AlegeriSUA2024: Între Trump şi Putin, complicitate clară şi interese divergente (analiză AFP)
Există afinităţi clare între candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, dar cei doi întreţin o relaţie deliberat ambiguă, care a revenit în centrul atenţiei cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, notează vineri AFP într-o analiză pe acest subiect.
Nici adversari cu adevărat şi nici cu adevărat apropiaţi, fiecare crede că joacă în propriul interes, în contextul în care fostul preşedinte american ar putea reveni la Casa Albă la capătul scrutinului prezidenţial din 5 noiembrie.
Donald Trump şi-a exprimat admiraţia faţă de preşedintele rus: un lider "inteligent", care a făcut totuşi o "mare greşeală", invadând Ucraina în februarie 2022.
Trump, care are relaţii tensionate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat în repetate rânduri că "acest război nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată".
El şi-a lăudat "relaţia foarte bună" cu Putin, denunţând sumele imense deblocate de către Washington în sprijinul Ucrainei şi a promis să pună capăt războiului, fără să explice totuşi în ce fel.
"Ucraina, vă rog să reţineţi, nu mai este Ucraina", a afirmat Trump într-un podcast recent.
La rândul său, Vladimir Putin a apreciat că relaţia sa cu Statele Unite va depinde de atitudinea acestora după alegeri, salutând în acelaşi timp "sinceritatea" candidatului republican ca urmare a dorinţei acestuia de a instaura pacea în Ucraina.
În cartea sa "War", jurnalistul Bob Woodward, de la Washington Post, scrie că Donald Trump şi Vladimir Putin au discutat de şapte ori după plecarea primului de la Casa Albă în 2021.
Kremlinul a dezminţit.
Dar Donald Trump întreţine îndoiala: " Nu comentez, dar vă spun că, dacă aş fi făcut-o, ar fi fost inteligent", a declarat el într-un interviu recent acordat Bloomberg.
"Dacă sunt prieten cu oamenii, dacă pot avea o relaţie cu oamenii, acesta este un lucru bun, nu un lucru rău pentru ţară. El (Putin) are 2.000 de arme nucleare şi noi la fel", a adăugat el.
Putin nu l-a susţinut niciodată public pe Trump spunând chiar, deşi evident într-un mod sarcastic, că înclină spre candidatura lui Joe Biden, iar de la retragerea acestuia, spre cea a vicepreşedintei Kamala Harris.
"Am spus deja că favoritul nostru, dacă se poate spune aşa, este actualul preşedinte, domnul Biden. Acesta s-a retras din cursă, dar şi-a îndemnat susţinătorii să o sprijine pe doamna Harris. Şi noi asta vom face, o vom susţine", a afirmat ironic liderul rus la un forum la 5 septembrie.
Donald Trump a introdus "un număr atât de mare de restricţii şi de sancţiuni faţă de Rusia" ca niciun "preşedinte înaintea sa", a explicat Putin. "Poate că ea se va abţine de la astfel de acţiuni", a mai adăugat preşedintele rus.
Sub preşedinţia lui Trump, SUA au adoptat într-adevăr o linie dură faţă de Moscova, aminteşte AFP.
Aceasta nu l-a împiedicat însă pe Trump să spună că-i dă crezare lui Putin în cursul unei întrevederi memorabile din 2018 de la Helsinki cu preşedintele rus, când acesta i-a dat asigurări că Rusia nu s-a amestecat în alegerile prezidenţiale americane din 2016, în pofida a ceea ce afirmau serviciile de informaţii ale SUA.
"Este clar că candidatura lui Trump este preferabilă pentru Rusia", mai ales dacă "Rusia doreşte un acord rapid" în Ucraina, în timp ce administraţia Biden conduce o coaliţie de ţări în sprijinul Kievului, a apreciat politologul rus Konstantin Kalaciov.
Dacă, din contră, Moscova vrea să prelungească războiul pentru a face ca Ucraina să sângereze în continuare, "atunci cu Harris va fi mai uşor", căci este "mai puţin probabil ca ea să fie mai hotărâtă decât Joe Biden", a explicat expertul rus în comentarii făcute pentru AFP.
În consecinţă, "cu Trump este în acelaşi timp mai uşor şi mai complicat, deoarece (...) el este imprevizibil", a adăugat Kalaciov.
Leon Aron, de la American Enterprise Institute, un centru de cercetare din Washington, se aşteaptă ca, în cazul în care Donald Trump va câştiga, el să caute să aibă o întâlnire la vârf cu Putin, "tete-a-tete, faţă în faţă".
Dar Aron se îndoieşte că preşedintele rus şi Trump vor putea ajunge la un acord, având în vedere interesele lor fundamental divergente. Primul pentru că "nu va accepta nimic mai puţin decât victoria în Ucraina", iar al doilea pentru că ar fi puţin dispus să accepte ceea ce ar arăta ca "o înfrângere a intereselor SUA", afirmă expertul citat. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Alte știri din categorie
VIDEO Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri şi se declară ''gata să reia contactul'' cu el
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este "gata să reia contactul" cu Donald Trump după victoria republicanului în alegerile prezidenţiale din SUA, pentru care l-a felicitat, relatează AFP şi Reuters. "Dacă cineva vrea să reia contactul, nu mă deranjează. Sunt pregătit", a declarat Putin în legătură cu Trump
Rusia: Ministrul de externe Serghei Lavrov declară că Moscova este deschisă dialogului cu noua administraţie americană
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că ţara sa este deschisă dialogului cu viitoarea administraţie americană după victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale, relatează EFE. "Vom vedea dacă vor exista propuneri. Insist, nu noi am îngheţat relaţiile şi nu noi ar trebui să propunem restabilirea lor",
Kremlinul consideră exagerată promisiunea lui Trump că va pune rapid capăt războiului dintre #Ucraina şi Rusia
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi consideră exagerată o asemenea promisiune, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE. "Dacă noua admi
#Ucraina îşi menţine prezenţa în Kursk la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în Rusia
Ucraina controlează cel puţin 620 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Kursk din Federaţia Rusă, la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în această regiune de graniţă, în pofida presiunii constante a Rusiei şi a sosirii în zonă a soldaţilor nord-coreeni pentru a suplimenta trupele Kremlinului, relatează joi EFE.
