.
Şi din nou s-a prezentat ca o victimă a justiţiei şi a afirmat că nu se confruntă doar cu Harris: "Vom învinge sistemul corupt de la Washington pentru că candidez împotriva unui sistem democrat rău intenţionat", a declarat fostul preşedinte, care este judecat în patru procese pentru delicte penale. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Alte știri din categorie
COP29: Întoarcerea lui Trump nu va împiedica Franţa şi UE să rămână ''pe deplin mobilizate'' asupra obiectivelor climatice
Uniunea Europeană şi Franţa vor rămâne "pe deplin mobilizate şi angajate asupra obiectivelor climatice", indiferent de atitudinea Statelor Unite odată cu revenirea la putere a lui Donald Trump, a dat asigurări joi guvernul francez, relatează AFP. "Indiferent de deciziile pe care le vor lua Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană vor răm
Kremlinul consideră exagerată promisiunea lui Trump că va pune rapid capăt războiului dintre #Ucraina şi Rusia
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi consideră exagerată o asemenea promisiune, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE. "Dacă noua admi
#Ucraina îşi menţine prezenţa în Kursk la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în Rusia
Ucraina controlează cel puţin 620 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Kursk din Federaţia Rusă, la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în această regiune de graniţă, în pofida presiunii constante a Rusiei şi a sosirii în zonă a soldaţilor nord-coreeni pentru a suplimenta trupele Kremlinului, relatează joi EFE.
AlegeriSUA2024/ Joe Biden: Va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat joi că sistemul electoral american este corect şi poate fi respectat şi va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii. Preşedintele aflat la final de mandat susţine un discurs solemn adresat naţiunii americane despre rezultatele alegerilor şi pregătirea tranziţiei la 20 ianuarie, când preşedintele
#Ucraina: Cel puţin un mort într-un atac rusesc care a lovit un spital oncologic din Zaporojie
Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte 18 au fost rănite joi în urma unui atac "masiv" rusesc în cursul căruia a fost lovit şi un spital din oraşul Zaporojie, în sudul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP. "Atac masiv asupra Zaporojie. Inamicul a efectuat cinci lovituri" care au afectat "
Orban jubilează la summitul european, unde se vede o punte între UE şi SUA după victoria lui Trump
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre liderii europeni, îşi savurează acum momentul său de glorie la Budapesta, unde a primit joi aproape 50 de şefi de stat şi de guvern la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) şi la un summit informal al UE, consemnează AFP.
#Ucraina: NATO agită ameninţarea nord-coreeană pentru a-l ralia pe Donald Trump împotriva ameninţării ruse (AFP)
NATO a încercat joi, la Budapesta, să şi-l ralieze pe viitorul preşedinte american Donald Trump în faţa ameninţării ruse, subliniind că atragerea Coreei de Nord în războiul din Ucraina a schimbat situaţia, inclusiv pentru SUA, relatează AFP. Rolul Coreei de Nord "ilustrează cum aceste ţări lucrează împreună, China, Coreea d
Summitul CPE: O pace în #Ucraina trebuie să excludă concesii teritoriale către Rusia, afirmă preşedintele Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) desfăşurat la Budapesta, că speră că Statele Unite vor fi mai puternice odată cu revenirea la putere a fostului preşedinte Donald Trump şi că Washingtonul nu va înceta să colaboreze cu Europa pentru a avansa către o pace în Ucraina care să nu implice concesii
Rusia: Ministrul de externe Serghei Lavrov declară că Moscova este deschisă dialogului cu noua administraţie americană
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că ţara sa este deschisă dialogului cu viitoarea administraţie americană după victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale, relatează EFE. "Vom vedea dacă vor exista propuneri. Insist, nu noi am îngheţat relaţiile şi nu noi ar trebui să propunem restabilirea lor",
Spania: Un fost ministru apropiat de premierul Sanchez, vizat de o anchetă de corupţie pentru achiziţii în pandemie
Justiţia spaniolă a anunţat joi că a deschis o anchetă ce îl vizează pe Jose Luis Abalos, fost ministru şi mult timp considerat mâna dreaptă a premierului Pedro Sanchez, acuzat de corupţie în cadrul unor contracte de achiziţie de material sanitar în perioada pandemiei de COVID-19, transmite AFP. Abalos, ministru al transporturilor &icir
Criză politică în Germania: Liderul opoziţiei conservatoare s-a întâlnit cu preşedintele Steinmeier după discuţiile eşuate cu Scholz
Liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, Friedrich Merz, care speră să îi ia locul social-democratului Olaf Scholz în funcţia de cancelar, s-a întâlnit joi după-amiază cu preşedintele ţării, Frank-Walter Steinmeier, pentru a discuta calea de urmat după destrămarea coaliţiei de guvernare, transmite dpa. La fel ca în î
SUA: Un judecător a restabilit înţelegerea negociată privind sentinţa pentru ''creierul'' prezumtiv al atentatelor de la 11 septembrie
Un judecător militar american a declarat valabilă înţelegerea negociată privind sentinţa pentru Khalid Sheikh Mohammed, considerat "creierul" atentatelor de la 11 septembrie 2001, o decizie ce fusese revocată în aprilie de Pentagon după puternica emoţie stârnită în rândul a numeroşi apropiaţi ai victimelor, a indicat joi un responsabil
Premierul Viktor Orban cere discutarea revenirii la pace la summitul Comunităţii Politice Europene găzduit de Ungaria
"Trebuie să examinăm modalităţi de a readuce pacea în Europa", care este pusă în pericol de război, de migraţie şi de o deteriorare a situaţiei economice, a spus joi premierul conservator ungar Viktor Orban, în deschiderea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), pe care Ungaria, ce exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, î
Piotr Serafin: Viitorul cadru financiar multianual trebuie să arate că Europa este pregătită pentru provocările viitoare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Bugetul Uniunii Europene şi viitorul cadru financiar multianual (CFM) trebuie să arate că Europa este pregătită pentru provocările anilor viitori, a susţinut joi comisarul european desemnat pentru buget, antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin, în timpul audierii de confirmare din Par
Israel: Parlamentul adoptă o lege care permite expulzarea familiilor ''teroriştilor'' în Fâşia Gaza
Knesset-ul (parlamentul israelian) a adoptat joi o lege care permite expulzarea în Fâşia Gaza a rudelor persoanelor care au comis "atacuri teroriste" în ţară, un text denunţat de apărătorii drepturilor minorităţii arabe, relatează AFP. Legea, prezentată de deputatul Almog Cohen, membru al partidului de extrema dreaptă Otzma Yehudit