Ambasadorul României în SUA face o vizită în California
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a vizitat statul american California în perioada 16-23 octombrie 2024, ca parte a turneului "50 States, One Community", relatează un comunicat remis sâmbătă AGERPRES de ambasada română la Washington.
California este al 32-lea stat american din acest turneu, menţionează comunicatul citat.
În San Francisco/ Bay Area/ Silicon Valley, agenda economică a vizitei a inclus vizite la companii din domeniul IT şi al inteligenţei artificiale (artificial intelligence - AI) - care sunt deja prezente sau ar urma să includă România pe lista statelor în care vor fi prezente. În cadrul vizitei la compania NVIDIA, unul dintre cei mai importanţi jucători ai momentului în domeniul AI - produce cipurile necesare dezvoltării industriei şi concurează cu Apple şi Microsoft în topul celor mai valoroase companii din lume - au fost atinse subiecte precum dezvoltarea suveranităţii în domeniul AI în România, posibilitatea deschiderii unor centre de date în estul Europei şi ingredientele unui ecosistem de business care poate sprijini dezvoltarea industriei.
Tot în Silicon Valley, ambasadorul a vizitat compania Tarana Wireless, fondată de Sergiu Nedevschi, cu planuri de extindere pe piaţa din România în ce priveşte infrastructura wireless, dar şi compania CrowdStrike, pentru care România este un actor important, având în vedere că ţara noastră găzduieşte un centru de inovare al companiei la care lucrează aproximativ o treime din numărul total de angajaţi pe care compania îi are în Europa. Ambasadorul român a prezentat potenţialul României în ce priveşte dezvoltarea domeniului IT, a economiei digitale, dar şi a sectorului energiei, important pentru dezvoltarea centrelor de date cu care este alimentată dezvoltarea inteligenţei artificiale.
Agenda economică a vizitei a fost completată de o vizită la Camera de Comerţ din Silicon Valley, dar şi cu antreprenorii români din Silicon Valley, care au vorbit cu ambasadorul despre planurile de coagulare şi instituţionalizare a românilor din domenii adiacente securităţii cibernetice şi tehnologiei.
În campusul Stanford a avut loc şi o întâlnire cu comunitatea academică românească, la care au participat profesori şi studenţi români, fiind primul eveniment organizat sub umbrela asociaţiei studenţeşti Stanford Romanian and Moldovan Association (SRMA). Ambasadorul a vizitat şi sediul spitalului University of California San Francisco Hospital, al cărui secţie de cardiologie este condusă de doctorul român Liviu Klein, care a prezentat idei de a extinde proiectele pe care deja le-a iniţiat cu spitale şi universităţi româneşti de medicină.
La Universitatea Stanford, ambasadorul a avut întâlniri cu Condoleezza Rice, director al Hoover Institution, fost secretar de stat şi consilier pentru securitate naţională al preşedintelui George W. Bush, cu Rose Gottemoeler, profesor în cadrul Institutului Freeman Spogli Institute for International Studies de la Stanford şi fost secretar general adjunct al NATO (2016-2019), dar şi cu Michael McFaul, directorul institutului şi ambasadorul SUA la Moscova în perioada 2012-2014. Agenda discuţiilor a inclus eforturile României în contextul crizei din Ucraina, dar şi informaţii de context utile în ce priveşte abordarea Administraţiei şi a Congresului american.
În apropierea San Francisco, ambasadorul român a vizitat academia navală Naval Postgraduate School din Monterey, care găzduieşte inclusiv ofiţeri navali din România, unde a susţinut un discurs cursanţilor, urmat de o dezbatere. De asemenea, a vorbit cu membrii conducerii academiei despre extinderea cooperării cu instituţii de cercetare din România.
Ca parte a agendei culturale a vizitei, ambasadorul a vizitat sediul Lucasfilm, una dintre cele mai mari companii din industria filmului. Ulterior, ambasadorul a deschis ediţia a 9-a a Festivalului de Film Românesc din San Francisco. Întâlnirea cu comunitatea de români din zona San Francisco şi Sacramento a avut loc la organizaţia românească Casa Română, fondată în 1978. Alte întâlniri cu comunităţile de români au avut loc la bisericile româneşti Romanian Baptist Church of the San Francisco Bay Area - San Leandro, Biserica Ortodoxă Română "Sfânta Cruce" din San Jose şi Biserica Ortodoxă Învierea Domnului.