AlegeriSUA2024/ Joe Biden: Va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat joi că sistemul electoral american este corect şi poate fi respectat şi va fi asigurată o tranziţie paşnică şi ordonată a puterii. Preşedintele aflat la final de mandat susţine un discurs solemn adresat naţiunii americane despre rezultatele alegerilor şi pregătirea tranziţiei la 20 ianuarie, când preşedintele
Orban jubilează la summitul european, unde se vede o punte între UE şi SUA după victoria lui Trump
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre liderii europeni, îşi savurează acum momentul său de glorie la Budapesta, unde a primit joi aproape 50 de şefi de stat şi de guvern la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) şi la un summit informal al UE, consemnează AFP.
#Ucraina: NATO agită ameninţarea nord-coreeană pentru a-l ralia pe Donald Trump împotriva ameninţării ruse (AFP)
NATO a încercat joi, la Budapesta, să şi-l ralieze pe viitorul preşedinte american Donald Trump în faţa ameninţării ruse, subliniind că atragerea Coreei de Nord în războiul din Ucraina a schimbat situaţia, inclusiv pentru SUA, relatează AFP. Rolul Coreei de Nord "ilustrează cum aceste ţări lucrează împreună, China, Coreea d
#Ucraina: Cel puţin un mort într-un atac rusesc care a lovit un spital oncologic din Zaporojie
Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte 18 au fost rănite joi în urma unui atac "masiv" rusesc în cursul căruia a fost lovit şi un spital din oraşul Zaporojie, în sudul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP. "Atac masiv asupra Zaporojie. Inamicul a efectuat cinci lovituri" care au afectat "
COP29: Întoarcerea lui Trump nu va împiedica Franţa şi UE să rămână ''pe deplin mobilizate'' asupra obiectivelor climatice
Uniunea Europeană şi Franţa vor rămâne "pe deplin mobilizate şi angajate asupra obiectivelor climatice", indiferent de atitudinea Statelor Unite odată cu revenirea la putere a lui Donald Trump, a dat asigurări joi guvernul francez, relatează AFP. "Indiferent de deciziile pe care le vor lua Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană vor răm
Summitul CPE: O pace în #Ucraina trebuie să excludă concesii teritoriale către Rusia, afirmă preşedintele Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) desfăşurat la Budapesta, că speră că Statele Unite vor fi mai puternice odată cu revenirea la putere a fostului preşedinte Donald Trump şi că Washingtonul nu va înceta să colaboreze cu Europa pentru a avansa către o pace în Ucraina care să nu implice concesii
Spania: Un fost ministru apropiat de premierul Sanchez, vizat de o anchetă de corupţie pentru achiziţii în pandemie
Justiţia spaniolă a anunţat joi că a deschis o anchetă ce îl vizează pe Jose Luis Abalos, fost ministru şi mult timp considerat mâna dreaptă a premierului Pedro Sanchez, acuzat de corupţie în cadrul unor contracte de achiziţie de material sanitar în perioada pandemiei de COVID-19, transmite AFP. Abalos, ministru al transporturilor &icir
Criză politică în Germania: Liderul opoziţiei conservatoare s-a întâlnit cu preşedintele Steinmeier după discuţiile eşuate cu Scholz
Liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) germane, Friedrich Merz, care speră să îi ia locul social-democratului Olaf Scholz în funcţia de cancelar, s-a întâlnit joi după-amiază cu preşedintele ţării, Frank-Walter Steinmeier, pentru a discuta calea de urmat după destrămarea coaliţiei de guvernare, transmite dpa. La fel ca în î
SUA: Un judecător a restabilit înţelegerea negociată privind sentinţa pentru ''creierul'' prezumtiv al atentatelor de la 11 septembrie
Un judecător militar american a declarat valabilă înţelegerea negociată privind sentinţa pentru Khalid Sheikh Mohammed, considerat "creierul" atentatelor de la 11 septembrie 2001, o decizie ce fusese revocată în aprilie de Pentagon după puternica emoţie stârnită în rândul a numeroşi apropiaţi ai victimelor, a indicat joi un responsabil
Premierul Viktor Orban cere discutarea revenirii la pace la summitul Comunităţii Politice Europene găzduit de Ungaria
"Trebuie să examinăm modalităţi de a readuce pacea în Europa", care este pusă în pericol de război, de migraţie şi de o deteriorare a situaţiei economice, a spus joi premierul conservator ungar Viktor Orban, în deschiderea summitului Comunităţii Politice Europene (CPE), pe care Ungaria, ce exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, î
Piotr Serafin: Viitorul cadru financiar multianual trebuie să arate că Europa este pregătită pentru provocările viitoare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Bugetul Uniunii Europene şi viitorul cadru financiar multianual (CFM) trebuie să arate că Europa este pregătită pentru provocările anilor viitori, a susţinut joi comisarul european desemnat pentru buget, antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin, în timpul audierii de confirmare din Par