Sonda spaţială BepiColombo a survolat planeta Mercur, pe care o va observa mai bine în 2026
Sonda spaţială geamănă BepiColombo a zburat în noaptea de miercuri spre joi pe lângă Mercur şi urmează să ajungă din nou în proximitatea celei mai mici şi mai puţin cunoscute planete din Sistemul Solar în 2026, pentru a o studia mai bine, informează AFP.
Această survolare a suprafeţei lui Mercur a fost cea de-a patra dintre cele şase pe care va trebui să le execute dispozitivul spaţial BepiColombo, o colaborare între Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială Japoneză (JAXA), înainte de a-şi atinge obiectivul. Călătoria sa, ce acoperă o distanţă de peste 9 miliarde de kilometri, a început în octombrie 2018 după o lansare realizată de o rachetă din gama Ariane 5.
"Este planeta cea mai apropiată de Soare şi, totodată, cel mai greu de atins de o sondă interplanetară", a declarat Alain Doressoundiram, astronom la Observatorul Paris-PSL.
Cu toate acestea, Mercur nu este mai îndepărtată de Terra decât este Marte, la care o sondă spaţială poate să ajungă după o călătorie de şapte luni. Problema este că, pentru a menţine o sondă pe orbita sa, masa minusculă a lui Mercur face ca atracţia sa gravitaţională să fie extrem de slabă în raport cu cea a Soarelui.
"Este nevoie de mai multă energie pentru a frâna şi a opri lângă Mercur decât pentru a merge până la Marte", a explicat astronomul francez, întrucât, în caz contrar, sonda spaţială riscă să fie arsă şi transformată în cenuşă sau să se piardă în profunzimile Sistemului Solar.
Aici intervine "arta" metodei de asistenţă gravitaţională, care permite unei sonde să accelereze sau să încetinească şi să îşi modifice traiectoria atunci când trece pe lângă un corp ceresc.
Peisaj lunar
BepiColombo, un dispozitiv cu greutatea de patru tone, şi-a început călătoria în spaţiu printr-o survolare a planetelor Terra şi Venus. Totul a decurs fără probleme până în aprilie, când un incident legat de alimentarea cu energie electrică a pus în pericol misiunea, lăsând motorul său ionic la doar 90% din puterea sa de funcţionare.
Acest nivel este "sub puterea minimă necesară pentru inserţia pe orbita lui Mercur în decembrie 2025", a declarat Santa Martinez, directorul misiunii BepiColombo în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), într-un comunicat de presă.
De atunci, inginerii au modificat traiectoria sondei BepiColombo pentru a-i permite acesteia să intre pe orbita lui Mercur puţin mai târziu, în noiembrie 2026. Astfel, sonda dublă a trecut miercuri seară la o distanţă de aproximativ 160 km de suprafaţa planetei Mercur, cu aproximativ 35 km mai aproape decât se prevăzuse iniţial.
În ceea ce priveşte explorarea spaţială, Mercur a fost considerată "ruda săracă" din cadrul celor patru planete telurice din Sistemul Solar - din care mai fac parte Terra, Marte şi Venus. Şi asta nu doar pentru că Mercur este o planetă la care este greu de ajuns.
Survolată pentru prima dată în 1974 de sonda Mariner 10, planeta Mercur dezvăluie un peisaj lunar, departe de a entuziasma publicul general şi oamenii de ştiinţă, care sunt mai captivaţi de Marte şi rigolele sale, sau de Venus, considerată "geamănul" Pământului.
16 instrumente
Oamenii de ştiinţă au fost însă nevoiţi să aştepte până la misiunea Messenger, în 2011, prima sondă care s-a plasat cu succes pe o orbită în jurul lui Mercur, pentru a descoperi şi a confirma "unele lucruri destul de bizare", a declarat Alain Doressoundiram.
Aceste "ciudăţenii" fac din Mercur, potrivit acestui specialist în suprafeţe planetare, "veriga lipsă în planetologia comparată".
Înainte de toate, Mercur are un câmp magnetic, fiind singura planetă din Sistemul Solar alături de Terra ce prezintă această caracteristică. Însă cercetătorii nu îşi pot explica felul în care Mercur a putut să îşi păstreze câmpul magnetic în condiţiile în care ea se află la o distanţă atât de mică faţă de Soare.
O altă "ciudăţenie": Mercur are un nucleu de fier care reprezintă 60% din masa sa, în timp ce nucleul Pământului reprezintă doar o treime din masa planetei noastre.
Acestea sunt genul de caracteristici pe care "modelele teoretice nu le prezic", a subliniat astronomul francez. Clarificarea lor le-ar permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine formarea planetelor telurice.
De asemenea, pe Mercur există anumite "goluri", un fel de cavităţi, neregulate şi foarte luminoase, semne ale unei activităţi geologice probabil recente. Precum şi semne de activitate vulcanică trecută.
Intrigă şi natura mineralelor care acoperă suprafaţa sa, a căror compoziţie rămâne o enigmă. Poate că acestea au fost "denaturate" de iradierea intensă a Soarelui şi de o temperatură a suprafeţei planetei, care variază de la 430°C în timpul zilei la -180°C pe timpul nopţii.