În Los Angeles, agenda politică a inclus o întâlnire cu viceprimarul oraşului, Erin Bromaghim, cu care a vorbit despre posibile colaborări în domenii precum energie, agricultura, dar şi despre organizarea Jocurilor Olimpice din 2028. Agenda economică a vizitei în partea de sud a statului a inclus o vizită la studioul Anastasia Beverly Hills, unul dintre cele mai puternice şi cunoscute branduri create de români din statul California, unde ambasadorul român a întâlnit-o pe Anastasia Soare, unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri români, cu care a discutat despre industria în care activează.
Ambasadorul a vizitat şi studioul din Los Angeles al Alexandrei Nechita, cunoscută ca "micuţa Picasso". O întâlnire cu antreprenori din Los Angeles şi împrejurimi a fost organizată în cadrul World Trade Center Los Angeles - cu preşedinţi din companii din domenii precum apărare, inginerie, energie, farmaceutică. A vizitat de asemenea unul dintre marile studiouri de film din Los Angeles, Warner Bros. Entertainment, subsidiară a Warner Bros. Discovery, pentru prospectarea diferitelor posibilităţi de cooperare cu România.
Întâlniri cu comunităţile de români din zonă au avut loc la două dintre bisericile româneşti din regiune, respectiv Biserica Penticostală Română Emanuel din Anaheim şi Biserica Ortodoxă Română Holy Trinity.
În San Diego, ambasadorul a avut o întâlnire cu comunitatea de români din zonă şi a cunoscut membrii asociaţiei româneşti House of Romanian Association (HORA), care a prezentat planurile de înfiinţare a unui sediul românesc permanent în cadrul parcului cultural Balboa Park, care găzduieşte centre comunitare pentru peste 30 de state.
Vizita ambasadorului român în statul California face parte din turneul "50 States, One Community" (https://washington.mae.ro/node/2298), pe care acesta îl efectuează în comunităţile româneşti din Statele Unite. Andrei Muraru şi-a propus să viziteze cât mai multe comunităţi de români din SUA, considerând că este important să le cunoască specificul, dorinţele şi necesităţile, precum şi să exploreze oportunităţile de cooperare, investiţii economice şi schimburi culturale la nivel statal.
Până în prezent, de la prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui american Joe Biden în luna septembrie 2021, ambasadorul a vizitat o serie de comunităţi de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Utah, Texas, Minnesota, Michigan, New Mexico, Connecticut, Nevada, Idaho, Georgia, Alabama, Colorado, Nebraska, Pennsylvania, West Virginia, New Hampshire, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Louisiana, Kentucky, Washington, Oregon, Indiana, Vermont, Maine, Kansas şi Arkansas. Vizitele ambasadorului cuprind atât întâlniri cu comunităţile româneşti, cu profesori şi studenţi români din universităţi americane cât şi întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile statelor vizitate, precum şi întâlniri de promovare economică a României. AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US / Facebook.com
Alte știri din categorie
Gaza: Aproximativ 230 de persoane evacuate în străinătate din motive medicale (Ministerul israelian al Apărării, OMS)
Organismul israelian care supraveghează problemele civile în Teritoriile Palestiniene Ocupate (COGAT) şi OMS au anunţat miercuri evacuarea a aproximativ 230 de pacienţi şi rude ale acestora din Fâşia Gaza spre Emiratele Arabe Unite şi România, relatează AFP. Pacienţii au părăsit Gaza cu autocarul prin punctul de trecere Kerem
Comisarul european desemnat pentru afaceri interne speră într-o aderare deplină a României şi Bulgariei la Schengen
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Comisarul european desemnat pentru afaceri interne şi migraţie, Magnus Brunner, şi-a exprimat marţi seara speranţa că România şi Bulgaria vor adera deplin cât mai rapid posibil la spaţiul Schengen, dar a precizat că decizia le revine ţările membre (în Consiliul Justiţie şi Af
Israel-Hamas/ OMS va evacua 100 de pacienţi din Fâşia Gaza; 30 vor fi transferaţi în România (oficial)
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că intenţionează să evacueze miercuri peste 100 de pacienţi din Fâşia Gaza, o primă astfel de operaţiune în aproximativ cinci săptămâni pe teritoriul palestinian devastat de războiul dintre Israel şi gruparea Hamas, 30 de pacienţi urmând să fie transferaţi în România, relatează marţi
Expoziţie şi dineu la Washington dedicate Tezaurului României trimis la Moscova şi niciodată returnat