Cele 16 instrumente de la bordul misiunii BepiColombo, care reuneşte sonda europeană MPO şi cea japoneză MMO, vor încerca să descifreze toate aceste enigme în timp ce dispozitivul spaţial va orbita în jurul planetei Mercur timp de cel puţin un an şi jumătate. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: esa.int
Alte știri din categorie
Cel mai mic cod QR din lume, creat de fizicieni germani
O echipă de fizicieni de la Universitatea din Münster, Germania, a creat cel mai mic cod QR din lume, reuşind astfel să intre în Guinness Book of Records, transmite joi agenţia DPA. Codul QR măsoară 5,38 micrometri pătraţi, fiind de aproximativ 20 de ori mai mic prin comparaţie cu precedentul record mondial deţinut de un grup de cer
O gaură neagră primordială creşte într-un ritm ''extrem'', mai rapid decât se credea posibil
În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se ascunde o gaură neagră super-masivă, de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât masa Soarelui, numită Sagittarius A*. De fapt, aceste obiecte, a căror masă creşte în timp prin consumul de materie care ajunge prea aproape de ele, se află în centrul celor mai mu
Rusia va lansa doi sateliţi iranieni pe orbită la 5 noiembrie
Rusia va lansa marţi doi sateliţi iranieni pe orbită cu ajutorul unui lansator Soiuz, a declarat luni ambasadorul Iranului la Moscova, în contextul în care cele două ţări sancţionate de SUA îşi consolidează relaţiile ştiinţifice, informează Reuters. "În continuarea dezvoltării cooperării ştiinţifice şi tehnologice
Primul satelit din lemn, lansat în spaţiu
Primul satelit din lemn din lume, conceput de specialişti japonezi, a fost lansat marţi în spaţiu, la bordul unei rachete SpaceX, în cadrul unei misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), transmite AFP. Satelitul experimental, numit LignoSat şi al cărui aspect seamănă cu un cub de lemn cu latura de doar 10 ce
O maimuţă care ar dispune de tot timpul din Univers nu va putea rivaliza niciodată cu Shakespeare
Doi matematicieni au contestat "paradoxul maimuţei savante", o teorie ştiinţifică potrivit căreia, dacă ar dispune de suficient timp, o maimuţă care scrie pe o tastatură ar putea reproduce întreaga operă a lui Shakespeare, informează AFP. Acest experiment de gândire, conceput cu peste un secol în urmă, exprimă ideea că, dacă se disp
Oamenii de ştiinţă au reconstruit chipul unui 'vampir' polonez care a trăit în urmă cu 400 de ani
Îngropată cu picioarele legate cu un lanţ prevăzut cu un lacăt şi cu o seceră de fier plasată în zona gâtului, "Zosia" nu ar fi trebuit să mai poată să se întoarcă vreodată din morţi, informează Reuters. Înmormântată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra femeie era una dint
Vulcanii de pe Terra au eliberat CO2 mult timp după ce erupţiile lor au încetat (studiu)
Zonele vulcanice masive au continuat să elibereze dioxid de carbon (CO2) în atmosfera Terrei mult timp după ce activitatea lor de suprafaţă a încetat, ceea ce ar putea explica durata anumitor episoade de schimbări climatice, conform unui studiu publicat miercuri, informează AFP. "Descoperirile noastre sunt importante deoarece
China va trimite miercuri un nou echipaj spre staţia sa spaţială
China va trimite miercuri alţi trei astronauţi, inclusiv o femeie, spre staţia sa spaţială Tiangong, în cadrul unei misiuni menite să îi consolideze experienţa pe orbita Pământului şi să contribuie la pregătirile pentru "cucerirea" Lunii până în anul 2030, informează AFP. Marele obiectiv pe termen scurt
Secretele genetice ale viespii orientale ar putea conduce la noi metode de dezintoxicare de alcool
Oamenii de ştiinţă israelieni au identificat viespea orientală ca fiind primul animal capabil să consume cantităţi mari de alcool fără să prezinte efectele nocive pe care majoritatea speciilor, inclusiv oamenii, le resimt de obicei, transmite agenţia TPS. Studierea modului în care aceste insecte metabolizeaz
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord se îndreaptă spre Pământ
O capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se află pe drumul de întoarcere spre Pământ, după mai multe întârzieri cauzate de condiţiile meteorologice nefavorabile, a anunţat miercuri agenţia spaţială americană NASA, transmite DPA. Capsula spaţială SpaceX Dragon,
Dimensiunile celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume, extinse la 437 km
Lungimea cunoscută a celei de-a treia cea mai lungă peşteră din lume a fost extinsă de la 409,9 km la 437,1 km în urma unei expediţii ştiinţifice recente, au anunţat joi oamenii de ştiinţă implicaţi, transmite agenţia Xinhua. Descoperirea a fost anunţată după încheierea celei de-a 23-a expediţii ştiinţifice internaţionale comune &i
BTA: Preşedintele Radev i-a primit pe exploratorii bulgari din Antarctica
Preşedintele Rumen Radev a înmânat luni drapelul naţional membrilor celei de-a 33-a expediţii bulgare din Antarctica în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Armelor din clădirea Preşedinţiei. Drapelul a fost acceptat de liderul expediţiei, prof. Christo Pimpirev. ''Azi, aducem un omagiu statului bulgar şi o
Eutelsat foloseşte o rachetă aparţinând SpaceX pentru a lansa primii sateliţi de după fuziunea cu OneWeb
Eutelsat, companie aflată pe locul trei în topul celor mai mari operatori de sateliţi din lume după venituri, a lansat duminică 20 de sateliţi pentru reţeaua sa de comunicaţii, folosind o rachetă a companiei lui Elon Musk, SpaceX, transmite Reuters. Aceasta a fost prima lansare de sateliţi desfăşurată de Eutelsat după fuziunea de anul trecut cu compania
Necropolă veche de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra (Iordania)
Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra
Meteoriţii - roci provenite din spaţiu care cad pe Terra - au bombardat planeta noastră de la naşterea acesteia în urmă cu circa 4,5 miliarde de ani şi până în ziua de azi, provocând cel mai adesea pagube reduse, dar declanşând uneori şi cataclisme. Dar de unde provin mai exact aceste roci spaţiale? O nouă c