Expoziţia "Tezaurul de aur al Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi niciodată returnat - o creanţă mai veche de un secol" a fost deschisă miercuri la reşedinţa ambasadorului României în Statele Unite, a informat joi ambasada României în SUA într-un comunicat de presă. Expoziţia prezintă documente şi &ici
ICR Beijing a deschis o expoziţie de carte şi fotografie dedicată marcării a 75 de ani de relaţii bilaterale româno-chineze
ICR Beijing a organizat la sediul din Galaxy Soho vernisajul expoziţiei de carte şi fotografie "75 de ani de relaţii bilaterale româno-chineze în instantanee foto şi cărţi reprezentative", vernisaj organizat alături de Centrul Cultural Chinez din Bucureşti, unde a fost inaugurată propria expoziţie cu aceeaşi tematică, a informat instituţia într-un
Aderarea deplină a României la Schengen este în interesul naţional al Ungariei, afirmă Szijjarto
Aderarea României (cu frontierele terestre) la spaţiul Schengen cât mai curând posibil este în interesul naţional al Ungariei, a declarat luni şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, în faţa comisiei pentru coeziune naţională a parlamentului, adăugând că guvernul din care face parte speră c
Prezidenţiale R.Moldova/ În dezbaterea cu Sandu, Stoianoglo a refuzat să vorbească despre avantajele paşaportului românesc de care beneficiază
Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) la funcţia de preşedinte, Alexandr Stoianoglo, a evitat să răspundă la o întrebare a contracandidatei sale, Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu, despre avantajele pe care i le oferă cetăţenia română, pe care a obţinut-o în urmă cu mai mulţi ani.
Prezidenţiale R.Moldova/ Stoianoglo: ''Cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional''; Sandu consideră declaraţia o ''ofensă''
Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) la funcţia de preşedinte, Alexandr Stoianoglo, a recunoscut, duminică, faptul că "România este cel mai important partener al Republicii Moldova", însă a subliniat că autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Chişinău nu au realizat "niciun proiect in
Dialog româno-australian în domeniul energiei la evenimente organizate la Adelaide şi Bucureşti
Ambasadorul României în Australia, Radu Gabriel Safta a susţinut în calitate de invitat de onoare alocuţiunea principală la conferinţa HiTeMP Forum, alături de Michael Brown, membru al Parlamentului din statul Australia de Sud. Evenimentul, axat pe energie, reducerea emisiilor, extracţie şi procesare minerale, necesităţi investiţionale şi de finanţare, a fo
Participarea ambasadorului Radu Gabriel Safta în delegaţia Team Europe din Australia de Vest
Ambasadorul României în Australia, Radu Gabriel Safta, a efectuat în perioada 14-18 octombrie o vizită oficială în Australia de Vest, alături de 24 de ambasadori din state membre ale Uniunii Europene, sub organizarea şi coordonarea ambasadorului Delegaţiei Uniunii Europene din Australia, Gabriele Visentin, a informat sâmbătă ambasada Român
Mark Rutte şi-a exprimat solidaritatea cu România după ultimul incident cu drone de pe teritoriul său
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi-a exprimat vineri solidaritatea cu România şi a felicitat autorităţile române şi comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) pentru răspunsul lor rapid şi eficient la ultimul incident cu drone de pe teritoriul ţării. "Aliaţii au căzut de aco
Eurojust: Echipe de poliţie, inclusiv din România, au participat la destructurarea unei bande de traficanţi de droguri
Echipe de poliţie din patru ţări europene au destructurat o bandă de traficanţi de droguri responsabilă de contrabandă cu milioane de comprimate către ţările nordice, a anunţat vineri Eurojust, informează AFP. Patruzeci şi şapte de suspecţi au fost arestaţi şi peste şase milioane de comprimate au fost confiscate &
Grecia: Magnatul israelian Beny Steinmetz, eliberat din arest, dar cu interdicţie de a părăsi ţara
Magnatul israelian din sectorul mineritului Beny Steinmetz a fost eliberat din arestul poliţiei din Grecia, dar are interdicţie de a părăsi teritoriul acestei ţări, în aşteptarea unei decizii judecătoreşti cu privire la mandatul de arestare emis de România, au anunţat luni surse din poliţia elenă, potrivit Reuters.
Magnatul israelian Beny Steinmetz, reţinut în Grecia în baza unui mandat de arestare emis de România
Magnatul israelian din sectorul mineritului Beny Steinmetz a fost reţinut la Atena în baza unui mandat de arestare emis de România, au anunţat surse din poliţia greacă, transmite luni Reuters. Steinmetz (68 de ani) a fost plasat în detenţie duminică, la câteva ore după ce a sosit cu un avio